SNP - Slovenské národní povstání

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 368
1 2 3 4 >>
Po
Honza M. 17.10.2018 07:41 - č. 403
Honza M.
moncajeok napsal(a) v č. 402:
"keď nejakému českému kamošovi poviem, že podnet na SNP priešiel z Londýna, tak na mňa vytreští oči. "
Jestli nebude problém v tom, jaké kámoše si vyhledáváš...

Pravdou je, že těch podnětů na povstání dostali během války Slováci neúrekom, jeden z prvních už v září 1939 z Polska, pak samozřejmě z Londýna, z Moskvy, Washingtonu a v červenci 1944 o tom začali uvažovat dokonce i v Bratislavě (Čatloš). Takže Slováci si můžou alibisticky vybrat (podle aktuální mezinárodně-politické situace), kterému podnětu budou přikládat největší váhu ;-)
moncajeok 16.10.2018 18:39 - č. 402
egli napsal(a) v č. 401:
"Nejenom, že se o tom nehovoří, ale dokonce na utajení této záležitosti používají velmi zákeřnou metodu - a to tu, že se o tom píše v každé knize o SNP."
:D Počuj, to je síce pravda, ale keď nejakému českému kamošovi poviem, že podnet na SNP priešiel z Londýna, tak na mňa vytreští oči. Pre väčšinu mojich českých kamošov je SNP vnímané ako alibistická snaha Slovákov o pridanie sa k tej víťaznej strane.

V komunikácii o tejto udalosti v klasických médiách sa zase dôraz kladie na slovenské vojenské velenie.
egli 16.10.2018 12:21 - č. 401
egli
moncajeok napsal(a) v č. 400:
"Niečo o politickom pozadí vzniku SNP. U nás sa o tom až tak nehovorí, ale... mal v tom prsty Beneš."
Nejenom, že se o tom nehovoří, ale dokonce na utajení této záležitosti používají velmi zákeřnou metodu - a to tu, že se o tom píše v každé knize o SNP. Dokonce se o tom píše i ve slovenské wikipedii - což je velmi chytré a mazané - počítají s tím, že při známé kvalitě slovenské wiki tomu nebude nikdo věřit.

Jsou i ještě děsivější, temnější tajemství, o kterých se nehovoří - např. kdo stál za snahou o obnovu Československa za druhé světové války? Podržte se - měl v tom prsty Beneš!
Jsou to tajemství, která stále čekají na odhalení odvážnými badateli.
moncajeok 15.10.2018 21:10 - č. 400
Niečo o politickom pozadí vzniku SNP. U nás sa o tom až tak nehovorí, ale... mal v tom prsty Beneš.
pandorinaskrinka.sk/benes-planoval-povstanie...
Tom 18.11.2013 21:01 - č. 399
Tom
andy22 napsal v č. 395:
"Není mí známa ani jedna bitva či událost, která by závisela na Čechoslovácích a jejich výkonu a nejak změnila průběh války."
Vidíš, já si vzpomínám na bitvu o Francii v roce 1940, kdy Čechoslováci tvořili cca 1/4 početního stavu prvoliniových jednotek francouzského letectva. Velitelé si je nemohli vynachválit - bojovní, disciplinovaní, úspěšní. Kdyby jich bylo víc než demoralizovaných Francouzů, mohla Luftwaffe dostat na prdel o půl roku dřív. Takže ano, podle mně tahle bitva ve vzduchu stála a padala na Čechoslovácích
Tom 18.11.2013 20:53 - č. 398
Tom
andy22 napsal v č. 395:
"Tak například objektivně vzato"


Při dnešní módní snaze o hyper-super korektnost na všechny strany s vaničkou vyléváš dítě. Byl podíl či význam čtyř a půl čs. squadron v RAF menší než podíl či význam jakýchkoli čtyř a půl jiných squadron? Polských, britských, kanadských, francouzských, belgických, holandských... Byl podíl Fajtla větší nebo menší než podíl Fayolleho? Byl František víc než Beaumont...?

1000 Čechoslováků vydalo za stejnou tisícovku Welšanů, Britů, Američanů, Rusů, Číňanů. Ostatně i proto se vítězná strana nazývala "Spojenci".
Ondík 18.11.2013 18:49 - č. 397
Ondík
andy22 napsal v č. 395:
"Není mí známa ani jedna bitva či událost, která by závisela na Čechoslovácích a jejich výkonu a nejak změnila průběh války. Bitva o Británii? Kdeže. Sokolovo? Naprosto nepodstatná bitvička, kde jsme navíc dostali podle posledních výzkumů napráskáno daleko víc, než se po celou dobu tradovalo. Dukla? No být tam jen Čechoslováci, žádná bitva by se v podstatě nekonala, byla by to jen přestřelka. "
Co takhle Ostravská operace? 1. čs. samostatná tanková brigáda byla v podstatné fázi nejsilnějším svazkem frontu. A sunula útok dopředu. Sami Rusové tehdy říkali - Čechoslovaki idut, budět proryv. A nezapomeň - Ostrava byla jedním z posledních fungujících center těžby uhlí a výroby oceli. Třeba zkrátili válku byť jen o pár hodin.... Ale nebylo to rozhodně nic symbolického.

