Generálové a maršálové 2.sv.v.

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
261-280 z 1217
<< 11 12 13 14 15 16 17 >>
Po
ja_62 21.12.2006 12:34 - č. 1149
ja_62
Krojc napsal v č. 1147:
"Nelze popřít velký význam její činnosti, ale se systémem ULTRA bych to opravdu nesrovnával. "
Poskytoval Rommelovi tytéž informace jako Britům ULTRA, a Rommel na jejich základě znal disposice a plány britských jednotek, do stejného detailu.
Krojc napsal v č. 1147:
"A jestli si ze Seebohmových hlášení udělal Rommel vždy správné závěry, posuď SÁM."
Ale to souvisí s Rommelovou schopností si je udělat, není-liž pravda?
Krojc napsal v č. 1147:
"A o toto využití momentu překvapení a zastíracích manévrů jej ULTRA připravila předem."
Zrovna jako Rommelovi odposlech Auchinlecka umožnil předejít operací "Venezia" připravovanou ofensivu 8. armády.
Krojc napsal v č. 1147:
"Monty volil Alam Halfu jako prostor rozmístění obrany 44. divize ihned po svém příjezdu a seznámení se se zprávami rozvědky."
A už před ním se tam mínil bránit Auchinleck, ačkoli jinou metodou než Montgomery (tj. opět pěchotní "boxy" a mobilní brigády v záloze, jak to příliš nefungovalo už u Ghazály). Mimochodem, obejití nebo proražení jižního křídla protivníka bylo v severní Africe celkem všeobecně používaným taktickým schematem, už od operace Compass, což bylo dáno terénem.
Krojc napsal v č. 1147:
"Zajímalo by mne, proč Fellers nikdy nehovořil o přípravě operace TORCH, které už byly v běhu. Že by přece jen tolik moc nevěděl?"
Protože jako americký vojenský atašé v Káhiře neměl za úkol informovat Washington o operaci Torch, nýbrž o stavu britských sil ve východním Středomoří. A protože ačkoli "definitivně" bylo o operaci Torch rozhodnuto koncem července, konkrétní plány začaly být rozvíjeny po polovině srpna (po 13. srpnu), kdy už byl Fellers povýšen na brigádního generála a po krátkém pobytu ve Washingtonu pověřen jiným posláním, na pacifickém válčišti.


Mimochodem, jeho případ je zajímavou ukázkou toho, jak důležité je zvažovat míru věrohodnosti zachycené zprávy, protože Feller jako anglofob se sklonem podceňovat britské schopnosti zásoboval celý konec června Washington přehnaně depresivním líčením rozvratu 8. armády, a britských sil vůbec, kterému Rommel (a Roosevelt s Marshallem) bezvýhradně věřil, jenomže Roosevelt a Marshall si je mohli ověřit i z jiných zdrojů .
ja_62 21.12.2006 11:06 - č. 1148
ja_62
Krojc napsal v č. 1147:
"Teď tedy cituji: "Rommel se pokusil dosáhnout vítězství jedinou možnou cestou, a to předstírat útok na sever, provést klamný útok do středu a vrhnout svou hlavní sílu na jih". "
Tak to popisuješ bitvu u Alam Halfy, koncem srpna a počátkem září, takto označovanou v oficiálních britských pramenech, včetně v "battle honours" jednotlivých pluků, přičemž třeba jako svého druhu "sražení" pojímá britská armáda první bitvu u Alameinu, resp. rozděluje ji na "Defence of El Alamein Line" a pak podle jednotlivých míst britských dílčích protiútoků - první Ruweisat Ridge, druhý Ruweisat Ridge atd.
Krojc napsal v č. 1147:
"Neměl jsem ani tuchy, že bych musel vždy opakovat notoricky známé členění této "campaign", jak to nazývají Britové."
Já jsem se jenom chtěl ujistit co se terminologie týče - jsou i "experti", kteří vydávají Alam Halfu za druhou bitvu u Alameinu, a druhá bitva u Alameinu je pro ně třetí bitva u Alameinu, takže se v trochu tíže orientuji v tom, o čem je vlastně řeč.
