Těžké bombardéry

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
641-660 z 762
<< 30 31 32 33 34 35 36 >>
Po
Dzin 14.9.2003 18:14 - č. 196
Dzin Algernon: Hele, to si take pamatuji! Hlavne treba ta tvrzeni (ale ta byla myslim v jinych publikacich), ze Forestal nebo Enterprise (a tezke letadlove lode jako celek) jsou lode s malou zivotnosti, ktere budou do 10ti let zastarala. :))) Ale dneska uz bych si to take neprecetl. Ikdyz jsem si zacal Rustinu opet osvezovat...:)
guano 11.9.2003 08:43 - č. 195
guano Emrich: Sorry, ale mam takovy pocit, ze v tech motorech trosku plaves .....
Emrich 10.9.2003 15:58 - č. 191
Dzine...nechci - stejně jsem ten příklad o dost % přepísknul

Algy: 12 místo 20?...to jsme zase zpátky - podle mého na motor Bf 109 stačí bohatě 12mm, ale na Fw 190 ne . Jinak ShVAK je bezvadný kanon - já bych ho za žádný kulomet nevyměnil. Jen ty ruské granáty nic moc

Hledám teď všelijaké info o těc motorech Fw 190 - hlavně MW50...a snad najdu i něco o odolnosti ...
Dzin 9.9.2003 22:19 - č. 190
Dzin Emerich: Nechtej po me, abych zacal hledat vzorecky a pocitat to...:)) Takovy nadsenec zase nejsem...:D
Béďa 9.9.2003 15:50 - č. 189
to Algernon: Sice si ještě užívám studenského života, ale mám zkouškový tak docela dobře vím o čem mluvíš, jinak vyšla zajímavá ruská monografie o Pe-8, ale v Krakatitu za ní chtějí na můj vkus trochu moc.
Tom 8.9.2003 15:40 - č. 187
Tom To Emrich: ať je to jak chce. Je lepší mířit a zasáhnout něco citlivého (motor, nádrže, pilot, řízení, chladič...) A na to stačí 0.50, stejně dobře jako 20. Prostřílený potah trupu není žádná tragédie. Mám na mysli dobu 39-45.
Emrich 8.9.2003 14:52 - č. 186
no....Pe-8 byl vyzbrojenej dost dobře i ke konci války, ne? - v těch gondolách měl 20mm kanony, žejo?

Dzin - a nebo taky 1mm dural a pak se původních 20 za 5cm letu sníží na 7mm ...ale kdoví, jak to je
Béďa 8.9.2003 14:27 - č. 185
to Algernon: Co ta Pe-8? Podle mě to byl docela nadějný typ, ale nepřál mu Stalin, jinak v roce 41, suveréně nejlépe vyzbrojný bombardér.
Dzin 6.9.2003 21:38 - č. 184
Dzin Emerich: Kulomet probije (propali je velmi osklivy termin) urcitou tloustku materialu. Po jejim pruniku se snizi jeho energie a on uz probije jenom neco. V tom je zapocitana i tvoje destabilizace. Proste, pokud mas uvedeno, ze kulomet probije na 100m 10mm oceli (pri urcitem sklonu) tak to proste prostreli. Nebo muze probit 5mm a za dalsi 10m 2mm...
Emrich 6.9.2003 01:05 - č. 183
právě jsem si přečetl asi tři Peiperovi příspěvky . Tak ten chlapík toho už měl asi dost - i když ten jeden odstaveček . Ještě teď se tomu musím smát
Emrich 6.9.2003 00:46 - č. 182
OK...na toho Peipera asi mrknu . Čas mám .

Jinak je dobrý, jak pěkný pojednání o motorech jsme získali po větě ve smyslu "Fw se M2 zase tak bát nemusí " Tohle je napsaný fakt dobře.

Sice to co teď budu psát by se asi hodilo do jiného tématu, ale proč ne... .

