Generálové a maršálové 2.sv.v.

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 1217
1 2 3 4 >>
Po
Dzin 3.1.2022 18:16 - č. 1450
Dzin Honza M.
Velmi zajímavé, musím si udělat čas a poslechnout si to celé.

Z toho výtahu bych nejspíše se vším souhlasil s drobnými nuancemi. To by potom bylo asi na větší diskuzi. Co se týká ale toho odvolávání a nahrazování velitelů, zde bych si dovolil ne tak úplně souhlasit. Američtí velitelé nejsou odvoláváni sice přímo v rámci svých úkolů, ale toto se děje v rámci kariérního postupu. Každý velitel má tzv. dobu rozhodnout, během které se musí rozhodnout co s ním. Je na něj vystavováno hodnocení ve kterém se samozřejmě zapracovává i jeho výkony na bojišti.

Když mu končí doba rozhodná, je na zvážení, co s ním. Na základě hodnocení může být povýšen, přeložen, ponechán na místě a nebo propuštěn. Pokud je ponechán na místě, absolvuje další dva pokusy a pokud i ty dopadnou ponecháním na místě, je automaticky propuštěn.

Ale asi bych souhlasit, že tento postup není tak rychlí a razantní, jako okamžité zbavování velení a nahrazování jiným velitelem. Je ale spíše otázka, jestli v případě velkého konfliktu by k tomuto OS USA nesáhli. To je taky důležitý aspekt, válka v Koreji, Vietnamu a vlastně každá válka po WW2 nebyla z pohledu USA existenční. Tedy jejich porážka v nich pro ně a jejich postavení znamenali malou nebo minimální změnu. A přeci jen se jinak bojuje o všechno a jinak když víc, že nejsi v reálném ohrožení.
Honza M. 11.12.2021 22:54 - č. 1449
Honza M. Jako dodatek k předchozímu, ještě odkaz na článek na téma "dobrý generál" od stejného autora, Thomase Rickse:
Honza M. 11.12.2021 22:06 - č. 1448
Honza M.
Nedávno jsem narazil na tuhle velice inspirativní přednášku, kterou měl americký spisovatel, Thomas Ricks, na univerzitě v Berkeley, právě před deseti lety, na téma "Proč byli američtí generálové za 2.sv. války úspěšnější, než v Koreji, Vietnamu nebo v Iráku a Afgánistánu"

Pro ty, kdož nevládnou anglickým jazykem, zde vypíchnu nejzajímavější myšlenky přednášky:
* Hlavním hrdinou přednášky je generál George C. Marshall, který v roce 1939 nastoupil funkce náčelníka generálního štábu US Army, která -jeho vlastními slovy- byla armádou 4. cenové kategorie čítající 190 tisíc mužů (včetně USAAF), a když v roce 1945 předal veslo D.D. Eisenhowerovi, předával mu současně prvotřídní armádu čítající 9 milionů mužů (a žen).
* Marshall sloužil za 1. sv. války v Evropě ve štábu generála Pershinga, velitele US expedičních sil, a po válce jako pobočník jako Pershinga, už jako náčelníka generálního štábu. Uvědomoval si, kolik času trávil Pershing propouštěním a nahrazováním neschopných velitelů a byl rozhodnut vyhodit všechny nekvalitní generály dřív než USA vstoupí do války a rozhodně je neposílat v čele jednotek za moře.

* Marshall se prý nedržel Clausewitzovy definice, že podstata kvalitního generála, spočívá ve schopnosti mít "Coup d'oeil" (vojenské oko; přehled o bojišti a vhled do možností a překážek, které nabízí) a "courage d’ esprit" (rozhodnost).
* Naopak, Marshall své požadavky na kvalitního generála přizpůsobil realitě americké politiky, což prý je chronická nepřipravenost na válku - americká armáda vždy vstupuje do války špatně vycvičená a špatně vybavená, tudíž v první fázi války téměř vždy nastanou porážky a další demoralizující faktory.