Krojc 21.12.2006 10:56 - č. 1147
Krojc
ja_62 napsal v č. 1145:
"A tu do toho pleteš proč? "
Mise Kondor byla dalším zdrojem zpráv, to nelze popřít. Rota radiového odposlechu se sice tak nazývala, ale ve skutečnosti byla ad hoc vytvořenou skupinou lidí, které si jejich šéf většinou k plněné úkolů vybral sám. U DAK panovala jiná kázeň než u řadových jednotek wehrmachtu, ale řada důstojníků Rommelova štábu si často stěžovala na tu bandu špindírů (das Mistfinkpack - z pamětí gen. Siegfrieda von Westphal), co ji má na starost Seebohm. Chránila je jejich zjevná nepostradatelnost. Nelze popřít velký význam její činnosti, ale se systémem ULTRA bych to opravdu nesrovnával. Dále je pravda, že mnohomluvnost Fellerse a nejen jeho byla strašná, ale ani on neměl k dispozici úplně kompletní obraz. A jestli si ze Seebohmových hlášení udělal Rommel vždy správné závěry, posuď SÁM. K mým fantaziím: nechtěl bych se vracet k výrazům "sražení" (skládající se z řady bitev) používaným často při překladech z ruštiny. Spíše bych to rozšířeně nazval řadou bojů či bitev. El Alamejn je u mne mj. - pro vyjasnění - řada bitev, souvisících místně, časově a součinností jednotek. Neměl jsem ani tuchy, že bych musel vždy opakovat notoricky známé členění této "campaign", jak to nazývají Britové.

Teď tedy cituji: "Rommel se pokusil dosáhnout vítězství jedinou možnou cestou, a to předstírat útok na sever, provést klamný útok do středu a vrhnout svou hlavní sílu na jih". Srv. ROMMEL, Desmond Young. A o toto využití momentu překvapení a zastíracích manévrů jej ULTRA připravila předem. Monty volil Alam Halfu jako prostor rozmístění obrany 44. divize ihned po svém příjezdu a seznámení se se zprávami rozvědky. Tuto rychlou intuici mu nikdo neupírá, ale podklady k rozhodnutí dostal na rozdíl od Rommela téměř bezchybné. Zajímalo by mne, proč Fellers nikdy nehovořil o přípravě operace TORCH, které už byly v běhu. Že by přece jen tolik moc nevěděl?
ja_62 21.12.2006 10:17 - č. 1146
ja_62
spelter napsal v č. 1144:
"Jiná věc je ta, kdyby Monty byl v Rommelově situaci a takhle útočit musel, to už by nemusel dokázat tolik, co dokázal Rommel, a pak bych vynášel soudy o jeho neschopnosti.."
Ani Rommel útočit nemusel, resp. nemusel nic dobývat. Původně přišel do Afriky vyztužit obranu Italů (Sperrverband Afrika) a teprve později svým líčením možností jež severofarické bojiště skýtalo, navnadil Hitlera k ofensivním plánům. Ale i ty počítaly s tím, že nejprve bude vyřazena Malta, a byl to feldmarschall Rommel, kdo v červnu 1942 inicioval další postup do Egypta i bez jejího vyřazení.[téma č. 461 - přísp. č. 998][téma č. 461 - přísp. č. 1048].
ja_62 21.12.2006 10:12 - č. 1145
ja_62
Krojc napsal v č. 1143:
"Seebohm byl dodavatelem jen mála zpráv na vyšší úrovni než která se týkala bezprostředně Afrikakorpsu."
Krojc napsal v č. 1143:
" A jednotkou bych jeho skupinu nikdy nenazval. "
Ty možná ne , ale obecně je to trochu zvláštní, rota radiového odposlechu ti je málo? Co by ti stačilo abys ji označil za jednotku? Podle vlastního Rommelova vyjádření mu tento dobrý pramen poskytoval neocenitelné zdroje informací o záměrech Britů na všech úrovních, od velitelství Middle East níže.

Jinak německá a dokonce i italskáý dešifrovací služba četla depeše v "Černém" kódu amerického vojesnkého atašé v Káhiře plk. Fellerse, mnohomluvně popisující celkový stav a záměry Britů, i když Seebohmovo zajetí a získání materiálu jeho jednotky tento fakt odhalilo, a přimělo americkou misi k výměně kódu a atašé.
Krojc napsal v č. 1143:
""Mise Kondor" spoléhala na agenty, nacionalisty a renegáty; také se jim to nevyplatilo. "
A tu do toho pleteš proč?
