Sturmtiger: Tank?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
181-200 z 489
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po
nemetko 5.3.2004 11:09 - č. 318
nemetko Samotny podvozok je dajme tomu v pohode, ale netreba ho este pretazovat velkou silne pancierovanou nadstavbou, pravdepodobne by stacilo riesenie v style karl ci hummel, alebo pouzitie lafety a stala by sa z neho tahana obliehacia zbran, tak ako je ST konstruovany ide o samohybne delo, ktore vlastne ku koncu vojny nemalo ziadne pouzitie a je to len taka hracka... Pokial by tuto zbran potrebovali na dobijanie miest, viem preco ho tak silne pancierovali a podobne, ale v takychto bojoch sa dostatocne ucinne prejavili uz modely SiG33 na podvozkoch Pz-I a Pz-III pripadne brumbar a ST tak ostava iba akousi megalomanskou zbytocnostou...
Marek 5.3.2004 10:35 - č. 317
Marek nemetko : vzhledem k požadavkům na sílu pancéřování a tím i jeho hmotnost, vzhledem k hmotnosti střel a samotné zbraně to bylo podle mého názoru nejlepší řešení z možných. Řekl bych, že podvozek Pz IV by možná nestačil.
Pokud budu brát v úvahu jen pancéřování samotné nástavby tak Sturmtiger má na čele i na bocích o 30 mm silnější pancíř. Rozdíl celkem slušný a nutno říct, že toto zesílení si situace vyžádala. Když k tomu připočtu i hmotnost střel a jejich počet, tak to děla +/- cca 5 tun. Hmotnost 380 mm RW 61 neznám, ale určitě o nic lehkého nešlo.

Navíc podvozek IV se hojně využíval pro samotnou Pz IV, pro Hummel, Jagdpanzer IV a další. Podvozek Panthera nutně potřebovali pro samotný tank, protože jej chtěli chrlit v co největších počtech. Navíc na něm stavěli ( podle mého názoru ) velmi zdařilý Jagdpanther.

Takže který vhodný podvozek napadá Tebe ?
nemetko 5.3.2004 10:26 - č. 316
nemetko Ten samotny vrhac raketovych striel, je naozaj posobiva zbran, a na obliehanie a nicenie komunikacii a spojenia v "zazemi" by bolo velmi ucinne, ale preco ho potom davat na prechlastanu plosinu Tigra?
Marek 5.3.2004 09:43 - č. 315
Marek nemetko : Ve Stalingradu nezdrahli, protože tam je žádné Sturmtigery neostřelovaly.
Ten postup nepřátelské pěchoty v době kdy do míst jejich úkrytů ( byť pravděpodobných ) vystřelil Sturmtiger bych si skutečně přál vidět .
Marek 5.3.2004 09:39 - č. 314
Marek karaya1 : Tak podstatný rozdíl v rychlostech tam není. Zase takový hlemýžď to nebyl. Oproti tomu účinek dopadu střely je v porovnání s municí ze StuH 42 značný.

....Zato palba na seřadiště, předpokládaná místa velitelství, nádraží,... by, myslím, byla efektivnější....

Plný souhlas. To samé jsem se snažil formulovat o několik příspěvků níže. Sturmtiger by našel mnoho jiných uplatnění než jen aby bořil města.
nemetko 5.3.2004 09:37 - č. 313
nemetko Jasne, ale chapes postup typu, ze moje jednotky sa kriju a postupuju v momente ked krycia palba a nebezpecenstvo friendly fire pominie, zatial co rusaci postupuju este v case palby ST a ako dokazali aj v stalingrade, hned len tak nezdrhaju, a potom tu mas problem lepsieho sa krytia v sutinach, hlavne ked nepriatelska pechota postupuje k zamaskovanym Ivanom cez otvorenejsi priestor...
karaya1 5.3.2004 09:29 - č. 312
karaya1 Jen taková poznámka: proč používat ST na přímou palebnou podporu? To už je lepší třeba takový StuH-42.. Než tam ST přijede, už je dobyto
Zato palba na seřadiště, předpokládaná místa velitelství, nádraží,... by, myslím, byla efektivnější... Samozřejmě je zde problém součinnosti průzkumu a ST (což je ostatně i v případě přímé podpory), ale ten, kdo útočí, by měl mít převahu a toto si zajistit.

