Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
381-400 z 3072
<< 17 18 19 20 21 22 23 >>
Po
Honza M. 15.6.2011 23:04 - č. 3194
Honza M.
bush napsal v č. 3193:
"Neměl bys třeba čas napsat recenzi?"
Původně jsem takový úmysl měl -to byl ostatně důvod, proč jsem před časem sháněl (a díky eglimu získal) American Historical Review- ale nakonec dostala přednost knížečka útlejší
Nicméně už od pondělka vážně uvažuju i o recenzi na Národní očistu, ale dostanu se k ní nejdříve v září (počkáš do příštího roku? )

bush napsal v č. 3193:
"Mohl bych poprosit o malé rozvedení?"
Toho si u Frommera všímá (a cení) většina recenzí, takže jen ve stručnosti: Podle autora byly obě akce silně provázány - procesy s německými válečnými zločinci měly ukázat (a ukazovaly), jak jsou Němci špatní a jak je odsun nutný. Nicméně odsun pak dostal přednost před trestem a mnoho německých zločinců bylo raději "vyhoštěno" dřív než si odseděli spravedlivý trest. To pak mělo především za následek, že ochabla ochota trestat české zločince, když němečtí takto unikali "bez trestu" - klesala výše trestů a stoupal počet osvobozujících rozsudků.
Většina starších autorů tento jev přisuzovala spíše opadnutí revolučních nálad po roce 1945.
bush 15.6.2011 22:46 - č. 3193
bush
Honza M. napsal v č. 3192:
"vykreslil vzájemný vztah soudní retribuce a odsunu"
Mohl bych poprosit o malé rozvedení? Neměl bys třeba čas napsat recenzi?
Honza M. 15.6.2011 22:42 - č. 3192
Honza M. fusilier: Borákova recenze vyšla v Bohemia. Zeitschrift für Geschichte und Kultur N. 2/2004, takže to byla ode mne taková poťouchlost (ale poslat můžu). Českou recenzi najdeš např. v Paměť a dějiny 1/2007 (tu ovšem nepsal odborník) - nicméně všech šest recenzí, které jsem na Frommerovu knihu četl (podotýkám, že na originál; český překlad snad ještě recenzován nebyl) je jednoznačně pozitivních a chybí jim kritický rozbor knihy. Což na jednu stranu jistě urychlilo české vydání, za které jsem upřímně rád, na druhou stranu se i do české verze zbytečně dostaly lapsy jako "generál Radomír Luža" a o kus dál "jeho stejnojmenný syn".

Ještě k pozitivům: líbí se mi, jak Frommer vykreslil vzájemný vztah soudní retribuce a odsunu. I takové pokusy už tu sice byly, Frommer se však obejde bez toho, aby z Němců dělal ukřivděné chudáčky (aspoň v dané kapitole).

Jestli do knihy investuješ, záleží na tobě. Každopádně nic lepšího zatím není. - tj. současně syntetického k retribuci a přehledného k malému dekretu (zde musím dodat: bohužel, protože autoři diplomek o TNK teď nekriticky opisují Frommera, jako dosud autoři o MLS Boráka).
Honza M. 15.6.2011 22:03 - č. 3191
Honza M. Vemu to pozpátku: Přelomovou záležitostí ta kniha bezesporu je - vůbec první syntéza poválečné retribuce v českých zemích (jestlipak se dočkáme syntézy pro celou ČSR?). Dosavadní monografie byly zaměřené buď na některé lidové soudy nebo Národní soud; všeobecný pohled na retribuci jim (po Borákově vzoru) většinou nechyběl, ovšem zejména malý dekret býval odbytý zpravidla několika odstavci. V teoretické části se navíc mnozí spoléhali na Boráka (někteří prakticky opisovali), takže mnoho nových poznatků od počátku století nebylo.
U trestních nalézacích komisí je situace ještě tristnější - v podstatě existovaly jen diplomové práce, kde si vzhledem k absenci tématické literatury, musel každý autor samostatně nastudovat i "teoretickou část" z dobové literatury a pramenů (což zabere spoustu času a někteří to vysloveně odflákli). Pokud chtěl člověk získat obecnější přehled o více aspektech retribuce, musel sáhnout po některém sborníku (ze dvou). Sborníky nepodají téma v ucelené formě.
Osobně si myslím, že absence syntézy byla dána mj. tím, že většina odborníků na téma nepůsobila v Praze (Ostrava, Opava, Olomouc, Liberec, Ústí n.L.) a tudíž měli pocit, že pro syntézu nejsou ještě výsledky dostatečně reprezentativní. Nejspíš musel přijít někdo, kdo se s naivním nadšením vrhne na ústřední archivy a s pomocí ruznorodých kamínků se pokusí stvořit mozaiku. Osobně jsem za tenhle přístup i za výsledek Frommerovi vděčný. Vždyť jako první otevřeně (v publikaci) zpochybnil jedno rozšířené nesmyslné tvrzení polistopadové historiografie - že volby v roce 1946 vyhrála KSČ i díky malému dekretu (pro tebe viz [téma č. 473 - přísp. č. 4555]).

Na druhou stranu ovšem, z některých stereotypů a klišé se Frommer nejenže nevymanil, ale mám pocit, že jim přizpůsobil svoje poznání - v některých případech prameny, na které odkazuje, totiž podle mého názoru svědčí o něčem jiném, než Frommer píše. V části o malém dekretu jsem na to narazil několikrát (ovšem těžko mohu zazlívat cizinci, že z dokumentu nevyvodil totéž, co já, který se tím zabývám bezmála devět let). Teď ovšem zjišťuji, že podobné "úlety" jsou źřejmě i v dalších kapitolách. Např.:

Originál:
Frommer, B.: National Cleansing (s.45)
For this part, the U.S. Ambassador expressed relief that the American Army had responsibility for only a small region. Otherwise, he argued, the troops’ reluctance to tolerate anti-German violence might have convinced Czechs that Soviet occupation was preferable.
Český překlad (velmi kvalitní):
Frommer, B.: Národní očista (s.75)
Americký ambasador vyjádřil jistou úlevu, že Američané nesou zodpovědnost jen za malou oblast Čech. Jinak, tvrdil, že nevole amerických vojáků tolerovat protiněmecké násilí mohla u Čechů vést k přesvědčení, že sovětská okupace by jim byla milejší.
A dokument, na který dotyčná pasáž odkazuje:
Kaplan.K. (ed.): ČSR a SSSR 1945-1948 (s.161-162)
Po rozhovoru se Steinhardtem mluvil jsem krátce se sekretářem velvyslanectví, který přijel z Bagdádu as před 3 nedělemi a s nímž jsem se seznámil u Steinhardtových v Turecku. Na jméno si už nepamatuji. O opatřeních znárodňovacích zmínil se stejně kriticky jako Steinhardt, což as od něho slyšel a převzal. Kriticky se vyjádřil též o nuceném vystěhování Němců, jež prý prostý Američan těžce chápe a považuje za nedosti lidské a rovněž nehospodárné (Němci jsou odborníci). Tím prý více v úvaze, že 10 milionů Němců v Americe nikterak nepřekáží a jde až na výjimky o element zcela loajální. K okupaci ČSR se zmínil s uspokojením, že byla provedena převážně sovětskými vojsky. Kdyby se to dělo vojsky americkými, bylo by nebezpečí, že by čsl. lid došel ev. k názoru, že okupace sovětská by byla snesitelnější.
Nevím co ostatní, ale já tu nic o násilí na Němcích, natož, že by jemu američtí vojáci bránili, nevidím. Snad jsem konzervativní, ale tohle už není svérázná interpretace pramene, ale svévolná dezinterpretace. A to by si historik dovolit neměl!
fusilier 14.6.2011 19:56 - č. 3190
fusilier Honza M.: Ptám se, jestli má smysl do toho investovat. Ale koukám, že zajímavý bude leda tak nezúčastněný(?) pohled Američana na tuto problematiku. Ta Borákova recenze je někde na netu? Jsem zvědav, co konkrétně se tam "kouše". Původně jsem doufal, že půjde o přelomovou záležitost.
Honza M. 14.6.2011 00:29 - č. 3189
Honza M.
fusilier napsal v č. 3186:
"nečetli jste někdo tu novou knihu od Benjamina Frommera o retribuci"
Jo, četl, ale jenom zběžně (mám ji teprve od Vánoc ), kromě kapitol 5 a 6, kvůli kterým jsem ji vlastně koupil. Zejména 5. kapitola mne poněkud zklamala - navzdory kvalitní pramenné základně se autor nedokázal ubránit stereotypům a klišé

Kdybys chtěl podrobnější info, pošlu ti recenzi od Boráka



fusilier: tvůj dotaz mne navedl k tomu, že jsem si v noci pečlivě přečetl úvodní kapitolu a výsledkem bohužel je, že moje nespokojenost stoupá. Většinu dokumentů a literatury, na které tam Frommer odkazuje, jsem totiž taky četl a několikrát jsem měl silný dojem, že Frommerova interpretace se výrazně liší od mých vzpomínek.
Teď právě jdu do knihovny, abych ověřil pasáž, která mě nejvíc bije do očí.
egli 13.6.2011 21:04 - č. 3188
egli
fusilier napsal v č. 3186:
"nečetli jste někdo tu novou knihu od Benjamina Frommera o retribuci, co vyšla před půl rokem?"
V originálu vyšla už 2004. Nečetl jsem jí, jenom jsem se na ní díval a zdálo se mi, že české prameny má zmapovány slušně.
čet.Hrad 13.6.2011 18:04 - č. 3187
čet.Hrad Bohužel je to věčné otvírání v novém okně na prohlížení značně zdlouhavé, ale přidávám si do oblíbených
fusilier 13.6.2011 17:18 - č. 3186
fusilier Sedím nad těma fotkama celé odpoledne a nemůžu se vynadívat. Ovšem nebýt náhody, vůbec bych o existenci té stránky nevěděl. A co se týče tématu, zvolil jsem cestu nejmenšího odporu, poněvadž jsem ani nevěděl, že můžu téma vytvořit.
Jinak mimochodem, nečetli jste někdo tu novou knihu od Benjamina Frommera o retribuci, co vyšla před půl rokem?
Honza M. 13.6.2011 16:45 - č. 3185
Honza M. Paráda! Pěkné fotky (a stránky vůbec, i když ta barevná kombinace se čte blbě). Co se týče "vhodného tématu", jestli ti opravdu chybí, proč ho nevytvoříš?
fusilier 13.6.2011 16:10 - č. 3184
fusilier Nenašel jsem vhodné téma, neb Československá armáda, či vojenské posádky nebyly vytvořeny, ale nedá mi to, abych se o tento web nepodělil. Pokud to sem již někdo dával, tak se omlouvám. Stojí za to se tím webem proklikat, mají tam nádherné fotky z vojenské akademie, ale také úžasnou kolekci ze slavnostního vyřazení absolventů. Inu, pastva pro oči.