Krojc napsal v č. 1143:
"měli k dispozici skutečně olbřímí aparát dešifrace s kolosálními objemy zpráv. Sám Rommel se díky ULTRA nevědomky zřekl utajení svého plánu u El Alamejnu, když jeho komunikaci vysílačkami s italským i německým vyšším velením ULTRA promptně dodala všem zainteresovaným a Erwin tak přišel o moment překvapení, na který tolik spoléhal."
Abychom postavili tvé zmatené fantasie na alespoň trochu pevnou půdu, začni prosím alespoň s tím, kterou bitvu u El Alameinu máš na mysli?

První, kdy po víceméně improvisovaných útocích z chodu Rommel zjistil, že má méně materiálu než Britové, jejichž linii nedokázal prvním náporem prolomit, a kteří brzy přešli do protiútoků, mimo jiné u Tel El Aisa (resp. konkrétně tam šlo o 2/24. australský prapor), takže o momentu překvapení nelze mluvit, nebo druhou bitvu u El Alameinu, kde byla OSA celou dobu v defensivě, takže i tam o momentu překvapení můžeš mluvit zřejmě jen ty... Nebo bitvu u Alam Halfy jak by naznačovalo tvé v zásadě realitě odpovídající pokračování
Krojc napsal v č. 1143:
"Navíc dostal klamné zprávy o útoku u Alam Halfy a průjezdnosti terénu "
spelter 21.12.2006 10:10 - č. 1144
spelter U Montyho asi taky neuškodí se na to podívat tak, že on se nikam dopředu (na západ) tlačit nemusel, nemělo by pro něj smysl obsazovat kilometry pouště, resp. mohl si vybrat mezi tím, že si Rommela nechá přijít blíž, čímž své možnosti zásobování neohrozí a Rommelovy podstatně zhorší, a že tedy by od něj byla volovina,kdyby se snažil zběsile útočit jako Rommel, ale opačným směrem. To že si vyčkal v Egyptě, shromáždil dostatečnou převahu vojáků a všech druhů zbraní bych neviděl jako neschopnost, ale správné zhodnocení situace - kdo taky nakonec zvítězil, že?
Jiná věc je ta, kdyby Monty byl v Rommelově situaci a takhle útočit musel, to už by nemusel dokázat tolik, co dokázal Rommel, a pak bych vynášel soudy o jeho neschopnosti..
Krojc 20.12.2006 20:43 - č. 1143
Krojc
ja_62 napsal v č. 1131:
"O kpt. Alfredu Seebohmovi jsi asi nikdy v životě neslyšel? Jeho jednotka poskytovala Rommelovi všechny ty informace jež Montgomerymu ULTRA. "
Seebohm byl dodavatelem jen mála zpráv na vyšší úrovni než která se týkala bezprostředně Afrikakorpsu. A jednotkou bych jeho skupinu nikdy nenazval. "Mise Kondor" spoléhala na agenty, nacionalisty a renegáty; také se jim to nevyplatilo. Se zdrojem zpráv ULTRA se to nedá srovnávat, ta zajišťovala plynulý tok faktů velmi čerstvých. Spojenci měli k dispozici skutečně olbřímí aparát dešifrace s kolosálními objemy zpráv. Sám Rommel se díky ULTRA nevědomky zřekl utajení svého plánu u El Alamejnu, když jeho komunikaci vysílačkami s italským i německým vyšším velením ULTRA promptně dodala všem zainteresovaným a Erwin tak přišel o moment překvapení, na který tolik spoléhal. Navíc dostal klamné zprávy o útoku u Alam Halfy a průjezdnosti terénu od A-Force. Srv. Ladislas Farago: Codebrecher am Werk, Berlin 1967.
ja_62 20.12.2006 16:07 - č. 1142
ja_62
SK napsal v č. 1138:
"Neviem ale asi tým chceš naznačiť, že Monty síce bol neschopný ale boli aj neschopnejší ako on? "
Ne tím chci naznačit, že nějaké schopnosti mít musel, když dokázal co žádný před ním.
SK napsal v č. 1138:
"Myslím, že Maltu nebolo nutné v tomto prípade obsazovať keď už bol takto ďaleko. Jediným výsledkom by bolo, že by nedostával istú dobu ani ten materiál, ktorý dostal, pretože by ho bolo potrebné zaistiť pre vylodenie na Malte."
