Letci s nášivkou Czechoslovakia

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
181-200 z 413
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po
guano 22.8.2006 16:33 - č. 324
guano DAVID M: Diky. Albion 8. mel byt (pokud si vzpominam) jakymsi prehledem vitezstvi apod. - mrknu se doma na to, kde jsem to cetl. Na nebi sladke Francie samozrejme znam a mam, me slo o tu publikaci na tema boju nad nasim uzemim.
DAVID M 22.8.2006 15:26 - č. 323
DAVID M
guano napsal v č. 322:
"To Tebou zminovane dvojsvazkove dilo je predpokladam take od JR "
Ano jedná se o dvojsvazkové Na nebi Sladké Francie(poprvé ARES 98, poté bylo vydáno ještě dvakráte+1xAres a 1x NV) ,všechna tři vydání byla identická. To mnou zmiňované bude vydáno jednosvazkově(stránkově minimálně jako Albion 1. ) a půjde o kompletně přepracovanou práci se spoustou nových zjištění i kvantem poprvé zveřejněných fotek. Všechny tyto práce jsou samozřejmě od Jiřího Rajlicha, bohužel další historik podobného formátu na danou oblast zde není . Ohledně Albionu 8.netuším a myslím, že zatím netuší ani JR.
guano 22.8.2006 14:52 - č. 322
guano DAVID M: Vyjde Na nebi hrdeho Albionu 8, popr. kdy ?
To Tebou zminovane dvojsvazkove dilo je predpokladam take od JR (alespon tak usuzuji s nekolika clanku v HPM, vztahujicich se k teto problematice) . Nevis kdy vyjde ? Jak se bude jmenovat ? Diky za odpoved.
DAVID M 22.8.2006 13:43 - č. 321
DAVID M Pouze malá poznámka k seznam letců v RAF na "ármy" stránkách, skutečně i přes dílčí chybičky(je starý asi 15let) je to zatím to nejúplnější co je k dispozici.

to Tom: Mluvil jsem dnes s JR, říkal,že našel jedinou skupinovou fotku(ve špatné kvalitě) Pumpra, tak ji snad přepošle, ohledně dotazu na "Východní frontu" tak asi až na konci příštího roku , před ní bude "mega" vydání Francie a poté ještě přepracovaný první Albion. Ovšem na co já se těším nejvíce je kniha o leteckých operacích nad ČSR( Spojenci + RA), která bude prý dvojsvazková a převelice obsáhlá.
DAVID M 21.8.2006 15:42 - č. 319
DAVID M to Tom

Tome nezapomněl jsem na Pumpra, dnes jsem to podruhé připomínal, více bohužel udělat nemohu,uvidíme jestli něco najde, já ti to poté ihned přepošlu.
DAVID M 21.8.2006 15:34 - č. 318
DAVID M Vracím se znovu ke svému "recenzistickému" shrnutí co nového se objevilo na tomto poli. Bohužel většinou se jednalo o nekrology...Peřina,Hartman,Clostermann. Vyzdvihl bych Rajlichovo pojednání o Peřinovi otištěné v L+K( zkušené oči naleznou více poprvé zveřejněných věcí, jak jsem zde již psal předzvěst přepracované Francie, která by se měla na pultech objevit v předvánočním čase). Ostatně v HaV(1. 2006) představený medailon dalšího známého "franouze" Lt. J.Krále je toho dalším důkazem. Jelikož již nějakou dobu neodbírám HPM(důvody jsem taktéž několikráte zmiňoval...) byl jsem překvapen, že po nějaké době se v tomto periodiku objevil "originál" pojednání Stíhací esa SVZ- na několik dílů rozdělené dílko je v podstatě to co se nevešlo do až příliš zeštíhlující publikace Tatranští orli nad Kubání(JR Ares). Jsou to na základě kmenových listů a autorových materiálů dotvořované životopisné medailonky někdejších es( a pozdějších budovatelů...jaká to ironie osudu,že "zápaďácký cejch politické nespolehlivosti a začátek perzekucí" jim byl vpálen až ve druhé polovině let padesátých,kdy se bývalí letci z RAF začali z kriminálů pomalu vracet...) nejen SVZ,ale i LW . Ostatně byl jsem informován, že ve Světě křídel se chystá "nová" publikace od Jiřího Rajlicha jejíž náplň bude tvořit právě toto spolu částečným převzetím původní prace z Aresu-další očekávaný titul. Jelikož jsem již zmínil HPM tak doplním že vzpomínka na P.Clostermanna z pera JR se mi taktéž líbila.
Moby 1.7.2006 13:38 - č. 317
Moby
Pavel Šrámek napsal v č. 314:
"Jeden příslušník pozemního personálu u 311. perutě získal "First good conduct badge". Podle překladu soudím, že šlo o nějaký odznak. Může mi to někdo potvrdit, příp. sdělit další podrobnosti? Předem díky."
Co třeba tohle? www.medals.org.uk/united-kingdom/united-king...
Tom 16.6.2006 14:30 - č. 316
Tom Na ten seznam se lze docela dobře spolehnout - nic "kompletnějšího" stejně neexistuje.

