Sudetoněmecká otázka, odsun sudetských Němců

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2981-3000 z 3044
Po
alyk 25.7.2003 08:46 - č. 74
alyk k tomu dvojjatzycnemu oznaceni - v soucasne dobemi to prijde zbytecny, v CR NEEXISTUJE tak silna mensina (myslim ze by to melo byt kolem 20% v miste) aby byly napisi dvojjazycne (snad jen Cesky Tesin!! tam bych tomu rozumel. Osobne si myslim, ze to byla skutecna ztrata pro Cesko (odsun), spolecnost zde byla vzdy bilingvinni a to je v soucasnosti strasne znat na kulture zeme!!! Je sice skoro 60 let od valky ale nase spolecnost se s problemem odsunu dosud nevyrovnala, stejne tak jako s komunismem a to je v soucasnosti nejvetsi problem!!! Nemuzeme to nechat byt, musime si to vse priznat ale v pravdivem svetle, nic ineho nam nakonec nezbyde!! Ale navrat pozemku atd bych nevidel jako realny, stejne to za par let po sjednoceni bude jedno a kdo bude chtit, tak si v te vesnici kde zil bude moct pozemek koupit a zit zde!
Johny 24.7.2003 23:23 - č. 73
Johny Re Podiven: (65) Ti autoři co jsi zde uvedl jsou lidé zkorumpovaní a placení z fondů sudetoněmeckého landsmanšaftu a nelze jejich studie brát vážně. Píšou pouze to co po nich jejich chlebodárci chtějí. Daleko více doporučuji číst nezkreslené prameny od historiků z česko-německého fondu smíření.
(67) Rakušani nemají co navrhovat, sami nejsou schopni přiznat ani ta minimální práva které mají ve své ústavě slovinské menšině v Korutanech. Ty dvojjazyčné názvy pro neexistující menšinu v Čechách navrhovala FPÖ slovy pana Haidera (syna člena SS) jako politické odlákání veřejnosti od faktu, že odmítl jako hejtman Korutan dvojjazyčné názvy ve svém regionu a dokonce šel sám příkladem a slovinské názvy tam kde byly na příkaz rakouského ústavního soudu umístěny zamazával barvou. Takovou nacistickou kreaturu by jsi chtěl dávat Čechům za příklad? Jeho rodina do dnes žije z árizovaného majetku a jeho největší kámoš byl Saddám Husajn.(
68) Ano, Česko vydalo několik pozitivních signálů vůči sudetským Němcům, v roce 91 jim bylo nabídnuto české občanství, odpovědí byly pouze nadávky.Tyto odpovědi jsou určeny ostatním, neboť si myslím, že seš provokatér, který pouze rád provokuje.
stc 24.7.2003 17:05 - č. 71
to podiven: Naopak Polsko a polská vláda se ukázala jako velice prozíravá, když si při jednáních 2+4 nechala povtrdit do smlouvy o spolupráci se sjednoceným Německem svoji západní hranici. A pokud by se někdo snažil opět něco měnit a překreslovat hranice tak bychom tu bohužel měli novou válku (Jako by jich v Evropě už nebylo dost).
stc 24.7.2003 17:01 - č. 70
to podiven: O jakém odškodnění to mluvíš? Že by Česko mělo odškodnit Německo za to že se za Hitlera nechalo obsadit? Nejsi padlý na hlavu? Myslím že pohledávky za válečné reparace které má bývalé Československo u Německa jsou veliké a hlavně NESPLACENÉ!!!

Popiš mi přesně tu genocidu? Kdo a kde ji v roce 1945 páchal, kolik lidí při ní zahynulo a jakým způsobem a tak podobně. Snad mi nechceš tvrdit že ji páchali všichni češi? To bys je pak všechny házel do jednoho pytle, což je přesně to co odsuzuješ u čechů za to že "vyhnali" všechny němce z Čech, Moravy, Slezka a Slovenska.

Apropó neodporuješ si taky trochu? Vícejazyčnost a multikulturnost je fajn věc, rozvíjí to lidský intelekt a rozhledy, ale první kdo začal s prosazováním jediné kultury a jediné řeči byly bohužel právě před 60ti lety nemecky mluvící občané této země.

Co si takhle rozšírit obzory nejakou vyváženější literaturou a přečíst si něco od Evy Hahn, či Elisabeth Wiskemann?
stc 24.7.2003 16:46 - č. 69
to podiven: Nechápu z jakého důvodu sis změnil jméno, argumenty které používáš ty tu používal poblouzněnec jiného jména, který si tenkrát už zažádal o něměcké občanství.
Už jsi ho dostal? Nebo tu agituješ aby se uskotečnili tvoje vize o "jiných" hranicích.

