Americká armáda

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
441-460 z 513
<< 20 21 22 23 24 25 26 >>
Po
Tom 2.7.2004 10:47 - č. 87
Tom Jaké trumfy měli Amíci v bitvě o Midway? Já vím jen o tom, že znali část japonských plánů! A to že měly střemhlavé bombardéry štěstí se Zeky a s načasováním bylo jen díky sebeobětování posádek torpédových letadel! Ze 42 nasazených TBD se jich vrátilo šest a z jejich posádek nepřežil téměř nikdo. Když k tomu přidám odvahu stíhačů co se pustili na mnohem horších stíhačkách do boje se čtyřnásobnou přesilou a nebo odvahu nováčků z VSMB-241 při náletech bez stíhacího doprovodu na japonské letadlovky, tak Tě můžu ujistit, že Amíci uměli umírat! Nebo kapitán Fleming, co se s poškozeným Vindicatorem trefil do japonského křižníku...

I kdyby ztráty USN v téhle bitvě byly jen vyrovnané, tak by to znamenalo pro Američany v Pacifiku velkou katastrofu, protože Japonci by nejspíš po Midwayi vyrazili k Havaji a tu už by nebylo před japonskou flotilou (bez těch letadlovek) čím bránit. A pokud by došlo ke ztrátě Havaje, tak americká ofenzíva v Pacifiku z let 1943-44 by patrně neproběhla vůbec, protože by bylo velice komplikované vést ofenzívu od západního pobřeží...

Fuj, to jsem se rozkecal
cinik 2.7.2004 02:27 - č. 85
cinik To Pbrandler:

