Židé a jejich život dějinami, hlavně za 2.sv.v. a vznik státu Izrael

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
161-180 z 619
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po
fusilier 25.4.2006 20:46 - č. 557
fusilier
ja_62 napsal v č. 555:
"Genesis 5,4: I bylo dnů Adamových po zplození Seta osm set let, a plodil syny a dcery."
Ty bible mě s...u já to tam neměl (nebo mi jedna dioptrie nestačí)
ja_62 25.4.2006 12:04 - č. 556
ja_62
Carlos napsal v č. 533:
"No promenuje.. Proc Jezis prisel na zem? Aby ukazal lidem, jak maji zit, ze takhle to neni koser (prilisna moc farizeju). Jak se mnaji chovat jeden k druhemu, ze si maji pomahat, atp. Spise jim chtel pomoci a nasmerovat jim cestu spravnym smerem ;) "
Jenže z hlediska tradičního židovského pohledu na věc není na farizejství nic "špatného", až právě Ježíš přichází s tou koncepcí, že není podstatné zachovávání litery zákona ale jeho ducha, přičemž přestupuje řadu tradičních zápovědí - takové uzdravení v sobotu, kdo to kdy viděl...Tu změnu bych s klidem označil za revoluční změnu v tradičním přístupu.
ja_62 25.4.2006 11:54 - č. 555
ja_62
fusilier napsal v č. 544:
"od těch třech známe jména o zbytku ne, ale je tam o nich zmínka."
Dzin napsala v č. 542:
"Pokud není o tom záznam, není se na to možno odvolávat"
Ještě jsem se na to včera večer podíval - do papírové verse, ne elektronické, kde se mi dost špatně hledá, a našel v
Genesis 5,4: I bylo dnů Adamových po zplození Seta osm set let, a plodil syny a dcery.
takže záhada Kainovy manželky by se dala vysvětlit i tím, že ta pasáž, vysvětlující kdy uzavřel sňatek vůbec není nějak datována vůči ostatním událostem - takže to mohla vzhledem k časovým relacím v té době v lidských životech panujících, být i některá z Adamových dcer./když pominu, že ta pasáž nevylučuje ani tu intepretaci, že syny a dcery plodil i předtím, jen o tom není záznam./


Jinak stvoření světa, člověka atd.bych bral jako jednu z velmi obrazných a symbolických částí Bible, ne jako historický pramen.
ja_62 24.4.2006 15:53 - č. 554
ja_62
Johny napsal v č. 540:
"Jo, jeho činost byla záslužná, zejména tím, že podporoval poslušnost a placení daní císaři. Mimochodem už dávno před "Šifrou mistra Leonarda" měl Ludvík Souček teorii, že byl spolu s Jidášem římský agent, kterého římané nechali utéct a nevědomky tím podpořili teorii o zázraku. "
On nic takového, co by bylo aktivní kolaborací, nepodporoval, jen byl proti nějaké přímé vzpouře a odporování špatnému násilím. "Co jest císařovo, dejte císaři" - je Ježíšova odpověď na otázku zda sluší dávat daň císaři, ale řekl to poté, co viděl čí obrázek je na minci - zrovna tak to můžu vydávat za výzvu k měnové odluce od Římské říše .


