Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
521-540 z 587
<< 24 25 26 27 28 29 30 >>
Po
princEugen 14.2.2003 15:30 - č. 84
princEugen vasek: to se mi zda taky jako blbost, provedeni puce neni jen tak a urcite by se o nem dovedelo gestapo bo tak a prislusna generalita by byla zlikvidovana,nakonec, jiste by se planovani puce zucastnilo malo generalu...
Honza M. 14.2.2003 15:18 - č. 83
Honza M. to Glynwed: Dóbrýýýý. Něchtěl bys to trochu rozvést a vydat jako příležitostný tisk? - taková slibná politická sci-fi. Jo, a kde se to vlastně odehrává? Němci totiž neměli tolik letadel a tanků, aby mohli prolomit linii na více místech. Podle průběhu děje bych to odhadl na jižní Moravu. Pokud je to někde v Čechách, tak to před sebou měli Němci ještě 1000 km Československa a minimálně dvě rozestavěné linie opevnění, a v tom případě bych si prosil pokračování (co např. záložní armáda, reakce okolních států (hl. Maďarska a Rumunska) atd. Bude pokračování?
cinik 14.2.2003 15:17 - č. 82
cinik Glynwed:
Krásné ale s drobnou vadou:
V cvičení, které provedli Němci tuším na přelomu let 1938-1939 pěší jednotky wehrmachtu nedokázaly projít krz linii LO a byly "zmasakrovány". Taktika ničení objektů LO, se kterou měli v úmyslu jít na objekty LO se ukázala naprosto neúčinná. "Těžké ztráty" utrpěly i tanky - zejména pancíř typů Pz-I jevil nedostatečnou odolnost i proti kulometům LO...
Vašek 14.2.2003 14:37 - č. 81
Hezky vylíčeno, neviděl bych to ale zase tak černě. Poslední kapitola Tvého příběhu mohl být např. tento: "... dva dny po vypuknutí války provedli německá generalita puč a odstranila A.Hitlera. Nařídila okamžité zastavení postupu německé pěchoty a stáhla se zpět na německé území...". To zní líp, ne? A vůbec to není pohádka.
Glynwed 14.2.2003 13:55 - č. 80
Glynwed Konečně se němečtí vojáci dostávají do palebných vějířů pevnůstek. Snaží se překonat změť ostnatého drátu a přilnout k pevnůstkám, aby mohly zničit střílny, jak se to už mnohokrát učily na maketách. Tanky a obrněné vozy zastavily palbu a přibližují se blíže k pevnůstkám aby mohly lépe podporovat pěchotu. Vzduchem pronikne nový zvuk - to zahájily palbu "šestadvacítky". Vnitřek řopíku ihned zaplní štiplavý zápach jedovatých plynů z vystřelených nábojnic. V objektech, kne nebyl osazen ventilátor, se po pár dávkách nedá vydržet. Obsluha je nucena otevřít pancéřové dveře bunkru. První útok německé pěchoty je zastaven. Pěšáci se kryjí v kráterech. Na jejich podporu se přibližují tanky a obrněné vozy. ze vzdálenosti 100 začnou pálit po střílnách pevnůstek. Kulometčíci chvatně vyměňují zásobníky a vkládají do kulometů průbojné náboje. Zahajují palbu na obrněnce. Několik obrněných vozů je vyřazeno z boje, ale tanky pálí svými 20-ti mm rychlopalnými děly jednu dávku za druhou. Zdálky se ozve palba několika přeživších KPÚV r. 37 mm. Tanky ihned mění směr palby a snaží se tyto kanóny likvidovat. Německá pěchota využívá polevení palby z pevnůstek na své pozice a snaží se o druhou zteč. V dálce je vidět, jak se příbližují německé posily. Někde se vzpamatovala čs. dělostřelecká baterie a zahajuje na ně palbu. Odpoví ji soustředěná dělostřelecká palba nepřítele. Nad bojištěm nepřetržitě krouží pozorovací letadlo a dává pokyny dělostřelectvu. V týlu linie křižují oblohu němečtí stíhači a napadají palbou jakýkoli pohyb čs. záloh směrem k HOP.

