P.O.W. - Váleční zajatci

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
481-500 z 725
<< 22 23 24 25 26 27 28 >>
Po
Gryzlov 20.7.2004 12:03 - č. 312
Gryzlov
Johny napsal v č. 311:
"Takové případy se staly i v naší misi v Afganistánu. Velitel poslal vojáky (v praxi to byli skoro všichni důstojníci) zbírat kameny v polním táboře. Ti odmítli s tím, že to je protiprávní rozkaz. Všichni byli kázeňsky potrestáni za neuposlechnutí rozkazu ale nicméně i velitel dostal důtku za špatné velení."
Na vojně už nejsem asi 20 dní ... ale jasně si vzpomínám, že když by mi velietl řekl, přesněji dal rozkaz, abych šel vybrat něčí kasu, v rámci nakoupení nafty nebo čeho, tak to je rozhodně protiprávní rozkaz,tudíž jsem POVINNEN takovýto rozkaz neuposlechnout, upozornit na to velitele a pokud by i to nezabralo, tak rozkaz přímo odmítnout a hlásit to nejbližšímu nadřízenému mého velitele ... co je právní a protiprávní rozkaz by mělo dojít každému v souladu s danou situací. ... Na sbírání kamenů není snad nic protiprávní ... pokud je nekradu ze hřbitovních náhrobků nebo to není forma šikany ...
Johny 20.7.2004 10:16 - č. 311
Johny Dzine: Jak to je doslovně upraveno dnes v armádě opravdu nevím.

Ale provést rozkaz je absolutní povinost v ozbrojených složkách. Voják samotný nemusí mít totiž kvalifikaci aby posoudil co je proti zákonům či ne. Když tě velitel pošle rekvírovat auto myslíš si, že bude tolerovat tvoje zkoumání zda je to krádež a nebo na to ve válečném stavu armáda právo má? Rozkaz provést musíš pod trestem smrti ve válečném stavu a teprve pak můžeš podat stížnost na nelegální postup velitele. Vyjímka je opravdu pouze rozkaz třeba podříznou dítěti krk, to je jasné každému.

Takové případy se staly i v naší misi v Afganistánu. Velitel poslal vojáky (v praxi to byli skoro všichni důstojníci) zbírat kameny v polním táboře. Ti odmítli s tím, že to je protiprávní rozkaz. Všichni byli kázeňsky potrestáni za neuposlechnutí rozkazu ale nicméně i velitel dostal důtku za špatné velení.
Dzin 19.7.2004 23:24 - č. 310
Dzin Johny: Jestli jsi sloužil někdy za totality, či krátce po ní, mohli vám to říkat, nebo to mohlo být i v tehdejším Záklu, ale co já pamatuji, tak platí to, že nemusíš vykonat rozkaz v rozporu s předpisi. Vem to třeba takhle, když ti vydá rozkaz, aby jsi třeba něco ukradl, tak je naprostá hloupost napřed to ukrást a potom si stěžovat.

Marek: (307) Já ti nevím, ale mě se zdála reakce naprosto přiměřená, pokud jsem se nechtěl opakovat.
Johny 19.7.2004 21:19 - č. 309
Johny Nevím jestli to ještě platí u naší armády dnes ale za mně platilo, že voják musí poslechnou každý rozkaz nadřízeného a teprve po jeho vykonání si může stěžovat. Jedinou vyjímkou jsou rozkazy proti lidskosti, ty může odmítnout ale musí o tom ihned po vydání informovat toho kdo ho vydal a jeho nadřízeného. Takhle to má každá armáda. Není totiž možné aby si každý voják hodnotil rozkaz dle toho zda se mu zdá, že je to protiprávní či ne.
Ondík 19.7.2004 09:48 - č. 308
Ondík
Marek napsal v č. 279:
"...Pokud mě pamět neklame, vojáci-komunisté měli docela slušnou informovanost o rodině a obráceně, o to se strana snažila v rámci politické práce. Myslím, že i tohle byl právě docela častý důvod (jeden z důvodů), proč se vojáci RA stávali komunisty... Zajímavé. O tomhle jsem nikdy neslyšel. Skutečně tomu tak bylo ? "
Opravdu, pokud voják, který byl ve straně padl, rodina byla o tom informována...
Marek 19.7.2004 00:03 - č. 307
Marek Dzin (306) :

No to si mi toho teda moc neodepsal . Tolikero podnětů k diskuzi a v odpovědi téměř nic na co by se dalo reagovat.