Úplně nedávno se mnou někdo rozebíral průpalnost kulometů. Nepamatuju si to přesně, ale bylo to něco ve smyslu, že když kulka proletí tenkým pláštěm letadla, tak jí to natolik destabilizuje, že se podstatně sníží její průbojná síla. Ale takový granát udělá díru tak jako tak. Ani nevím, proč to sem motám...ale jaký na to máte názor?
Dzin 5.9.2003 21:46 - č. 176
Dzin Algernon: Ale vzdyt v reklamach by preci nelhali...:))))) Dle reklamy krouzil ty 1-2 dny nepretrzite po okruhu, jen tu a tam delal zastavky, aby se mohl vymenit ridic. Ten olej totiz delal tu revolucni vec, ze kolem kazde soucastky utvoril vrstvu, ktera na ni drzela bez prestani onu udavanou dobu... :))) (mimochodem, kamarad to testoval a nejle dopadl stary Olcit, zadrel se az za 3 hodiny :D)
Emrich 5.9.2003 21:17 - č. 175
Guano...jenže tohle všechno jaksi chápu . Nedostal jsem odpovědi jen na to, na co jsem se ptal

To že olej u vzduchem chlazených motorů slouží "jen" k mazání jsem taky napsal... U kapalinou chlazených slouží také k mazání...ale nevím proč, tak i když motor kouří očividně ztrácejíce chladící kapalinu, tak říkám, že ztrácí olej...je to prostě moje "technická" chyba. Jsem už tak zblblej ze všech možných simulátorů, knížek a všeho, že když vidím kouřit motor, tak říkám, že ztrácí olej - a ona to přitom stejně dobře může být chladící kapalina - třeba glykol, ne?

Fakt sorry...občas říkám něco jinho než chci....v poslední době se až divím, jak moc často se to děje
guano 5.9.2003 09:21 - č. 171
guano Emrich : Kapalinou chlazene motory jsou chlazene (kdo by to rekl ;-)) kapalinou - vetsinou vodou, nebo smesi vody a nemrznouci kapaliny. Maji vlastni chadic chladici kapaliny.

Vzduchem chlazene motory jsou chlazene proudicim vzduchem kolem motoru. Aby byl motor dobre chlazeny, je dobre vystavit co nejvetsi plochu motoru (jeho casti ktere se nejvice zahrivaji - valce) tomuto proudeni - napr. usporadat je do hvezdice.

S mazanim to nema nic spolecneho, olej slouzi k mazani motoru vsech typu - bez oleje to proste nebude fungovat.(samozrejme jsou i motory s kombinovanym chlazenim vzduch-olej, ale pro zakladni orientaci je ted nebudu brat v uvahu)

Kapalinou chlazene motory jsou zranitelnejsi prave kvuli tomu, ze pri prustrelu vytece chladici kapalinaa motor se rychle prehreje a zadre.

Omlouvam se vsem ostatnim za toto polopaticke vysvetleni, ale uz jsem se na to nemohl koukat.....

Kdyz tak me opravte nebo doplnte.
Dzin 4.9.2003 22:24 - č. 170
Dzin Algernon: Ale ja ted videl reklamu a po vypusteni oleje z motoru auto jezdi jeste 1-2 dny (presne si to uz nepamatuji) bez poruchy. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jak jsou pro me motory spanelskou vesnici, tak jsem si rikal, jestli to opravdu mysleli vazne. :D
Emrich 4.9.2003 22:16 - č. 169
Jak dlouho trvá, než se motor bez oleje zadře...kolik % oleje je potřeba k udržení motoru naživu? A kolik % chladící kapaliny potřebuje kapalinou chlazený motor, aby se neupekl? Jestli správně chápu věc, že u hvězdicového motoru slouží kapalina "jen" pro mazání, ale u řadového motor nejen maže, ale i chladí...tedy pokud tam nemá glykol nebo nějakou jinou sračičku .

Neberte tyhle dva moje příspěvky jako nějakou opozici...spíš se snažím zjistit, jak to skutečně bylo.

Nevím, jestli to trošičku pomůže, ale kamarád je automechanik přes motory - pomůže, když se zeptám, jak je to s výdrží motoru při unikajícím mazacím oleji a jak při unikajícím chladícím mediu?
Emrich 4.9.2003 22:10 - č. 168
Tom: já spíš myslel jako že hvězdicovej motor dokáže chladit bez oleje líp, než řadovej

Ne fakt nejsem Peiper, ale už by mě fakt celkem zajímalo, kdo to je .

