Anthropoid - atentát na Heydricha

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
21-40 z 1036
1 2 3 4 5 >>
Po
Honza M. 26.6.2017 07:43 - č. 1132
Honza M. Při sobotní pietní akci u památníku osady Ležáky se paní místopředsedkyně senátu rozhořčila nad tím, že Ležákům se v médiích věnuje menší pozornost, než například Lidicím.

Přitom některé zásadní okolnosti rozdílu mezi Lidicemi a Ležáky ve svém projevu sama zmínila: až do června 1942 jméno Ležáky skoro nikdo neznal, byla to prostě jen osada kolem mlýna, společenským významem nesrovnatelná s vesnicí se zavedenými institucemi (farní kostel, škola, Sokol, hasiči ... dokonce i kapela, co nahrála vlastní gramodesku), viz [téma č. 28 - přísp. č. 5942]. Další okolností je, že obyvatelé Ležáků poskytovali podporu parašutistům - a míst vypálených nebo podobně postižených např. za podporu partyzánům bohužel do konce výrazně přibylo (www.fronta.cz/dotaz/masakry-v-ceskych-obcich) . Odvetných akcí podobného druhu se bohužel dopouštělo více válčících stran.

Avšak vypálit vesnici a povraždit její obyvatele pod vymyšlenou záminkou, natočit si to na film a pyšně to všechno vykřičet rádiem do světa, to byla ohavnost unikátní i na nacistické poměry a to činí osud Lidic výjimečný v kontextu celé okupované Evropy.
Algernon 18.6.2017 12:29 - č. 1131
Minulou neděli, 11. června, Český rozhlas vysílal pásmo „Den s Anthropoidem“
www.rozhlas.cz/program/portal/#/1/2017-06-11
www.rozhlas.cz/dvojka/radiozpravy/_themeline/3086
Ondík 15.6.2017 19:25 - č. 1130
Ondík Stačilo se jen podívat na jméno autora článku - je jím Jan Gazdík - a bylo jasno. Bohužel, tento člověk patří k tomu nejhoršímu mezi našimi "historizujícími" novináři. Začínal kdysi v "Obraně lidu", takže některá tvrzení z těch, co vypíchl Honza M., jsou v této souvislosti obzvláště pikantní. Jeho práce nejsou nikdy podepřeny vlastními znalostmi, zpravidla velmi nepřesně interpretuje nějakého historika a přidá pár svých narychlo slátaných dojmů. Nemá cenu se nad tím rozčilovat, spíše bychom jej měli litovat.
chafre 15.6.2017 16:48 - č. 1129
Co jsem zaregistroval. tak s tím začal Eduard Stehlík, kterému se nelíbilo slovo atentát, ale hlavně to "spáchat". Jeho argument byl, že spáchat něco může jen pachatel a tím se vlastně přebírá terminologie gestapa a okupačních orgánů. Osobně to pokládám za malichernost, ale pokud to pány historiky baví...
Spíš mne v souvislosti této diskuze napadla jiná věc. Byl alespoň nějak rámcově vypracován nějaký plán "co potom" ? Tedy jestli kluci měli alespoň obecně povědomost či rady z Londýna co mají dělat až RH zabijí ? Nikde jsem se totiž jaksi nedočetl jak se to mělo řešit dál. Měli se prostě jen "začlenit" do běžného života protektorátu nebo byl nějaký (alespoň teoretický) plán úniku ? Nebo jim prostě řekli, že ta letenka je jednosměrná a po akci už jen improvizovat a uvidíme co bude dál ? Jak říkám, pokud k tomu je nějaká literatura, rád si přečtu, zatím se mi nic najít nepodařilo.
Krojc 15.6.2017 15:01 - č. 1128
Krojc
Honza M. napsal(a) v č. 1127:
" Nacistická a později i komunistická propaganda naopak tajily statečnost parašutistů i řady členů domácího odboje" - tedy přesněji : Honza M. cituje z článku Nacistická klišé o atentátu bohužel dodnes fungují.
No tedy, já jsem jako student středoškolák četl Bombu pro Heydricha někdy v roce 1963 - 1964 a dodnes nemám pocit, že by mi někdo něco takového zatajoval. Drobné "úlitbičky" tehdejšímu režimu IMHO na tu dobu knize nic moc neublížily a jinak je to jak faktograficky, tak i z hlediska čtivosti a informační hodnoty docela povedená publikace. Ne každý holt ty "úlitbičky režimu" - kterémupak asi teď? - umí podat tak, aby to nebylo na škodu věci samé, jak to dokázal onen historik v Honzou M. zmíněném článku.
Honza M. 15.6.2017 14:34 - č. 1127
Honza M. Z článku Nacistická klišé o atentátu bohužel dodnes fungují, říká o "vraždě" Reinharda Heydricha historik:
Nacistická a později i komunistická propaganda naopak tajily statečnost parašutistů i řady členů domácího odboje. Například skutečnost, že sedm parašutistů, kteří se podíleli na likvidaci Heydricha, bojovalo se sedmi stovkami vojáků Waffen SS v kostele Cyrila a Metoděje po mnoho hodin až do posledního náboje.
tinyurl.com/y9hsx2pe