vojenskaakademiehranice.ic.cz/prispevky.html
Honza M. 10.6.2011 15:26 - č. 3183
Honza M. Díky! To abych si obnovil průkazku do MZK
egli 8.6.2011 20:57 - č. 3182
egli
Honza M. napsal v č. 3181:
"jestli v některé z českých kihoven je přístupný "Der neue Tag" z doby protektorátu?"
vufind.mzk.cz/Record/MZK01-000229437
Honza M. 8.6.2011 17:43 - č. 3181
Honza M. Neví náhodou někdo, jestli v některé z českých kihoven je přístupný "Der neue Tag" z doby protektorátu?
egli 31.5.2011 19:25 - č. 3180
egli
jirasvo: Dlouhou dobu sháním ilegální výtisky Rudého práva z období od Mnichova do útoku na SSSR.
Kompletní ilegální okupační Rudé právo bylo v roce 1971 vydáno knižně (Rudé právo 1939-1945, nakl. Svoboda), stačí navštívit nějakou větší knihovnu.

Nebo si koupit v antíku:
www.antikvariatik.cz/rude-pravo-1939-1945-13714
(i když tady mi ta cena připadá trochu přehnaná)
bush 4.5.2011 11:44 - č. 3179
bush
Pavel Šrámek napsal v č. 3177:
""Rudolf Beran a jeho doba""
Nechápu, proč má Beran svou dobu, resp. osobnosti svou dobu ( tinyurl.com/64yewan ). "Not (...) men and their moments. Rather moments and their men." Erving Goffman

Pochybuji, že ta kniha bude něčím jiným přínosná než poukazem na jistý druh pramenů. Ostatně už propagační floskule o otevírajících se třináctých komnatách, spojení lidského osudu s příběhem vzestupu a pádu strany čpí domácím kronikářstvím.
egli 4.5.2011 10:03 - č. 3178
egli Vyšla kniha o protektorátních rozhlasových propagandistických skečích:
www.lidovky.cz/byl-vlasta-burian-kolaborant-...
Pavel Šrámek 4.5.2011 08:03 - č. 3177
Ústav pro studium totalitních režimů vydal knihu "Rudolf Beran a jeho doba". www.ustrcr.cz/cs/monografie#r-beran

Má skoro tisíc stran, čemuž odpovídá cena 592 korun.
Ondra 28.4.2011 19:01 - č. 3176
Ondra Dovoluji si upozornit na novinku na E-obchodu tvrze Bouda

obchod.boudamuseum.com/knihy1-c10/velka-knih...
egli 25.4.2011 11:51 - č. 3175
egli V Rusku byl vydán udajný Berijův deník, zatím dva díly z let 1937-41 a 1941-45, další budou následovat.

www.novinky.cz/koktejl/231521-slzy-ve-stalin...
www.kp.ru/daily/25669.3/829437/
www.kp.ru/daily/25673.3/832789/
rt.com/news/berias-diary-stalin-cried/

Bohužel pravost tohoto údajného "deníku" je velmi sporná. Autorem edice je stalinský apologetik Sergej Kremljov, autor knih "Berija - nejlepší manažer 20. století", "Proč zavraždili Stalina" atd. Kde údajný deník vzal, pořádně nevysvětlil (předal mu ho neznámý muž ), na analýzu ho poskytnout odmítl. I zveřejněné ukázky moc důvěru nevzbuzují.

"Deník" je vydavatelem prezentován jako "největší historická senzace 21. století... z tajných archivů, kde byl uchováván více než půl století, byl předán k publikaci S. Kremljovovi až nyní, kdy opadá kalná pěna pěrestrojkových "odhalení", očerňování a antisovětské hysterie..."

Pravděpodobnost, že jde o podvrh, je dost vysoká. Nebylo by to (nejen v Rusku) poprvé...
en.wikipedia.org/wiki/Hitler_Diaries
en.wikipedia.org/wiki/Mussolini_diaries
381-400 z 3072
<< 17 18 19 20 21 22 23 >>
Po