Knihy a časopisy o 2. světové válce a vojenské historii

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
221-240 z 3072
<< 9 10 11 12 13 14 15 >>
Po
egli 3.6.2012 20:16 - č. 3362
egli Tom: Měl jsem napsat, "mně" subjektivně nepřipadají moc čitelné. Myslím tím skutečně "čitelnost", ale někomu to třeba přijde jinak. Pro člověka zabývajícího se "třetí" republikou je to základní shrnutí Benešových názorů na budoucí zahraniční i vnitřní politiku nové republiky. A pro Benešovy kritiky vítaný zdroj citací pro ukázku, kde všude se Beneš "mýlil" nebo naopak, co špatného plánoval

V názorech na budoucí socializující demokracii, soužití se sovětským komunismem atd. ale nebyl sám. Vracet se k tomu, co tady bylo za první republiky, nechtěl v podstatě skoro nikdo (partajnictví, korupční skandály, nezaměstnanost, hosp. krize). I všechny odbojové programy počítaly s tím, že v nové republice bude zjednodušená politická scéna a značně socializované hospodářství.
ShawnRay 3.6.2012 18:10 - č. 3361
ShawnRay Egli: díky za info.

Ty 3 díly od Haubnera, už jsou doma, stálo to 9 stovek, a myslím že dobrá investice, vypadá to fakt dobře.
Tom 3.6.2012 17:31 - č. 3360
Tom
egli napsal v č. 3359:
"Jinak za války napsal také knihy Úvahy o slovanství nebo Demokracie dnes a zítra, které jsou ale dnes docela nečitelné."
Můžeš to nějak upřesnit nebo rozvést, prosím?
egli 3.6.2012 10:34 - č. 3359
egli
ShawnRay napsal v č. 3357:
"Zdravím, četl někdo Benešovi paměti? zajímalo by mě, když si koupím toto: knihy.heureka.cz/komplet-edvard-benes-pameti... Co tam bude za díly: Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství a Mnichovské dny? "
Ano, budou tam tyto dva díly + kniha dokumentů k Benešově činnosti v letech 1938-45.

Beneš již za války plánoval celkem třídílné paměti, jejich koncepci průběžně měnil a stále doplňoval. Za života stihl vydat jen druhý díl (Paměti II) - "Od Mnichova k nové válce a novému vítězství", věnujícící se převážně období 1939-43. Ten pak vyšel v několika vydáních v letech 1947-48. Až těsně do publikace tam Beneš stále něco upravoval a měnil, třeba do části věnované smlouvě se SSSR a sovětským slibům nezasahování do vnitřního vývoje ČSR doplnil příznačnou poznámku: "Mýlil jsem se tehdy ve svém úsudku a očekávání, či nikoli? Jen budoucnost sama může na tuto otázku odpovědět. Ať tak či tak, moje víra a upřímnost byla tehdy nanejvýš opravdová".

Ve velkém stupni rozpracovanosti měl první díl pamětí věnovaný událostem směřujícím k Mnichovu (Mnichovské dny). Ten byl poprvé z pozůstalosti vydán v roce 1955 v Londýně a v roce 1968 i v Praze.

Toto poslední třídílné vydání editora M. Haunera z roku 2007 je asi "definitivní". Je tam kvalitní úvod, jsou tam shrnuty různé doplňky, úpravy, které Beneš v pamětech prováděl a dosud nepublikované části.
ShawnRay napsal v č. 3357:
"Popř. co vůbec vydal všecko za paměti? "
Vydal taky paměti z první světové války (Světová válka a naše revoluce), jak uvádí M. Hauner, z vysokých evropských politiků je Beneš spolu s Churchillem jediný, kdo veřejně publikoval paměti z první i druhé světové.
ShawnRay napsal v č. 3357:
" Nebo třeba některá další Benešova díla?"
Docela užitečná je i Benešova kniha Šest let exilu a druhé světové války (vydáno několikrát v 1945-47), což je sborník různých Benešových projevů, smluv a dalších dokumentů z činnosti čs. exilu za WW2.