Johny napsal v č. 540:
" Docela zajímavé jsou nově objevené svitky s Jidášovým evangeliem, které také staví vše do jiného světla tím, že objasnily jednání Jidáše na příkaz a přání Ježíše. Není divu, že se to církvi moc nehodí. "
Asi jak které, a třeba badatelům, zajímajícím se o myšlenky gnostiků ve třetím a čtvrtém, ne-li pátém století přijde k užitku - jinak je to objev faktu jež byl víceméně dávno znám -jen si ho gnostici jinak interpretují - i v některých kanonických evangeliích Jidáš zrazuje na výslovnou Ježíšovu výzvu k činu - ale s tím, že "do srdce mu vstoupil ďábel a již pro to byl rozhodnut". Třeba Jan, 13. kapitola, zejména 13, 2 a
13, 27 A hned po té skyvě chleba vstoupil do něho satan. I řekl jemu Ježíš: "Co činíš, čiň spěšně".
ja_62 24.4.2006 15:37 - č. 553
ja_62
Carlos napsal v č. 539:
"Adam a Eva jsou prvni lide. Prvni synove byli Kain a Abel. Kain zabil Abela a odesel pryc, usidlil se nekde jinde, kde byli lide, kde se ozenila, atp. Kde se tam vzali ti lide? To jako potomci Adama a Evy rychle opustili sve rodice a presidlili se?"
Dzin napsala v č. 542:
"Pokud není o tom záznam, není se na to možno odvolávat"
fusilier napsal v č. 549:
"katechetka kecala. důkladně jsem prostudoval Genesis a zmínka tam není, takže je to nějaké nedomyšlené. Kain po zabití Abela odešel našel si ženu a měl s ní potomky, no a pak "Adam opět poznal Evu a narodil se jim syn Set"
Ono nejde číst Bibli jako kombinaci historického díla a matriky lidstva současně - nejde o nutnost nějakého "oka víry, které by napravilo nesrovnalosti" - jen je nutno mít při čtení na paměti, že některá témata prostě nepokrývá (pár věřících mi třeba tvrdívá, že podle Bible neexistuje život na jiných planetách, ale dost těžko něco takového tvrdit, když se k té otázce vůbec nevyjadřuje a píše vlastně jen o Zemi) a píše o věcech které jsou pro ni důležité z hlediska náboženství a víry - ve všem ostatním může mít jen pomocnou funkci odpovídající míře do jaké o tom píše - a co se týče těchto otázek:
Gn 3,20 Dal pak byl Adam jméno ženě své Eva, proto že ona byla mátě všech živých.
A pak jsou postupně jmenováni synové Kain, Abel a Set; takže nějaké (přímo nejmenované a nezmíněné) dcery nejsou vyloučeny.
ja_62 24.4.2006 15:22 - č. 552
ja_62
Carlos napsal v č. 533:
"Jako uznavam, ze je to slovickareni, ale kdyz byl Josef nevlastnim otcem Jezise, tak tezko muzeme hledat koreny u Josefa."
(Matouš, v č.513): "1,1 Kniha rodu Ježíše Krista syna Davidova, syna Abrahamova..... .... ...
... ...1,16 Jákob pak zplodil Jozefa, muže Marie, z nížto narodil se Ježíš, kterýž slove Kristus."
A Matouš Josefův rod rozepisuje jen tak pro navnadění čtenáře? Záleželo na rodině z mužské strany, jedno zda přirozeného nebo osvojivšího otce.


