Židé a jejich život dějinami, hlavně za 2.sv.v. a vznik státu Izrael

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
181-200 z 619
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po
fusilier 20.4.2006 20:00 - č. 532
fusilier No Adam a Eva těch děcek měli hafo, akorát o těch třech je v bibli jmenný záznam, říkala mi to katechetka.
Dzin 20.4.2006 19:10 - č. 531
Dzin ja_62: (530) Super, právě toho třetího jsem nevěděl. To mě vždy zajímalo, kde se tam vzali jejich manželky? Dcery Adama a Evy to nebyly a jiné rodiče mít nemohli. Ale jak píšeš, to bychom tu jako absolutní OT řešit neměli.
ja_62 20.4.2006 14:06 - č. 530
ja_62
Dzin napsala v č. 526:
"Jaké děti měli Adam a Eva?"
Kain, Abel, Set (podle ekumenického překladu Šét).


YAMATO napsal v č. 520:
"Z čehož mimochodem vyplývá, že ateismus je také víra...v neexistenci boha"
Algernon napsal v č. 523:
"Je ovšem TOHLE ateismus? („Nevíra“ v Boha.)"
Atheismus je nevíra v existenci Boha nebo bohů obecně, občas se ale pod něj zahrnuje i agnosticismus, přesvědčení, že Bůh buď je nebo není, ale my to stejně nemůžeme poznat.


YAMATO napsal v č. 520:
"chůze INRIho po vodě byla prý možná způsobena ledem"
Já třeba neberu Bibli doslova - čistě jako (pouze) historické dílo - není to ani její nejdůležitější účel, a např. mi přijdou i trochu směšní lidé, kteří mají 1. kapitolu Genesis za doslovnou "reportáž" o vzniku světa, včetně časových jednotek, a zrovna tak by mi asi nevadilo kdyby např. Carlos zpochybnil Kristův rodopis z hlediska jeho "matrikové" hodnověrnosti - může jít i o nějaké čistě duchovní příbuzenství apod. - ale ten oceánograf evidentně věří alespoň té části, že Ježíš chodil po vodě, jen si to snaží racionalisovat sobě uchopitelným způsobem - přičemž asi věří i příslušné části biblického líčení, které však jako celek říká:
Marek,6,48: A viděl je, a oni se s těžkostí plavili; (nebo byl vítr odporný jim). A při čtvrtém bdění nočním přišel k nim, chodě po moři, a chtěl jich pominouti.
Takže podle jeho teorie by loď musela být nejspíš obklopena ledovým polem, a sotva by se plavila, byť s těžkostí. Ale přiznávám, že víra v zázraky asi danou situaci vysvětluje nejsnáze .


Dzin napsala v č. 526:
"příslušnosti Marie jako vlastní matky a ne Josefa, který dle bible nemá s Ježíšem z hlediska genetiky nic společného."
Otázka je dokonce i to, co s ním má společného Marie, ale to jen čistě pro zajímavost, to už bychom tu asi vůbec neměli řešit.
ja_62 20.4.2006 13:28 - č. 529
ja_62
Dzin napsala v č. 526:
"pokud vynecháme Ducha svatého, potom budeme muset pátrat spíše po příslušnosti Marie jako vlastní matky a ne Josefa, který dle bible nemá s Ježíšem z hlediska genetiky nic společného"
cinik napsal v č. 528:
"podstatný je původ Josefa, neboť Ježíše adoptoval. Ježíš vyrůstal v jeho rodině a tudíž byl členem jeho rodu. Genetika Židy nezajímala (a vlastně nikoho ve starověku)."
(Matouš, v č.513) "1,1 Kniha rodu Ježíše Krista syna Davidova, syna Abrahamova..... .... ...
... ...1,16 Jákob pak zplodil Jozefa, muže Marie, z nížto narodil se Ježíš, kterýž slove Kristus."
Asi bych zrovna nepoužil termín adopce, ( když už, tak spíše přijetí ) ale rozhodně je Ježíš dobovým pramenem považován za příslušníka pěstounova rodu.

Jinak k otázce Marie - já netuším jestli její původ mohl mít, dle dobových představ, nějaký vliv na kmenovou příslušnost dítěte, ale pravděpodobně pocházela také od krále Davida, což tedy nevím kde je v Bibli zmíněno, ale řekli mi to lidé kteří se v dané problematice slušně orientují.
cinik 20.4.2006 06:08 - č. 528
cinik
Dzin napsala v č. 526:
"V tom případě, pokud vynecháme Ducha svatého, potom budeme muset pátrat spíše po příslušnosti Marie jako vlastní matky a ne Josefa, který dle bible nemá s Ježíšem z hlediska genetiky nic společného. "
Omyl, podstatný je původ Josefa, neboť Ježíše adoptoval. Ježíš vyrůstal v jeho rodině a tudíž byl členem jeho rodu. Genetika Židy nezajímala (a vlastně nikoho ve starověku).
Dzin 19.4.2006 22:40 - č. 527
Dzin
Algernon napsal v č. 519:
"Těžko můžeš víru vzít skutečně věřícímu — ta stojí na víře, nikoli na „exaktních faktech“… "
Podle jednoho hollywoodského trháku, kde řeší problém s údajným nálezem těla Krista je tomu naopak.
Dzin 19.4.2006 22:39 - č. 526
Dzin
ja_62 napsal v č. 517:
"Ale pokud nechceme bádat z kterého kmene pocházel Duch svatý, asi budeme nuceni určit Ježíšovu příslušnost podle rodiny v níž žil a vyrostl."
V tom případě, pokud vynecháme Ducha svatého, potom budeme muset pátrat spíše po příslušnosti Marie jako vlastní matky a ne Josefa, který dle bible nemá s Ježíšem z hlediska genetiky nic společného. Což bude právě trochu problém, bible toho obvykle moc o původu žen neudává.
Mimochodem, tady to určitě budete vědět. Jaké děti měli Adam a Eva?
čet.Hrad 19.4.2006 22:02 - č. 525
čet.Hrad Carlosi, když jsme tě zvali o víkendu zpět do fora, rozhodně jsem nečekal, že to vezmeš v takto velkém stylu 35 příspěvků v řadě....
bobanek 19.4.2006 20:27 - č. 524
YAMATO napsal v č. 520:
"BTW třeba ta chůze INRIho po vodě byla prý možná způsobena ledem...kde jen jsem to nedávno četl"
Nebo si viděl na ČT 24 asi tak před 14 dny v jednom pořadu rozhovor s vědcem, který se snaží tyto zázraky vědecky objasnit.

Existenci Boha objasnil Bolek Polívka v Kurvahošigutntag na "nobl" večeři, v otázce, kterou položil manželce jeho právníka /Věříte v Boha ? Ne, nikdo ho neviděl. Však ja som vašu .... taky neviděl a věřím že ji máte.
karaya1 19.4.2006 19:07 - č. 521
karaya1
YAMATO napsal v č. 520:
"BTW třeba ta chůze INRIho po vodě byla prý možná způsobena ledem...kde jen jsem to nedávno četl?"
Třeba tady? zpravy.idnes.cz/vedatech.asp?r=vedatech&amp;...
YAMATO 19.4.2006 19:05 - č. 520
YAMATO Z čehož mimochodem vyplývá, že ateismus je také víra...v neexistenci boha

BTW třeba ta chůze INRIho po vodě byla prý možná způsobena ledem...kde jen jsem to nedávno četl?
bubu 19.4.2006 17:29 - č. 518
bubu
Carlos napsal v č. 516:
"kdyz budeme brat Bibli jako vychozi pramen a urcite ji nechci zpochybnovat, i kdyz par veci mi na ni nesedi, coz neznamena, ze ji odsuzuji :P), otcem byl Duch svaty a matkou Marie. Tak jsem myslel, ze tezko muzeme se dopatrat Jezisova puvodu "
myslím, že je tohle ztráta času, pátrat po původu člověka, který snad ani nemusel existovat...
nikomu však nechci brát jeho víru
ja_62 19.4.2006 17:09 - č. 517
ja_62
Carlos napsal v č. 516:
"otcem byl Duch svaty a matkou Marie. Tak jsem myslel, ze tezko muzeme se dopatrat Jezisova puvodu "
Ale pokud nechceme bádat z kterého kmene pocházel Duch svatý, asi budeme nuceni určit Ježíšovu příslušnost podle rodiny v níž žil a vyrostl.
Carlos napsal v č. 516:
"Myslim si, ze Jezis mel podobnou roli jako Hus na prelomu 14. a 15. stoleti, tzn. ne zalozit novou cirkev, ale usmernit tu starou."
Rozdíl je zhruba v tom, že Hus usiloval o návrat církve k jejím počátkům, zatímco Ježíš ji poměrně zásadně přeměňuje, ačkoli většinou mluví o "naplnění odkazu proroků".
Carlos napsal v č. 516:
"A co se tyka Syna Boziho, tak preci Zide veri na prichod Mesiase, jen Jezise jako syna Boziho neuznavaji"
Neznám judaismus do hloubky, ale mám silný pocit, že Mesiáš podle něj nastolí něco co křesťané spojují s koncem světa a královstvím Božím na zemi, takže Ježíše, vzhledem k tomu, že nic takového neučinil, jako takového asi uznávat nemohou.
Carlos 19.4.2006 16:30 - č. 516
Carlos
ja_62 napsal v č. 513:
"1,16 Jákob pak zplodil Jozefa, muže Marie, z nížto narodil se Ježíš, kterýž slove Kristus."
Nechci tady slovickarit, ale kdyz uz jsme u toho, tak mensi glosu. Josef byl Jezisuv pestoun, nikoli otec (kdyz budeme brat Bibli jako vychozi pramen a urcite ji nechci zpochybnovat, i kdyz par veci mi na ni nesedi, coz neznamena, ze ji odsuzuji :P), otcem byl Duch svaty a matkou Marie. Tak jsem myslel, ze tezko muzeme se dopatrat Jezisova puvodu

ja_62 napsal v č. 513:
"Asi je třeba rozlišit Židovství jako etnickou příslušnost - a tím nepochybně byl, a židovství jako příslušnost náboženskou, a s tou je celkem v rozporu fakt, že byl Synem Božím - něco dosti cizího běžným židovským náboženským představám."
No, dle meho nazoru je to trosku problematictejsi.. Myslim si, ze Jezis mel podobnou roli jako Hus na prelomu 14. a 15. stoleti, tzn. ne zalozit novou cirkev, ale usmernit tu starou. A co se tyka Syna Boziho, tak preci Zide veri na prichod Mesiase, jen Jezise jako syna Boziho neuznavaji
Carlos 19.4.2006 16:21 - č. 515
Carlos
cinik napsal v č. 511:
"Yamato, Dzin: Jak to vidím já, tak SSSR a nacistické Německo byly zhruba stejné, ovšem v konrétních případech jednotlivých států se jejich nebezpečnost odvíjela od jejich polohy. Ten co byl blíž byl horší (v případě Finska SSSR, v případě Československa Německo)."
No pri nasi smule jsme tu meli oba extremy..
Carlos 19.4.2006 16:20 - č. 514
Carlos
YAMATO napsal v č. 509:
"SSSR bylo v období WW II "menší zlo"...ovšem taky jak pro koho, viz. Finsko (já vím, Dzine ), Rumunsko, Pobaltí, východ Polska...ovšem to vše zároveň po tajné dohodě s Německem, aby to bylo zajímavější "
Omlouvam se, jestli to beres jako rejpnuti. Jen jsem chtel upozornit, ze nektere veci clovek "zapomina" v tom smyslu, ze se hovori o zlocinnosti nacismu, resp. fasismu, a clovek pak nevidi hned i zlocinnost komunistickych rezimu...
ja_62 19.4.2006 12:00 - č. 513
ja_62
Carlos napsal v č. 473:
" Tezko se uz dohledas z ktereho kmene pochazel Jezis."
1,1 Kniha rodu Ježíše Krista syna Davidova, syna Abrahamova.
1,2 Abraham zplodil Izáka. Izák pak zplodil Jákoba. Jákob zplodil Judu a bratří jeho.
1,3 Judas pak zplodil Fáresa a Záru z Támar. Fáres pak zplodil Ezroma. Ezrom zplodil Arama.
1,4 Aram pak zplodil Aminadaba. Aminadab pak zplodil Názona. Názon zplodil Salmona.
1,5 Salmon zplodil Bóza z Raab. A Bóz zplodil Obéda z Rut. Obéd pak zplodil Jesse.
1,6 Jesse zplodil Davida krále. David pak král zplodil Šalomouna, z té, kteráž [byla] Uriášova.
1,7 Šalomoun zplodil Roboáma. Roboám zplodil Abiáše. Abiáš zplodil Azu.
1,8 Aza zplodil Jozafata. Jozafat zplodil Joráma. Jorám zplodil Oziáše.
1,9 Oziáš pak zplodil Joátama. Joátam pak zplodil Achasa. Achas zplodil Ezechiáše.
1,10 Ezechiáš pak zplodil Manassesa. A Manasses zplodil Amona. Amon pak zplodil Joziáše.
1,11 Joziáš pak zplodil Jekoniáše a bratří jeho v zajetí Babylonském.
1,12 A po zajetí Babylonském Jekoniáš zplodil Salatiele. Salatiel pak zplodil Zorobábele.
1,13 A Zorobábel zplodil Abiuda. Abiud pak zplodil Eliakima. Eliakim zplodil Azora.
1,14 Azor potom zplodil Sádocha. Sádoch zplodil Achima. Achim pak zplodil Eliuda.
1,15 Eliud zplodil Eleazara. Eleazar zplodil Mátana. Mátan zplodil Jákoba.
1,16 Jákob pak zplodil Jozefa, muže Marie, z nížto narodil se Ježíš, kterýž slove Kristus.
Evangelium podle sepsání sv. Matouše, kapitola 1
Pokud nechceš tento pramen zpochybnit.
Carlos napsal v č. 473:
"Byl Zidem jak rodem, tak i nabozenstvim ;)"
Asi je třeba rozlišit Židovství jako etnickou příslušnost - a tím nepochybně byl, a židovství jako příslušnost náboženskou, a s tou je celkem v rozporu fakt, že byl Synem Božím - něco dosti cizího běžným židovským náboženským představám.
YAMATO 19.4.2006 10:08 - č. 512
YAMATO Toť i můj názor...ale s Dzinem se na něm neshodnem
cinik 19.4.2006 08:05 - č. 511
cinik Yamato, Dzin: Jak to vidím já, tak SSSR a nacistické Německo byly zhruba stejné, ovšem v konrétních případech jednotlivých států se jejich nebezpečnost odvíjela od jejich polohy. Ten co byl blíž byl horší (v případě Finska SSSR, v případě Československa Německo).
Dzin 19.4.2006 00:36 - č. 510
Dzin YAMATO: Copak víš?
181-200 z 619
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po