Já toho o motorech moc nevím, ale když úplně všude kromě tohohle fóra čtu, že hvězdicové motory byly relativně málo zranitelné, tak spíš věřím tomu "všude" . Já ti nevím, ale tak nějak se mi nezdá, že by kulka ráže 12,7mm dokázala vyřadit motor BMW801 - jistě, teoreticky když možná vletí blbě, navrtá benzin, hodí jiskru a BOOM...ale jinak? Já se na WWII letadla koukám jako na celkem odolné a pevné stroje, které jen tak něco nerozhází. A kdyby byly motory tak snadno poškoditelné (podle tebe vlastně zničitelné) pouhou kulometnou palbou, tak by se kanony snad ani nemusely objevovat...stačilo by pár Browningů a trocha štěstí...a bezmotorák Focke Wulf by se snášel k zemi.

Leda že... leda že by byl hvězdicový, nebo vlastně jakýkoliv motor tak silně pancéřován, že by do něj kulky jednoduše nemohly projít...protože jsestli jsem, to co říkáš, správně pochopil, tak i jediná kulka by pro jakýkoliv motor znamenala rychlou smrt. Je pravda, že BMW801 v Fw 190 byl myslím pancéřován...minimálně olejová nádrž...

Musím uznat, že když říkáte, že se bez oleje prostě zadře - no, musel bych asi připustit, že je to i pravda. A nebyl celý ten hvězdicový, vzduchem chlazený motor mnohem méně náchylný k těm zmiňovaným ztrátám oleje? Nebo já si jinak opravdu nedokážu vysvětlit, proč ty hvězdicové snesly více. Někde se tady na fóru někdo zmiňoval, že by věřil tomu, že hvězdicové letadlo (myslím motor...) s prostřeleným válcem by mohlo pokračovat v letu...snad jste někdo psal i s ustřelenou hlavou válce (či co), ale ne s celým ustřeleným válcem. Tedy - kolik oleje by takto počkozený hvězdicový motor ztratil oleje a kolik by ho ztratil řadový, kdyby měl malou dírku ráže cca 13mm přímo v nádrži chladící kapaliny - tedy vlastně kdekoliv ?

A ještě jsem nepochopil, Algy, jestli to myslíš s účinkem 20mm granátu a 12,7mm kulky v motoru vážně...to je vtip, že jo? Možná jsem ho nepochopil, ale moc se nesměju. Když mi něco prostřelí u mojí mašinky válec motoru, tak jsem pěkně rozladěn, ale válců mám 14, tak to snad nějak doletím, snad i nějak dobojuju. Ale když mi v motoru bouchne granát, rozseká mi tam 3 válce úplně na sračku, zpřetrhá různé trubičky...tak to už mě fakt naštve a hodně moc doufám, že motor půjde ještě aspoň několik desítek vteřin nebo pár minut, ne najdu nějaké místo, kde bych to zabořil do pole.
Tom 4.9.2003 15:36 - č. 164
Tom To Emrich: proč myslíš, že na 100%? Tlakové poměry rozvodu oleje jsou přibližně stejné u hvězdicových i řadových motorů (už tehdy existovala jakási standartizace hadicových přípojek, přírub a pod). Mám-li stejný tlak, stejnou dírou mi vyteče stejné množství. Jestli má hvězdicový motor větší náplň si nedovolím srovnávat. Kdyby jsi mluvil o prostřeleném kanálku chlazení řadového motoru, tak to uznám, ale zrovna olej...? Mimochodem, už víš co je karter?
Emrich 4.9.2003 15:25 - č. 163
Já to nemyslel jako že ho nedokáže prostřelit nebo vyřadit...ale kulka z 12,7mm prostě nenadělá v motoru tolik paseky jako třeba granát ráže 20mm. Samotný únik oleje z fvězdicového motoru nepovažuji rozhodně za tak rychlý knock out pro tento druh motoru jako pro motor řadový...a jsem si tím 100% jistý.

Pravda, vyjádřil jsem se trochu nešťastně...možná trochu přehnaně...myslel jsem to tak, že hvězdicový motor je vůči palbě z kulometu relativně odolný. Rozhodně odolnější než ten řadový...
Tom 4.9.2003 09:10 - č. 162
Tom To Emrich: karter má každé éro poháněné pístovým motorem Tajenka je za 500,- Z hvězdicového motoru prostřeleného "0.50" ten olej vyteče stejně rychle jako z řadového. Jinak statistika uveřejněná těsně po válce říká, že řadové kapalinou chlazené motory mají menší spotřebu paliva než hvězdicové.
641-660 z 762
<< 30 31 32 33 34 35 36 >>
Po