Bitvu o Midway vyhráli amíci díky znalosti japonských k=odů a nehoráznému štěstí. Tyto faktory byly rozhodně směrodatnější, než národní povaha. Tím ovšem neupírám Americkým námořníkům jejich odhodlání a umění. Faktem ovšem je, že v bitvě u Midway měli vpodstatě všechny trumfy na své straně a fakt, že Japonci měli 4 letadlovky proti 3 nehrál žádnou roli - vždyť 3 z nich šli ke dnu dříve, než nepřítele Japíci objevili (respektive byli vyřazeny, tím dnem si nejsem jist)...
Lipton 2.7.2004 00:39 - č. 84
Lipton Dzin (80): Máš pravdu, zle som to sformuloval, ale musíš uznať, že tých dôvodov prečo pri tých výpovediach zaujali lakonický postoj bolo viacej. Naviac by som netvrdil, že Američania si vytrpeli menej (teraz nehovorím o zajatcoch). Jediný rozdiel bol v tom, že u Rusov mali útrapy ( - neprofesionálnosť jednotlivých vojakov) oveľa katastrofálnejšie následky.
pbradler 1.7.2004 23:53 - č. 83
pbradler
cinik napsal v č. 64:
"Amíci vyhráli II světovou válku kvůli své průmyslové a technické převaze. Jejich povaha s tím má jen málo co dělat..."
Možno si ovplyvnený literatúrou od nemeckých autorov (zpravidla priamych účastníkov vojny), ktorí to takto vidia. Mám ale pocit, že to schopnosti Američanov nevystihuje dostatočne. Američania bezpochyby spoliehali na materiálnu prevahu ale keď sa stalo, že ju nemali dokázali bojovať veľmi obetavo a tým ju nahradiť. Za všetky príklady stačia napr. boje pri Midway. Jednoducho ak išlo do tuhého, vždy sa dokázali zomknúť a zabojovať. Ostatne ako potomkovia prisťahovalcov to majú v krvi. Takže neodporúčam žiadne podceňovanie.
Čo sa týka vojenského umenia, musím jednoznačne súhlasiť s Dzinom ohľadne osobnej iniciatívy a samostatnosti, i keď túto vlastnosť vidia sami Američania aj na Nemcoch (čo môže byť pre nás prekvapením). Ďaľšou výhodou pomáhajúcou Američanom vo vybudovaní kvalitnej armády bol dostatok času na výcvik a sformovanie jednotiek a potom rozsiahle výcvikové priestory (kde dokázali realizovať výcvik až na úrovni armádnych zborov), ktorými okrem USA disponovali snáď len Rusi. Preto stačilo čerstvým americkým jednotkám spravidla pár týždnov ostrých bojov, aby sa z nich stali jednotky ostrieľané.
Dzin 1.7.2004 23:12 - č. 82
Dzin BRUNNER: (79) To víš, musel jsem si za generalizovat. Ale já si opravdu vybavuji tvé přízpěvky, hlavně z počátku tvého působení na frontě, nesoucí se v tomto duchu.
curahee 1.7.2004 23:09 - č. 81
curahee Brunner:Bude muset !
Dzin 1.7.2004 23:08 - č. 80
Dzin Lipton: (78) Ty jsi to nepochopil. U prvního případu jde spíše o to, že Sověti za války utrpěli daleko větší ztráty a celkově si jejich země vytrpěla daleko více, než USA. U druhého případe jde opět o něco podobného, Sověti jednak procházeli územím, které bylo doslova válkou zpustošeno a hlavně měli daleko více starostí s tím, jak přežít, či-li opět jde spíše o to, že měli větší ztráty. Ono znásilňování, pokud to vezmeš ze Sovětského pohledu, tam se spíše než o sex jednalo o odplatu německému národu jako celku za to, co jim způsobil. Ty se o něm dovíš, ale ne jako fajn vzpomínku. Ohledně Američanů se jsem četl dokonce i údaj, že za WW2 měl každý v průměru 28 partnerek, během své služby. Prostě mohl chodit na rande, balit holky atd. což u Sovětů zase tak moc v úvahu nepřipadalo.
V tom je právě onen největší rozdíl, Sověti si válkou vytrpěli daleko více, než Američané a jejich pohled je tudíž daleko pesimičtější. U Američanů je to podobné, jako pohled těch, co prodělali základní vojenskou službu. Teď na ní vzpomínají spíše v dobrém, ale jenom kvůli kamarádům, se kterými sloužili, prostě jen na to bodré. A právě tyto dobré vzpomínky u Sovětů výrazně chybí. Vem jenom, že některé ročníky RA ztratily přes 90 procent svých stavů. Tam opravdu nemáš nač v dobrém vzpomínat. US Army přeci jen takovým strádáním neprošla.
Lipton 1.7.2004 21:37 - č. 78
Lipton
Dzin napsala v č. 76:
"Američané v drtivé většině pohlíželi na válku jako na dobrodružství, zatímco Sověti jako na něco strašného."
Toto je potvrdenie toho čo som hovoril - ak by neprekvitali veľkou odvahou ich názory na vojnu by boli rovnaké ako názory Sovietov.
Dzin napsala v č. 76:
"Velmi pikantní bylo i pojednání, že na straně Američanů se velmi často válka spojovala se sexuálními zážitky, zatímco na straně Sovětů tomu tak vůbec nebylo"
Samozrejme. Pomer znásilnení na sovietskej a americkej strane počas "pobytu" v Ríši sa nedá zrovnať. Je logické, že Američania hovoria o tejto téme otvorenejšie.
Dzin 1.7.2004 20:11 - č. 77
Dzin Ohledně Montyho, on nějaký skvělý taktik nebyl. Sice měl velmi kvalitní strategické názory, ale druhá věc byla jejich realizace a s tou byl pokaždé na štíru. Například Market-Garden a boje v Normandii - stáhnutí hlavní síly Wehrmachtu na sebe a umožnění Američanům průlomu, by se daly označit za velmi kreativní a povedené, až brilantní, ale projevilo se právě ono jejich špatné provedení. Další příklad můžeme brát jeho tažení v jižní Itálii, kde poučoval, že je třeba velmi rychlého postupu a nedovolit Němcům zaujmout obranná postavení a potom se ploužil jako šnek. Z toho lze proto velmi dobře usoudit, že byl lepší stratég, než taktik, dokázal navrnout dobrý plán, ale už ho nedokázal stejně dobře realizovat.
Dzin 1.7.2004 20:11 - č. 76
Dzin Marek: (40) Tohle vyplívá prakticky z každé knížky, kde se píše o bojích US Army (jestli tě to zajímá, tak u nás nejdostupněji, kde je tomu věnováno trochu více místa (míněno že je to přímo psáno k tomuto tématu) je kniha od Harta, a teď mi vypadl název, Americká armáda za WW2?) Máš tam vždy případy, kdy se američtí vojáci snažili řešit různé případy vlastní iniciativou. Jako neobvyklejší případ bývá uváděn třeba "vynalezení" zařízení "nosorožec".
Ohledně toho jsem kdysi četl docela dobrou knihu, kde byl srovnáván pohled Sovětů a Američanů na válku. Bylo to z pohledu historiků, veteránů a válečných dopisovatelů. Bohužel na název a autora si nevzpomenu. Ale byla opravdu velmi dobrá a hodně zajímavá. např. když se rozebíralo, že Američané v drtivé většině pohlíželi na válku jako na dobrodružství, zatímco Sověti jako na něco strašného. Američané popisovali své zážitky daleko barvitěji, Sověti zase uváděli vše jako strašnou hrůzu a zmar. Zajímavé také bylo, že američtí veteráni přičítali to, že válku přežili hlavně svému výcviku, kvalitním zbraním, velení apod., prostě že byli lepší, než nepřítel, zatímco Sověti spíše jen štěstí. Velmi pikantní bylo i pojednání, že na straně Američanů se velmi často válka spojovala se sexuálními zážitky, zatímco na straně Sovětů tomu tak vůbec nebylo.
Zkusím si vzpomenout, co to bylo za knihu (když vám to něco řiká, tak napište), protože byla opravdu moc zajímavá.
Dzin 1.7.2004 20:11 - č. 75
Dzin Marek: (47) Já bych řekl, že asi takovou, jako řekněme polovina přízpěvků na frontě?
To ale není zcela pravda. Součástí toho, čemu se říká respekt je i určitý způsob chování. Pokud mám k někomu respekt, poté ho třeba nebudu po smrti zohavovat, mstít se mu na jeho blízkých apod. či-li dělat věci, které jsou zcela běžné, pokud někoho nenávidím. Nezaměňuj respekt a obavy. Oboje je něco jiného, ikdyž se to někdy zaměňuje. Já mohu mít obavy z toho, že ten druhý je silný a může mi ublížit, ale nemusím ho pro to ještě respektovat.
Tohle může být klidně i pro Kreon (49).