Význam Sokolova, Kyjeva atd. dobře popsal Honza M., netřeba rozepisovat. A ty "nové výzkumy" jako mění co? Že z PTRD nejde tank zcela zničit a dá se po zásahu opravit? To přeci ví každý...

Dukla? Ano, Čechoslováků bylo "jen" 16 000, ale byli to právě oni, kteří podstatně přispěli k dobytí města Dukla. Což v moři asi 100 000 Sovětů není špatný výkon.

andy22 napsal v č. 395:
"Mmch. když už jsem tu, nedávno na ČT běžel pořad historie cs o Češích ve Wehrmachtu."

Přesně... Většinou se zde vyjadřuješ k věcem, které jsi viděl v televizi , četl v populárních časopisech typu Válka a nejsou podoženy nějakými hlubšími znalostmi. Jak Češi ve WH souvisí s čs. odbojem?
Honza M. 18.11.2013 12:38 - č. 396
Honza M.
andy22 napsal v č. 393:
" Byl naprosto zanedbatelný."
andy22 napsal v č. 395:
" o vlivu na průběh války Československými vojáky nemůže být řeč"
Samozřejmě, na poli moderní války 1000 nebo 10.000 vojáků celkem nic neznamená, ale na druhou stranu to neznamená, že by jejich účast neměla význam lokální (zrovna zmiňované Sokolovo, Tobruk, Dunquerke...) - kdyby tam nebyli Čechoslováci, museli by Spojenci přitáhnout vlastní vojáky odjinud. Válka se skládá z tisíců drobných střetnutí a milionů drobných příspěvků (to svým lidem zdůrazňovala propaganda všech válčících stran - při sbírkách peněz, šatstva, starého železa...).
Kromě toho je zde nezanedbatelný příspěvek mimovojenský - morální a propagandistická (nebojujeme sami, národy se spojují proti společnému nepříteli...) a Československo hodně přispělo i finančně.
Určitě je nesmyslné poměřovat tento význam "vlivem na průběh války" - Jaký vliv na průběh války ve Francii 1940 měla V.Británie? Jaký vliv na průběh války měla účast Maďarska na východní frontě? Přesto o takové spojence válčící strany stály.

andy22 napsal v č. 393:
"Poraženými jsme se stali až tři roky po konci války."
Promiň, teďka mluvíš za koho?
andy22 18.11.2013 10:09 - č. 395
Já nemluvím o osobní statečnosti, ale nemyslím, že je v zájmu objektivity dobré si věci přikrášlovat.

Tak například objektivně vzato, atentát na Heydricha byla naprosto zpackaná akce, jejíž cíl byl dosažen jen náhodou, ale to neznamená, že bychom neměli obdivovat statečnost těch, kteří do té akci šli s vědomím, že jí nejspíše nepřežijí, což se také naplnilo.

Československý příspěvek k vyhrání války byl prostě jen symbolický, nemohl být ani jiný, pokud by tedy naše oddíly nebyly deseti, stonásobně větší.

Není mí známa ani jedna bitva či událost, která by závisela na Čechoslovácích a jejich výkonu a nejak změnila průběh války. Bitva o Británii? Kdeže. Sokolovo? Naprosto nepodstatná bitvička, kde jsme navíc dostali podle posledních výzkumů napráskáno daleko víc, než se po celou dobu tradovalo. Dukla? No být tam jen Čechoslováci, žádná bitva by se v podstatě nekonala, byla by to jen přestřelka.

Nezpochybňuji osobní statečnost těch, kteří bojovali, navíc s vědomím, že jejich blízcí, které tu zanechali mohou být perzekuování, ale o vlivu na průběh války Československými vojáky nemůže být řeč.

Mmch. když už jsem tu, nedávno na ČT běžel pořad historie cs o Češích ve Wehrmachtu.
Tom 17.11.2013 17:52 - č. 394
Tom
andy22 napsal v č. 393:
"Skutečně? Byl naprosto zanedbatelný.. "
Vážně? Zkusil by jsi to někdy někomu z nich říct pěkně narovinu z příma do očí?
andy22 17.11.2013 16:40 - č. 393
Dzin napsala v č. 386:
"a jejich příspěvěk k vítězství rozhodně nebyl zaanedbatelný."


Skutečně? Byl naprosto zanedbatelný..

