Waffen-SS

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2021-2040 z 2221
Po
Hartmann 10.10.2002 21:35 - č. 197
Hartmann to Brunner
Tak to já zase vím určitě, že bych pod komunistickou zástavou nebojoval. Co jsou komunisti zač mi bylo vysvětleno a když přišla revoluce, od prvních hodin jsem se z toho ze srdce radoval. Vtloukání bolševické ideologie ve škole si pamatuju do dneška moc dobře, i jaké to byly nesmysly a z dnešního pohledu mi nejde jinak než tou učitelkou pohrdat.
Hartmann 10.10.2002 21:29 - č. 196
Hartmann to Peiper
Hodně to přeháníš, nervovému vypětí té míry, jakou popisuješ nebyli vojáci vystavováni soustavně po delší dobu a už vůbec ne měsíc nebo rok, to by lidský organismus nevydržel a člověk takto zkoušený, dostal-li se do takové situace, tak mohl vydržet maximálně pár dní než by zemřel na vyčerpání. Na zdeptání člověka stačí mnohem méně.

Měl by sis zvětšit přehled o tom, jak probíhalo nasazení frontových vojáků. V žádném případě netrávili každý celý den v boji, spíše naopak. Většinu času trávili na přesunech, nebo nasazením na klidném úseku frotny a to byla většina její délky, protože linie fronty byla tak dlouhá, že mohla být jen řídce obsazena. Dvakrát za rok přišla Rasputica a boje skončlily na tři týdny úplně. Když pak začla ofenzíva, tak to byla mela, hodně se umíralo a bzlo to vyčerpávající, ale předcházelo jí období klidu a přípravy a když se pak rozhořela, tak opět jen na jednom úseku fronty neboť z jiných úseků byly staženy jednotky, aby byla získána lokální převaha, která by zajistila průlom a následné rozvinutí mechanizovaných sil v týlu protivníka, aby se naopak boji proti dobře chráněným pozicím předešlo. Ostatní úseky zůstaly klidné a každé ofenzivě došel po měsíci až dvou dech a musela se zase zastavit a zotavit se. Takže to je jen k tomu, aby sis trochu poopravil svojí představu o tom, že válka znamená, že to každý den od rána do večera a od večera bochá a střílí, když už tady vysvětluješ, co je VÁLKA, i toto je nakonec jen zúžený podled. Tak tomu bylo zpravidla jen relativně krátkou dobu na nejvíce exponovaných úsecích.
Taky bys měl brát v potaz, že například v divizi je slouží pro úkol v první linii, tedy vojáky, kteří bezprostředně vídí člověka a zabíjí ho, jen asi tak pětina až polovina mužů, ostatní jsou členové podpůrných aj. složek.
No a v neposlední řadě tu mám argument, který jsem vysledoval nejen u Němců, ale i ve všech jiných armádách, že nejhůře se zpravidla nechovali Ti, kteří byli nasazeni v první linii a kteří byli vystaneni onomu o psychickému tlaku, který popisuješ, ale Ti, kteří většinou v boji nebyli a tento hendicap si vybíjeli na mučení a usmrcování zajatců a civilistů mimo frontu. To aplikuj na divize Waffen-SS, které kromě nasazení na frontě, kde bojovala ostatně jako u každé divize jen část vojáků v první linii, byly také pověřovány "úkoly" v zázemí.
Peiper 10.10.2002 19:38 - č. 195
Nezamyslel by ses nad ničím.Všechny tvé smysly by s největší pravděpodobností zahltila bezmoc,strach,pomsta..

Válka v takovém měřitku byla zvláště pro Německého vojáka něco pro nás nepředstavitelného.
Pověz,přeskočil si někdy půl metru před koly auta projíždejícího stokilometrovou rychlostí,nebo spadl si někdy z kola?Ten pocit,který se dostaví jen na sekundu určitě znáš.Všechny tvé schopnosti jsou zmobilizované,myslíš jen a jen na to,jak tomu autu uhnout(jestli si to vůbec uvědomíš).Ten pocit se dá dobře rozpoznat v úzkostlivých snech,kdy máš smyslové vnímání na stejné úrovni jako když bdíš-s tím rozdílem,že se ti v hlavě promítá dokonalý film,nerozeznatelný od skutečnosti.Si upnutý jen na vnější děje-mozek nic jiného nestíhá,je zaměřen jen a jen na to,aby jsi přežil(co nejvíce zmírnil náraz..).
V tomto stavu je asi největší psychycké napětí jakého můžeš dosáhnout:)
Jenže ten pocit netrvá sekundu,ale třeba měsíc,nebo rok.Za tu dobu dojde k nevratné změně lidské psychiky a dalo by se říci,že se z tebe stane krvelačná bestie.