Carlos napsal v č. 533:
"No Zide veri, ze Mesias jim pomuze z otroctvi (tehda z utlaku tedy rimskeho), coz se nestalo, proto jej neprijali."
Jde (mimo to, že nemám tuchy, zda i židovský Mesiáš může být Synem Božím, /a přímo Bohem už asi vůbec ne, židé dost striktně trvají na jednotě Boha/), že židovské náboženské představy požadovaly právě ony smysly zachytitelné skutky.
Carlos 24.4.2006 11:07 - č. 551
Carlos
Dzin napsala v č. 543:
" Ale řikal jsem si, že by to mohl být důkaz evoluční teorie, tedy že Adama a Evu stvořil bůh a zbylí lidé vznikli evolucí a následně došlo k jejich smíšení. Takže jsme všichni jak dítka boží tak z opice. "
To uz je moc prehnany :P Co povazuji za mozne kombinaci Velkeho tresku s existenci Boha, ze ten podnet k Velkemu tresku dal Buh..:)
Dzin 23.4.2006 01:43 - č. 550
Dzin Honza M.: (546) Ale kardinál? byl opačného názoru, než onen zmiňovaný Žid.
Já to samozřejmě vím, jen mě to tak trklo, když jsem si vzpomněl na "Stíny mrtvých", ze kterého plynulo defakto toto.
fusilier 22.4.2006 18:01 - č. 549
fusilier
Dzin napsala v č. 545:
"A nemohl by jsi se jí alespoň zeptat, dke přesně ta zmíňka je?"
katechetka kecala. důkladně jsem prostudoval Genesis a zmínka tam není, takže je to nějaké nedomyšlené. Kain po zabití Abela odešel našel si ženu a měl s ní potomky, no a pak "Adam opět poznal Evu a narodil se jim syn Set". Bible nepřišla faxem z nebes, psali ji jenom lidé a podle toho to taky vypadá
Johny 22.4.2006 14:43 - č. 548
Johny
Honza M. napsal v č. 547:
"Copak se tu nebavíme o Židech, jejich životě v dějinách, na území Izraele?"
No to je vlastně pravda....
Honza M. 22.4.2006 12:00 - č. 547
Honza M.
Dzin napsala v č. 527:
<Algernon napsal v č. 519: "Těžko můžeš víru vzít skutečně věřícímu — ta stojí na víře, nikoli na „exaktních faktech“…
" Podle jednoho hollywoodského trháku, kde řeší problém s údajným nálezem těla Krista je tomu naopak."
Jestli myslíš "Stíny mrtvých" s Banderasem, tak tam řekl chlápek z Mosadu v podstatě totéž, co Algy: "Religion is not based on rational system of proofs. It survives because of human need." (Náboženství nestojí na racionálních základech z důkazů - žije z lidské potřeby. Již sv. Augustin nabádal křesťany: Nesnažte získávat nevěřící silou logických argumentů, ale silou víry.
Když to shrnu - Náboženství je systém vytvořený lidmi (nebo ne nutně lidmi, ale rozhodně bytostmi chybujícími a omylnými - navzdory tomu, co tvrdí kněží ) a jako každý takový systém není prosto chyb a rozporů, které nutně vedou k pochybnostem. Náboženství, od rozdíl od jiných systémů (jako je třeba newtonovská kosmologie nebo liberalismus), má tu výhodu, že takové chyby a rozpory může překonat silou víry.
Johny napsal v č. 540:
"Každopádně je to dost zajímavý OT."
Proč? Copak se tu nebavíme o Židech, jejich životě v dějinách, na území Izraele? Málokteré téma na Frontě se může pochlubit debatou, která by se tolik držela názvu!
Dzin 21.4.2006 23:33 - č. 545
Dzin
A nemohl by jsi se jí alespoň zeptat, dke přesně ta zmíňka je?
fusilier 21.4.2006 16:30 - č. 544
fusilier
Dzin napsala v č. 542:
"Co je psáno, to je dáno, co není psáno, na to *** pes. Pokud není o tom záznam, není se na to možno odvolávat. Klidně to katechetě vzkaž, ale slušně. "
Asi jsem to špatně napsal, od těch třech známe jména o zbytku ne, ale je tam o nich zmínka. Jinak s katechetkou se nemá cenu bavit je to naprosto zaujatá baba. Už jsem nad ní dávno zlomil hůl
Dzin 21.4.2006 11:11 - č. 543
Dzin
Carlos napsal v č. 539:
"Vis, co me vzdycky zajimalo. Kdyz jsem cetl Bibli, dostalo me tam dost nesrovnalosti. Je tam napsano. Adam a Eva jsou prvni lide. Prvni synove byli Kain a Abel. Kain zabil Abela a odesel pryc, usidlil se nekde jinde, kde byli lide, kde se ozenila, atp. Kde se tam vzali ti lide? To jako potomci Adama a Evy rychle opustili sve rodice a presidlili se?"
Tohle mě také zajímalo. Ale řikal jsem si, že by to mohl být důkaz evoluční teorie, tedy že Adama a Evu stvořil bůh a zbylí lidé vznikli evolucí a následně došlo k jejich smíšení. Takže jsme všichni jak dítka boží tak z opice.
Dzin 21.4.2006 11:05 - č. 542
Dzin
fusilier napsal v č. 532:
"No Adam a Eva těch děcek měli hafo, akorát o těch třech je v bibli jmenný záznam, říkala mi to katechetka."
Co je psáno, to je dáno, co není psáno, na to *** pes. Pokud není o tom záznam, není se na to možno odvolávat. Klidně to katechetě vzkaž, ale slušně.
Carlos 21.4.2006 10:17 - č. 541
Carlos
Johny napsal v č. 540:
"Jo, jeho činost byla záslužná, zejména tím, že podporoval poslušnost a placení daní císaři. Mimochodem už dávno před "Šifrou mistra Leonarda" měl Ludvík Souček teorii, že byl spolu s Jidášem římský agent, kterého římané nechali utéct a nevědomky tím podpořili teorii o zázraku. Docela zajímavé jsou nově objevené svitky s Jidášovým evangeliem, které také staví vše do jiného světla tím, že objasnily jednání Jidáše na příkaz a přání Ježíše. Není divu, že se to církvi moc nehodí. "
No tomu bych moc neveril :P
Johny 21.4.2006 09:44 - č. 540
Johny
Carlos napsal v č. 533:
"Proc Jezis prisel na zem? Aby ukazal lidem, jak maji zit, ze takhle to neni koser (prilisna moc farizeju). Jak se mnaji chovat jeden k druhemu, ze si maji pomahat, atp. Spise jim chtel pomoci a nasmerovat jim cestu spravnym smerem ;)"