Chyba je tak trochu v tom, že zásobovací cesta přes Středozemní moře vedla pořád stejnými místy, s výjimkou trasy Pellopones-Tobruk ohrožované i z Egypta.
SK napsal v č. 1138:
" Lepším riešením by bolo, keby RM nestála v prístavoch a trošku viac sa snažila i keď by jej hrozilo podstatné zníženie zásob paliva (a lodí )..."
Keby mala zásoby paliva?
SK napsal v č. 1139:
"Nebolo mu sľúbené väčšie množstvo zásob oproti tomu čo v skutočnosti dostal? "
ja_62 napsal v č. 1136:
"Maximálně ho ubezpečovali, že tolik a tolik materiálu bude vypraveno, s tím, že by měl také něco udělat pro umožnění jeho doručení. "
SK napsal v č. 1139:
"Asi hej, mal použiť Tauchpanzery a Swimpanzery a vyhnať Britské lode zo Stredozemného mora, že? "
[téma č. 461 - přísp. č. 996] Třeba se zastavit na místě jak bylo dohodnuto v Klessheimu aby se mezitím mohli pokusit vyřadit Maltu?
SK napsal v č. 1139:
"To mu iste bolo jasné, ale asi mu bolo jasné i to, že podľa informácií, ktoré dostával mal dostať niekoľkonásobne viac materiálu."
Zaprvé mu bylo jasné, nebo být mělo, kolik materiálu dostává, a přizpůsobit tomu své akce. A opakovaně byl upozorňován jaké problémy s tou dopravou mají a jaká risika jsou s přepravou spojena.
SK 20.12.2006 16:03 - č. 1141
SK
karaya1 napsal v č. 1140:
"Rommel byl ovšem velícím důstojníkem, tohle si měl pohlídat. Když to převedu na Tvou analogii se srazem, budeš se vymlouvat na zácpu v místech, kde je dnes a denně a počítat se s ní musí?"
Iste nie, ale v prípade zásobovania Rommela to nie je denne...išlo v podstate o "havárie" s ktorými nemohli počítať. Alebo si myslíš, že poslali na more lode s vedemím, že ta či ona klesne ku dnu?
Btw na tom, že často dochádzalo k potápaniu lodí Rommel veľa zmeniť nemohol.
karaya1 20.12.2006 15:34 - č. 1140
karaya1
SK napsal v č. 1139:
"Nebolo mu sľúbené väčšie množstvo zásob oproti tomu čo v skutočnosti dostal?"
SK napsal v č. 1133:
"Ale preboha prečo chcete viniť Rommela za neschopnosť iních? On svoju prácu urobil výborne a to, že mu ju zpackali tí, čo mali na starosti jeho zásobovanie hoci ho x-krát ubezpečovali že dostane toľko a toľko ton materiálu a paliva nie je jeho vina. Keď sa z niekým dohodneš na stretnutí a potom následkom dopravnej zápchy spôsobenej haváriou dorazíš neskôr bude to tvoja vina? Však si mal predsa predvídať, že kvôli nejakej havárií na ceste dorazíš na stretnutie neskôr nie? "
Rommel byl ovšem velícím důstojníkem, tohle si měl pohlídat. Když to převedu na Tvou analogii se srazem, budeš se vymlouvat na zácpu v místech, kde je dnes a denně a počítat se s ní musí?
SK 20.12.2006 15:25 - č. 1139
SK
ja_62 napsal v č. 1136:
"On byl hlavně neschopný spolupracovat s jinými, a přizpůsobit jim své akce, resp. přizpůsobit své akce objektivním zásobovacím možnostem."
Nebolo mu sľúbené väčšie množstvo zásob oproti tomu čo v skutočnosti dostal?
ja_62 napsal v č. 1136:
"Maximálně ho ubezpečovali, že tolik a tolik materiálu bude vypraveno, s tím, že by měl také něco udělat pro umožnění jeho doručení."
Asi hej, mal použiť Tauchpanzery a Swimpanzery a vyhnať Britské lode zo Stredozemného mora, že?
ja_62 napsal v č. 1136:
"A fakt, že čím víc se vzdálí od zásobovací základny, tím víc paliva bude potřeba pro dopravu zásob k jednotkám, a relativně méně zásobovacích kapacit bude moci využít pro potřeby bojových jednotek mu snad mohl být jasný, ne?"
To mu iste bolo jasné, ale asi mu bolo jasné i to, že podľa informácií, ktoré dostával mal dostať niekoľkonásobne viac materiálu.
