P.O.W. - Váleční zajatci

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
501-520 z 725
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po
Marek 17.7.2004 23:07 - č. 280
Marek Algernon (265) :

...Tvojí roztomilou, nicméně zcela mylnou domněnku, vyslovenou v následující větě, raději ani citovat nebudu...

Kterou myslíš ? Napadá mě jen ta "o demokracii v armádě" ?
Marek 17.7.2004 23:05 - č. 279
Marek Dzin (270) :

...Pokud mě pamět neklame, vojáci-komunisté měli docela slušnou informovanost o rodině a obráceně, o to se strana snažila v rámci politické práce.
Myslím, že i tohle byl právě docela častý důvod (jeden z důvodů), proč se vojáci RA stávali komunisty...

Zajímavé. O tomhle jsem nikdy neslyšel. Skutečně tomu tak bylo ?

...ale není to možno vstáhnout obecně na RA. Můžemeli věřit německým svědkům, potom prvosledové (bojové) jednotky se chovali velmi dobře. Tu a tam vzali nějaké hodinky, ale jinak byly "vlídnost sama"...



...Algernon: Díky...

( nezlobte se, ale aplikace osamocených smajlíků se mi začíná líbit )
curahee 17.7.2004 20:57 - č. 277
curahee
Dzin napsala v č. 270:
"Tu a tam vzali nějaké hodinky, ale jinak byly "vlídnost sama". "
Určitě chceš jen rozvířit debatu,že?Jinak mi to hlava nebere!
Lipton 17.7.2004 20:26 - č. 276
Lipton Algernon: Obsah toho listu potvrdili aj dvaja zajatí Kanaďania (podľa tej stránky), ale netvrdím, že to čo sa tam uvádza je 100 % pravda. Skúsim pozrieť literatúru čo mám doma.
Samozrejme, že to ale neospravedlňuje svinstvá, ktorých sa v Normandii dopustil Meyerov 26. pluk tankových granátnikov SS.
Lipton 17.7.2004 16:22 - č. 271
Lipton BRUNNER (235): OK. Ja len, že som o žiadnych takých prípadoch nečítal. Čo sa týka Vietnamu, viem len o My Lai.
Pýtal si sa ma na Kanaďanov. Pozri sa na www.valourandhorror.com/DB/ISSUE/Abbaye/Gm_s... a home.att.net/~SSPzHJ/WarCrimes.html . Na tej prvej stránke sa uvádza, že samotný Kurt Meyer "Panzermeyer" našiel list na ktorom bolo napísané, že Kanaďania nemajú brať žiadnych nemeckých zajatcov.
Dzin 17.7.2004 12:45 - č. 270
Dzin Johny: (246+268) Pokud mě pamět neklame, vojáci-komunisté měli docela slušnou informovanost o rodině a obráceně, o to se strana snažila v rámci politické práce.
Myslím, že i tohle byl právě docela častý důvod (jeden z důvodů), proč se vojáci RA stávali komunisty.

Johny: (246) Já bych i řekl přímí rozkaz. Ale není zcela pravda že "Rusové znásilňovali na příkaz všechno co mělo k***u bez ohledu na krásu".
Takhle, podstata ano, ale není to možno vstáhnout obecně na RA. Můžemeli věřit německým svědkům, potom prvosledové (bojové) jednotky se chovali velmi dobře. Tu a tam vzali nějaké hodinky, ale jinak byly "vlídnost sama". Měli i dokonce varovat před druhým sledem, že se jedná o lumpy nejhoršího ražení. Je jen zajímavé, že třeba podobnou zkušenost měla i moje babička s US Army, kdy řikala, že ti co přišli první byli moc fajn, ale ti druzí byli hrozní. Hlavně tedy šmelináři a zloději.

Tom: (258) Třeba vojákům RA do kafe přidávali nějaké afrodisiakum, narozdíl třeba od Němců s jejich antierotickými pilulkami.

Algernon: Díky. Mě by to Marek asi nevěřil, třeba tobě ano.
Dzin 17.7.2004 12:45 - č. 269
Dzin Marek: (252) Kolik bylo v RA procent vojáků asijských národností?

(253) Souhlasím, jednoduše řečeno, kam vstoupila noha vojáka RA, to považovala Moskva za svoje území. A jen bych ještě reagoval na trochu dál, když píši Němci, tak tím nejčastěji myslím vojáky. Podobně jako když píši Sověti. Jestilže budu myslet německé civilisty, tak to bude z textu patrné. Zatím jsi byl jediný, kdo měl problém to odlišit, takže si myslím, že to píši dost srozumitelně. Mě zase nenapadlo, že by jsi v tom mohl vidět civilisty.

