Anthropoid - atentát na Heydricha

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
961-980 z 1036
<< 46 47 48 49 50 51 52 >>
Po
Polata 20.4.2004 12:00 - č. 84
Utajená výstava ?

Denně jezdím Koněvovou třídou dolů a denně si kladu otázku proč VHÚ,kterému se podařilo vyprodukovat tak dobrou výstavu, nedokáže několik desítek metrů od své budovy na velmi rušné ulici dát alespoň nějaký poutač (když ne odpovídající billboard). Já sám jsem výstavu navštívil již několikrát a kdybych nehledal na I tak ani nevím, že byla zase prodloužena!
čet.Hrad 19.4.2004 22:33 - č. 82
čet.Hrad
Polata napsal v č. 78:
"Výstava Atentát opět prodloužena!!!"
Tak už začínám doufat, že ji nechají jako stálou výstavu!
curahee 19.4.2004 20:34 - č. 81
curahee toPolata:Kde, se přesně ta výstava nachází?
Polata 19.4.2004 15:23 - č. 80
Honza M. napsal v č. 77:
"Samopal Sten (nejlehčí samopal WW2, který byl proto stále ve výzbroji paragánů) tam charakterizuje jako "nespolehlivou zbraň, kterou muži s povděkem zahodili, kdykoliv se jim naskytla možnost ukořistit zbraň nepřítele"."
Je zajímavé, že v jiné knize o WW 2 německý autor tvrdí, že v jednotkách SS byl Sten oblíbenou a užívanou zbraní z důvodu, že byl vhodný pro palbu vleže.
Polata 19.4.2004 08:55 - č. 78
Výstava Atentát opět prodloužena!!! VHÚ 09.04.2004Pro neutuchající a stále obrovský zájem byla výstava Atentát prodloužena zatím do konce SRPNA 2004 !!! Jedinečná výstava přibližující události kolem tajné vojenské operace československé armády s krycím označením Anthropoid. Známější je spíše pod názvem Atentát na Heydricha. Tu již vidělo od 27. 5. 2002, mimo přestávku v době povodní, přes 60.000 návštěvníků. Každým dnem roste počet návštěvníků, zejména ze zahraničí, z řad školní mládeže a studentů.
Honza M. 21.2.2004 21:55 - č. 77
Honza M. Reno (64): existuje kniha o Suezské krizi (r.1956) psaná jedním velitelem britských výsadkářů, který se operace účastnil. Samopal Sten (nejlehčí samopal WW2, který byl proto stále ve výzbroji paragánů) tam charakterizuje jako "nespolehlivou zbraň, kterou muži s povděkem zahodili, kdykoliv se jim naskytla možnost ukořistit zbraň nepřítele".
curahee 21.2.2004 15:38 - č. 76
curahee P.S. Myslim tim knihu od Fr.Moravce
curahee 21.2.2004 15:28 - č. 75
curahee egli napsal(a) v č. 67: " K porovnání pamětí F. Moravce s realitou je taky dobrá kniha J. Šolce Ve službách prezidenta (Praha 1994)"

Tuto knihu jsem drzel v ruce v obchode porad o ni uvazuju,ma cenu ji koupit?
Milo 19.2.2004 12:08 - č. 74
Polata napsal(a) v č. 73: "Samozřejmjě , že ne. Kubiš z ní vyjmul, odjistil a hodil (podomácku) upravený protitankový angl. granát Mills. "

Nebol to Mills (Mills nie je protitankový granát). Išlo o upravený britský protitankový granát No.73. Spodná časť granátu bola odrezaná a olepená textilnou lepiacou páskou.

Granáty tohto typu sú napr. na:

www.home-guard.org.uk/gren73.html

members.shaw.ca/dwlynn/british/britid.htm

Keď si otvoríte prvý odkaz a kliknete pre zväčšenie obrázku, je tam vidieť aj mechanizmus zapaľovača.
Polata 19.2.2004 10:52 - č. 73
Hod aktovkou ?

Samozřejmjě , že ne. Kubiš z ní vyjmul, odjistil a hodil (podomácku) upravený protitankový angl. granát Mills. Sice se mu nepodařilo trefit se do vnitřku vozu, přesto zareagoval profesionálně - i když byl instruktory v GB hodnocen při výcviku za práci s výbušninami jen průměrně.
Kralik 19.2.2004 07:29 - č. 72
Kralik Milo (68): Souhlas
Johny 18.2.2004 13:53 - č. 71
Johny Mně spíše zaráží fakt, že RH jezdil po protektorátu v kabrioletu bez jakékoliv ochranky. Buďto to byl naprostý hazardér a nebo se prostě neměl čeho obávat.
Johny 18.2.2004 13:50 - č. 70
Johny Polata napsal(a) v č. 66: "Mne spíše zaráží, že neměli zajištěnu lepší únikovou trasu. Měli několik hodin na opuštění Prahy! "

Úniková trasa naplánovaná byla, je ale otázka jestli neměli spíše na vlastní pěst někam zmizet ale asi to nebylo tak jednoduché. Nešlo jen tak požádat neznámého člověka o pomoc, ti většinou ze strachu hned parašutisty práskli četníkům. Dále nepočítali se zradou čurdy. Teď nevím přesně ale akce gestapa začala pouhých pár hodin před jejich odvozem do bezpečí.
Johny 18.2.2004 13:45 - č. 69
Johny Polata napsal(a) v č. 65: "Přestřelky dávkami v kostele C+M tvořící akční závěr filmových rekonstrukcí jsou fikce - ukrývající museli vzdorovat jen pistolemi, často velmi malých ráží, 6,35mm"

Tohle mně vždy šokovalo. 6,35 byly běžně používané v odboji. Například touto pistolí kryl Mašín ústup ostatních při razii gestapa.

Sám používám CZ92 jako záložní zbraň a musím tak dát kloubouk dolů, když se touto ráží někdo opravdu bránil a dokonce úspěšně. Po několika návštěvách střelnice mně vyšlo, že takováhle ráže je dobrá tak na odražení útoku zdivočelé kočky než na smysluplnou obranu a tím více musím vyslovit slova obdivu odbojářům kteří ji používali.
Milo 18.2.2004 12:28 - č. 68
Reno napsal(a) v č. 64: "Že se netrefil lépe by mu nikdo nemohl vyčítat, protože v Anglii určitě netrénovali hod aktovkou na cíl…"

Kubiš hádzal ten granát v aktovke? To sa mi moc nezdá. Granát bol opatrený všesmerovým nárazovým zapaľovačom a pokiaľ by bol v aktovke, určite by sa neodvinula páska vrhovej poistky.
egli 18.2.2004 10:45 - č. 67
egli K porovnání pamětí F. Moravce s realitou je taky dobrá kniha J. Šolce Ve službách prezidenta (Praha 1994)
Polata 18.2.2004 10:15 - č. 66
3/ Nejen desant zazmatkoval. Především řidič Klein měl použít plyn na misto brzdy. Ve všech školeních řidičů ochranky musí být toto jeho jednání předkládáno za příklad chybného postupu.

Je nutné si uvědomit, že Gabčík s Kubišem čekali na místě několik hodin.

Místo bylo zvoleno dobře - provedení bylo od počátku limitováno selháním zbraně. O kolika zásadních věcech rozhoduje souhra náhod.

V diskusi Market garden - je zmíňován příklad operace Delty v poušti Iránu. V zázemí stovkami lidí logisticky a materiálně připravená a podpořená akce nejvyšší priority, připravená k provedení nejelitnější jednotkou nejmocnější armády.

Kubiš a Gabčík osamocení uprostřed Protektorátu, v době kdy Německo vítězilo na všech frontách, s jedním samopalem, několika desítkami nábojů a 2 bombami. S cílem zabít jednoho z nejmocnějších můžů říše! V provedení akce odkázání zprvu jen na sebe, se zákazem sdělit svůj úkol domácímu odboji. Tento svůj úkol přesto splnili!!!

Mne spíše zaráží, že neměli zajištěnu lepší únikovou trasu. Měli několik hodin na opuštění Prahy!

Zanechané kolo i s výrobním číslem a výraznými markanty - opět zbytečná stopa (i když nevedla k dopadení).

Nic zmíněného však v žádném případě nesnižuje osobní statečnost celého výsadku a domácího odboje!

Žádný jiný z můžů vedení Říše nezemřel rukou spojeneckého vojáka nebo odboje!
Polata 18.2.2004 09:54 - č. 65
1/ Selhání Sten gunu.

Velmi podrobně se této problematice věnoval v serii článků časopis Zbraně. Zájemcům doporučuji.

Dříve se asi nejvíce zmiňovala tráva v aktovce zakrývající zbraň.

