Americká armáda

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
461-480 z 513
<< 21 22 23 24 25 26 >>
Po
cinik 1.7.2004 15:10 - č. 64
cinik Lipton. Amíci vyhráli II světovou válku kvůli své průmyslové a technické převaze. Jejich povaha s tím má jen málo co dělat...
Lipton 1.7.2004 15:09 - č. 63
Lipton
cinik napsal v č. 62:
"Problém je v tom, že amíci maj v povaze spíše tu nenávist než obdiv."
Lipton napsal v č. 61:
"Vďaka tejto povahe vyhrali druhú svetovú vojnu."
cinik 1.7.2004 15:09 - č. 62
cinik To Lipton:

Problém je v tom, že amíci maj v povaze spíše tu nenávist než obdiv... Yankeeové prostě raději nenávidí, než obdivují. Tvou logiku nechápu - já říkám, že nenávist je v podstatě totéž co obdiv, a ty říkáš možná máš pravdu, ale zapomeń na nenávist, a ukaž obdiv...

Mně totiž pro změnu není znám jediný případ, kdy by Amíci obdivovali svého nepřítele, lhostejno jak úspěšného...
Lipton 1.7.2004 15:05 - č. 61
Lipton
Kreon napsal v č. 60:
"Tahle debata je v podstatě zbytečná nemyslíš?"
Súhlasím. Pôvodne som ju ani nezačal. Mali by sme tu skôr rozoberať zloženie a nasadenie jednotlivých amerických divízii.
Kreon napsal v č. 60:
"No a to asi ukazuje na tu americkou povahu, kterou se oni vyznačují."
Vďaka tejto povahe vyhrali druhú svetovú vojnu.
Kreon 1.7.2004 15:02 - č. 60
Kreon
Lipton napsal v č. 58:
"Sorry, ale toto nepovažujem za argument. Rovnosť, ktorú si uviedol, môže sedieť, ale ja od teba očakávam konkrétnu udalosť pri ktorej Yankeeovia podišli k Nemeckým zajatcom a potriasli im rukou so slovami "Vy ste sa teda bránili húževnate. Patrí vám obdiv.""


No a to asi ukazuje na tu americkou povahu, kterou se oni vyznačují..ukaž mi američana kterej dneska za tebou přijde a řekne ti něco takovýho....to asi těžko. Hele když někdo něco neřekne,neznamená to, že si to nemyslí. A chceš příklad z praxe? Na co? Samozřejmě že žádnej oficiální není, ale to neznamená, že to tak není nebo nebylo....Tahle debata je v podstatě zbytečná nemyslíš?

Liptone, s tím že byl Montgomera dobrej taktitk, s tím na mě fakt nechoď.
Lipton 1.7.2004 14:26 - č. 58
Lipton
cinik napsal v č. 57:
"Můj argument tu máš - nenávist = leckdy skrytá forma obdivu."
Sorry, ale toto nepovažujem za argument. Rovnosť, ktorú si uviedol, môže sedieť, ale ja od teba očakávam konkrétnu udalosť pri ktorej Yankeeovia podišli k Nemeckým zajatcom a potriasli im rukou so slovami "Vy ste sa teda bránili húževnate. Patrí vám obdiv."
cinik napsal v č. 57:
"Nebo snad Britové nenáviděli Italy, kteří se jim vzdávali po stovkách?"
Briti sú úplne inej povahy ako Američania (naviac sa o nich teraz nebavíme). Ak narážaš na bitku pri Addis Abbeba, tam sa veľakrát zachovali ako gentlemani.
cinik 1.7.2004 14:24 - č. 57
cinik to Lipton:

Můj argument tu máš - nenávist = leckdy skrytá forma obdivu...

Nebo snad Britové nenáviděli Italy, kteří se jim vzdávali po stovkách??? ::D
Lipton 1.7.2004 14:17 - č. 56
Lipton
Bart S. napsal v č. 55:
"to myslís neustupnost Manchestru United?? "
Mám na mysli Britských parašutistov z 1. výsadkovej divízie.

Nič v zlom, ale zatiaľ je táto téma len o dohadovaní. Žiaden z jedincov, ktorí nesúhlasia so mnou a s Dzinom ešte nepodložil konkrétne argumenty dôvodu nesúhlasu.
Bart S. 1.7.2004 14:16 - č. 55
Bart S.
Lipton napsal v č. 54:
"Príslušníci Waffen SS vyjadria obdiv k neústupnosti "červených diablov""
to myslís neustupnost Manchestru United??
Lipton 1.7.2004 13:59 - č. 54
Lipton
cinik napsal v č. 50:
"Velký válečník dobrého nepřítele respektuje."


Tak mi uveď KONKRÉTNE príklady, kedy tomu tak vo WW2 bolo. Takisto uveď odkaz na literatúru.