SK 20.12.2006 15:21 - č. 1138
SK
ja_62 napsal v č. 1135:
"I co se týká zdrojů, resp. i pod Auchinleckovým velením byly období kdy přísun zásob a počet vojsk OSY a 8. armády relativně odpovídal stavu v době kdy velel Montgomery."
Neviem ale asi tým chceš naznačiť, že Monty síce bol neschopný ale boli aj neschopnejší ako on?
ja_62 napsal v č. 1135:
"Ale nemá smysl obsadit poušť bez jakéhokoliv významu, než toho, že to dobře vypadá na mapě. A i Dr. Goebbels v obdobích kdy byl Rommel bit přiznával, že v poušti na množství obsazeného území nezáleží. "
Na druhej strane sa Goebelsovi podstatne lepšie uvádzalo, že je pár kilometrov od Alexandrie ako pár stoviek, že?
ja_62 napsal v č. 1135:
"Všimni si, že čím byl blíž k Suezu, tím dál od svých přístavů a tím bylo složitější mu něco dodat. "
No to sa naozaj nedá prehliadnúť. Všimol som si.
ja_62 napsal v č. 1135:
"Slíbili, ale také bylo dohodnuto, že poté co svůj postup zastaví u Tobrúku a mezitím bude dobyta Malta, resp. bude proveden pokus o její obsazení, protože příslušní odpovědní činitelé jaksi nebyli nepříčetní, aby mu to slíbili za každých podmínek. Tento fakt se Rommelovi snažili (opakovaně) sdělit. "
Myslím, že Maltu nebolo nutné v tomto prípade obsazovať keď už bol takto ďaleko. Jediným výsledkom by bolo, že by nedostával istú dobu ani ten materiál, ktorý dostal, pretože by ho bolo potrebné zaistiť pre vylodenie na Malte. Lepším riešením by bolo, keby RM nestála v prístavoch a trošku viac sa snažila i keď by jej hrozilo podstatné zníženie zásob paliva (a lodí )...
SK 20.12.2006 15:14 - č. 1137
SK
spelter napsal v č. 1134:
"Ale při posuzování svých možností mohl realisticky zvážit dosavadní neschopnost jiných - "kvalitu" Italů (přinejmenším), a zrovna tak dosavadní problémy se zásobováním, hodnotu Adolfových slibů plus prodloužení zásobovacích tras. "
Posudenie možností nebolo na Rommelovi ale na ľuďoch, ktorí mali na starosti jeho zásobovanie. Ak teda Rommel od nich dostával nesprávne(zavádzajúce) informácie, tak ani nemohol realisticky zvážiť svoje možnosti. On proste šiel do boja s tým čo mal aby to čo najlepšie využil a z predpokladom, že zásobovači urobia aspoň toľko čo mu sľúbili...
ja_62 20.12.2006 15:06 - č. 1136
ja_62
SK napsal v č. 1133:
"Ale preboha prečo chcete viniť Rommela za neschopnosť iních?"
On byl hlavně neschopný spolupracovat s jinými, a přizpůsobit jim své akce, resp. přizpůsobit své akce objektivním zásobovacím možnostem.
SK napsal v č. 1133:
"On svoju prácu urobil výborne a to, že mu ju zpackali tí, čo mali na starosti jeho zásobovanie hoci ho x-krát ubezpečovali že dostane toľko a toľko ton materiálu a paliva nie je jeho vina. "
Maximálně ho ubezpečovali, že tolik a tolik materiálu bude vypraveno, s tím, že by měl také něco udělat pro umožnění jeho doručení.
ja_62 napsal v č. 1128:
"Asi nejvýstižněji, ač možná nepřesně, to bylo jakýmsi britským důstojníkem vyjádřeno slovy, že k dopravě jednoho galonu paliva k El Alameinu potřeboval Rommel deset galonů. "
A fakt, že čím víc se vzdálí od zásobovací základny, tím víc paliva bude potřeba pro dopravu zásob k jednotkám, a relativně méně zásobovacích kapacit bude moci využít pro potřeby bojových jednotek mu snad mohl být jasný, ne?
ja_62 20.12.2006 15:01 - č. 1135
ja_62
SK napsal v č. 1123:
"teda pre mňa nebol absolutne ničním výnimočným pretože z takými zdrojmi čo mal Monty k dispozícií by to dokázal hociktorý desiatnik... "
ja_62 napsal v č. 1128:
"Tak to je zvláštní, že Rommela neporazil hociktorý desátník, nebo některý z předchozích britských velitelů, přičemž Auchinleck na tom byl v některých obdobích (relativně) stejně jako Montgomery."