Že Ty už si přeješ zakončit diskuzi .
Dzin 18.7.2004 21:54 - č. 306
Dzin Marek: (305) Tohle ale je i praxe. "To co řikají papíry" má být i to, co se opravdu děje. Prostě chovat se podle toho má. Navíc je to založeno na obecně uznávaných morálních hodnotách...
Potom mám radost, že si to nemyslíš. :o)
A jsem plně spokojen se svým mailem...
Marek 18.7.2004 19:20 - č. 305
Marek Dzin (304) : Tohle je Dzine ale všechno jen teorie vycházející z mírové doby. Situace přímo na frontě v době války se mnohdy dramaticky dokáže lišit od toho "co říkají papíry".
Já tím neříkám, že omlouvám někoho kdo nějaký válečný zločin páchal proto, že dostal takový nebo onaký rozkaz. Já jen tvrdím, že rozhodně existovali situace, kdy se s tím vzhledem k prostředí, času a povaze rozkazu a i možným důsledkům mnoho dělat nedalo.

Byl bych rád, kdyby si se vrátil k tomu příkladu který jsem uvedl v (282). Tu scénu doufám znáš a tak bych chtěl znát co by si tomu dotyčnému vojáku "doporučil" že měl asi udělat. A vycházej přímo z dané situace, která tam byla ztvárněna a ne z "co by, kdyby".


...ale zase nejde v tomto spatřovat hlavní důvod páchání válečných zločinů RA...

Já jsem ale netvrdil, že tohle BYL ten hlavní důvod. Já jsem reagoval na to co jsi psal v (224) ...Protože si myslím, že není správné, když se to odbívá jenom tvrzením, že Sověti páchali válečné zločiny proto, že byli nekulturní zvířata a proto, že to byli komunisti...

To jen pro upřesnění. K tomuto už se klidně vracet nemusíme. Ale aby nám diskuse úplně neuvadla , tak bys mohl zkusit rozvést jaký tedy podle Tebe byl ten hlavní důvod. Třeba bude s čím souhlasit, nebo třeba bude na co reagovat.

Ad mail : Hergot a co kdyby sis teda založil mail třeba na seznamu ? Není jednoduche psat bez veskerych hacku a carek . Ale budiz. Abych nezustal dluzen, tak to prepisu a poslu znovu.
Dzin 18.7.2004 11:25 - č. 304
Dzin Marek: Tvrzení, že jako voják musím stále poslouchat rozkazi se nezakládá na pravdě. Jsou rozkazi, které nemusím uposlechnout a nesmím být za to trestán. Pokud jsem, je to protiprávní. Je také sice hezké, že mi někdo může hrozit sankcemi, či že si mohu myslet, že když ten rozkaz nesplním budu trestán, ale to s tím, zda uposlechnu či ne, nemá co dělat, prostě ten rozkaz poslechnout nemám. Jestliže poslechnu a podle tohoto rozkazu se zachovám, páchám válečný zločin.
Dzin 18.7.2004 11:24 - č. 303
Dzin BRUNNER: (274) Já se ptám. A ty mi na to také nedokážeš odpovědět, že? (275) Poněkud ale zapomínáš, že v případě Wehrmachtu byl přímo vrchním velením vydán rozkaz, že vojáci mohou a dokonce musejí hromadně masakrovat civilisty a jiné. V tomto smyslu je možno zobecňovat v případě Wehrmachtu.

curahee: (277) Jasně. Ale jenom jsem napsal, co jsem četl. Určitě jsi to četl také, k takovým notoricky známím patří třeba od Ryana "Poslední bitva".

Marek: (279) Pokud si dobře vzpomínám, tak ano.

(281) Samozřejmě, národy asijské části SSSR (ikdyž to zase tak přesné určení není) měli odlišné morální hodnoty, ale zase nejde v tomto spatřovat hlavní důvod páchání válečných zločinů RA.