cinik: (50) Jak píšeš. Válečník nepřítele (může) respektovat, ale potom ho nemůže nenávidět. Právě že v tom, co se nazývá respektem, je obsaženo i to, že si dotyčného vážím. A vážit si někoho, koho nenávidíš, opravdu nejde.

Ale tohle je už opravdu spíše téma na psychologii a já ji měl jen ddva semestry (pokud neberu i Vedení lidí), takže určitě nejsem bůhvíjaký odborním.
Dzin 1.7.2004 20:11 - č. 74
Dzin cinik: (71) Neodpovídá, ohledně Mannerheima jsi na tom stejně, jako Lipton s US Army, či BRUNNER s Wehrmachtem.
curahee 1.7.2004 18:51 - č. 73
curahee
Lipton napsal v č. 70:
"1. Mně přijde směšná tvá glorifikace Gustava Carla Mannerheima"
Tak to je přesný Liptone!
Lipton 1.7.2004 16:43 - č. 72
Lipton
cinik napsal v č. 71:
"Nemyslím si, že bych ho glorifikoval. Myslím, že mé hodnocení odpovídá realitě."


V zimnej vojne a Mannerheimovi sa vyznáš. Ale doporučoval by som naštudovať niečo o americkej armáde:

Chester G. Hearn: The American Soldier in World War II
Stephen E. Ambrose: Citizen Soldiers
Phillipe Charbonnier: Allied Soldiers in World War Two (niektoré úryvky)
cinik 1.7.2004 16:30 - č. 71
cinik to Lipton:

Nemyslím si, že bych ho glorifikoval. Myslím, že mé hodnocení odpovídá realitě.
Lipton 1.7.2004 16:25 - č. 70
Lipton
cinik napsal v č. 69:
"Jen mi tvá přehnaná glorifikace US army připadá směšná."
1. Mně přijde směšná tvá glorifikace Gustava Carla Mannerheima
2. To co dělám neni glorifikace U.S. Army
cinik 1.7.2004 15:17 - č. 69
cinik to Lipton, já nic takového netvrdím, jen mi tvá přehnaná glorifikace US army připadá směšná...
cinik 1.7.2004 15:14 - č. 67
cinik Ty se ovšem domníváš, že už je nudná a tek jsi se rozhodl ji nahradit teorií o tom, že za všechno může kvalita a duch am. armády a tohle s tím nemá co dělat.

A že B by nikdy nebylo bez A, na to zapomínáš...
Lipton 1.7.2004 15:13 - č. 66
Lipton cinik: Zober si k srdcu pbradlerov názor z témy "Západní fronta":
pbradler napsal v č. 259:
"Názor, že spojeneckí vojaci boli oproti nemeckým neschopní a že by dostali pekne na frak, nebyť spojeneckej prevahy vo vzduchu a v zásobovaní muníciou, patrí jednoznačne do ríše mýtov."
Lipton 1.7.2004 15:11 - č. 65
Lipton
cinik napsal v č. 64:
"Lipton. Amíci vyhráli II světovou válku kvůli své průmyslové a technické převaze."
Samozrejme - stará zaužívaná téoria dôvodu výhry spojencov
441-460 z 513
<< 20 21 22 23 24 25 26 >>
Po