Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
|
|---|---|
|
Dzin napsala v č. 1734: Ano souhlasím s tebou Dzine, že nic tak hrdinského ( pokud si to tak myslel !) francouzi neprovedli. Podle mého názoru byl však atentát na Heydricha možná hrdinskou, ale v důsledku naprosto totální pitomostí s ohledem na nedozírné důsledky pro čs. lid ( Lidice, Ležáky a nejen ony). Dle mého názoru byl tento čin nedokonale promyšlen a domyšlen! Tisíce životů za jednoho nácka i když důležitého v mých očích ztrácí hodnotu hrdinského činu. Možná i těchto důsledků si byli francouzi vědomi a proto u nich nic obdobného nebylo. "Isoroku: Když porovnám činny francouzského a československého odboje, tak Francouzi nemají nic, co by se vzdáleně blížilo odstranení Heidricha. " |
|
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1735: "nešlo o čin lidu" ???Manželé Fafkovi u kterých se parašutisté schovali,to není nic.Byt manželů Svatošových,taktéž?Azyl u manželů Khodlových ve Vysočanech,je také akcí Londýna? Všichni tito lidé zaplatili životem.Tisovy partýzáni se s naším odbojem také nedájí srovnávat,stačí se podívat na geografické podmínky u nás a na Balkáně! |
|
|
|
|
stc napsal v č. 1726: Málem bych zapoměl. Mám jeden zdroj z první ruky. Mojí babičce bylo x..náct a byla v Hitlerjungent. A pánové to jsou historky, nestačil jsem se divit.... "Nepřeháněj to s tou kolaborací.... uveď zdroje a statistiky a pak se odvaž vyslovit nějaký názor.... " |
|
|
|
|
Isoroku: Odpověď máš v "Partizáni". |
|
|
|
|
Atentát na říšského protektora byl mimořádně hrdinský čin, byl však naplánován a proveden ve 100% režii Londýna, nešlo o čin lidu. Na rozdíl od vražd německých důstojníků v Paříži, rozsáhlých sabotážích na infrastruktuře v červnu 44, nebo třeba na rozdíl od hrdinného povstání Poláků ve Waršavě, či na chrabrost Tisových partyzánů,... |
|
|
|
|
Isoroku: Když porovnám činny francouzského a československého odboje, tak Francouzi nemají nic, co by se vzdáleně blížilo odstranení Heidricha. A nepůjdeme se o tomhle spíše bavit v tématu Partyzáni? Tam se to hodí více. |
|
|
|
|
Lipton: (1718) Tím jsem chtěl říci, že strhal film jen kvůli tomu, že nebyl dostatečně reálný, či podle reality, podobně, jako ty. |
|
|
|
|
curahee napsal v č. 1731: No pokud vezmene, že se šli bít do ruska, nebo na atlantický val (a ať už padli, nebo dostali rytířský kříž, prostě bojovali tváří v tvář), zatímco ti druzí přímo zavinili smrt svých krajanů, známých, sousedů a mnohdy celých jejich rodin, kvůli svým komlexům a mindrákům (a ve velké většině jim to po válce prošlo), tak jsem skálopevně přesvědčem, že takový udavač je pro vlastní národ mnohem větší zlo, než nějaký pomatený mladík v uniforně SS (který na to brzo sakra dojel). "Takže tyto ideje jsou méně než,někoho udat za čuníka.." |
|
|
|
|
Isoroku:
Isoroku napsal v č. 1730: Takže tyto ideje jsou méně než,někoho udat za čuníka.. "Jak už jsem napsal - šli se bít za své zvrácené ideály - důvodů může být sposty.....zatvrzelý nacisti, antijudaisti, zvrácení kariéristi a myslím, že tam bylo i sposta takových, kteří věřili v "lepší zítřky pod křídly říše"..." |
|
|
|
|
curahee napsal v č. 1724: Jak už jsem napsal - šli se bít za své zvrácené ideály - důvodů může být sposty.....zatvrzelý nacisti, antijudaisti, zvrácení kariéristi a myslím, že tam bylo i sposta takových, kteří věřili v "lepší zítřky pod křídly říše".....podívej se na Zdena - slovák, ale osvětimští kati ve světle jeho názorů blednou, a ten mít příležitost, tak vůbec nezaváhá. "Tak na tohle jsem zvědav,zradit zem a vstoupit do armády co okupuje mou vlast,to je opravdu čin hodný patriota..." |
|
|
|
|
Chlapi, diskusiu o odboji si radšej preneste do témy "Partyzáni". currahee (1721): V seriáli áno, v skutočnosti nie. Naviac celá scéna s Malarkeyim a nemeckým zajatcom z U.S.A. bola trošku pozmenená. Don tvorcom prezradil, že jeho "známy" bol z Portlandu, ale v seriáli uvádza, že sa narodil v meste Eugene, Oregon. Ďalším zaujímavým faktom na "prípade Speirs" je, že poručík Winters počas rozhovoru s historikom Markom Brandom v roku 1989 prezradil, že dejiskom tejto udalosti bol Bastogne! Takže ako som povedal - je to fám, nič viac. Každý o ňom podal rozdielné informácie. |
|
|
|
|
Isoroku:Maquis byly aktivnější než český odboj?Proč,z čeho tak usuzuješ? Nicméně nevyjádřil ses k (1724). |
|
|
|
|
stc napsal v č. 1726: Zdroje (nepřímé) jsou všude kolem. Zkus třeba porovnat činy francouzkého a českého odboje.... "uveď zdroje a statistiky a pak se odvaž vyslovit nějaký názor.... koukni třeba na francouzké kolaboranty...." |
|
|
|
| Isoroku: Nepřeháněj to s tou kolaborací.... uveď zdroje a statistiky a pak se odvaž vyslovit nějaký názor.... koukni třeba na francouzké kolaboranty.... | |
|
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1723: Tohle nemůžeš srovnávat! "ti druzí jednoduše záviděli sousedům čuníka a tak je udali gestapu." |
|
|
|
|
Isoroku napsal v č. 1723: Tak na tohle jsem zvědav,zradit zem a vstoupit do armády co okupuje mou vlast,to je opravdu čin hodný patriota... "Zatímco jednání těch prvních jsem schopen pochopit " |
|
|
|
|
curahee napsal v č. 1717: Vážně! Zatímco Ti první se šli bít za své zvrácené ideály, ti druzí jednoduše záviděli sousedům čuníka a tak je udali gestapu. Zatímco jednání těch prvních jsem schopen pochopit a dokonce i respektovat, jednání těch druhých považuji za tak ubohé, že nemám slov. "Rozhodně je horší stavět jednotky na podporu Němců,než donášet za poslech zahraničního rozhlasu!" |
|
|
|
|
Lipton napsal v č. 1720: Dnes ti toto nedosvědčí nikdo,snad víš proč?! "Žiaden z veteránov, ktorý sa o tejto poprave vyjadroval, nebol jej priamým svedkami" |
|
|
|
|
v seriálu byl dost blízko Mallarkey! |
|
|
|
|
currahee: To čo bolo v seriáli, Enigma a Thompson opísali dobre (ostatně som im to napísal v príspevku 1715). Len som sa vyjadril k faktu, že celý ten prípad je jedným veľkým fámom, t.j. nemôžeme pána Speirsa predčasne obviňovať z porušenia Ženevskej konvencie. Žiaden z veteránov, ktorý sa o tejto poprave vyjadroval, nebol jej priamým svedkom (to sa spomína i v seriáli, i v knižnej predlohe). |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce