Těžké bombardéry

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
621-640 z 762
<< 29 30 31 32 33 34 35 >>
Po
Skywolf 23.9.2003 22:22 - č. 228
Algernon: Clovece, mohl by jsi mi rict, kde jsi vycetl to, co rikas?

- V zadnem pripade v motoru: "20mm shell exploded in the engine"

- strepiny zasahly zadni cast motoru, skrin pohonu a dalsi "detaily": WTF? O tom tam neni ani slovo.

----

Primy zasah 1-2 20mm granatu nebyl ZDALEKA tak zazracny, jak popisujes. Rada stroju se vratila domu s podstatne vice. Nejvyssi pocet, co jsem cetl, bylo asi 46 20mm u F4U (i kdyz to cislo se mi zda prilis nadsazene, rozhodne to ten stroj musel schytat nezanedbatelnym poctem)
Emrich 23.9.2003 22:22 - č. 227
Hm Algy...jenže ty si asi jaksi zapoměl, že právě tenhle článek byl dán jako důkaz tomu, že motor je schopen fungovat i s poškozením...

Chtěl jsi důkaz a dostal jsi ho. Když jsi ho dostal, tak jsme se dostali zase na začátek, protože tvrdíš, že to není možné. Promiň, ale asi můžeme tuhle diskuzi v klidu ukončit, protože pokud diskutující nejsou ochotni přistoupit ani na důkazy podloženou pravdu, tak diskuze ztrácí smysl.

Aspoň se zachovej jako chlap a uznej, že tohle jediné letadlo (za zbytek WWII se to už nestalo - i v tomhle měl ruce Bůh) se vrátilo s poškozeným motorem.

Díky
Skywolf 23.9.2003 22:06 - č. 225
I could find nothing of importance to shoot at, so strafed a rock crusher, canal powerhouse, and a large tug:

Nenasel jsem nic duleziteho k napadeni, takze jsem pokropil drticku kameni, canal powerhouse (coz muze byt cela rada objektu) a remorker (tug)...

Utocil na pozemni cile.... to strafe...utocit kulomety.
Skywolf 23.9.2003 22:04 - č. 224
222: Buehehe...vlastne to neni k smichu...
Skywolf 23.9.2003 22:02 - č. 223
He started me attacking at 90° in his first burst. Tedy zacal strilet uz z te pozice.

Jasne, neni specifikovane, z ktereho uhlu presne zasahl, nicmene se jasne zminil o tom, ze to slo primo do motoru.

Muzes to klidne hajit dal...
Skywolf 23.9.2003 21:59 - č. 220
Algy: Mel jsem o motoru Double Wasp vysoke mineni, stejne tak o P-47 jako o velikem letadle, ale tohle jsem nevedel.

Takze motor P-47 obsahoval mlyn na kameni, vodni elektrarnu a REMORKER???? Kua....Amici jsou divni

---

Ostatni prominou, zda preklad neni 100%, ale sedne to
Emrich 23.9.2003 21:59 - č. 219
Jo...a ten motorový olej ale uniká ve velice malém množství, což jsi asi nepostřehl...škoda, psal jsem to asi jen 4x...

Add poslední tvů příspěvek: takže ty nám vlastně tvrdíš, že ten motor nebyl poškozen a že ten pilot ho schválně 40x vypnul...jen tak ze srandy... Takže je ten pilot lhář? Nevím...
Skywolf 23.9.2003 21:56 - č. 217
Algy: WOW
Emrich 23.9.2003 21:48 - č. 214
taky jsem to nevěděl jistě, ne? Je celkem blbý, že je chladící kapalina hořlavá...ale to vlastně jen napomáhá mé teorii o větší odolnosti hvězdicových motorů, takže ti vlastně můžu jen poděkovat.

Mohl by ses prosímtě detailněji vyjádřit k té story pilota P47? Celkem by mě zajímal tvůj názor...
Skywolf 23.9.2003 21:42 - č. 213
Algy: 15° platilo pro dalsi granat, co proletl zadni casti trupu, Fw 190 začala střílet z 90°.
Ovsem chapu, ze The 20 mm exploded in the engine, causing it to cut out, nemuze v zadnem pripade znamenat zasah motoru, ze.
Emrich 23.9.2003 21:32 - č. 211
no...když se to prostřelí u kapalinou chlazeného motoru, tak dojde k vylití kapaliny do motoru, což zřejmě zabrání hoření. Pokud vím, tak glykol nebyl. Jinak pokud jde o hoření směsi o výfuky u hvězdicáků...podle mě už bude natolik rozptýlená, že to nebude pro motor moc nebezpečné...ale kdo ví.
Skywolf 23.9.2003 21:21 - č. 208
Ad P-47 a P&W 2800

------

www.p47pilots.com/cfm_ThereIWas.cfm?pageMode...

------

As we were turning to the left, preparing to let down, Capt. S…. and I were attacked from the right by two ME 109s and one FW 190. The FW 190 attacked me starting at 90 degrees in his first burst and forced me to break down. The 20 mm exploded in the engine, causing it to cut out. Fired from about 15 degrees to dead astern, at least one 20 mm entered the fuselage immediately below the right elevator stabilizer and exploded. Many fragments damaged the bulkheads and other internal parts, and one piece came out the other side in the vicinity of the tail-wheel door.

Two blades of the propeller were hit by 20 mm cannon shells. One pierced a blade about eight inches from the tip and made a clean hole 1 1/4 inches in diameter.

The other blade was damaged for a length of about 10 inches, with the entire edge of the blade for four inches in width and 10 inches long either torn off or the remaining edges bent and twisted.

When first hit, the airplane jumped and bucked and the engine stopped. As I was in a vertical dive, the engine started again, but was coughing and spitting and running very rough.

I pulled out at about 17,000 feet, but ran into four FW 190s who turned into me, and I was forced to hit the deck slightly southeast of Enschede, and flew from there to about 10 miles out into the Channel on the deck drawing 54.5 inches HG and 2,720 rpm.

I could find nothing of importance to shoot at, so strafed a rock crusher, canal powerhouse, and a large tug. The engine was very rough, coughed a lot and cut out an estimate of 40 times, but always momentarily. As I reached mid-Channel I had cut it back to 30 inches HG and 2,000 rpm. The engine was much rougher and the vibration intense. Finally I had to cut it back to 23 inches HG and 1,400 rpm.

At this speed the vibration was so intense and the pitot tube was vibrating an arc of approximately one foot and the instrument panel four inches. It was impossible to read any of the instruments, and I expected the engine to disengage itself from the aircraft at any time.

About 10 mils from the coast he engine stopped completely and I finally got it started by priming, turning the emergency fuel pressure clear on and engaging the starter. I had glided down to 2,00 feet and was starting to bail out when it caught again.

I reached my home base and landed just before the gas supply was exhausted
Emrich 23.9.2003 21:14 - č. 207
tak s 20mm granátem sem nechoď...o něm jsem se vyjádřil celkem jasně...ty jsi psal o jediné, osamělé kulce z kulásku

Hele...nevím, jak moc nebo není směs unikající z válce hořlavá - po jejím rozptýlení.

No a ty úlomky...no. Kdo ví. Je asi hodně těžké to nějak posoudit. Samotné úlomky by zase až tak nevadily do doby, než by výžně poškodily třeba píst. Vůbec netuším, jak velké úlomky to mohou být...co dokáží udělat s pístem...třeba nic, třeba hodně...
Emrich 23.9.2003 20:22 - č. 205
OK...hledám fotky...snad do příštího příspěvku nebudu mset čekat tak dlouho

No...a trochu jsem se informoval o možnostech motorů s průstřelem (automechanik - motorář).

Informace byly k díře o d=1cm.
Takže, kdyby byl prostřelen píst kapalinového motoru, tak by nebyl největší problém ztráta mazacího oleje (ta by byla minimální pokud by nebyla zasažena vlastní dno se zásobou oleje), ale hlavně smíchání chladící kapaliny s mazacím olejem. Což by vedlo k relativně rychlému zničení motoru.

Na otázku, jak dlouho by motor vydržel při průstřelu válce byla dána odpověď: docela dlouho, ztráta mazacího oleje by byla totiž celkem malá. Horší by to bylo, pokud by byla zasáhnuta vlastní hlava pístu (vykouřil se mi terminus - technikus...sorry). Pak by totiž hrozilo jeho prasknutí, respektive zaseknutí úlomků do stěny válce, což by mohlo vést i k jeho prasknutí.

Pak jsem se dozvěděl i něco o motorech, že při úniku oleje z válce se mazací kapalina vrací zpět na své původní místo, protože válce jsou umístěny ve stejném boxu jako ta olejová zásobárna - ale to jsem moc nepochopil - ale říká, že tak je to u motorů, které mají jisté "tlakové" mazání či co...pro mě celkem španělská vesnice a nevím, jestli je tedy něco takového ve WWII .

Můžete mi věřit nebo ne, ale ptal jsem se ho tak, aby nevěděl, co chci slyšet (chudák, chvilku si myslel, že mám díru ve válci mojeho Escorta ). Celou dobu mi říkal, že ztráta mazacího oleje by byla velice malá. Na otázku, jak daleko by mohl motor dojet (za předpokladu, že se nerozsype vlastní válec následkem úlomků...atd) byla odpověď celkem jasná: docela hodně.
Béďa 18.9.2003 09:26 - č. 204
to Algernon: Cenu z hlavy nevím, ale byla dost vysoká, samozřejmě se jedná o ruskou publikaci, ale pořád lepší než ukrajinština, tu jsem už taky viděl a člověk se akorát diví, co je najednou v azbuce neznámých slovíček myslím že nějaké údaje o této publikaci jsou an armybook.com
Tom 17.9.2003 15:55 - č. 203
Tom Milý Emrichu: pořád mi to nedá, je to pořád dokola. Co myslíš, že asi při několika otáčkách za vteřinu může udělat několik kg (pro Algyho lb )vážící píst s ojnicí, který nemá vedení? Rozmlátí napadrť skříň! Buď samotný plandající píst, nebo ještě spíš klika, která najednou běží nevyvážená. A můžu Tě ujistit, že setrvačné síly by tomto teoretickém případě byly KUREVSKÉ! Jestli se pilotovi čoudilo z pod kapoty motoru mohlo mít tisíc příčin. Z netěsného motoru (častá bolest DB6XX) tekl olej a na něčem horkém se odpařovaly jeho lehčí složky, díra ve výfukovém sběrači (zase pokud zrovna nebyly v pořádku pístní kroužky mohl výfukové plyny zbarvit a "zahustit" i olej), mohl Ti spustit poškozený protipožární systém, a nebo jsi vůbec nemusel poznat, že ten kouř Ti jde z výfuků, protože máš blbě nastavenou směs a palivo Ti nevyhoří.

Jediný tvrzení, o který tu jde je, že hvězdicové motory mají JISTOU výhodu v absenci chladícího okruhu. Naopak to znamená, že oproti kapalinou chlazeným motorům mají i své nevýhody. Ale jinak jsou na tom samotné motory přibližně stejně. Samozřejmě, že pokud kulka prostřelí třeba chladící žebro hvězdičáku, tak se asi nic neděje. Ale když "jen" prostřelí válec, tak to nutně musí mít obdobný efekt jako u řadového motoru.
guano 17.9.2003 09:56 - č. 202
guano Ja bych taky chtel videt ty fotky...
Tom 17.9.2003 06:41 - č. 201
Tom To Emrich: i já bych rád viděl fotku hvězdicového motoru s ustřeleným válcem. Nejlépe, pokud by bylo vidět točící se vrtule... proboha přemýšlej trochu a zkus si to představit? Nebo víš co? Zkus si z nějakého dvouválce odmontovat hlavu a pak ten motor nahoď... Ale stůj dost daleko. P-38 letící na jeden motor? Proč ne? Průzkumný poválečný Rainbow se udržel v horizontu při 240km/h, pokud fungoval alespoň jeden motor ze čtyř...