Stačí porovnat třeba s úsilím SSSR vyvinutým k porážce Německa.. Co těch našich pár vojáků, co zmohlo.. Vůbec nic :)

Ale poražení jsme zajisté nebyli. Poraženými jsme se stali až tři roky po konci války..
Honza M. 14.11.2013 10:47 - č. 391
Honza M.
Algernon napsal v č. 390:
"Spíš je otázka, jestli by nebylo lepší exhumovat ty převezené a znovu pohřbené — ovšem více-méně kompletní — ostatky, než hledat možný kus kosti v botě. "
Pokud je ovšem pohřbili zvlášť. Velmi pravděpodobně totiž nalezené ostatky nasypali do jedné krabice a "pietně" znovu pohřbili. Z tohoto pohledu chápu, že jednodušší je hledat kostičku v botě, která vypadá jako Viestova, než v hromadě kostí hledat kostičku, která vypadá jako Viestova.

Doporučuji tuto diplomku is.muni.cz/th/239270/prif_m/ jako příklad toho, v jakém stavu se ostatky dostanou do laborky (zejména strany 19-24).

Algernon napsal v č. 390:
"Co když údajní možní pokrevní příbuzní vůbec nejsou pokrevními příbuznými?"
Myslím, že skutečně odpovědní analytici jsou si úskalí genetické příbuznosti vědomi a volí určité pojistky, jako např. matrilineární příbuzenstvo, coby zdroj srovnávacího vzorku.
Honza M. 11.11.2013 10:58 - č. 389
Honza M. Jestli to všichni drželi takhle pěkně v ruce, jako pan Hlaváček, to bude "radost" izolovat ze vzorku DNA.
egli 10.11.2013 20:27 - č. 388
egli www.novinky.cz/domaci/317785-mezi-botami-z-p...
Honza M. 21.3.2012 11:58 - č. 387
Honza M. Na titulní straně časopisu "Krumpáč" ze 12.4.1945, nějaký aktivista vyzývá čtenáře, aby si přečetli výpovědi Viesta a Goliana, prý tak pochopí, že jedinou nadějí pro český národ je porážka východních i západních Spojenců.

Náhodou jste někdo nerazil na protektorátní list/brožurku, kde byly výpovědi zajatých vůdců povstání publikovány?


edit: Tak už jsem si to zjistil: v neděli 8.4.1945 o tom psaly prakticky všechny protektorátní listy.
Dzin 31.8.2009 19:40 - č. 386
Dzin To určitě. Protože mi přijde, že si nedostaatečně připomínáme, že ČSR byla jedním z vítězů WW2. Naši vojáci statečně a úspěšně bojovali proti nacismu a jejich příspěvěk k vítězství rozhodně nebyl zaanedbatelný.
Honza M. 31.8.2009 15:13 - č. 385
Honza M.
Dzin napsala v č. 382:
"Tak tu máme výročí začátku SNP. Nerozproudíme o něm zase nějakou diskuzi?"
Vrátil jsem se zrovna z cesty po Slovensku a fakt mne zaujalo, že už od pátku jsou vlajkami vyzdobeny nejen úřední a veřejné budovy, ale i kulturní památky (zříceni hradů) a dokonce i jeřáby (!) na stavbě dálnice. Když uvážím upadající zájem našich politiků (a nejen jich) o oslavy 8. května a 28. října, asi bychom si ze Slováků měli vzít příklad...
dead man 30.8.2009 00:18 - č. 384
dead man
FAMO9 napsal v č. 383:
"Miesto panciera bol použitý kotlový plech z depa?"
To není zas tak neběžný - Britové takhle pancéřovali improvizovaný protiinvazní obrněný vlaky v roce 1940. (A z jinýho soudku - kotlový pláty instalovali začátkem války v Pacifiku technici US Navy za sedadla Grummanů F4F-3)
FAMO9 29.8.2009 23:16 - č. 383
FAMO9 Dňa 29.08.2009 bol na stanici v Banskej Bystrici pristavený pancieroý vlak. Vlak obsahoval aj vagóny z vlaku Hurban. Na gulometnom vozni je zaujímavé že z vnútra bol vlasne drevený. Tankový vagón bol vyrobený spojením vagónu a tanku LT35 ktorý bol obložený "pancierom" a makadamom. Na tankovom vagóne je zrejmá značná nesúmernosť jeho prednej a zadnej časti pravdepodobne sa museli prispôsobiť tvaru tanku a vlaky vznikali z toho čo bolo k dispozícii. Miesto panciera bol použitý kotlový plech z depa?
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
Dzin 29.8.2009 09:55 - č. 382
Dzin Tak tu máme výročí začátku SNP. Nerozproudíme o něm zase nějakou diskuzi?
1-20 z 368
1 2 3 4 >>
Po