Jinak za války napsal také knihy Úvahy o slovanství nebo Demokracie dnes a zítra, které jsou ale dnes docela nečitelné.
Honza M. 21.5.2012 13:27 - č. 3358
Honza M.
bush napsal v č. 3338:
"pokud by Irving měl něco v hlavě, podá si většinu "objektivních" seriózních historiků k večeři na talíři, protože použije narativistické teorie útočící na historii "
bush napsal v č. 3334:
"Jestliže se soud vedl v rovině objektivity historické práce, divím se, že nikdo nevyrukoval třeba s narativistickou kritikou historie."
Protože teď zrovna Evansovu knihu čtu, nedá mi to, abych se k této diskusi nevrátil.

Sám Richard Evans se k problému, na který bush naráží, vyjadřuje na str. 37:
Historikové se sebou vzájemně mnohdy nesouhlasili a akademické rozpory často zahrnovaly obvinění z chybného čtení nebo nedbalé práce se zdroji nebo vykládání faktů za hranice toho, co dovolovaly důkazy. Jak bude možné rozlišit mezi interpretací a vysněnými představami, argumentem a tendenčností, výkladem zdrojů za použití představivosti a přímou manipulací s nimi, drobnými faktickými chybami a záměrným zkreslením dokumentů nebo neúmyslným vynecháním relevantního materiálu a záměrným zamlčením nepohodlného důkazu?

Tento úkol nám v jistém smyslu ulehčil Irving, když opakovaně trval na tom, že nepředkládá argument do diskuse, ale jednoduše vypráví pravdu.
Ačkoliv David Irving se během procesu i po něm opakovaně stavěl do role obhájce svobody slova a obhájce svobody historického bádání, byl to přeci on, kdo soudně zažaloval Deboru Lipstadtovou, že ho ve své historické studii nařkla z manipulace s historickými fakty. Tedy přesně jak tu napsal ja_62 (3339), Irving nemohl napadnout meze objektivního poznání historie už z důvodu vlastního přesvědčení, že on četl dokumenty a tudíž on zná celou pravdu, a ne nějaká americká historička, která ani neumí německy a holocaust zná jenom z literatury a vyprávění.
ShawnRay 20.5.2012 21:48 - č. 3357
ShawnRay Zdravím, četl někdo Benešovi paměti?

zajímalo by mě, když si koupím toto:

knihy.heureka.cz/komplet-edvard-benes-pameti...

Co tam bude za díly: Od Mnichova k nové válce a k novému vítězství a Mnichovské dny?

Popř. co vůbec vydal všecko za paměti?