SK napsal v č. 1132:
"Čo sa týka neschopnosti tak celkom iste. "
I co se týká zdrojů, resp. i pod Auchinleckovým velením byly období kdy přísun zásob a počet vojsk OSY a 8. armády relativně odpovídal stavu v době kdy velel Montgomery.
SK napsal v č. 1132:
"To je síce pravda, ale "výnosnosť" území Rommel neriešil...Mimo to význam mal i ten "piesok", pretože sa dostal podstatne bližšie k Suezu, ktorý v prípade dodania požadovaného materiálu mohol dobiť."
Ale nemá smysl obsadit poušť bez jakéhokoliv významu, než toho, že to dobře vypadá na mapě. A i Dr. Goebbels v obdobích kdy byl Rommel bit přiznával, že v poušti na množství obsazeného území nezáleží.
SK napsal v č. 1132:
"sa dostal podstatne bližšie k Suezu, ktorý v prípade dodania požadovaného materiálu mohol dobiť. "
ja_62 napsal v č. 1122:
"Přičemž obecně bych řekl, že Montgomeryho postup "porazím nepřítele důkladně na svojí straně pouště" (resp. tam, kde on má dlouhé zásobovací linie a já co nejkratší) a pak ho pronásleduji, ale nesvádím další bitvu dokud nemám zajištěn další přísun zásob", je o mnoho rozumnější než Rommelova metoda "porazím nepřítele v místě kde jsme s možností přísunu zásob v podobné situaci, takže musím bojovat lépe a usilovněji než on, donutím ho ustoupit, a pronásleduji ho tak daleko dokud nevyčerpám všechny svoje zásoby, nevzdálím se od zásobovacích základen a on nemá k těm svým v Egyptě co nejblíže.""
SK napsal v č. 1132:
"sa dostal podstatne bližšie k Suezu, ktorý v prípade dodania požadovaného materiálu mohol dobiť. "
Všimni si, že čím byl blíž k Suezu, tím dál od svých přístavů a tím bylo složitější mu něco dodat.
SK napsal v č. 1132:
"No a o tom to je, keby do Afriky prisunuli Taliani a Nemci viac nákladných vozidiel, paliva a materiálu (resp. aspoň to Rommelovi sľubili) tak mohol pokračovať ďalej..."
Slíbili, ale také bylo dohodnuto, že poté co svůj postup zastaví u Tobrúku a mezitím bude dobyta Malta, resp. bude proveden pokus o její obsazení, protože příslušní odpovědní činitelé jaksi nebyli nepříčetní, aby mu to slíbili za každých podmínek. Tento fakt se Rommelovi snažili (opakovaně) sdělit. [téma č. 461 - přísp. č. 1048] [téma č. 461 - přísp. č. 996]
spelter 20.12.2006 13:57 - č. 1134
spelter
SK napsal v č. 1133:
"Ale preboha prečo chcete viniť Rommela za neschopnosť iních? On svoju prácu urobil výborne a to, že mu ju zpackali tí, čo mali na starosti jeho zásobovanie hoci ho x-krát ubezpečovali že dostane toľko a toľko ton materiálu a paliva nie je jeho vina. "
Neviním ho za neschopnost jiných a neříkám, že svou práci neudělal výbroně, to jsem taky napsal.
Ale při posuzování svých možností mohl realisticky zvážit dosavadní neschopnost jiných - "kvalitu" Italů (přinejmenším), a zrovna tak dosavadní problémy se zásobováním, hodnotu Adolfových slibů plus prodloužení zásobovacích tras.
Jiná věc je, pokud to takto zvažoval, ale při vědomí nedostatku času se rozhodl to raději riskovat - aneb
spelter napsal v č. 1129:
"Na druhou stranu se na to lze dívat i tak, že musel hrát strašně vabank, protože když by mu nevyšla tato ofenzíva dostatečně rychle, při opatrnějším postupu už by neměl čas ji dotáhnout.."