- Tak nevím, možná jsem vyrůstal v jiné komunistické zemi, ale před nikým, kdo minimálně viděl Sequensův Atentát, popřípadě četl některou z Amortových knih, nebo aspoň toho Ivanova, se statečný boj parašutistů proti přesile asi zatajovat nedal...

A podobně je to s tím džihádem proti slovu atentát (který se má nahradit slovem "útok"). Mjr. Karel Paleček sloužil nacistické, nebo komunistické propagandě? Protože on ten výraz atentát používal taky. Už v roce 1941, kdy se teprve plánoval...

Těžko říct, jestli se s takovým nesmyslem vytasil historik Šustek (který by poměrně rozsáhlou literaturu na téma odboje měl mít v malíčku, už s ohledem na rozsáhlou edici, kterou vydal) nebo si to vymyslel ten novinář.

A když už si stěžují na propagandu, která ovlivňuje pohled na operaci Anthropoid a provedení atentátu, měli zmínit taky toho druhého Moravce (Špión, jemuž nevěřili).
antifa 007 10.6.2017 03:19 - č. 1126
pipora24 napsal(a) v č. 1124:
"že pro parašutisty měl přijet pohřebák"

AFAIK zrovna tohle bylo - posléze - plánováno (tedy nakonec - na základě vývoje okolností - poté co bylo nutné je nějak dostat z krypty s. Cyrila a Metoděje), jen ne od samého počátku (zejména protože jejich úkryt v kryptě nebyl nějak předem výslovně plánovaný, byl to jeden z možných úkrytů), ani až tak dramaticky jak to bývá ztvárněno ve fikci.
antifa 007 10.6.2017 02:16 - č. 1125
antifa 007 napsal(a) v č. 1121:
"vzpomeňmež Ladislava Vaňka-Jindru, který i v malém českém prostředí dokázal prakticky totéž"
Honza M. napsal(a) v č. 1122:
"Rozdíl je ovšem v tom, že Vaňka-Jindru označovali mnozí za fabulátora v 60. letech"
antifa 007 napsal(a) v č. 1121:
"M. Ivanov ve svých knihách jeho tvrzení postupně začal marginalizovat, ignorovat anebo i celkem otevřeně zpochybňovat - v rámci možností."

Ne že by ne. „I rest my case,“ jak kdysi pravil Isaac Asimov.