Díky všem za odpovědi.
EDIT: našel sem obsahuje to, to co sem psal. Btw. četli jste to někdo, doporučujete? Nebo třeba některá další Benešova díla?
Tom 13.5.2012 22:03 - č. 3356
Tom
DAVID M napsal v č. 3354:
"Mnoho čtenářů, kteří léta netrpělivě čekají na autorovu knihu Ne nebi východní fronty bude právě touto částí knihy nejvíce potěšeno "
Poznávám se v tom a je to důkazem toho, že když hodně řvu a vyskakuju, dosahuji efektu "mnoho"
ztes 13.5.2012 21:04 - č. 3355
Proč ta skromnost? Tato a vaše společná kniha je top kvalita. Znovu se ukazuje jak je důležité míti Rajlicha. Další knihy plánuje na příští rok? Knihu o letcích plánuje i L. Kudrna.
DAVID M 8.5.2012 17:36 - č. 3354
DAVID M V jednom z předchozích příspěvků jsem oznamoval, že se objeví na pultech nová kniha od dr. Jiřího Rajlicha pojednávající o jednom z nejznámějších čs. válečných letců, legendárním generálu Františku Fajtlovi. Konečně se mi kniha dostala do rukou a mohu napsat první osobní hodnocení. Troufám si říci, ikdyž to může znít trochu drze, že je to jedna z nejlepších knih letošního roku. Kdo zná autorovi předchozí publikace tomu není třeba více vysvětlovat a rozhodně nebude zklamán. Myslím, že František Fajtl nemohl být připomenut lepším způsobem. Jelikož si myslím, že by si právě tato kniha zasloužila podrobnější recenzi, tak pro začátek pouze stručně. První tři čtvrtiny jsou psány z pohledu leteckého historika a čtenář v nich nalezne mnoho poprvé zveřejněných informací i dosud nepublikovaných fotografií, vyzdvihl bych především pasáž věnující se východní frontě. Mnoho čtenářů, kteří léta netrpělivě čekají na autorovu knihu Ne nebi východní fronty bude právě touto částí knihy nejvíce potěšeno - je tam opravdu vše, bojová hlášení, protivníci, vyvracení velké části mýtů týkající se tohoto bojového údobí. Této pasáži je věnováno více jak 300 z celkového počtu 867 stran textu. Poválečné činnosti Františka Fajtla je věnována rovněž značná část textu, nevyjímaje jeho práci u SLI, kde se věnoval vyšetřování leteckých nehod. Závěrečná pasáž je psána rodinou Františka Fajtla, především jeho mladší dcerou Jitkou Režnou, které je uvedena rovněž jako spoluautorka celé publikace. Pohled členů rodiny pouze dokresluje a podtrhuje celkový dojem. Jedná se o vynikající publikaci, kterou doporučuji a které bych rád v budoucnu věnoval obsáhlejší recenzi, jež si bezesporu zaslouží.
Dzin 29.4.2012 00:22 - č. 3353
Dzin Dočetl jsem Armagedon, Bitva o Německo 1944-1945, Max Hastings. Musím říci, že se mi opravdu dost líbila a mohu jednoznačně doporučit. Je spíše v obecné rovině a zabývá se než daty a fakty popisem posledních měsíců WW2 z pohledu všech možných zainteresovaných lidí. Stylem mi to dost připomělo Ryana a jeho Poslední Bitvu, ale tohle mi přišlo ještě čtivější, rozsáhlejší a kupodivu také více faktografické. Celkově opravdu spokojenost.
Tom 22.4.2012 20:38 - č. 3352
Tom Pánové, mám tu jedno lehce okrajové téma - knihy pana Vejvody o historii bezmotorového létání u nás:

www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&amp;...
www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&amp;...
www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&amp;...

Jsem z toho dost unešen, hlavně co se týče rozsahu a záběru uváděných souvislostí mimo hlavní téma, teda mimo plachtění. Nepamatuju, že bych se kde dočetl o genezi Masarykovy letecké ligy, o zasedání FAI u nás (včetně účasti polárníků) atd. Taky se dá docela dobře zorientovat ve světovém vývoji plachtění. A přechází to přes období wwII, takže určitě budu dávat dohromady nějakou recenzi-rešerši

Fakt doporučuji.
DAVID M 20.4.2012 17:25 - č. 3351
DAVID M Tak jak jsem Vám slíbil, anoncuji, že hned na počátku května vychází ve SK kniha Jiřího Rajlicha mapující pestrý život Františka Fajtla. V této knize je krom jiného velice detailně popsána účast našich letců na východní frontě. Je to opět "velká" kniha, pomalu 900 stran, tak se máme na co těšit. Více viz. www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&amp;...
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
Honza M. 20.4.2012 12:49 - č. 3350
Honza M. Díky. Takže si Evansovu knížku aspoň pujčím, abych si vědomosti o popíračích také prohloubil.
ja_62 19.4.2012 19:18 - č. 3349
ja_62
Honza M. napsal v č. 3333:
"jestli se kniha liší nějak zásadně od "Historie před soudem.", kterou napsala přímo Lipstadtová?"
Po dočtení českého překladu mohu prohlásit, že Historie před soudem je dílo podstatně širšího záběru, ale také o dost mělčí hloubky - Lipstadtová popisuje proces z mnohem osobnějšího úhlu, věnuje se i tématům, která Evans ignoruje anebo popisuje jen stručně, ale nejde zdaleka do takové hloubky jako on - resp. zatímco Evans se nijak nerozepisuje např. k otázce plynových komor v Auschwitz /kterou se před soudem zabýval Robert Jan van Pelt/, ale třeba Irvingovo podání náletu na Drážďany a jeho čarování (resp. čachrování) s prameny k němu Lipstadtová věnuje okolo pěti stran, zatímco Evans mu věnuje něco přes třicet. (Lipstadtová také neodkazuje na jediný pramen, ale to může být specifikum českého vydání, resp. dle náhledu na Amazonu tomu tak je. Taky jsem asi poněkud ovlivněn kvalitami překladu, např. tím, že české vydání překládá název popíračského Institute for Historical Review, což činí asi třikrát a pokaždé jinak.)
egli 11.4.2012 13:31 - č. 3348
egli
Honza M. napsal v č. 3347:
"K.H. Frank: vzestup a pád karlovarského knihkupce"
To je jen název druhého (a rozšířeného) vydání.

