Vojenská muzea, památníky, výstavy, akce
|
|
---|---|
![]() |
Tak především má otevřeno naše "minimuzeum" lehkého opevnění v Ústí nad Labem - Hostovicích ![]() |
|
|
![]() |
Prosil bych všechny, kterým je známo o zajímavých akcích na svátek 28.10., aby se o ně podělili. Díky ![]() |
|
|
![]() |
aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/fotogal...
Drážďany otevírají po rekonstrukci vojenské muzeum.
|
|
|
Zdar, nevíte někdo o museu tanků z 2.sv v okolí Dubrovníku?? Mám z doslechu, že je někde louka s technikou zanechanou z bojů. Dík za info tom148. | |
|
|
![]() |
www.acr.army.cz/informacni-servis/bahna/den-... Bahna 2011. |
|
|
![]() |
čet.Hrad napsal v č. 482: Martine, prosim prosim"21. května Ženijní den v Lešanech " ![]() ![]() |
|
|
![]() |
LT-35 je konečně v Lešanech. Už se na tu parádu těším![]() |
|
|
![]() |
Jakpak asi dopadne bunkr u Novosedel? Taky ho dají do muzea, nebo bude zachován pro budoucí generace archeologů, kteří ho někdy za tisíc let vyhrabou? |
|
|
![]() |
www.ct24.cz/domaci/124115-mostecky-bunkr-zac... |
|
|
![]() |
A vůbec pánové, po zmínce o Aviatické pouti (www.fronta.cz/forum.php?tema=325) se ptám, kdo kam letos plánuje jet na akce? 21. května Ženijní den v Lešanech 4. června Aviatická pouť zatím mám obě akce v hledáčku, tak doufám, že se tam s někým z vás potkám ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 480: S tím samozřejmě počítám, i když bych rád sepsal i něco na stránky HaVu (ať z toho taky něco mám "Uděláš, doufám, galerii ![]() ![]() Mimochodem, zapomněl jsem na to, co mě vevnitř naprosto rozsekalo: jakýsi turecký prof. Dr. pro muzeum vytvořil odhadem tři až čtyři sta plastikových modelů, hotové modelářské sedmé nebe. Vitríny jsou rozděleny mezi expozice a na závěr je jedna velká odhadem se dvěma sty padesáti kusy. Je tam toho šílená spousta - třeba i takové kousky jako SM.55X, případně macci typu He 111Z, B-36, B-52 nebo Me 321 ![]() |
|
|
![]() |
Uděláš, doufám, galerii ![]() |
|
|
![]() |
Dnes jsem navštívil istanbulské letecké muzeum (www.hho.edu.tr/Muze/muze.htm), musím uznat, že toto muzeum se Turkům povedlo. Bohužel mě nepustili ven, na stojánky - rekonstruovali totiž povrch cest mezi nimi (asi proto mě pustili dovnitř zadarmo - i když jsem si zprvu myslel, že to bylo díky mé turecké výřečnosti a průkazce studenta GYTE ![]() Tom: Pézetelku mám nafocenou a pošlu, pokud by nestačila, až tam v květnu půjdu zase (chodníky by měly být hotové 4. května), zkusím znovu a lépe. Mimochodem, nechybí ani pár fotek tureckých Šmolíků. ![]() |
|
|
![]() |
Původní titulek článku: "Turecká houfnice" - byl super, ještě aby tam pozdravovali Švandu a starýho barona Škodu, tajnýho honorárního osmanskýho beje. |
|
|
![]() |
Myslím, že opět velice potěšující zpráva z VHÚ: www.vhu.cz/cs/novinky/530 zpravy.idnes.cz/turci-darovali-cesku-unikatn...
Do České republiky se po téměř osmdesáti letech vrací jedna z nejzdařilejších škodováckých dělostřeleckých konstrukcí. Vojenskému historickému ústavu Praha se podařilo získat 15 cm houfnici Škoda, kterou dodávalo Československo ve třicátých letech minulého století do Turecka.
|
|
|
![]() |
Doplnění k 475: dnes jsem zkompletoval prohlídku Askeri Müze, istanbulského vojenského muzea. Kromě věcí ze středověku, dobývání Byzance a Cařihradu, vpádů do Evropy (zajímavé, že vždycky zobrazovali jen vítězné bitvy, popř. poklidné scenérie obléhání Vídně ![]() ![]() Hned za dveřmi byla veliká tabule, která měla návštěvníka přesvědčit, že Arméni v Osmanské říši žili pokojně až do konce 19. století, než je "Rusko začalo provokovat a podněcovat k separatismu ve snaze oslabit osmanský stát", dokumenty měly dokládat "přemístění státu nepřátelských Arménů ze strategických území", přičemž "deportovaní si s sebou mohli vzít osobní majetek včetně hospodářských zvířat" (jak to kontrastuje s fotkami lidí namačkaných v dobytčácích...). Naopak na fotkách ukazují arménské "teroristické bandy", které na oplátku vraždily Turky. (OT: musel jsem se ale trochu pousmát, neboť fotek bylo asi dvacet, z nichž třetina ještě zvětšená visela na zdi - jaký to kontrast s arménským muzeem a tamní záplavou fotodokumentace ![]() Ale asi co taky čekat, když o místnost o kousek dále nese název "Kyperská mírová operace". |
|
|
![]() |
Ondík napsal v č. 473: Je, blbě jsem se to z fotky opsal (a dává to větší smysl i člověku ruštinou nepříliš dotčeném "Helejte hoši, když tady nad tím furt mudrujete, není to náhodou договор?" ![]() Jinak byl jsem i v Muzeu arménské genocidy (doufám, že mě Turci nedeportují, její přiznání je tu trestný čin, označují ji za spiknutí, mluví o romanopiscích místo historiků a zlobí se na svět, že "věří lžím" ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Krojc napsal v č. 469: Řekl bych, že jeho chování nijak nevybočovalo ze standardu doby. A narozdíl od převážné většiny jiných vojevůdců nikdy neztratil jedinou bitvu. A asi proto leží některým v žaludku... " * u nás se taky dlouho oslavuje bratr nejvěrnější, palcát husitství a jediné pravé víry, i když ho většina Evropy nezná a druhá menší část ho má za prachsprostého lapku, arcikacíře a žoldnéře. A je furt náš! " |
|
|
![]() |
Honza M. napsal v č. 471: Helejte hoši, když tady nad tím furt mudrujete, není to náhodou договор?"...грубо и подло нарушив догоров о ненападения." ![]() |
|
|
![]() |
karaya1 napsal v č. 470: Dovedeno do důsledků - ano. Pověstná tlustá modrá tužka uměla řádit, a jak byla moudrá "to by pak Stalinův rukopis byl podepsán pod každou vojenskou operací za války " ![]() ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Modelářství, muzea
- > Vojenská muzea, památníky, výstavy, akce