Elektronická válka (radary, rušičky, naváděcí systémy atd.)

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
61-80 z 192
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po
Honza M. 7.10.2009 17:46 - č. 166
Honza M.
Krojc napsal v č. 164:
"případným zájemcům doporučuji přes vyhledávač nalézt na netu funkční SW simulátor Enigmy, pohrát si s ním a luštit zprávy či je šifrovat."
Z těch, co jsou online, se mi nejvíc zamlouvá tenhle: www.enigmaco.de/enigma/enigma.html
croisier 7.10.2009 16:53 - č. 165
croisier Díky, aspoň si můžu udělat obrázek co a jak tím bylo myšleno
Krojc 7.10.2009 09:20 - č. 164
Krojc
Krojc napsal v č. 158:
"všechno, co se týkalo přesunů pomocí železnice na východní frontě, od příprav v březnu 1941 až skoro do konce války"
Jednalo se o "všechno, co se jim podařilo zachytit", tedy při odposlechu, protože kvantum vysílaných zpráv denně dosahovalo stovek. A všechno se ani neluštilo, protože po detekci sítě, ve které pracuje vysílající stanice a po určení její priority a úrovně byla zpráva předána k dekryptu nebo uložena do archivu k pozdějšímu použití. Takových byla dokonce velká většina.
Kapacita dekryptu byla vždycky a všude oním "úzkým hrdlem lahve", kterým se muselo protáhnout obrovské množství informací a proto ta nezbytnost jejich předběžného vytřídění. To se provádělo právě na základě znalosti organizace systému, který ten či onen typ Enigmy používal. Své verze Enigmy a způsob kódování i šifry měl Abwehr, Kriegsmarine (ponorky měly svůj zcela odlišný např. od hladinových plavidel), Luftwaffe, Deutsche Reichsbahn, velení pozemních vojsk a řada dalších složek. Strojní šifra pak byla oním společným jmenovatelem.
EDIT: případným zájemcům doporučuji přes vyhledávač nalézt na netu funkční SW simulátor Enigmy, pohrát si s ním a luštit zprávy či je šifrovat.
Krojc 7.10.2009 09:12 - č. 163
Krojc Zdroje z internetu:
users.telenet.be/d.rijmenants/
frode.web.cern.ch/frode/crypto/
Zdroje z literatury: (jen ty nejdůležitější)
  • Macksey, Kenneth:The Searchers. Radio Intercept in Two World Wars, Cassel Military Paperbacks, London 2004
  • Jackson, John: The Secret War of Hut 3: The First Story of How Intelligence from Enigma Signals Decoded at Bletchley Park Was Used During World War II, Military Press, London 2002
  • Haufler, Hervie: Codebreakaers´Victory: How the Allied Won World War II, New American Library, New York 2003
  • Hinsley, F.H., Stripp a další: British Intelligence in the Second World War, 6 dílů, H.M.S.O. London 1984 - 1991
  • časopis CRYPTOLOGIA, opravdu hodně článků mezi léty 1979 až 2004
Pozor, dá to fušku některé byť jen vypůjčit pomocí MVS - mohl bych o tom vyprávět .
croisier 6.10.2009 18:13 - č. 162
croisier
Krojc napsal v č. 158:
"Jeden bonbónek za všechny: "
Nebyl by nějaký zdroj? Přijde mi v tom mnoho přehnaného a domnívám se, že jediné zprávy ke kterým se v GB někdo mohl dostat byly typu "zabezpečte koridor xy pro transporty válečného materiálu do z". Pravda, k představě co se děje to bohatě stačí, ale "všechno co se týká přepravy po železnici" to přeci jen není.
prdiven 6.10.2009 18:11 - č. 161
prdiven
Honza M. napsal v č. 159:
"Ano, takto myslím jeden německý matematik počátkem 19. stol. rozluštil -jako první člověk moderní doby- jeden nápis v klínovém písmu, tuším ten text zněl nějak takto: "král X, syn krále Y, syna Z" Ovšem pomohlo mu, že příslušná jména si našel v Bibli "
Grotefend si to nejspíš našel v Hérodotovi - protože jeho spekulativnímu odhad významu znaků "Král králů X, syn krále králů Y, syna Z" v nápisu odpovídal Xerxovi, Dareiovi a Hystaspovi,- který na rozdíl od syna a vnuka nebyl král; a byla to jediná taková sekvence perskejch dějin (anebo jediná kterou v tý době znali ).
Tom 6.10.2009 16:31 - č. 160
Tom
Honza M. napsal v č. 159:
"Ano, takto myslím jeden německý matematik počátkem 19. stol. rozluštil -jako první člověk moderní doby- jeden nápis v klínovém písmu, tuším ten text zněl nějak takto: "král X, syn krále Y, syna Z" Ovšem pomohlo mu, že příslušná jména si našel v Bibli"
Já si vzpomínám na jednu sci-fi povídku, tam kosmonauté objevili opuštěnou planetu, na ní jediné město v rozvalinách, v něm jedinou "málo rozvalenou" budovu a v ní jedinej nápis. Když to nechali přelouskat megapočítačem, tak výsledek jeho bádání byl nějak takto:

"...budova je škola, galerie je toaleta, nápis zní: Šerif je vůl!"
Honza M. 5.10.2009 23:42 - č. 159
Honza M.
Krojc napsal v č. 153:
"Smrsknout tuto knihu na populárně-historický plk zvíci statě ve Wikipedii by asi byl velký problém "
A co takhle na standartní délku kvalitních frontových statí strýčka Krojce?
karaya1 napsal v č. 154:
"podle Shannonovy teorie je i v relativně dost krátkém šifrovém textu (záleží na entropii daného jazyka) obsaženo dost informace, aby mu jednoznačně odpovídal pouze jeden otevřený text"
Ano, takto myslím jeden německý matematik počátkem 19. stol. rozluštil -jako první člověk moderní doby- jeden nápis v klínovém písmu, tuším ten text zněl nějak takto: "král X, syn krále Y, syna Z" Ovšem pomohlo mu, že příslušná jména si našel v Bibli
Krojc 5.10.2009 22:36 - č. 158
Krojc Jeden bonbónek za všechny:

Díky luštění depeší Deutsche Reichsbahn a ředítelství polních drah FBD četli v Bletchley Parku všechno, co se týkalo přesunů pomocí železnice na východní frontě, od příprav v březnu 1941 až skoro do konce války, jako na běžícím pásu. Chrurchill na základě těchto informací napsal 3.dubna 1941 Stalinovi, že z Balkánu se přesunují tři z pěti tankových divizí Wehrmachtu do jihovýchodního Polska a že by tuto skutečnost měl vyhodnotit sám.
Prakticky veškerá důležitá korespondence železnic na území SSSR se na německé straně vedla radiem. Proto poskytovala po rozluštění obrovské množství informací, které se bohužel Sovětům nezdály, hlavně v jednačtyřicátém. Pak už to bylo přece jen lepší, ale stále neexistovala plná důvěra Stalina k Britským informacím, i když od poloviny roku 1942 SSSR znal fakt, že Britové umějí luštit Enigmu. Toto však do své smrti Stalin Britům neřekl.
EDIT: abych předešel dotazům, tak Stalin to věděl od rozvědky, které to sdělil její agent John Cairncross pracující na vysoké funkci v britské MI5.
karaya1 5.10.2009 22:25 - č. 157
karaya1
Tom napsal v č. 155:
"Mě by to docela zajímalo"
Tak až bude příští vědecké sympozium Fronty (přirozeně za světla, ne za svíček ), můžu podat referát.

Jinak já neříkám, že to bez vyšší matematiky nejde, jenom že i když to povětšinou vypadá tak, že si matematici "hrajou" na svým teoretickým písečku a nikomu to k užitku není, tak z toho sem tam vypadne něco, bez čeho bychom si už dnes život nedokázali představit. Ze zmiňovaných derivací a integrálů to jsou třeba formáty mp3, jpeg, avi...
Krojc napsal v č. 156:
"Mimochodem, kdybys chtěl tu knihu aspoň skouknout, nemám nic proti tomu"
Alespoň do ní nahlédnout - to bych rád. Předpokládám, že to pro mě bude něco podobného jako ruské publikace (azbuku už jakž takž umím a "překládám" do/vymýšlením si ), ale snad si z toho něco odnesu... Předem díky!
Krojc 5.10.2009 21:51 - č. 156
Krojc
karaya1 napsal v č. 154:
"se mi dost nelíbí současná snaha zastavit základní výzkum "
Já jsem téhož názoru - nikdy se nedá vědět dopředu, jak se dá poznatků základního výzkumu použít v budoucnu.