Epilog:

Generál Rundstetd stojí uprostřed země zorané stovkami kráterů. Mezi nimi stojí jako zuby vypálené betonové pevnůstky. Předpolí pevnůstek je poseto mrtvolami v polní šedi a vraky vozidel. Mezi pevnůstkami jsou mrtvoli v polní šedi promýchány s mrtvolami v khaki uniformách, zkroucené protitankové kanóny. Průlom se podařil.

Doslov:

Oběť, kterou by tito stateční mužové přinesli, by nakonec stejně nezachránila Čechy před hrůznou Heidrichiádou, před deportacemi a plánovaným vyhlazením inteligence. Můžeme být pouze rádi, že muži, kteří se v roce 1938 musely vzdát, mohly v r. 1940 ukázat na nebi hrdého Albionu, zač je toho loket. A bez nich, kdoví jak by Anglie dopadla.
Glynwed 14.2.2003 13:34 - č. 79
Glynwed Jak by to vypadalo v září 1938, kdyby jsme odmítly mnichovský diktát?

V noci před útokem vyráží úderné jednotky Wehrmachtu do předpolí HOP a za pomoci Freikorpsu přepadají vysunuté hlídky SOS a snaží se zlikvodovat roznětové hlídky u mostů a silničních zátarasů. Tam kde se to povede, odstraňují trhaviny a překážky, aby uvolnily cestu motorizovaným jednotkám. tam kde se jednotky SOS ubrání nebo ustoupí vylétají do vzduchu červené světlice - varování pro HOP.

Těsně po rozednění zaplní oblohu stroje Luftwaffe. Jsou bombardována letiště v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích a v ostatních městech, vč. bombardování objevených polních letišť. Protiletadlová obrana je příliš slabá a nedokáže zabránit náletům, během nichž je postupně umlčena. Českoslovenští letci startují vzhledem k nedostatečné a zdlouhavé hlásné službě z letišť prakticky ve chvíly, kdy již na plochy dopadají pumy. Během pár hodin jsou československé vzdušné síly prakticky zničeny.

Přichází druhá vlna náletů. Tentokrát jsou bombardována zjištěná soustředění vojsk a obranná postavení. Obránci v opevněních jsou ohlušeni hukotem explozí, ale vážnější škody bombardování nezpůsobý. Horší následky mají nálety na jednotky umístěné v polních postaveních. Jsou narušeny telefonní linky, z boje vyřazeny některé baterie polního dělostřelectva, okolí řopíků je poseto hlubokými krátery, protipěchotní překážky jsou na mnoha místech protrhány.

Spolu s první vlnou náletů propuká povstání sudetských němců naplno. Je rušeno telefonní spojení s velitelstvými, napadány spojky, štáby a menší vojenské oddíly. Hlavní síly Wehrmachtu překračují čs. hranice a přesouvají se do východišť k útoku. Někde se jim na odpor statečně postaví hrstka "sosáků", ale ti jsou brzi umlčeni.

Přichází rozhodující fáze. polní dělostřelectvo Wehrmachtu, které se přiblížilo na dostřel HOP, zahajuje přehradnou palbu. V její ochraně vyrážejí vpřed úderné oddíly ženistů a pěchoty, vybavené plamenomety, granáty a 1 kg kontejnery s výbušninou. Sebou mají útočné lávky a dlouhé tyče s náložemí pro překonání překážek z ostnatého drátu. Za těmito jednotkami se opatrně přibližují obrněné vozy vybavené kulomety a několik tanků. Z řopíků jejich pohyb pozoruje několik set párů očí otřesených, ale přesto k obraně odhodlaných vojáků. Jedná se jak o povolané záložníky z jednotek ZLO, tak o mladé vojáky zmobilizovaných pluků. Německá pěchota se přibližuje přískoky a kryje se v kráterech. Pozorování předpolí je ztížené - všude vybuchují granáty německého dělostřelectva a obzor je zakryt kouřem.