I žijící instruktoři mají však hlavní vysvětlení. V době vyzbrojení výsadku se standardně nabíjel zásobník 32 náboji. Po problémech způsobovaných příliž "nepruženo" přužinou (jenž se projevovali stejně jako ta 27.5.1942) se předpis změnil na 28 nábojů.

Sten gun zanechaný na místě byl asi jedinou automatickou zbraní výsadku!

Přestřelky dávkami v kostele C+M tvořící akční závěr filmových rekonstrukcí jsou fikce - ukrývající museli vzdorovat jen pistolemi, často velmi malých ráží, 6,35mm! Perlička - pan Abrhám, jako jeden z výsadku v americké adaptaci Operace darkbreak manipuluje v kostelní kryptě s bazukou !

2/

Je jasné , že bomba měl zasáhnout vnitřek vozu - pak by měla smrtelný účinek.

3/
Reno 18.2.2004 06:57 - č. 64
Reno Doposud se tu probíralo spíše politické pozadí akce Anthropoid, ale jak hodnotíte samotné provedení atentátu z vojenského hlediska? Podle mne to byla docela ostuda... Na jedné straně naplánovaná akce vycvičených záškodníků a na druhé dva nic netušící Němčouři v pomalu jedoucím otevřeném autě. A výsledek? Jeden z atentátníků odhazuje nefunkční zbraň na zem a dává se na útěk, druhý improvizuje a hází na automobil připravenou bombu... bohužel netrefí vnitřek vozu, ale jen zadní blatník, kde také nálož vybuchne. "Oběti atentátu" pak chvíli pronásledují atentátníky v ulicích Prahy a pouze jeden z nich umírá později za nejasných okolností v nemocnici na následky zranění bombou.
Gabčíkova zbraň - britský samopal Sten byl na místo určení dopraven v rozloženém stavu a Gabčík ho nenápadně skládal "po hmatu" pod kabátem. Pro vysvětlení následného selhání zbraně existuje několik variant, či přesněji pouhých spekulací:
1) Při skládání zbraně došlo k chybě a pokud střelec po sestavení nepřezkoušel "na sucho" její funkci, jak je při této činnosti zvykem, tak na to přišel až...
2) Zásobník zbraně byl špatně doražen do objímky, tudíž nemohlo dojít k podání náboje do nábojové komory - závěr cvakal "naprázdno".
3) Vadný náboj - lze snadno odstranit opětovným natažením závěru, pokud ovšem nedojde k jeho vzpříčení v nábojové komoře.
4) Vadná některá ze součástí zbraně. (Tak to by byla opravdu smůla.)

Každopádně Gabčíkův Sten "nedal" ani ránu a co Kubiš? Jeho bomba byla určena ke zdemolování vozu s Gabčíkem postřílenou osádkou – aby byla jistota, že nikdo nepřežije. Že se netrefil lépe by mu nikdo nemohl vyčítat, protože v Anglii určitě netrénovali hod aktovkou na cíl…

Takže – co si o tom myslíte?
Johny 16.2.2004 11:13 - č. 63
Johny Nibor napsal(a) v č. 62: "Autoři snesli, myslám, dost dokladů, že chvalozpěvy v Pamětech F.M. nemají příliš velké opodstatnění,"

Přijde na to čemu říkáš chvalozpěvy za prvé. Moravec popisuje nejlepšího agenta kterého ČSR kdy mělo a v té nabídce především během války to je fakt. Jestli ten přínos Moravec v knize zveličil a později mu přiklepl navíc nějaké údaje je možné ale ocenění které se dostalo čs tajné službě od britů je také fakt a něco teda musela přinést.

Jinak Kokoškovi ve své knize dokázali akorát to, že neexistují písemné důkazy s podpisem agenta A-54 kde by stvrzoval co všechno čechům vyzradil. A to se dalo dost očekávat že? Nepochybně A-54 nebyl James Bond ale obyčejný agent také asi také ne, pokud tedy nepřijmeme teorii, že čs rozvědka byla banda neumětelů kterou mohl někdo přes pět let tahat za nos a nechat si platit velké peníze aniž by na to přišli.

Jinak knih které se snaží bořit různé mýty je vždy dost. Pro čs. rozvědku ale A-54 nepochybně superšpion byl, co ale skutečně přinesl v globálním srovnání je stále otázka.
961-980 z 1036
<< 46 47 48 49 50 51 52 >>
Po