Jinak o Frankovi ještě před pár lety vyšla kniha "Vzestup a pád K.H. Franka" od. J. Divišové, ale tu skoro ani nemá cenu zmiňovat.
Honza M. 11.4.2012 13:15 - č. 3347
Honza M.
egli napsal v č. 3346:
"Frankův životopis od D. Tomáška a M. Moulise (Život plný nenávisti)"
Nejmanovalo se jejich kniha spíš "K.H. Frank: vzestup a pád karlovarského knihkupce" ?
egli 10.4.2012 18:26 - č. 3346
egli Upozornil bych na pár zajímavých německých knih z poslední doby:

1) René Küpper: Karl Hermann Frank (1898-1946). Politische Biographie eines sudetendeutschen Nationalsozialisten
- první podrobný odborný životopis K. H. Franka, měl by zřejmě v tomhle roce vyjít i česky. V češtině už vyšel Frankův životopis od D. Tomáška a M. Moulise (Život plný nenávisti), ale to byla spíš populárně psaná kniha.

2) Richard Lein: Pflichterfüllung oder Hochverrat? Die tschechischen Soldaten Österreich-Ungarns im Ersten Weltkrieg
- kniha rakouského historika se zabývá českými vojáky v rakouské armádě za první světové války. Hlavním tématem je údajná nespolehlivost českých vojáků a jejich hromadné dezerce, legenda, na které se mezi válkami vzácně shodovali jak Češi, tak Němci, každý ale z jiného úhlu - pro Čechy věc k oslavě, pro Němce zrada. Lein podrobně rozebírá známé příklady údajné zrady a dezerce 28. pěšího pluku z Prahy a "zborovského" 35. pěšího pluku z Plzně a 75. pěšího pluku z Jindřichova Hradce. Dokládá, že porážka těchto pluků vyplývala z katastrofální vojenské situace, což potvrdila i následná vyšetřování, jejichž výsledky ale nebyly zveřejněny. O nějaké zradě či hromadných dezercích nelze mluvit a jde jen o mýtus, později živený z obou stran (vytváření legendy je také jedna z kapitol).

3) česky by letos měla vyjít i již zmiňovaná kniha D. Brandese - Sudetendeutsche im Krisenjahr 1938
Dzin 8.4.2012 16:20 - č. 3345
Dzin Poradíte někdo knihu o našem západním odboji? A kdybych ještě specifičtější, tak o podvratné činosti komunistů.
Tom 23.3.2012 18:47 - č. 3344
Tom
DAVID M napsal v č. 3307:
"Tak snad se mohu pochlubit, že je to opět o něco blíže www.svetkridel.cz/index.php?id=knihydet&..."
První dojmy z knihy "Jan Ferák a ti druzí" - BOMBA!!!
Honza M. 22.3.2012 10:38 - č. 3343
Honza M. egli: Díky za tip! Taky doufám, že zdigitalizují i starší ročníky a nezůstanou na cestě nejmenšího odporu.
221-240 z 3072
<< 9 10 11 12 13 14 15 >>
Po