Můžu říct že proti normálním a zdravě uvažujícím němcům vůbec nic nemám, dokonce se s některými přátelím. To ovšem neplatí pro ty pomýlené které bohužel musím taky potkávat a kteří nechápou že doba 55 let zpátky je už mrtvá a nežije. A dřív než mi tu někdo začne nadávat do komunistů tak se prosím zamyslete. Patriotiusmus v tom pravém slova smyslu, ne v tom překrouceném je ctnost, a nezáleží na tom jestli je člověk čech, slovák, němec, rakušan nebo američan. Nic se ovšem nesmí přehánět, stačí uvažovat zdravě. Takže můžu hrdě a bez ostychu prohlásit, že jsem pyšný že jsem se narodil jako čech (to neznamená že jsem pyšný na některé vlastnosti které se čechům přisuzují) a že budu klidně diskutovat doaleluja, ale že pokud by někdo chtěl měnit a posouvat hranice mojí krásné vlasti tak mu to třeba i se zbraní v ruce překazím.
Podiven 24.7.2003 16:29 - č. 68
Pozitivní přístup tady již byl v letech 1990-1992. Bohužel s nástupem premiéra Klause se oživily šovinistická rezidua v naší společnosti.

Za kladné pokládám, že naše země si v roce 1990 při sjednocování Německa nekladla žádné požadavky. Narozdíl od Polska, které nastolilo nehorázné věci - nakonec si vynutilo i výslovné uznání hranice na Odře a Nise. My jsme naštěstí takto nepostupovali, zbytečně by to kazilo naše vztahy s Německem (samozřejmě našli se komunističtí estrémisti, kteří požadovali, aby výměnou za souhlas se sjednocením Německo výslovně uznalo naše hranice a zřeklo se jakýchkoli nároků na odškodnění za 1945).

I v naší smlouvě s Německem z roku 1992 se nehovoří o státní hranici (Staatsgrenze) ale pouze o zemské hranici (Landesgrenze - jako mezi německými spolkovými zeměmi). To je dobrý signál do budoucna, protože to umožní efektivní přeshraniční spolupráci. Evropa budoucnosti je Evropa regionů (Region Egerland, Region Böhmerwald apod.) Bohužel do smlouvy s Rakouskem, kterou uzavírali ještě komunisti se podařilo prosadit slova o "státní hranici", takže tam to bude složitější.
Podiven 24.7.2003 16:20 - č. 67
david gore: co se odehrávalo v pohraničí? Němci chtěli právo na sebeurčení a česká armáda a četnictvo jim v tom bránila.

Jak jsem již napsal z genocidy spáchané na Němcích v roce 1945 se nebudeme moci vylhat. Myslím, že při dobré vůli řešení existuje - státní pozemkový fond stále vlastní asi 30% území země. Tato půda by mohla být dána jako odškodnění poškozeným genocidou roku 1945. Navíc i z hospodářského hlediska by to bylo výhodné - Němci jsou dobří hospodáři a hlavně mají finance na potřebné investice.

Samozřejmě v souvislosti s tím by se musely upravit jazykové zákony, dvoujazyčné školství, dvaoujazyčné vysílání veřejnoprávních médií apod

Uvědomte si, že tato země byla vždy v historii až na posledních 60 let dvoujazyčná a vícejazyčná. Došlo by tak pouze k návratu k pozitivní tradici. Bohužel na naší straně chybí dobrá vůle - když sudetské krajanské sdružení v Rakousku navrhlo dvoujazyčné označení obcí, které dřívě patřili Němcům, tak se jim naši politici jen vysmáli.

Uvidíme s jakou iniciativou ted přijde ministr Svoboda a vicepremiér Mareš, jejich politika mi připadá rozumná.
Podiven 24.7.2003 15:59 - č. 65
david gore: to se pleteš, problém nebyl "vyřešen", to je jako když Němci za války "vyřešili" židovskou otázku tím, že Židy vyvraždili. Současná Evropa je postavena na respektu k lidským právům a z genocidy spáchané na Němcích v roce 1945 se nebudeme moci vylhat.

Měli bychom si vzít příklad ze současného Německa - Němci přiznali vinu za genocidu Židů za války. My jsme svou genocidu Němců ještě nepřiznali. Samozřejmě až na několik objektivně píšících historiků, doporučuji ke studiu:

Emanuel Mandler: Benešovy dekrety, Praha 2002
Emanuel Mandler: Češi i Němci, Praha 2001
Ján Mlynárik: Causa Danubius, Praha 2000
Jan Mlynárik: Thesen zur Aussiedlung der Deutschen aus der Tschechoslowakei, München 1985 (zásadní práce)
stc 14.7.2003 12:03 - č. 59
To egli: No to se podivejme ten pan Eibicht si tu historii krasne umi vycucat z prstu. Porodnost v Cechach na Morave ve Slezku a na Slovensku prave stoupla prave po valce, cili az po konci protektoratu. To se da jednoduse prokazat, staci se podivat na silne rocniky ktere byli v letech 70-75. To jsou totiz deti tech deti narozenych po valce. No nic ja jdu asi budovat bunkr nebo neco takoveho...
pawel 12.7.2003 12:10 - č. 58
David Gore: Nejkay podrobnejsi udaje o te ceske rote SS by nebyly?
egli 11.7.2003 21:23 - č. 54
egli johny: zajímavé stránečky... Jinak předseda Witikobundu je hodně známá postava i z letošních Sudetoněmeckých dnů v Mnichově, řečnil tam opět o tom, jak se Češi za protektorátu měli dobře - za protektorátu porodnost Čechů rostla, dneska dramaticky klesá. A taky o tom, že Lidice a Ležáky nelze srovnávat s vyhnáním Němců, protože při vyhnání prý zemřelo tisíckrát víc lidí.
Johny 11.7.2003 15:13 - č. 53
Johny Málokdo si uvědomuje, že sudetoněmecké požadavky jsou součástí většího hnutí, které se snaží rehabilitovat a obnovit velkoněmeckou myšlenku. Kde si myslíte, že se třeba generují protiamerické nálady v německu a snahy o oslabení amerického vlivu v evropě? Pokud umíte německy doporučuji třeba tento článek konzervativní platformy jejíž členem je třeba i Stoiber, Haider a td.: (www.konservativ.de/eibicht/eibicht55.htm) a vůbec články pana Eibichta (předseda Witikobundu, což je nejvlivnější část SdL) stojí za to si přečíst (www.konservativ.de/eibicht) a porozumět co se chystá, pokuď tyto lidé získají větší vliv v Německu, což nemusí být po mizérii způsobené levicovou vládou tak těžké (po umírnění levici příchází vždy černá a po tom rudá).