Honza M. napsal(a) v č. 1122:
"Zatímco Kirkpatricka považují za "jediného očitého svědka" mnozí Američané dodnes"


Tak to opravdu nedokážu posoudit - v (mně známých) novějších tištěných pramenech o něm není zmínka, nevím jaké procento (z těch kdo se o to zajímají) se ještě spoléhá na ty starší/tradiční.
Honza M. napsal(a) v č. 1116:
"Interview s "jediným očitým svědkem" atentátu na Heydricha přinesl americký časopis LIFE, 22. května 1944, na str. 49 (článek Death of the Hangman):


Rozdíl pak bude i v tom kdo měl po celou tu řadu let lepší možnost/příležitost (jen čistě geograficky) ověřit si/doložit fakta. (Když pominu to, že nejspíš i u nás se možná budou vyskytovat konspiračníci stále věřící Vaňkovým tvrzením /za pomoci dlouho zdiskreditovaných "pramenů"/ - lidé už jsou takoví. )

Honza M. napsal(a) v č. 1122:
"za což mj. zřejmě může i tento amatérský filmový "dokument"

Pro někoho amatérský filmový "dokument", pro jiné "amatérský filmový dokument", zejména vzhledem k tomu jak očividné je jeho sestříhání z rúzných pramenů - filmových i statických fotografických záběrů.
Honza M. napsal(a) v č. 1122:
"A za alarmující považuji také skutečnost, že na tento "dokument" odkazuje mj. webová stránka, která konfrontuje holywoodské pojetí s "historickou realitou" "
Webové stránky jsou různé - existují i takové které tvrdí, že za americké občanské války Konfederace vystřelila balistickou střelu na Washington (D.C.), čemuž jejich tvůrci (nejspíš) absolutně věří.
Honza M. 9.6.2017 00:05 - č. 1122
Honza M. Rozdíl je ovšem v tom, že Vaňka-Jindru označovali mnozí za fabulátora už v 60. letech a dneska jeho historky (nejen tu, jak sledoval atentát z kolečkového křesla) nebere nikdo vážně. Historik Pavel Kmoch dokonce nedávno zpochybnil věrohodnost pitevních protokolů parašutistů, protože je "objevil" a publikoval právě Vaněk-Jindra.

Zatímco Kirkpatricka považují za "jediného očitého svědka" mnozí Američané dodnes, za což mj. zřejmě může i tento amatérský filmový "dokument" www.historyvshollywood.com/video/operation-a...

A za alarmující považuji také skutečnost, že na tento "dokument" odkazuje mj. webová stránka, která konfrontuje holywoodské pojetí s "historickou realitou"
antifa 007 8.6.2017 00:43 - č. 1121

Než se začneme rozsypat smíchem nad tímto případem, vzpomeňmež Ladislava Vaňka-Jindru, který i v malém českém prostředí dokázal prakticky totéž, včetně tvrzení o osobní účasti na atentátu.*) Což je na autora elaborátu Jak jsem chtěl zabránit atentátu výkon vysvětlitelný pravděpodobně hlavně tím, že hned po válce začal kolaborovat s úplně jinými lidmi než za války.

*) Prý signalizoval zrcátkem. Bráno coby fakt snad ještě v Hamšíkově "Bombě pro Heydricha", M. Ivanov ve svých knihách jeho tvrzení postupně začal marginalizovat, ignorovat anebo i celkem otevřeně zpochybňovat - v rámci možností.
egli 6.6.2017 20:55 - č. 1120
egli Přečetl jsem si ještě další pasáže toho článku v Life, který jsem předtím jen přelétl a nejenom, že se náš Američan volně procházel po Praze, ale prý po atentátu šel i zjišťovat informace o zatčeném advokátovi Štefanovi Kaldovi, kterého učil angličtinu, přímo do Petschkova paláce! Na dalším jeho kamarádovi zas nacisté provedli v Terezíně chemický experiment...