Německá dělostřelba ztichla. Ve vzduchu je slišet zlověstné hučení. Pak se hučení změní v jekot. Nalétávají Štuky. Další příval želaza a hluku. Jejich nálet je nepřesný, neboť i jim zakrývají výhled mračna kouře. Tanky a obrněné vozy se přiblížily na vzdálenost cce 500 m a zahujují ostřeování pevnůstek. Německá pěchota zahajuje zteč.
Mawerick 13.2.2003 10:38 - č. 78
mozna to zni naivne ale ja bych sel bojovat za vlast!!!!a nenechal bych ji nacistum.....ale neodsuzuji Benese,vzdyt kdybysme se branili tak bude hodne mrtvych a "mozna bysme prohrali a vse by bylo potom horsi!
Carlos 24.12.2002 15:30 - č. 77
Carlos to Kamil.I – Podle mého názoru byla první republika nejlepším období našich dějin. Není ideálem, je také 84 let od její založení. Masaryk a spol. nám jasně ukázali, že na to máme být demokracií – republikou. Jako jediní jsme vydrželi s demokracií po celé meziválečné období ze států, kde byla implantována demokracie. Podívej se na Pobaltské státy, Polsko, Německo, Rakousko, Maďarsko. Můžeme být hrdí, jaké předky máme.
Otázka Mnichova a odchodu Beneš je dosti problematická, než na strohé hodnocení jednou větou jeho působení v roce 1938.
Kamil.I 16.12.2002 16:52 - č. 76
to Carlos: První republika se určitě ve spoustě věcí "povedla", ale rozhodně si nemylsím, že by to bylo naše nejlepší období dějin! Jsem přesvědčenej, že republikánský zřízení je pro nás nevyhovující. Jak se to koneckonců ukázalo v této pohnuté době (1938), je republika příliš slabá. Korupce bujela (a dnes bují), nejšpičky státu se radši vzdaly a klidně se zdejchly. Nějaká historická povinnost, kterou jim uložily předešlé generace a jež jim velela bojovat, je nezajímala. Přoč taky? Republika přece neměla (a nemá) u nás žádnou tradici, takže pro ně tyto závazky předků zřejmě neplatí.
Carlos 16.11.2002 18:24 - č. 75
Carlos to Johny – Je pravda, že první republika je hodně ideologizována po roce 1989, asi to bude příčina těch komunistických lží. I když si první republiku ideologizujeme, tak si myslím, že to je nejlepší naše období z českých dějin (společně s obdobím Karla IV.).
to alyk – Souhlas.
to Hartmann – Souhlas, je zbytečné se hádat o názvech, když každý víme, o co se jedná.
čet.Hrad 14.11.2002 16:42 - č. 74
čet.Hrad hartmann: tak jsem se dneska "dozvěděl", že Podkarpatská Rus se jmenovala Podkarpatská Ukrajina. A to jestě od naše profesora dějepisu.
Hartmann 10.11.2002 01:56 - č. 72
Hartmann Dave + Carlos: Má to smysl řešit? Vždyť oba víte, o co jde ať už to nazýváte zeměpisným názvem nebo názvem autonomie. Hlavně, že tu někdo neříká Zakarpatská Rus nebo Podkarpatská Ukrajina (bohužel jsem se s tím setkal).
Carlos 9.11.2002 21:23 - č. 70
Carlos to dave – Pojem Zakarpatská Ukrajina používám místo pojmu Podkarpatská Rus proto, že ten druhý jmenovaný je pojem maďarský a ten první český, tak používám ten český.
to Kelby – Rumuni za námi stáli až do 15. 3. 1939 – viz. John: Září 1938, 2000
to Tom – Postoj Jugoslávie byl ošidný. Jugoslávská veřejnost nás milovala, ale Stojadinović byl velký proitalský a proněmecký fašista.
gwynbleid 30.10.2002 14:10 - č. 69