V důsledku toho,se po válce mnoha veteránům zdají "noční můry",mají pouchy spánku i sebekontroly.

Válka není jen hra,při které se může rozhodnout jestli se budeš chovat tak či tak..Je to VÁLKA.
HARM 10.10.2002 18:14 - č. 194
princEugen - desať ich nebolo.
Brunner, v tom má Hartmann do istej miery pravdu. Až na to, že to rozpútal Tiso a spol.
princEugen 10.10.2002 17:27 - č. 193
princEugen statisice?
to by ani nemeli cas bojovat na fronte
Béďa 10.10.2002 17:25 - č. 192
Je pravda že svoboda, kterou nám přinesli Rusové, byla předzvěstí budoucích příkoří, ale nebýt jich, tak Češi v nejlepším případě dopadli jako lepší pohůnci, kteří by sloužili na východních latifundích Němců. Krom toho já naopak obdivuji toho ruského "Ivana", který přes všechna příkoří jak od nepřítele, tak od vlastních lidí, toto vydržel a ještě dokázal i vítězit.
HARM 10.10.2002 15:58 - č. 188
Peiper, to že Waffen SS vyvraždili státisíce nevinných mužov, žien a detí, to je to, čo má človeku prísť na myseľ ako prvé pri zmienke o Waffen SS. Romantizovať možno Dumasových mušketierov, ale nie Waffen SS. Zbrane SS boli vojenskou elitou - to je fakt. Zároveň ale..., nebudem sa stále dokola opakovať, to každý tu už vie. A to je tiež fakt. Nič viac, nič menej.
Hartmann 10.10.2002 03:08 - č. 187
Hartmann Peiper - "Nezamyslel by ses naprosto nad ničím." aha..... "všichni tví mrtví kamarádi,rodina a přátelé zemřeli" ... no ovšem, to se stává, nad takovou běžnou záležitostí bych se vůbec pozastavoval....
Jaques 9.10.2002 19:37 - č. 186
Je to skutečně do zblbnutí, jedntoky Waffen SS byly prostě elitní vojenské jednotky ,které byly nástrojem zla, muži, jednotlivci sloužili státu ve většině případů v mnoha případech také ideologiii v určité době a v určitém čase. Waffen SS se stala za malou chvíli nejeefektivnější bojovou silou na světě o tom není pochyb. válka není věcí milosrdnou a kdo támhle vzlykne po ruských vypálených vesnicích je možná kruté ,ale beztak neudělal by to Stalin také ? Ten by je nechal vychcípat do mrtě. mám svědectví mnoha rusů ( od jejich prarodičů ), přišli rusové krávu ukradli, přišli němci krávu vrátili. Prostí rusové se na němce dívali do určitého okamžiku jako na civilizované evropské lidi. Rus ačkoli se to nezdá je velice kulturněchtivý člověk, to, že tato myšlenka byla v něm po desetiletí ušlapávána dává jasný pohled na věc. Mnoho Rusů se dnes zvláště pak a jenom starší generace domnívalo ,že se za němců žilo daleko lépe i když šlo samozřejmě o velice krátkou dobu max. 3 let. U organizace SS pracovaly všechny možné lidské povahy, charaktery, od zrůd až po vlídné vzdělané lidi. Ideologie byla jejich náplní ,ale opět šlo o míru a o jedince. Moje babička i děda s němci vycházeli výborně i když samozřejmě bytostně nesouhlasili s okupací českých zemí samozřejmě i s důstojníky SS ( nešlo o žádné kolaboranty ) s nimiž můj děda pracoval ( byl u protektorátní policie ) šlo o skutečné profesionály. Jak sami přiznávali spodina se nacházela především v nižších patrech tabulky, u důstojnctva a genrálských hodností SS šlo ve většině vzdělané, dobře vychované lidi se sázjmem o umění, sport a dobrou společnost. Existovaly ovšem i velice špatné zkušenosti zvláště pak s odnoží SS a to gestapem ,kterou tvořily v mnoha případech zrůdy, ovšem taktéž slušní lidé. Mojí babičce zachránili sestru v roce 1944. Je nutné si položit otázku proč k SS cítíme neustále takový despekt a hnusotu ? Je to tím jací byli lidé ,nebo tím čemu sloužili a za jakou cenu ? P.S sjezdy sudetáků jsou každou chvíly nedávno např. v Mariánských Lázních.
Peiper 9.10.2002 19:36 - č. 185
Nezamyslel by ses naprosto nad ničím.To mi věř.
Hartmann 9.10.2002 17:29 - č. 184
Hartmann Peiper