BTW: dejte to někdo do odkazů tady na Frontě...
ja_62 16.6.2006 13:42 - č. 315
ja_62 [téma č. 485 - přísp. č. 25][téma č. 485 - přísp. č. 26].


Nahlížel jsem mj. do tohoto seznamu československých příslušníků RAF, www.army.cz/acr/raf/seznam/ , nevím ovšem nakolik je bezchybný a kompletní, to by musel posoudit někdo, kdo se v problematice orientuje lépe než já.
Pavel Šrámek 26.1.2006 06:52 - č. 314
Jeden příslušník pozemního personálu u 311. perutě získal "First good conduct badge". Podle překladu soudím, že šlo o nějaký odznak. Může mi to někdo potvrdit, příp. sdělit další podrobnosti?
Předem díky.
Tom 23.11.2005 19:50 - č. 313
Tom Týc v knize o DC-3 píše, že předváleční piloti ČLS absolvovali výcvik u KLM a DLH - tedy u Deutsche Lufthansa. Nevíte někdo něco bližšího?

DAVID M 20.11.2005 17:53 - č. 311
DAVID M Algy to po tobě nemohu vážně žádat, ikdyž... ježíšek se blíží a já pro sebe nic nemám.
DAVID M 20.11.2005 16:47 - č. 309
DAVID M Nemáte náhodou někdo knihu Boj bez slávy(Brno 1962) od bývalého španěláka a posléze příslušníka RAF a střelce od "třistajedenácté" Vincence Kocmana???? A jestli jo, nechtěli by jste mi ji přenechat??? (za pár "měďáků"). Vím, že ji má Algy, ale toho bych o ni nerad připravil, tak to zkouším.
DAVID M 20.11.2005 16:38 - č. 308
DAVID M add. ještě dodatek k té Francii(jako nej. považuji kompletní seznamy všech příslušníků prezentovaných zde, které v první Rajlichově práci nebyly) tak i druhá publikace-Českoslovenští letci v polské obranné válce 1939(od stejné dvojice Váňa-Rail,AVIS 2002) je prozatím unikátní(minimálně do vydání Ne nebi Východní fronty), protože tato kapitola z dějin zápasu našich letců nebyla často zmiňována(jak v "pre" tak i poté-vzpomínám pouze různě nesourodě se vyskytující vzpomínky třeba v L+K či v PVO, či v pár "silně" prorežimních publikacích a to ještě ne jako specifická kapitola jako spíše v návaznosti na působení fenomenálního Josefa Františka nebo jako na prvopočátky budování našich východních jednotek. Jako názorný malý příklad uvádím v této práci zmiňované krátké životopisy(dle KL) prvních padlých čsl. letců-Zdeňka Rouse,Ondreje Šándora a Štěpána Kurky, kteří padli 2.9.39 při německém náletu na deblinskou základnu. Také osudy ostatních letců zůčastněných v kampani jsou tu na rozsah práce velice slušně zpracovány. Nezbývá než litovat běžné nedostupnosti-nebo také kroutit hlavou nad "manažer" schopnostmi s tohoto "ármy" nakladatelstí.(viz. kniha o osobnostech našeho odboje)
DAVID M 24.10.2005 12:43 - č. 307
DAVID M Podařilo se mi sehnat neprodejnou publikaci Českoslovenští letci ve Francii 1939-40 od Raila vydanou v AVISU, a je to takový "skvostík"(v dobrém slova smyslu), že nezbývá než litovat jeho běžnou nedostupnost. Onehdá jsem na něj četl recenzi(tuším v REVI) a připojuji se ke kladnému hodnocení, takové kompletní seznamy našich jsou publikovány poprvé a myslím, že to je vhodný doplněk k "Na nebi sladké Francie".
DAVID M 18.10.2005 14:00 - č. 306
DAVID M Velmi rád bych upozornil na dva zajímavé příspěvky, které se v následujících týdnech objeví na pultech. První je nové HPM a v něm práce JR o Čsl. letci Antonínu Králíkovi, předválečnému členu Novákovi party, který jako příslušník GC I/8 padl na Blochu M.B.152 dne 27.5. 1940 v souboji s Bf-109 od III./JG 53 a jeho přemožitelem byl sám "Vati" W. Molders. Zajímavé jak se v Bitvě o Francii německá esa "zastřelovala" na čechoslovácích(mám na mysli např. K. Korber či J. Dýma ti se sklonili před zminovaným "Vatim" nebo třeba O. Hanzlíček,který byl "zkolen" v té době začínajícím G.Rallem). Další přispěvek vyjde v poslední HaV, opět od JR a bude o dalším účastníku Bitvy o Francii Lt. Jiřím Královi, příslušníkovi GC I/1, jednom se zakladatelů čsl. odboje a prvního velitele naší jednotky v Polsku, který taktéž na Blochu padl v souboji s obrovskou přesilou stodevítek 8.6.40.Jak je vidět z tématu těchto příspěvků JR finišuje na své "předělávce" Na nebi Sladké Francie, která se příští rok objeví na pultech.