michal (309): USA ani SSSR by ST nepotřebovaly, znamenalo by to pro ně jenom další zbytečnou zátěž, však kolik normálních děl (samohybek) mohli za stejné náklady vyrobit? A ona ani bubnová palba ze stovek děl není žádná pohoda... Viz třeba Seelöwské výšiny... (i když tam Heinrici vojáky včas stáhl, jinak by Rusové pouze přešli oranici a nikdo by tam nezůstal..)
Marek 5.3.2004 08:52 - č. 311
Marek nemetko : Tak myslím, že pěšáci určitě nebou přicházet s menší opatrností, protože nikdo z nich není nezastřelitelný superman a stejně tak nikdo z nich nebude chtít "zdechnout" zbytečně. Takže patřičné krytí při postupu zvolí asi každý.
Je pravda, že ruiny a sutiny se brání lépe než stojící stavby, ale tohle je trochu jiný případ. Pokud to budu brát, tak jak píšeš, tak pokud se před oním "čučícím" Ivanem zhroutí například celý dům, tak souhrn efektů jako tlaková vlna, střepiny, všude kolem rozmetané zdivo, trámy apod zapůsobí natolik dostatečně na jeho psychiku, že si rozmyslí, jestli se vydá kupředu vstříc Sturmtigerům a doprovodné pěchotě, nebo jestli raději nevezme do zaječích dřív než další výstřel smete jeho dosavadní úkryt.
Jinak argumenty o ohrožení vlastních jednotek neberu jako nějak závažné, protože Sturmtiger bude vždy střílet před sebe a rozhodně drastičtější účinek bude v místě dopadu střely a ne u doprovodných jednotek, které mají možnost se krýt za touto "palebnou podporou".
nemetko 5.3.2004 08:05 - č. 310
nemetko Ale ty si nemas predstavit Ivana ktory prezije zasah... Je to asi takto, Ivan cuci v dome, ked tu sa pred nim zruti cela zastavba, vybehne z baraku, obsadi sutiny v ktorych je mensie riziko, ze ich bude chciet niekto rucat a poskytuje lepsiu ochranu, a pesci prichadzaju z mensou opatrnostou, v ocakavani ze nikto neprezil... Chapes?
michal 4.3.2004 22:42 - č. 309
michal Marek:On je rozdíl brát Sturmtiger jako zbraň samotnou a její potenciál při nejlepších podmínkách,jak výroby,tak zásobování a okolností:Tím jest myšleno:Vyhrávajcí německo,sériová výroba ST(po desítkách).Dostatek paliva a nový motor s 900+k.
A stím polemizovat.Co je to za zbraň a kde by mohla být dobrá a špatná.Například ST ve zmíněném počtu 50-ti kůsů mohl být hrozivou silou.S 900k motorem,určitě.
-Hádat se o kategorii městský tank nebudu.Na to ať si každý udělá vlastní názor je to prkotina,ale myslim,že je to nejúčinější co mohli do města dotáhnout,kromě věcí jako byla "Tlustá Berta"za WWI.

A Je rozdíl,když vezmu v potaz situaci německa 44-45-nedostatek paliva,bombardovaný průmysl a nepřátelé za dveřmi,což nabýzelo pouze boje ve vlastních městech do nihž se ST opravdu nehodil.
Za těhle okolností byla ST a KT a všechny podobný Hitlerovynky naprostá hloupost a nerozum,který je však pro hitlerovy vědce dosti charakteristický.Prohrávající stát nemůže takhle hýřit zdroji.

Z toho:ST je zbraň ideální na obléhání "nepřátelských"měst.Ideální zbraň pro silnou mocnost,která nemá bombardovaný továrny a ideální zbraň pro mocnost,která má vlastní ropný pole a jejíž tanky nejezděj na přerobený dřevo a řepu. =>Mít ho SSSR nebo USA z Berlína by moc nezbylo a němci by měli moc hystorek o stašný zbrani nepřítele díky který prohráli,ale takhle je to jen jedna z dalších hraček Hitlera.


Nemetko:RT:S tim se dá jedině souhlasit,ten tam patří taky.
ST:Jako polní dělostřelecká podpora je na nic-pomalá střelba a zmíněná nezamaskovatelnost s malím dostřelem.To se do otevřenýho pole nehodí.
-Vím že jsme o tý pěchotě už mluvili,ale furt si neumim představit takovího Ivana,kterej by v barikádě přežil zásah timhle.Uznej že to ve slušnym okolí vyčistí vše.Co víc chtít?A strach o vlastní jednotky?Přece nebudou střílet do svejch,znám ničivost střel,dostřel,pozice našich,odhad pozice nepřítele,tak přece nestřelim do svejch.Beru nějakej okap,dlažka,smetí,může někoho zranit,ale nepřítele to zraní mnohem víc.
nemetko 4.3.2004 08:09 - č. 308
nemetko Ked uz mestsky tank tak potom RammTiger... Naozaj silny pancier, radlica na odstranovanie prekazok a "suti" vyzbrojeny jednym gulometom, co na pechotu nepriatela bohato stacilo, pancier bol akosi "nad" pancierom tanku, takze zapalne bomby a magneticke miny neohrozovali priamo tank, a mohol poskytnut ochranu postupujucim pescom, ktory by cistili dobyte uzemie... tomu hovorim mestsky tank...

ST naproti tomu brutalnou silou vybusniny rucal zastavbu a poskytoval nepriatelskej pechote vhodne krytie za sutinami ktore vyrobil, hovorili sme tu uz o tom... ST sa mi vidi vhodnejsi ako delostrelecka podpora, tu ho ovsem znevyhodnuje maly dostrel a demaskujuci dym stupajuci z miesta odpalu rakety...