(255) Jak výš, jakou literaturu čtu a jakou ne? Obyvy zahoď za hlavu a piš. A samozřejmě, chci si rozšířit obzor, kdybych nechtěl, ani bych se na to neptal. Takže máš konkrétní údaje k tomu? Jestli ano, sem s nimi.
Johny 16.7.2004 18:01 - č. 268
Johny Ondík: No samozřejmě, že se občas někdo něco dozvěděl ale většína sovětských vojáků neměla prakticky žádný kontakt s domovem. Navíc tu byla uplatněna politika vojáka co nejvíce izolovat od domácích věcí - takový voják lépe poslouchá.
Ondík 16.7.2004 07:47 - č. 267
Ondík
Johny napsal v č. 246:
"Normální vojáci vetšinou až dokonce války nevěděli, že někoho ztratili."
Co pošta? Sice nefungovala nijak skvěle, ale dopisy přece jen občas chodily. Některé informace byly získávány i od navrátilců z nemocnic, dovolených (byť řídkých) atd. Znám třeba případ důstojníka RA, co se v Olomouci na konci války zastřelil, protože mu doma nezůstal nikdo, ke komu by se mohl vrátit a dobře to věděl...
curahee 14.7.2004 17:14 - č. 261
curahee
DuGalle napsal v č. 260:
"Inkvizice souhlasí "
Na srazu budou hranice?
DuGalle 14.7.2004 17:12 - č. 260
DuGalle
Tom napsal v č. 258:
"Možná už jsem trochu postarší, ale kdyby se mi postavil na příkaz, to bych teda byl frajer "
Inkvizice souhlasí A doufám že to smaže někdo jiný, když já nemůžu...
Johny 14.7.2004 15:43 - č. 259
Johny Tom: No kdyby ti ho dal takový Ilja Erenburg (neb jak se přesně jmenoval) ve jménu Strany třeba by to udělalo divy, když už nic jiného nepomáhá .
Johny 14.7.2004 12:58 - č. 257
Johny Honza M (248): To je ale trochu něco jiného, děti spojeneckých vojáků ve VB a děti narozené ze znásilnění okupačními vojsky v Německu a Rusku.

Nějaké ty černé (nejenom) děti byli i na plzeňsku po válce ale prakticky všichni dostali občanství USA a byli po 48 repatriováni do ameriky pokud o to matka požádala. Stejně tak naprostá většina vietnamských dětí s americkou krví po pádu saigonu dostala možnost získat občanství USA.
Marek 14.7.2004 08:37 - č. 256
Marek Algernon (250) : Ta debata ústí z trošku něčeho jiného.

Znovu ocituji text, na který jsem reagoval ...Opět ti mohu jen zopakovat, že pokud něco dělám jen proto, že jsem k tomu dostal rozkaz, je vrcholem cinismu a pokratectví...

Jak už jsem v následné odpovědi uváděl, tak jsem záměrně nepoužíval za vzor žádný konkrétní případ. Mám za to, že se bavíme o plnění rozkazů ve všeobecné rovině a tak jsem to i ve svých reakcích na Dzina uváděl. Zároveň jsem se taktéž nezmiňoval o tom, že by se to mělo týkat jen a pouze německého či ruského vojáka ve WW2.

Doslovně ..Bavil jsem se o rozkazech v armádě a proto to bylo psáno všeobecně a ne jen z pohledu vojáka WW2...

Bohužel víc k tomu nemám co jiného bych dodal .
Marek 14.7.2004 08:30 - č. 255
Marek Dzin (244) :

...(243) Ale do toho se tohle musí motat, protože je to podstata jejich boje...

Samozřejmě. Podstatou jejich boje byly všechny tři zmíněné věci. Ten text na který si reagoval musel být takto formulován, protože cílem toho příspěvku byl právě tento důvod ( boj proti komunismu ).
Vždyť si jen zkus představit, kolik reakcí by se vyrojilo, kdybych tu větu sestavil celou ve smyslu, že hledání životního prostoru, rasová otázka ( či nadřazenost ) a boj proti komunismu byl věcí správnou .


Dzin (245) :

Z jakého důvodu ? Chceš rozšířit svůj obzor ?