* Podle Marshalla, kvalitní generál musí mít tyto vlastnosti: zdravý rozum, profesionální vzdělání, dobrou fyzičku, veselý a optimistický, energický, extrémně loajální a odhodlaný. Protože optimistický a vynalézavý typ hledá řešení svízelných situací a zdravý rozum předchází hrubým pochybením i za situace, která vyžaduje rychlá rozhodnutí pod tlakem okolností. Opačný typ důstojníka - opatrnický a pesimistický, musí být vyhledán a odstraněn z armády jako rakovina z těla, protože jinak infikují svým špatným charakterem celou podřízenou jednotku.
* US Army tak na počátku války podstoupila vlnu čistek (v jiném stylu, než třeba Rudá armáda), takže ze všech vyšších důstojníků ze 30. let zůstali na velitelských postech pouze dva (Kruger a McArthur, který byl ovšem na Filipínách, tak trochu mimo dohled z Washingtonu).

* V důsledku této politiky, za 2. světové války ze 165 velitelů amerických bojových jednotek, jen 16 divizních velitelů a 5 sborových velitelů bylo zbaveno velení a nahrazeno během války.
* Tito generálové byli zbaveni velení, protože to nebyli týmoví hráči, nebo s nimi nebylo spokojené spojenecké velení (tedy hlavně Britové). Gen. Eisenhower zhodnotil zkušenost z první spojenecké kampaně (sev. Afrika), že základem vítězství je loajalita k myšlence spojenectví - jakmile velitel ztratí důvěru, ať své vlády, ať spojenců, nebo většiny podřízených, musí být okamžitě odvolán.
* Rychlé zbavení velitelské funkce však fungovalo také proto, že neznamenalo ukončení vojenské kariéry. Například gen. Samuel Williams byl nejen zbaven velení 90. pěší divize v Normandii, ale navíc degradován na plukovníka, a přeci to po válce dotáhl na 3-hvězdičkového generála.

* Gen. Eisenhower později doplnil, že okamžité odvolání z funkce velitele bylo cenou za autonomii, kterou američtí generálové měli na bitevním poli. Podle americké vojenské doktríny dostane velitel úkol a určité množství sil, ale nikdo z nadřízených mu nezasahuje do velení. V zásadě velitel měl 60-90 dní na to, aby buď úspěšně splnil úkol, nebo padl, nebo byl zbaven velení.
* Odvolání neznamená, že generál je špatný nebo zbabělý - znamená, že nesplnil požadavky nadřízeného nebo spojenců.
----------------
* Tato "Marshallova doktrína" byla narušena rotačním systémem zavedeným za korejské války - američtí generálové pravidelně "rotují" mezi štábní funkcí a velením jednotek. Ještě roku 1951 bylo v Koreji odvoláno 5 velititelů divizí. Ale po zavedení rotačního systému v roce 1952 - proč odvolat někoho, kdo za pár měsíců stejně odejde? Od doby korejské války také armáda neodvolala téměř žádného velitele, velitelé jsou odvoláváni pouze civilisty (McArthur byl odvolán prezidentem, jako precedens).
* Rotační systém také narušil vazby mezi velitelem a podřízenými, velitelé neznají své podřízené, zasahují do jejich velení, omezují jejich iniciativu.

* Americká armáda opustila klíčový element Marshallovy politiky - úspěšní velitelé mají být ponecháni na místě a povýšeni, neúspěšní velitelé mají být zbaveni funkce a pověřeni jinými úkoly. Opačná politika podporuje průměrnost a důstojnický sbor je zaplaven váhavými konformisty, kteří jedou na jistotu a nejsou ochotni nést zodpovědnost a riziko.
* Thomas Ricks vidí přímou intelektuální linku od výkonu gen. Bradleyho v Normandii přes plán gen. Schwarzkopfa na invazi do Iráku v 1991 po naprosto nenápaditý plán gen. Frankse na invazi do Iráku a boje v Afgánistánu o dekádu později.
* Ricksův závěr - je čas, aby se US Army vrátila k tradici odvolání neúspěšných velitelů z funkce.

* Čím běžnější je odvolání neúspěšného velitele, tím méně je vnímáno jako extrémní prostředek a stává se základním manažerským nástrojem: jmenování a propouštění (hiring and firing).

Krojc 25.2.2016 16:25 - č. 1447
Krojc Přímo poklad - kamarádi prostě nezklamou . Díky moc. Ještě se znovu pokusím toho pána najít v seznamu generálů. Jak vidno, není to letec, ale Weygandův pobočník !

Tohle už dám dokupy.
Glynwed 25.2.2016 11:32 - č. 1446
Glynwed
Krojc napsal(a) v č. 1445:
"No, díky, dostal ses přesně tam, kde jsem já skončil"
Tady je zmíněn generál Junot... www.ca-c.org/c-g/2008/journal_eng/c-g-1/15.shtml
Krojc 25.2.2016 08:41 - č. 1445
Krojc
Honza M. napsal(a) v č. 1444:
"Zrovna velitele za rok 1939 se mi najít nepodařilo "

No, díky, dostal ses přesně tam, kde jsem já skončil . Pod tím heslem commandant de l'Air au Levant a Armée de l´Air au Levant jsem hledal taky, pak jsem přešel k těm generálům - co kdyby...Tak už to holt někdy je.
Honza M. 24.2.2016 18:07 - č. 1444
Honza M. Možná je chyba hledat ho mezi generály. Po pár minutách gůglení jsem našel pár jmen lidí, co zastávali post commandant de l'Air au Levant:
colonel de l'Hermite, 1934-1936
colonel Roques, 1937-1938
colonel Alamichel, 6.3.1940-
général Jannekeyn, 14.7.1940-1942

Zrovna velitele za rok 1939 se mi najít nepodařilo ale zdá se, že před Jannekeynem veleli letectvu v Sýrii samí plukovníci.
Krojc 23.2.2016 19:20 - č. 1443
Krojc Když jsem psal článek o Besarábii, zmínil jsem se v něm o generálovi velícímu jednotkám Armée de l´Air v Syrii, který je v sovětských pramenech uveden ve fonetickém přepisu jako Жюно Ж.

I když jsem dva měsíce pátral v britských i francouzských pramenech -hlavně na atf40.forumculture.net, kde je seznam francouzských generálů (včetně dat povýšení) za minulé století asi 3800, nikoho podobného jsem nenašel.

Nemáte někdo tip, kde hledat? Já už nemám nápady. Díky předem .
Honza M. 18.5.2011 11:53 - č. 1442
Honza M. Jestlipak někoho někdy napadne uspořádat výstavu obrazu československých generálů?
Většina našich předválečných důstojníků absolvovala technické školy (střední i vysoké) a tam se učilo i kreslení. Dnešní mládež používá všelijaké designové programy a pak to vytisknou na barevné tiskárně, ale tehdejší architektonické a jiné technické návrhy byly skutečná umělecká díla!
spelter 18.5.2011 08:27 - č. 1441
spelter www.novinky.cz/domaci/233686-ve-veznici-na-b...

Trochu pro odlehčení, lepší téma pro tohle mě nenapadá..
Honza M. 29.4.2011 17:58 - č. 1440
Honza M. Zcela nezvykle obrátím pozornost k českému generálovi - jde mi o Sergeje Ingra a jeho poválečné obvinění z vojenské zrady a napomáhání nepříteli (www.fronta.cz/dotaz/sergej-ingr). Ve Vojenských osobnostech odboje se píše, že byl obviněn z něčeho, co nikdy nespáchal a že vojenský soud uznal, že obvinění jsou nepodložená (obvinění však není specifikováno).

Teď jsem však narazil na informaci, že podstatou obvinění bylo, že Ingr a Neumann měli po porážce Francie vyhlásit demobilizace čs. vojska. Ze zrady byl proto prý obviněn už v Londýně v r. 1940/41, ale tam se vše zahrálo do autu, ale byl znovu obviněn po ustavení vlády na osvobozeném území. Řízení však bylo prý zastaveno na pokyn prezidenta (ne soudem).