Znáš tohle: "Myslím, tedy jsem".
Emrich 16.9.2003 00:34 - č. 199
Plavat v motorech...no...to je klidně možný...ale asi nebude zrovna málo fotografií letadel vrátivších se na základnu s rozsekaným motorem (nemluvím o P38 s jedním v pořádku)... Já už fakt nevím...když čtu knížku a nějaký pilot píše, že motor vydával nepravidelný zvuk a lehce se z něj kouřilo, ale motor pořád fungoval...jistě...i jedna blbá kulka může asi motor zničit...ale nedělo se tak, NEDĚLO a ještě jednou NEDĚLO. Já fakt nevím...vy mi tu pořád tvrdíte, jak jakékoliv poškození motor zničilo - ale přece úplně každý ví, že spousty P47, Corsairů, Hellcatů...nebo čehokoliv jiného se dokázalo vrátit se značně poškozeným motorem. No a pak mi tady tvrdíte, že to vlastně nešlo - hm, tak to je super, v mojí hlavě právě stojí WWII na hlavě.

Já nechci být nijak agresivní nebo tak něco...jen nechápu, proč tisíce a miliony lidí tvrdí jedno a vy něco jiného...prostě mi to nějak nesedí. Jestli chcete, tak najdu na netu pár fotek letadel s poškozenými motory - to bude easy, žádnej užírač času.

Už tady jednou Algy říkal, že Fw 190 nemůže "výkrutovat" tak rychle jednoduše jen proto, že by pilot ztratil prostorovou orientaci...nevěřil těm "roll-ratům"...a od té chvíle si říkám, že si asi ve všem nebude tak úplně jistý...a jestli může tvrdit nepravdu o manévrovacích schopnostech Fw 190, tak proč by se nemohl mýlit i v odolnosti motorů?

Já se nechci někde blbě vyjádřit...ale jestli jsem to pochopil, tak se mi tady snad všichni snažíte nabulíkovat, že jakýkliv zásah do motoru (samozřejmě ne škrábnutí barvy na hadičce) ho vyřadí...hmmm. Už nevím, co víc bych k tomu řekl. Nevím, kde bych hledal důkazy, protože je jich všude kolem moře. Letadla se vracela bez celých válců...i to je jasně zdokumentováno. A promiňte, že se nespokojím s tvrzením, že to je teoreticky nemožné...protože asi není.
Dzin 15.9.2003 01:04 - č. 198
Dzin Algernon: Jojo, "zlate" cteni mezi radky. :) Clovek si vzal 600 strankovou knihu, precetl ji a zjistil, ze je v ni podstatnych informaci tak na jednu A4. :D Ja si to super procvicil na Dejinach Druhe svetove valky (12 svazku, kazdy tak 800 stranek). Kdyz to clovek opravdu peclive cte (a jeste vice premysli o tom, co cte), zjisti uzasne veci, napr. kdyz na sebe Soveti "prasknou", ze behem prvnich 3 mesicu valky meli ztraty 4-7 milionu vojaku, nebo ze pri invazi Wehrmachtu bylo v zapadnich vojenskych okruzich RA kolem 10 tisic tanku. :) Proto tvrdim, ze kazdy kdo smahem odmita jakoukoliv sovetskou histografickou literaturu nevi co cini...
621-640 z 762
<< 29 30 31 32 33 34 35 >>
Po