Mimochodem, kdybys chtěl tu knihu aspoň skouknout, nemám nic proti tomu, ale ani v odborné části nejsou jen rovnice, takže je s tím trošičku práce to strávit, tedy asi hlavně tobě, když tu polštinu ZATÍM neznáš .
Tom 5.10.2009 21:49 - č. 155
Tom Mě by to docela zajímalo. Osobně jsem skončil u lineárních rovnic a kouzlo derivací a integrálů objevuju v pětatřiceti. Na druhou stranu jsem ale už pár různejch mašin postavil a vyšší matematiku jsem k tomu nepotřeboval.
karaya1 5.10.2009 21:42 - č. 154
karaya1 Nechci smrskávat knihu, spíš mi jde o to, vysvětlit širšímu čtenářstvu, které má mnohdy k matematice vztah čistě záporný, jakými myšlenkovými pochody došlo polské trio k řešení a propočítání jednotlivých konstrukčních prvků Enigmy. To by snad šlo i bez důkazů obou vět, které při řešení byly použity (a to jak tu Rejewského, tak onu obecnou větu o permutacích z první poloviny 19. století).

Mimochodem, zajímavé je, že podle Shannonovy teorie je i v relativně dost krátkém šifrovém textu (záleží na entropii daného jazyka) obsaženo dost informace, aby mu jednoznačně odpovídal pouze jeden otevřený text - tato jeho věta už ale nic neříká o tom, jak jej najít.


V souvislosti s tím se mi dost nelíbí současná snaha zastavit základní výzkum - v oblasti "mé" algebry sice z drtivé většiny jde o bádání nad neužitečnými nesmysly, ale jak ukazuje výše zmíněný příklad celkem nevinné věty o konjugovaných permutacích, tato teorie se může změnit ve "větu, která vyhrála druhou světovou válku" (pro rýpaly podotýkám, že dané označení je s veškerou nadsázkou ).
Krojc 5.10.2009 21:00 - č. 153
Krojc Smrsknout tuto knihu na populárně-historický plk zvíci statě ve Wikipedii by asi byl velký problém

. Možná to jednou dám, až bude všechna práce hotova a zimní večery dlouhé .
karaya1 5.10.2009 20:41 - č. 152
karaya1 Kurňa, strýčku, to abych se začal učit základy polštiny Bo to téma mě zajímá nesmírně a už jsem několikráte uvažoval o sepsání něčeho menšího sem na Frontu, co by uvedlo na pravou míru obvyklé mýty o tom, že Enigmu "louskli" Angličané.
Krojc 5.10.2009 20:34 - č. 151
Krojc Kdo tohle téme občas přečte, jistě jej potěší zpráva, že po dlouoletém bádání vyšla v Polsku vynikající kniha polského kryptologa a vojenského historika, který se v tiráži jmenuje Marek Grajek. Pro méně informované je to umělecký pseudonym jednoho z nejlepších polských odborníků v tétom oblasti snad spolu s Janem Stoklasou, taky Polákem. Kniha se jmenuje ENIGMA - bližej prawdy a v Poznani ji vydali na konci roku 2008. Má téměř 700 stran a obsahuje i velice podrobné teoretické výklady z oblasti kryptologie a strojních šifer. Vřele doporučuji těm, kdož jsou alespoň trochu mocni jazyka našich severních bratří a téma je zajímá alespoň tak jako mne.
Krojc 13.4.2009 20:59 - č. 150
Krojc Pak že mě už nic nepotěší v tomhle slzavým údolí - nejdřív Algyho review o motorech karbec vs. spritz a teď knižní hlídka guano a Amáro . Enchanté
guano 13.4.2009 20:28 - č. 148
guano Ano, to modré. Nevím, jestli vycházejí obě - nejsem jejich pravidelným abonentem.
guano 13.4.2009 20:20 - č. 146
guano Před cca rokem tu myslím Krojc upozorňoval na speciál Amatérského Radia zaměřený na historii radarů, autorem byl J.R.Moravec.

Takže teď (minulý týden) vyšel druhý díl !!!
Doporučuji zakoupiti všem zájemcům o historii radarů a příbuzných zařízení
(Algy: podtitul je: "Od zrodu radionavigačních, povelových a autonomních prostředků")

"Radar - kníže temnot II", Amatérské Radio pro konstruktéry, Konstrukční elektotechnika 2/2009, 44 Kč
guano 19.5.2008 21:49 - č. 145
guano Glynwed: Díky !
61-80 z 192
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po