Víte o tom někdo něco bližšího? Tj. jak o té údajné demobilizaci, tak i o tr. řízení v londýnském exilu?
siglufjordur 28.4.2011 11:30 - č. 1439
Maršál Mannerheim,je do dneška brán ve své zemi jako národní hrdina a to i u mladé generace.Finové jsou na něj právem hrdi.
karaya1 24.2.2011 13:55 - č. 1438
karaya1 Něco z východní fronty: maršála Bagramjana, rodáka z Karabachu, mají v Arménii stále dost v úctě. Jmenuje se po něm jedna z hlavních jerevanských tříd, na které také stojí jeho jezdecká socha vzhlížející k arménskému symbolu, hoře Ararat. I když nevím, jestli jsou tradicionalisti zrovna dvakrát šťastní, že veliká budova pár kroků za a nad sochou (není na fotkách) je nyní Americká univerzita v Arménii
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
ja_62 27.10.2010 18:53 - č. 1437
ja_62
dead man napsal v č. 1434:
"tak ten starej Moffet byl celkem fanda do vzducholodí, ne?"
Admirál Moffett byl jakožto první hlava Bureau of Aeronautics u základů prakticky všeho spojeného s námořním letectvím v USN, jak z letadlových lodí tak i vzduchoplavby lehčí vzduchu.
ja_62 27.10.2010 18:43 - č. 1436
ja_62 William A. Moffett jr. dokonce snad také dosáhl hodnosti kontraadmirála, ale asi až někdy po válce?
Krojc 25.10.2010 00:15 - č. 1435
Krojc Jeho synáček zase do mořolodí .
dead man 24.10.2010 21:20 - č. 1434
dead man No tak ten starej Moffet byl celkem fanda do vzducholodí, ne?
ja_62 22.10.2010 16:58 - č. 1433
ja_62
dead man napsal v č. 1432:
"en.wikipedia.org/wiki/William_A._Moffett
Jako tenhle?
"
Existenci jiného admirála Moffetta si nevybavuji.
dead man 17.10.2010 22:01 - č. 1432
dead man
ja_62 napsal v č. 1431:
" - a když se to tak vezme, pomohl těm v US Navy, kteří chtěli námořní letectví rozvíjet, ovšem v rámci námořnictva a v jeho prospěch - např. admirálu Moffettovi - "
en.wikipedia.org/wiki/William_A._Moffett

Jako tenhle?
ja_62 15.10.2010 17:50 - č. 1431
ja_62 www.aerofiles.com/ostfriesland.html
tinyurl.com/33ng2qx
www.history.navy.mil/library/online/navybomb2.htm



Ještě pár odkazů k průběhu onoho Mitchellova bombardování bitevní lodi Ostfriesland - vzhledem k omezením na kterých trvalo námořnictvo (zejména začít bombardování nejprve menšími bombami aby bylo možné obhlédnout míru škod) asi nebyly bezprostřední výsledky o mnoho cennější než zjištění že lze potopit nepochyblivou bitevní loď, na které nejsou podniknuty nejmenší kroky k záchraně - přičemž vodu nabírala již od prvního dne testů.

Mitchellovo tvrzení že byla s konečnou platností dokázána nadřazenost letadla nad bitevní lodí pak třeba mně zní poněkud nadneseně - a když se to tak vezme, pomohl těm v US Navy, kteří chtěli námořní letectví rozvíjet, ovšem v rámci námořnictva a v jeho prospěch - např. admirálu Moffettovi - kteří vždy mohli upozornit na to, že pokud potenciál letectva nevyužije námořnictvo samo, může dojít k tomu, že o svá letadla přijde - buď ve prospěch možného samostatného letectva, případně i hůř - armádního.

(Pro zajímavost - dobový článek z prvního dne cvičných útoků: tinyurl.com/3a2tqjg [pdf])


(Možná jsem měl vložit spíše do "Bombardování" - vzhledem k odkazům - ale nechce se mi dál diskusi tříštit.)
1-20 z 1217
1 2 3 4 >>
Po