DAVID M 2.9.2005 21:41 - č. 304
DAVID M Já mám v případě Francie původní vydání z 98(1. a 2. u Aresu), kdo koupil pozdější nové(bud jedno nebo dvousvazkové) a má to staré toho lituji, nebot nepoužil mozek...Jak říkám Francie "má" být nová kompletně a já se těším nebot první vydání byla neúplná a nedotažená(částečně dáno dobou...) Jinak chápu rozmysl nad investicí nebot u těchto knih je to již na hranici-na druhou stranu v oboru je to absolutní špička a zkus koupit v Londýně Ramsey, Foremana atd. Průvan v peněžence se ještě mnohonásobně zvětší... JR je můj známý, neznám detailně jeho ediční plán, ale platí již řečené zatím ww2 u našich a až poté třeba nové Mustangy atd a já se těším na detailně zmapované incidenty v období studené války u nás nebo třeba zapojení našich leteckých instruktorů v "různých" částech světa atd. atd. Poválečno je zatím spíše doménou Irry a spol. tak uvidíme.
DAVID M 2.9.2005 19:38 - č. 302
DAVID M to Tom: Já ti rozumím,přečetl-li jsi právě 6. , ale ten nešvar v přepisování(JR mne předem upozornoval) já nicméně ucelenou formu ocenuji(JR chtěl původně kompletní přepis všech operačních letů podobně jako u Smika,ale nakladatel...) co mi chybělo je to co jsem podotkl-působení JH ve svazu u speciálních jednotek,bohužel to zatím není(a kdoví zda-li kdy bude) v silách nikoho ozřejmit( archivy mlčí a JH je posmrti, možná snad detailně ruské archivy někdy v budoucnu...), vzpomínám,že v medailonu byla zminována jistá žena, která o dotyčném psala diplomovou práci a JR říkal po rozhovoru s ní,když zminoval působení v SSSR, tak Hlaďo řekl,dej mi alespon dvacet stránek a já ti to napíšu, bohužel již nenapsal...K tomu co hodlá do budoucna JR, no letos prý již nic, napřesrok přepracovaná "Sladká Francie" od Světa křídel,jednosvazkově a "prý" kompletně přepracovaná(v porovnání s Albiony to sdkutečně chce), JR tvrdí,že tam bude spousta novinek z německých a francouzských archivů tak se těšme a ještě Albion 1(40.) taktéž ve SK a nově(identifikace protivníků v porovnání s následujícími díly skutečně volala po aktualizaci)+Albion 8.(sestřely a všechny úspěchy komplet) a do budoucna mne nejvíce zajímající "Na nebi východní fronty", ale časový horizont zmíněný např. u Albionu6. nepovažuji moc za reálný.
Tom 2.9.2005 19:19 - č. 301
Tom Rád bych v tom HaV pochválil hlavně portrétky účástníků soutěže v Curychu. Pokud má paměť sahá (cca 20 let dozadu ), tak u nás nebyly publikovány. Ze samotného článku už tak nadšený nejsem - asi proto, že jsem Albion dočetl právě před dvěma týdny

Copak asi JR bude podnikat dál?
DAVID M 2.9.2005 18:44 - č. 300
DAVID M Rád bych opět upozornil na poslední číslo HaV(3.) a v něm na více než podařený článek o posledním veliteli čsl. křídla ve VB J. Hlaďovi DFC,DSO,OBE od Jiřího Rajlicha-opět skvělá práce v které nacházíme rozvinutí medailonku dotyčného z Albionu 6. (45-46). Zvláště prvorepublikové pasáže(+Zurich samosebou ) jsou dokonalé. Bohužel ohledně jeho působení v SSSR(od úletu na B-534 až do odjezdu ve 42 a myslím především jeho působení + výcvik u speciálních paradesantních jednotek,působení jako pilot při schozech nad okupovaným územím atd. sám dotyčný o tom ani na sklonku života nechtěl vyprávět) nic nového. Zkoncipování jeho poválečného osudu(jako jednomu z mála mu poúnorový režim umožnil zůstat v armádě-pravda s omezeními...) včetně jeho misí v Africe a Indonésii v šedesátých letech je taktéž velice slušné. JR slíbil(nevím v jak vzdálené budoucnosti) o osudech dotyčného celou knihu mapující příběh(podobně jako Smik a jeho Spitfire nad Evropou).
181-200 z 413
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po