- Afrika - Britské "púštne krysy" zagratulujú talianským obráncom Addis Abbeby (rok 1941)
- Monte Cassino - 2. novozélandská divízia rešpektovala nemeckých výsadkárov
- Arnhem - Príslušníci Waffen SS vyjadrili obdiv k neústupnosti "červených diablov"

Osobne neviem o žiadnom prípade kedy by Američania nejako výraznejšie rešpektovali Nemcov (okrem 17. SS, ale to bol rešpekt malého rozsahu).
Lipton 1.7.2004 13:26 - č. 52
Lipton
Marek napsal v č. 45:
"Každý na to máme svůj názor a já ten svůj formuloval postupně právě četbou a sledováním historických dokumentů o WW2."


Stále mi uniká tvoj názor (ktorý nesúhlasí s mojim). Aký je a z akých kníh si si ho vyvodil? Len sa pýtam.
Marek napsal v č. 45:
"v tom skutečně nespatřuju důvod myslet si že : ...Nejestvuje prípadu v ktorom by na nich Nemci spravili nejaký výraznejší dojem alebo vzbudili rešpekt - vždy to bolo presne naopak..."


Ten úryvok zo spomienok nemeckého veterána bol iba príklad - jestvujú ďalšie stovky podobných. A ďalšie desiatky kníh. Ale, má to cenu?
Marek napsal v č. 45:
"A to jste si tak jisti tím, že v těch výrocích máte pravdu ?"


Som si istý na 100 %.

Dal som ti typy na literatúru. Podložil som ti argumenty. Ako som povedal, uveď mi tvoj názor a knihy/dokumenty z ktorých si si ho vyvodil.
Lipton 1.7.2004 12:05 - č. 51
Lipton
Marek napsal v č. 45:
"Kromě toho, tím Tvým výše uvedeným výrokem který jsem ocitoval jaksi sám popíráš to co si napsal v jednom příspěvku v tématu waffen SS."


Marek, nepopieram to. Skús si ešte raz prečítať môj príspevok 31 v tejto téme a zistíš, že som tam dal schválne slová "nejaký výraznejší rešpekt".
Kreon napsal v č. 48:
"Nemyslíš, že jsi teď s tím tvým zajatým Němcem udělal přesně to samé??? Je to taky názor jednoho vojáka ne?"


Nikde som netvrdil, že ten Nemec bol zajatý. Je rozdiel keď spomína zajatec počas vojny a veterán po vojne. Ale máš úplnu pravdu - výpoveď veterána ako výpoveď veterána. Ale je trochu rozdiel, keď veterán (zajatec) hovorí o svojich bojových skúsenostiach a keď hovorí o bojových kvalitách svojich súperov - najmä keď Nemec hovorí o Američanoch. Tieto dve veci sú veľmi rozdielné.
Kreon napsal v č. 48:
"Montgomery že byl dobrý taktik? Jo? To, že dává přednost opatrnosti a materiální převaze...znamená že je dobrý taktik? Promiň, ale takovej Patton, Manstein či Rommel se teď musej obracet v hrobě....Dobrej velitel se pozná hlavně podle toho co dokáže v kritické situaci...a Montgomery bez své převahy byl jen průměr."
Montgomery bol so svojími "púštnými krysami" v Severnej Afrike veterán číslo jedna. Američania boli neskúsení. Najväčšia neskúsenosť tkvela v ich veliteľských schopnostiach. A ak si čítal o bitke v priesmyku Kasserine tak musíš vedieť, že porážka bola zapríčinená jedine zlým velením Lloda Fredenhalla, veliteľa II. zboru. Absolutnému zničeniu 2. obrnenej divízie zabránila len iniciativa niekoľkých Britských veliteľov. Toto mi určite potvrdí aj Dzin.
cinik 1.7.2004 09:31 - č. 50
cinik to dzin: velký válečník dobrého nepřítele respektuje. Průměrný toho leckdy není schopen, a raději ho tedy nenávidí...

Mimochiodem Liptone, když tu operujete s těmi ďábly, nenapadá vás, že to slovo může mít jistý "obdivný rozměr"...
Kreon 1.7.2004 07:57 - č. 49
Kreon Dzin: no zase si zabodoval..cos to psal o tom respektu a nenávisti??? Když někoho nenávidim,tak ho automaticky nerespektuju? Ale?
Kreon 1.7.2004 07:55 - č. 48
Kreon Lipton: tvuj zkreslenej názor ti neberu, ale z výpovědi jednoho veterána vyvodit takovej závěr, to je fakt chytrý. Ono kdyby to tak bylo, tak by asi 2-3 měsíce od vylodění bylo po válce...a to víš, že nebylo.

Výpovědi veteránů jsou určitě hezká a užitečná věc, ale dělat z nich takovýhle závěry...to fakt ne.
Lipton napsal v č. 23:
"Toto nie je mienka celej armády - je to názor jedného vojaka, ktorý nič neznamená."


Nemyslíš, že jsi teď s tím tvým zajatým Němcem udělal přesně to samé??? Je to taky názor jednoho vojáka ne? ...btw...Neúspěchy v Tunisku svádíš na jejich špatnýho velitele ...no hlavně že je na co se vymlouvat že?