Jo, jeho činost byla záslužná, zejména tím, že podporoval poslušnost a placení daní císaři. Mimochodem už dávno před "Šifrou mistra Leonarda" měl Ludvík Souček teorii, že byl spolu s Jidášem římský agent, kterého římané nechali utéct a nevědomky tím podpořili teorii o zázraku.

Docela zajímavé jsou nově objevené svitky s Jidášovým evangeliem, které také staví vše do jiného světla tím, že objasnily jednání Jidáše na příkaz a přání Ježíše. Není divu, že se to církvi moc nehodí.

Každopádně je to dost zajímavý OT.
Carlos 21.4.2006 08:51 - č. 539
Carlos
ja_62 napsal v č. 530:
"Dzin napsala v č. 526: "Jaké děti měli Adam a Eva?" Kain, Abel, Set (podle ekumenického překladu Šét). "
Vis, co me vzdycky zajimalo. Kdyz jsem cetl Bibli, dostalo me tam dost nesrovnalosti. Je tam napsano. Adam a Eva jsou prvni lide. Prvni synove byli Kain a Abel. Kain zabil Abela a odesel pryc, usidlil se nekde jinde, kde byli lide, kde se ozenila, atp. Kde se tam vzali ti lide? To jako potomci Adama a Evy rychle opustili sve rodice a presidlili se?
Carlos 21.4.2006 08:42 - č. 536
Carlos
Algernon napsal v č. 519:
"Pravda, jeho skutky se mi („nevěřícímu psu“) zdají dosti, ehm…"
No ty skutky se ted snazi vedecky dokazat. Cetl jsem, mylsim v Lidovkach, ze nejaky vericic iluzionista ve spolupraci s BBC natocit dokument, kde chce nektere skutky racionalne dokazat
YAMATO napsal v č. 520:
"BTW třeba ta chůze INRIho po vodě byla prý možná způsobena ledem...kde jen jsem to nedávno četl?"
No, to se mi moc nezda, kdyby sel po kre, zaprvy jak by se ta kra tam objevila a zadruhy asi by to nebyl moc velky zazrak
Carlos 21.4.2006 08:36 - č. 533
Carlos
ja_62 napsal v č. 517:
"Ale pokud nechceme bádat z kterého kmene pocházel Duch svatý, asi budeme nuceni určit Ježíšovu příslušnost podle rodiny v níž žil a vyrostl. "
Jako uznavam, ze je to slovickareni, ale kdyz byl Josef nevlastnim otcem Jezise, tak tezko muzeme hledat koreny u Josefa. Kdyz uz tak u Marie ;) Coz je asi problematicke..

ja_62 napsal v č. 517:
"Rozdíl je zhruba v tom, že Hus usiloval o návrat církve k jejím počátkům, zatímco Ježíš ji poměrně zásadně přeměňuje, ačkoli většinou mluví o "naplnění odkazu proroků". "
No promenuje.. Proc Jezis prisel na zem? Aby ukazal lidem, jak maji zit, ze takhle to neni koser (prilisna moc farizeju). Jak se mnaji chovat jeden k druhemu, ze si maji pomahat, atp. Spise jim chtel pomoci a nasmerovat jim cestu spravnym smerem ;)
ja_62 napsal v č. 517:
"Neznám judaismus do hloubky, ale mám silný pocit, že Mesiáš podle něj nastolí něco co křesťané spojují s koncem světa a královstvím Božím na zemi, takže Ježíše, vzhledem k tomu, že nic takového neučinil, jako takového asi uznávat nemohou."
No Zide veri, ze Mesias jim pomuze z otroctvi (tehda z utlaku tedy rimskeho), coz se nestalo, proto jej neprijali.
161-180 z 619
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po