SK 20.12.2006 13:48 - č. 1133
SK
spelter napsal v č. 1129:
"jak už jsem psal, "kvalitu" Italů měl být schopen posoudit, problémy se zásobováním měl taky už předtím, teď měl navíc podstatně prodloužené zásobovací trasy, a že měl přísun slíbený..Adolf mu těch zásob nasliboval, a co z toho.."
Ale preboha prečo chcete viniť Rommela za neschopnosť iních? On svoju prácu urobil výborne a to, že mu ju zpackali tí, čo mali na starosti jeho zásobovanie hoci ho x-krát ubezpečovali že dostane toľko a toľko ton materiálu a paliva nie je jeho vina.
Keď sa z niekým dohodneš na stretnutí a potom následkom dopravnej zápchy spôsobenej haváriou dorazíš neskôr bude to tvoja vina? Však si mal predsa predvídať, že kvôli nejakej havárií na ceste dorazíš na stretnutie neskôr nie?
SK 20.12.2006 13:43 - č. 1132
SK
ja_62 napsal v č. 1128:
"Tak to je zvláštní, že Rommela neporazil hociktorý desátník, nebo některý z předchozích britských velitelů, přičemž Auchinleck na tom byl v některých obdobích (relativně) stejně jako Montgomery. "
Čo sa týka neschopnosti tak celkom iste.
ja_62 napsal v č. 1128:
"Možná, jenomže pokud tedy nebudeme považovat ohromná kvanta písku jež získal za strategicky důležitý nerost, žádné praktické důsledky to nemělo. "
To je síce pravda, ale "výnosnosť" území Rommel neriešil...Mimo to význam mal i ten "piesok", pretože sa dostal podstatne bližšie k Suezu, ktorý v prípade dodania požadovaného materiálu mohol dobiť.
ja_62 napsal v č. 1128:
"bylo ohromným problémem je mu odtamtud dopravit k El Alameinu."
No a o tom to je, keby do Afriky prisunuli Taliani a Nemci viac nákladných vozidiel, paliva a materiálu (resp. aspoň to Rommelovi sľubili) tak mohol pokračovať ďalej...
ja_62 20.12.2006 13:15 - č. 1131
ja_62
Krojc napsal v č. 1124:
"Že by Spojenci neznali Rommelovy záměry, to si jen namlouváš. Četli jeho denní rozkazy pro Luftwaffe, znali plány přesunů jeho týlů a rozkazy pro vyšší jednotky na dva dny dopředu. U štábu Montyho byla dešifrovací skupina vybavená kopií Enigmy a ta luštila zprávy stejně rychle, jak je stačil radioprůzkum dodávat. "
Krojc napsal v č. 1118:
"Nevěděl to, co Spojenci: že kam se hne a co mu nařídí, všechno je předem prozrazeno."
Nenamlouvám, jen jsem upozorňoval na to, že to, co jemu nařídili nebylo to co musel vykonat.
Krojc napsal v č. 1126:
"Německá B-dienst byla opravdu výkonná, ale její hlavní zaměření šlo poněkud mimo pozemní boje. O ty se kupodivu staralo letectvo a pozemní vojsko. "
B-dienst? Proč B-dienst? O kpt. Alfredu Seebohmovi jsi asi nikdy v životě neslyšel? Jeho jednotka poskytovala Rommelovi všechny ty informace jež Montgomerymu ULTRA. A jeho zajetí u Tel el Eisa 10. července 1942 mělo pouze krátkodobý efekt, resp. jednotka byla rychle obnovena ačkoliv Britové, kteří si uvědomili co všechno Němci z jejich depeší četli přijali opatření k zvýšení kázně při radiokomunikaci.
ja_62 20.12.2006 13:07 - č. 1130
ja_62
Krojc napsal v č. 1124:
"ničení konvojů s jeho zásobami - znal důsledky, ale neznal příčiny drtivých úspěchů nepřítele v potápění jeho zásob a nikdy se on ani jiní o Ultra nedozvěděli."
To je snad trochu jedno - byla to pro něj skutečnost se kterou musel počítat a své akce jí přizpůsobit.
Krojc napsal v č. 1124:
" Oba konec konců získali své ostruhy v 1.s.v."
Jaké ostruhy získal Montgomery během druhé světové války? Mimo DSO za těžké zranění u Meteren v říjnu 1914, které ho spolehlivě zařadilo pro zbytek války na týlové a štábní funkce?
261-280 z 1217
<< 11 12 13 14 15 16 17 >>
Po