Montgomery že byl dobrý taktik? Jo? To, že dává přednost opatrnosti a materiální převaze...znamená že je dobrý taktik? Promiň, ale takovej Patton, Manstein či Rommel se teď musej obracet v hrobě....Dobrej velitel se pozná hlavně podle toho co dokáže v kritické situaci...a Montgomery bez své převahy byl jen průměr.
Marek 1.7.2004 05:23 - č. 47
Marek Dzin (38) : . Uvádět do příspěvku místo textu pouze několik smajlíků není zrovna můj styl, žel nezlob se, ale to se jinak komentovat nedá. Chápu, že je to výrok Tvého kamaráda, nicméně už mi uniká jakou má pro nás vlastně informační hodnotu.

Dzin (39) : Já to vidím jinak. Klidně mohu svého nepřítele nenávidět, ale protože vím, že má například za sebou kvalitní výcvik a disponuje dobrými zbraněmi ( o čemž jsme se mohli například přesvědčit už v dřívějších střetnutích ), mohu z něj mít opravněný respekt a nebudu se tudíž chovat bezhlavě. A to vše vůbec nemusí snižovat nenávist, kterou k nepříteli mohu citít.
Marek 30.6.2004 21:02 - č. 45
Marek Lipton : Není potřeba seznam literatury a ani nepotřebuju abyste své domněnky nějak potvrzovali. Každý na to máme svůj názor a já ten svůj formuloval postupně právě četbou a sledováním historických dokumentů o WW2. Pochybuji, že byste měli jiné, natolik odlišné možnosti těm mým. Já jsem se pouze ptal z jakých zdrojů čerpáte, protože mám dojem, že máme možnost číst zhruba stejnou produkci knih a sledovat zhruba stejné dokumenty v TV. Pokud se tedy nebudeme bavit o jejich možné kvalitě či nekvalitě pak získávám dojem, že se to ( bez urážky ) snažíte vysvětlovat si po svém a to z důvodu, které mi jsou samozřejmě také jasné.
Každopádně pokud je pro Tebe výpověď jednoho ( nebo i více ) německých veteránů ve stylu :

...Amíci stále útočili. Bolo to hotové peklo. Polovica mojej jednotky bola mŕtva alebo zošalela. A tí diabli stále útočili...

nějak směrodatná a doplňíš to slovy :

...to hovorí za všetko...

tak prosím, ale v tom skutečně nespatřuju důvod myslet si že :

...Nejestvuje prípadu v ktorom by na nich Nemci spravili nejaký výraznejší dojem alebo vzbudili rešpekt - vždy to bolo presne naopak...

Kromě toho, tím Tvým výše uvedeným výrokem který jsem ocitoval jaksi sám popíráš to co si napsal v jednom příspěvku v tématu waffen SS a to :

...Jej protivníci ju považovali za hrozivého protivníka. To, že ju tak nazvali plynie z jej bojových kvalít, ktoré dokázali pri bitkách o mestá Hemevez a predmestie Carentanu...

Jinak se samozřejmě omlouvám za takové množství citací, ale bez toho to bohužel nejde . Určitě to ve výsledku zabere méně místa než kdybych ke každé citaci psal zvlášť příspěvek.

...výpovede veteránov ti nestačia...

Vypovědi veteránů nijak nesnižuju, ale podle mého názoru je třeba vědět kdo takovou výpověď poskytl a zda tomu tak skutečně bylo. Vypovědi veteránů mají pouze určitou vypovídací hodnotu.

...na potvrdenie mojich a Dzinových výrokov...

A to jste si tak jisti tím, že v těch výrocích máte pravdu ?
Lipton 30.6.2004 20:58 - č. 43
Lipton
Marek napsal v č. 42:
"Navíc tam není specifikováno co to "peklo" způsobilo"


Dotyčný sa o G.I. vyjadruje ako o diabloch. To hovorí za všetko.

Marek, výpovede veteránov ti nestačia, tak povedz čo potom chceš na potvrdenie mojich a Dzinových výrokov. Zoznam literatúry?
Marek 30.6.2004 20:52 - č. 42
Marek Lipton : No nezlob se, ale výpověď jednoho ( nebo i několika ) veteránů neznamená, že tak reagovali naprosto všichni. Navíc tam není specifikováno co to "peklo" způsobilo. Jestli letectvo a bombardování nebo byli převálcováni pěchotou atd.

Kromě toho nevím jak by tato příhoda měla potvrzovat ty výroky které jsem ocitoval o něco níže.
Lipton 30.6.2004 20:42 - č. 41
Lipton
Marek napsal v č. 40:
"Asi se Vás budu muset podrobněji poptat z jakých zdrojů čerpáte a co vlastně čtete."
Ako prvé zdroje na dosvedčenie našich informácii (mojich a Dzinových) ti doporučujem knihy Stephena E. Ambrosa. Tento pán pre ich napísanie strávil týždne rozhovormi s vojnovými veteránmi oboch strán. Napr. v knihe Citizen Soldiers je výpoveď jedného nemeckého veterána z Normandie:
"Amíci stále útočili. Bolo to hotové peklo. Polovica mojej jednotky bola mŕtva alebo zošalela. A tí diabli stále útočili."
461-480 z 513
<< 21 22 23 24 25 26 >>
Po