Pěkné je, kolik se pro větší rádoby "důvěryhodnost" v článku zmiňuje pražských ulic, mnohdy i s čísly popisnými, zjevně to psali s otevřenou mapou Prahy na stole.
chafre 6.6.2017 14:57 - č. 1119
Americký student hudby poklidně kráčející ulicemi protektorátní Prahy, v době kdy jeho země je ve válce s Německem již půl roku a ještě se z něj stává "jediný zdokumentovaný svědek útoku na RH" viz třeba zde eventbeat.org/reinhard-heydrich-assassination/. Byla by to docela sranda, kdyby to nebylo k pláči...
Ten článek v Life bych ještě chápal, válečná propaganda jela naplno a podobných "příběhů" se psalo na obou stranách hafo, ale vypadá to, že ten týpek tím ještě vesele žil i po válce a udělal si z toho živnost, to je to smutný.
Honza M. 6.6.2017 06:38 - č. 1118
Honza M. Přesně tak. Už podle těch nepřesností to vypadá, že průběh událostí znal jenom z novin (ale i v novinách snad byla fotka sten-gunu, nebo ne?). Myslím, že napíšu do NAČRu, jestli by se na nemrkli do policejních přihlášek.
egli 5.6.2017 11:57 - č. 1117
egli První co mě hned zarazilo bylo, že by se americký občan volně pohyboval po Praze ještě v květnu 1942 a nebyl v internaci...

Více k tomu Haroldu Kirkpatrickovi:
forum.axishistory.com//viewtopic.php?t=180069
cdnc.ucr.edu/cgi-bin/cdnc?a=d&d=DS194405...

Příběh zřejmě postupně vylepšoval
"One day he told me that he was not an accidental witness to the assassination of Heydrich, but that he was part of the plot as a lookout."
Honza M. 5.6.2017 02:44 - č. 1116
Honza M. Interview s "jediným očitým svědkem" atentátu na Heydricha přinesl americký časopis LIFE, 22. května 1944, na str. 49 (článek Death of the Hangman):


Tak abyste věděli, Kubišovi se zasekl revolver a ne sten-gun!
Honza M. 18.5.2017 13:37 - č. 1115
Honza M. Tak si říkám, kolik evropských zemí má poštovní známku podle fotografií ze spisu gestapa?
egli 17.5.2017 15:25 - č. 1114
egli K výročí atentátu vychází známka a aršík v hodnotě 46 Kč:

www.postaonline.cz/prdata/image_5667.jpg
www.postaonline.cz/prdata/image_5666.jpg
Honza M. 3.8.2016 20:23 - č. 1113
Honza M. Na webu BBC se řeší, že Češi hledají popel parašutistů:

Že by další promo k filmu, který má mít brzo premiéru?


Ta iniciativa, prohlásit část hřbitova v Ďáblicích národní kulturní památkou nebo aspoň čestným hřbitovem, však naráží na jeden problém - podle odhadu znalců jsou na tom místě pohřbeny ostatky nejméně 14 tisíc lidí - a zdaleka ne všichni byli příslušníci odboje, ale házela se tam skoro všechna těla či jejich zbytky, která prošla anatomickým nebo patologickým ústavem (včetně popravených nacistických válečných zločinců).


Honza M. 22.6.2016 17:20 - č. 1111
Honza M.
karaya1 napsal(a) v č. 1110:
"Přízvuk mi celkem nevadí, aspoň je vidět, že to nejsou Britové"
No jo, ale tady mluví jakože Čechoslováci s Čechoslováky. Ani jako náznak toho, že jeden je Moravák, druhý Slovák a třetí Pražák mi to nepřijde vhodné.

V seriále 'Allo, 'Allo! taky byl britský špion, který mluvil francouzským přízvukem a britští letci, kteří mluvili s přehnaně anglickým přízvukem (postavy Francouzů mluvili normálně anglicky), ale tam bylo bráno jako fór

edit: na absurditu akcentu si stěžují diskutující i zde:
karaya1 19.6.2016 19:57 - č. 1110
karaya1 No vida, můj oblíbený gangster Cillian bude hrát hlavní roli

Přízvuk mi celkem nevadí, aspoň je vidět, že to nejsou Britové - ale z druhé strany, trochu mě ruší, že slova neplynou přirozeně, je vidět, že se herci dost soustředí na to, aby mluvili správně - pak to zní jinak než běžná mluva. Uvidíme v kině.
21-40 z 1036
1 2 3 4 5 >>
Po