Můžu Ti uvést text, kde je toto popsáno, ale obávám se, že Ty takovýto druh literatury nečteš.
Marek 14.7.2004 08:22 - č. 254
Marek Dzin (244) :

...(242) Vzhledem k tomu, že jsme se nikdy o partyzánech nebavili, by mě zajímalo, jak výš moje znalosti a názory ohledně nich? Mě z toho zatím vychází že na základě pár mých vět si tu domýšlíš búh ví co, viď?...

Ano, nebavili. V tomto tématu se na ně narazilo, já reaguju na Tvé příspěvky a Ty zase na moje. Nic víc, nic míň.
Neřekl bych, že si na základě pár Tvých vět domýšlím bůh ví co, ale určitě pochopíš, že je-li jediným zdrojem Tvůj text v příspěvku, pak mi asi nic jiného nezbývá než se ním řídit a považovat ho za Tvůj názor.
Mimochodem, přece jsem v (242) psal že ...Pravděpodobně to pro Tebe bude asi zase nový fakt...
Pokud nebyl, tak jsem jen rád, ale zmínka na to do té doby nepadla.
Marek 14.7.2004 08:11 - č. 253
Marek Dzin (244) :

...(241) Ale to je právě ono. Teď zase přiznej ty, že o RA moc nevýš. ...

Teď nevím jak se mě to konkrétně dotýká a co bych měl vlastně přiznávat ? Pokud se znovu podívám na svůj příspěvek (241) a na to co jsi mi odpověděl, tak nevím jak přesně to jde dohromady.
Nemohu si pomoct, ale myslím si, že komunistický režim se nikdy neoprostil od touhy zanechat v co možná nejvíce "osvobozených" zemích svůj vliv. Ve své podstatě byl v chování vůdči cizímu a i vlastnímu obyvatelstvu ( pakliže dělalo problémy ) stejně brutální a nekompromisní jako režim v tehdejším Německu.
Takže tolik na vysvětlení toho, že měla ...svůj recept... ...a mimo rasové otázky a možná ještě pár jiných drobností se zas až tolik nelišil..

Ovšem k tomu nepotřebuji znát historii RA. K tomu mi stačí poohlédnout se jen trochu zpátky do minulosti .

Jinak pokud se mě ptáš na RA, tak mohu s klidem přiznat, že se v prvé řadě spíše snažím zajímat o techniku a to hlavně z modelářského pohledu. O veškeré další věci už jen podle toho co konkrétně se potřebuji dozvědět.
Marek 14.7.2004 08:03 - č. 252
Marek Dzin (244) :

...Ohledně tvého hodnocení ale musíš zohlednit i fakt, že prakticky každá rodina v SSSR někoho ztratila. Vinnou Německa. To myslím v určitém případě přizpěje k výraznému "nekulturnímu" chování...

Takto to ale vůbec nebylo myšleno. Budu citovat sám sebe ...z jistých ještě více východně položených národů... - ...Jejich běžný život byl totiž o něčem jiném, než život běžného člověka z mnohem kulturnějších částí Evropy...

Tím jsem prostě a jednoduše myslel styl života těchto ( jak to nazvat aby to nebylo pochopeno jako narážka ) asijských národů. Vycházím z toho, že jejich každodenní život byl velmi často o naprosto jiných činnostech a mnohdy i o jiné pracovní náplni než u lidí třeba z oblasti právě západní Evropy.
Ondík 14.7.2004 07:37 - č. 251
Ondík
Algernon napsal v č. 250:
"Jen tak na okraj, nevlastní náhodou někdo ze sběratelů německou vojenskou knížku? Je tam přímo napsáno (má to tuším být hned na úvodní straně) několik bodů, kde je přímo uvedeno, které věci (či činy) jsou v rozporu s Řádem pozemní války, a tudíž jsou protiprávní…"
Přesně tak.
Honza M. 13.7.2004 22:33 - č. 248
Honza M. Johny (246): Podle odhadů z r. 1946 zůstalo v Británii po Američanech asi 40.000 malých černých Angličánků, kteří (v lepším případě) bez výjimky skončili v sirotčinci.
Britská vláda se nakonec rozhodla (vláda USA se totiž odmítala podílet na jejich výživě a liberální britská veřejnost měla vůči těmto dětem silnou averzi), že je pošle do Indie (nebo jiné kolonie).
Jak to dopadlo nevím, ale Indie se osamostatnila dřív, než k nějakým transportům mohlo dojít.
501-520 z 725
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po