Vzhledem k zahraniční politice (nemastný postoj jako obvykle znamená, že nemáme žádné opravdové spojence, viz Klaus a jeho řeči o tom, že tu Američani nebudou vítáni a kritika USA, debaty o tom, zda jsme spojenci či ne, agent Kato v OSN atd) a k poslednímu vyjádření soc.dem. ministra obrany o tom, že čs. armáda bude mít výzbroj o síle 30 tanků T72 a 17 letadel ALKA a z 25tis. vojáků budou dvě třetiny důstojníci (vychází 14 důstojníků GŠ na jeden tank) bych doporučoval přihlásit děti co nejrychleji na němčinu
stc 11.7.2003 09:37 - č. 52
SLM a radikalni lide kteri jsou jeho clenove predstavuji bohuzel jeden z mala zbytku puvodniho nacizmu treti rise. Ve vedeni SLM bohuzel neprobehlo ocisteni ktrereho se dostalo normalni nemecke populaci po WW2.
Carlos 10.7.2003 18:51 - č. 51
Carlos to Germanic – To co říká Posselt a jeho organizace je nehoráznost.
stc 19.6.2003 17:29 - č. 50
Germanic: A v čem s se SLM souhlasíš? S tím jak deformují dějinu ku prospěchu svému?
Germanic 19.6.2003 17:15 - č. 49
Jelikož moje rodina pochází z Německa a já sem napůl němec a čech. Tak mi nezbývá než souhlasit se SudetLandsManšaftem, ačkoliv rodina se od takového jednání odklání....
stc 9.6.2003 13:55 - č. 48
Bohužel pro nás mají Sudetoněmecké organizace dost prostředků aby mohli beztrestně masírovat mozky svých spoluobčanů, němců, kteří se chovají a přemýšlí zcela normálně. Příkladem toho mohou být například zaručeně "vědecky" fundované brožury o tom jak "zlí" češi vyhnaly "dobré" němce a při to je vraždili, které jsou pravidelně distribuovány v něměckých školách a jiné podobné aktivity související s "informování" veřejnosti a publikování "nezaujatých a pravdivých" článků v tisku který vlastní "sympatizanti".

Přikladem toho že existují i "normální" němci může být třeba tato výzva: www.vulgo.org/index.php?option=news&task...
egli 8.6.2003 18:41 - č. 47
egli Stoiber si dnes zase procvičil hlasivky...

Honza M.: Když jsem se dozvěděl, že Svaz vyhnanců, což je hodně radikální organizace podle které největší zločinci 20. století byli Beneš a Churchill, uděluje "Cenu lidských práv Franze Werfela", kterou letos obdrželo několik Čechů, tak jsem nevěděl jestli se mám smát nebo co... Zřejmě spoléhají na to, že lidi mají krátkou paměť. Pražská židovská obec proti tomu oficiálně protestovala, protože je to skutečně drzost, je to něco podobného jako kdyby naši komunisté udělovali Cenu Milady Horákové.

Franz Werfel, židovský literát narozený v Praze, byl nacismem zfanatizovanými Němci přinucen k emigraci do Paříže. O sudetský Němcích si nemyslel nic dobrého. V polovině září 1938 ve Francii publikoval článek "Co Češi darovali Evropě" ve kterém ostře sudetské Němce odsoudil, označil je za "nemastnou neslanou nacionální naplaveninu", za "bodavé komáry", kteří se vyskytují v "mrtvých vodách" apod. Celý text jeho článku si přečtěte na www.novinky.cz/00/24/18.html
Carlos 18.4.2003 19:31 - č. 46
Carlos to Béďa – Pánové Mandler (LN) a Doležal (MF Dnes) vidí dějiny od roku 1945.
čet.Hrad 13.4.2003 02:54 - č. 45
čet.Hrad stc: mírumilovný pan Goebells zase říkal, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Tohle si fakt vzali k srdci :o(
2981-3000 z 3044
Po