to alyk. Je to těžké rozhodovani, ale pokud se za nějakou věc nebojuje, pak tato věc ztrácí svoji hodnotu. Patetické, leč pravdivé.
alyk 29.10.2002 10:45 - č. 68
alyk muj nazor je takovy - branit se bylo mozne, ale znamenalo byt to nedozirne nasledky - Nemecko nas dokonale politicky izolovalo (prvni predpoklad uspesne valky), nasledne bychom po ukonceni valky byli brani jako puvodci valky (ne Nemecko), byli bychom potrestani za rozpoutani! Polaci i Madari se pripojili k vyhruzkam Nemecka, Mala dohoda byla zcela nefunkcni, pomoc SSSR byla na papire a zrejme neuskutecnitelna ( Benes se obaval, ze pokud bychom ji prijali, byli bychom oznaceni cejchem socialistu a komunistu a proto by se k nam nepripojila Anglie a Francie!!!) Co se tyka sudetskych Nemcu - cast jich narukovala, otazkou je jak moc by bojovali proti soukmenovcum, zbytek vetsinou prchnul do Rise. Myslim si, ze zadna gerilova valka by se nekonala! Sance na uspesne vedeni boje prakticky nulova, protoze chybela jakakoliv zaruka pomoci od smluvnich Spojencu - zbylo bojovat pro cest! Otazka teda zni - meli bychom v pozici Benese moralni silu obetovat nevinne lidi v predem jasne prohrane valce? To at posoudi kazdy sam. Benes udelal, to co mu jeho svedomi dovolilo!
Hartmann 28.10.2002 20:07 - č. 67
Hartmann Johny - souhlasím, první republiku nelze idealizovat, korupce a finanční provázanost velkých podniků a politiky jenom kvetla a podle mého názoru stojí částečně i za mnichovskou kapitulací - proč si nechat zruinovat podniky dodávkami na dluh české armádě a ještě si nechat rozbombardovat továrny, když se dá mnohonásobně více a v klidu bohatnout za hotové na zakázkách pro Wehrmacht?
Johny 26.10.2002 15:07 - č. 66
Johny Je ještě jedna věc. Mnoho lidí si první republiku moc idealizuje, v podstatě tam byl ale stejný bordel jako dnes u nás. Spousta prostředků na obranu byla zpronevěřena různými politiky v letech 33-38. Ještě v roce 38 Škodovka radši prodávala zbraně do zahraničí za hotové peníze místo toha aby na úvěr dodala zbraně armádě. Některé zbrojovky přímo odmítli se podílet na prodeji zbraní za státní garance a pod. Jsou zaznamenány nářky důstojníků, kteří v Září 38 hořekovali, že nemají protilatadlové baterie a že začátkem roku jich pět bylo vyvezeno do Iránu. Takže i ekonomicky by se to dalo zvládnout ale můj názor je, že po dobu ohrožení státu bylo třeba zavést atorativní režim, demokracie na to nestačí.
gwynbleid 24.10.2002 12:33 - č. 65
to čet. Hrad Omlouvám se pokud jsem přehlédl tvůj příspěvek, jinak máš pravdu.
čet.Hrad 24.10.2002 12:16 - č. 64
čet.Hrad V září většina sudetských Němců útočila už z něm. území. Ale je to dobrá připomínka. Určitě by zbylí narušovali hlavně dopravu, na HOP by si ale netroufli.
Polsko- nadhodil jsem to na odkazu Září 1938, ale nic Myslím, že i kdyby sme jim vydali Těšínsko, že by si taky nakonec urvali svůj kus(ale až by bylo rozhodnuto). I kdyby nezaútočilo ani Pol. ani Maď., vázali by velké síly čes. arm.
Kelby 24.10.2002 12:13 - č. 63
Jen pro info:
V posledním čísle ATM je článek o mobilizaci 1938.
521-540 z 587
<< 24 25 26 27 28 29 30 >>
Po