"Jak by bylo tobě Hartmanne,kdyby si bojoval za to,čemu věříš ty i desítky milionů dalšších lidí a náhle si zjistil že všichni tví mrtví kamarádi,rodina a přátelé zemřeli zbytečně-kvůli ničemu."
Asi bych se zamyslel, kdo toto zpusobil, kdo mu v tom dobrovolne pomahal a díval bych se na sebe.
Vojáci Osy byli součástí vojsk agresora, spojenečtí vojáci mobilizovali, až když byli napadeni, tím se oba liší.
Peiper 9.10.2002 15:07 - č. 183
Všechna diskuze založená na tom,zda-li je Waffen-SS vinnou nebo ne,ztrácejí smysl,protože sloužily-stejně jako např.armáda SSSR zločinné myšlence.
Všichni jedinci,kdo vinní všechny členy Waffen-SS zato,že do SS vstoupily neznají poměry v tehdejším Německu.Vstup do SS byl pro každého mladého nebo staršího muže věcí cti a podřízení ideologie,kvůli které jen v německu zahynulo přes čtyři miliony lidí.
Je snad něco zákeřného na tom,když člověk který obětuje celý svůj život vlasti a v posledních dnech války spatří na domu vyvěšen bílý prapor a lidi žadonící o mír-že se k nim nechová podle kodexu slušnosti?
Všichni kdo se na tyto a podobné případy dívají jen z dnešního pohledu nemají o celé válce jako takové ani trochu ponětí.
Jak by bylo tobě Hartmanne,kdyby si bojoval za to,čemu věříš ty i desítky milionů dalšších lidí a náhle si zjistil že všichni tví mrtví kamarádi,rodina a přátelé zemřeli zbytečně-kvůli ničemu.
Všichni vojáci na světě,účastnící se bojů v druhé světové válce byli vrazi.
Ospravedlňuje Amerického vojáka,že zastřelil Němce v Ardenách?ne-je to vrah?
Ospravedlňuje vojáka zbraní SS že zabil člověka při maximálním duševním i fyzickým napětí?ne-je to vrah.
Ani jednoho nikdy nezprostí nic z toho že člověka zabil.
Oba k tomu byli donuceni jen a jen vnějšímy poměry.Každý bojoval za tu věc,které věřil,které byl ochoten obětovat i život.
Oddanost je věc které na SS obdivuji.
To že se ukázalo,že Nacismus byl jen zločinou organizací..Nad tím se nikdy nikdo nezamýšlel.
Nyní když Američané zabíjejí tisíce vojáků a civilistů v Íráku,Jugoslávii..Pro obyvatele právě té Jugoslávie a Íráku jsou stejní vrazi,jako Waffen-SS pro tebe.Nám se zdá,že bojují za spávnou věc-jako se to zdálo milionům Německých vojáků.
Na "masakrech" se stejným dílem podílely jak Waffen SS tak Wehrmacht.Koncentrační tábory k nacismu patřily,a ti kdo tam pracovali byli stejně viní jako bachaři na cele smrti.Oni jen plnily ozkazy.Směrnice pro život v koncentračním táboře byli kruté a bylo nutno se jich držet.Jen je vidět že o Waffen SS víš naprosto nic.
princEugen 9.10.2002 14:05 - č. 182
princEugen jo? ja trojku
no snad mi nikdo nevynada ze to je forum o ss a ne cestine muhehe
Peiper 9.10.2002 12:48 - č. 181
Jak jsem řek špatně se mi píše š a r.Jinak se neboj,z češtiny jsem měl vždycky jedničku.
Hartmann 9.10.2002 10:49 - č. 180
Hartmann princ Eugen - odpoved - 2. odstavec prispevku (172)
princEugen 9.10.2002 09:17 - č. 179
princEugen jo jinak nevite nekdo tu adresu stranky o SS,zapomel sem jak je to dal
www.wss....de
princEugen 9.10.2002 09:00 - č. 178
princEugen nechapu proc by se nektera knizka(nebo Peiper ) nemohla venovat jen tomu jak SS bojovali a tak...(zvlast kdyz knizka neni komplexni dokument o SS ale spis roman)
Nebo ma snad bejt na kazdy strance pod carou pripominka jaky to byli osklivi lidi???
Staci ze Mein Kampf se nesmi vydavat bez komentare...
k.marik 9.10.2002 00:51 - č. 177
Peiper, piš ty příspěvky aspoň trochu česky.... y není totéž co i a občas se vyskytnou i dvě "n" za sebou. O ostatním s tebou nechci diskutovat, v zásadě souhlasím s Hartmannem. Se soudružským pozdravem Pokryškin forever! Mařík
Hartmann 8.10.2002 21:48 - č. 176
Hartmann asi
Peiper 8.10.2002 21:24 - č. 175
Nezměnil.Buď si debil a nechápe co píšu,nebo na to nedávám dost velkej důraz..
2021-2040 z 2221
Po