Mimochodem, mail mi sice dosel, ale asi v takovem to tvaru: "PodĂ­vaná za námi byla drásajĂ­cĂ­" Jesli by jsi mohl tedy ještě jednou a pokud možno bez diakritiky. Díky! :o)
curahee 18.7.2004 02:55 - č. 301
curahee Algernon: Už jsem si vzpoměl je to "Pod ochranou Říše",omlouvám se !
Marek 18.7.2004 02:51 - č. 299
Marek Dzin (269) : Odpověď či spíše ten text a pramen odkud to je přepsáno dostaneš na mail ( někdy nad ránem ).
curahee 18.7.2004 02:41 - č. 298
curahee Fakt nevím,ale to je na jiný téma než do POW.
curahee 18.7.2004 02:29 - č. 296
curahee V knihkupectví v HK,tak před dvěma,třemi měsíci,to jsem si zrovna kupoval "Přez krvavé řeky"od Richtera.
curahee 18.7.2004 02:22 - č. 294
curahee Algernon:Už dlouho uvažuju o koupi této knihy,teď,ale si mě přesvědčil .
curahee 18.7.2004 02:18 - č. 292
curahee
Algernon napsal v č. 288:
"Nechtělo se mi to hledat v „Pod bičem hákového kříže"
Tam to je?
curahee 18.7.2004 01:41 - č. 290
curahee
Algernon napsal v č. 285:
"Asi to bylo i na Němce samotné až příliš"
Jednotky Oskara Dirlewangera,taktéž!
curahee 18.7.2004 01:33 - č. 286
curahee
Algernon napsal v č. 285:
"Mimochodem, sami Němci za války popravili nějaké - snad - Ukrajince (spojence - na východní frontě) za válečné zločiny. Asi to bylo i na Němce samotné až příliš…"
viz.Kaminského brigáda!
Marek 18.7.2004 00:32 - č. 282
Marek Algernon (266) : Je to mírně jinak. Nerozumíme si. Snažil jsem se to uvést, ale znovu to rozvádět už nemá moc cenu. Vznikly by z toho jen desítky vzájemných citací a slovíčkaření.

Víc už k tomu opravdu nemám co dodat.
_____

Pokud vám celou tu dobu z vašeho pohledu jde jen a jen o rozkazy, které jsou svoji povahou válečným zločinem, můžeme to konkretizovat.


...nicméně z ničeho nevyplývá, že bys měl uposlechnout rozkaz, kterým se dopustíš válečného zločinu, či zločinu proti lidskosti...

Vyplývá to pouze z toho, zda za oním rozkazem není velitelem řečen dodatek, že za neuposlechnutí bude on sám okamžitě ( třeba i zastřelením ) trestán.
Abychom nechodili daleko, tak stačí jako příklad scéna z filmu Stalingrad a slova "a pokud byste se náhodou netrefil, můžete se tam hned postavit".
Domnívám se, že ohánění se řády a debata o možnosti nesplnit takový rozkaz by možná netrvala moc dlouho a asi by se i minula účinkem.

A že by takové dodatky za vyřčenými rozkazy podobného charakteru nepřicházely i od důstojníků jiných armád, o tom si nedělám iluze.
Marek 17.7.2004 23:20 - č. 281
Marek Dzin (269) :

...(252) Kolik bylo v RA procent vojáků asijských národností?...

Chceš přesné číslo ? Pak s klidem říkám, že ho neznám. Vím jen, že tento fakt není v literatuře zase tak ojedinělou zmínkou.
Navíc připomínám, že původ tohoto jsi tu naznačil Ty ( tuším v 224 ). Já jsem to pouze rozváděl ve smyslu jak se dá určitá "nekulturnost" vnímat.

...(253) Jestilže budu myslet německé civilisty, tak to bude z textu patrné. Zatím jsi byl jediný, kdo měl problém to odlišit, takže si myslím, že to píši dost srozumitelně. Mě zase nenapadlo, že by jsi v tom mohl vidět civilisty...

No já jsem si spíš zase všiml, že když zrovna nevíš co konkrétně odepsat, tak "špatně formuluju dotazy" teď "mám problémy to odlišit" apod.

Já jsem zase počítal s tím, že si uvědomíš, že je-li někdo civilista ( a bude se na něj vztahovat branná povinnost ), může být druhý den již oblečen do uniformy a odveden do armády.
Proto znovu opakuji, že běžná denní činnost některých lidí z těchto národů byla jiná než běžná denní činnost lidí ze západnějších částí Evropy ( specifikovat a uvádět příklady doufám není nutné).
A proto se toto pak nutně musí projevit i tehdy nastoupil-li takový civilista službu v armádě.

Takže to nebude o tom, že já bych byl jediný kdo měl problém to odlišit, ale spíš o tom, že tohle sis možná nedal do souvislosti.

...(255) Jak výš, jakou literaturu čtu a jakou ne?...

Nevím, ale podle některých příspěvků ( které snad vyjadřují Tvůj názor ) se domnívám, že některý druh literatury ( kupříkladu o SS ) Tě zajímat asi nebude.
481-500 z 725
<< 22 23 24 25 26 27 28 >>
Po