Co sa tyka ST a SteelPanthers, napadlo vas niekedy aky minimalny dostrel ma ST? A ze ho SP vobec neobmedzuju? Ked si vsimnes ake ucinky ma dopad rakety na ciel, tak zsitis, ze minimalne do 500m ohrozuje vlastne vozidlo, to reprezentuje asi 10 hexov, a na tuto vzdialenost v SP pechotu ST ani nezbadas, takze musis vysunut pechotu dopredu a vrazdit ju vlastnym ST...
Marek 4.3.2004 07:45 - č. 307
Marek michal : ad (294) Ano. Máš pravdu, že Sturmtiger hodnotím kladně, ale úplně ve všem se zase neshodneme.

Rozhodně teda odmítám označit nějakou kategorii jako "městský tank". To je podle mě prostě blbost. Dají se vynalézat zbraně, které zlepší boje ve městech a ruinách celkově, ale rozhodně bych se teda nevydal cestou, kdy bych usiloval o vývoj nějakého tanku jen a jen pro boje ve městech.
Já na Sturmtiger nahlížím celkově jako na techniku postavenou na celkem osvědčeném podvozku (jiný by asi těžko vyhověl ), s dostatečným pancéřováním a silnou výzbrojí. Rozhodně ho ale neberu jako něco, co se hodí jen "do města" apod.
Myslím si, že by své uplatnění nalezl i při podpoře útoku a obrany a to nejen ve městech.
Takže pro shrnutí - Sturmtiger ano, ale ne jako kategorie "městský tank".

ad (306) Tady se neshodnem už vůbec. Mít jich 50 ve Stalingradu ( jak píšeš ) je fantazie. Asi by bylo pěkné číst o tom jak si tam vedly nebe nevedly, ale protože v té době neexistovaly, tak je zbytečné o tom polemizovat. Hodnotit by se dalo z reálných úspěchů v době, kdy už byly ve výrobě, ale těch pramenů je zatraceně málo.

No a poslední poznámka : ani nový Maybach o 900 i více koních by toho moc nevyřešil v době, kdy řešili problém "co nalít do nádrží". Netroufám si odhadnout kolik procent tvořily jaké ztráty, ale podle toho co jsem se dočetl v knihách, tak v období 1944-45 byl celkem dost velký podíl na straně leteckých útoků a pak taky na straně vlastních osádek, které po vyčerpání zásob PHM už jaksi něměly co doplnit a řešily to destrukcí nebo aspoň odnesením toho co se dalo ( optika atd ).
Tady to možná na straně německých konstruktérů chtělo přehodnotit jaké motory upřednostnit, zvláště když všechny nové tanky a samohybná děla byly příliš těžké ( Tiger B, Jagdtiger, ... ). To je ale jen domněnka. Nemám takové znalosti a informace, abych posoudil, jestli to bylo možné a nakolik by jim to třeba mohlo zkomplikovat situaci z jiného pohledu.
michal 3.3.2004 21:11 - č. 306
michal Nemetko:(301):To je pravda Zpět k ST.Nejlepší co němci měli ve městech.Konečné řešení problému tam kde bota tanky tlačila.Mít jich 50 ve stalingradu tak by z něj nic nezbylo.Bohužel jen,že byl pomalý,němci měli vyrobit nový Maybach,ten HL230 byl pro Panther ještě dostačujíci,ale pro Tigery/Könischtigery a modifikace to chtělo aspoň 900koní.obzvláště KT.
DuGalle 3.3.2004 19:16 - č. 305
DuGalle nemetko:
nemetko 3.3.2004 18:10 - č. 304
nemetko Ospravedlnujem sa vsetkym spolocnostiam bojujucim proti rasizmu. Ja nie som rasista, s niekolkymi romami som chodil do skoly, bol som na vojne a s jednym som kamarat.

Ale to co sa deje na vychode je svinstvo...
nemetko 3.3.2004 18:09 - č. 303
nemetko tak hej:

Predam obchod, pri rychlom jednani zlava. Zn.: Vychodne slovensko.

a variacia

Predam zabehnuty obchod, kazdy vecer prazdny ako po rabovacke. Zn.: Vychodne slovensko.

Ako chcu romovia strajkovat? To vratia socialne davky, alebo na protest zacnu pracovat?

Do romskej osady pride Bratislavske auto, cele cierne, velka limuzina, vystupi chlapik v obleku a hovori: Mily romovia vlada pre vas vyclenila peniaze na aktivacne poplatky. Mame pre vas pracu. zajtra sa mozes hlasit ty... Cigan: Dig more a preco prave ja mam taku smolu...

Preco cigani rabovali alkohol sladkosti a cigarety? Lebo cigarety zahanaju pocit hladu, cokolada doda vela energie a chlast... Sak su to slovaci, nie?
DuGalle 3.3.2004 18:01 - č. 302
DuGalle nemetko: napiš nějaké, please
nemetko 3.3.2004 17:28 - č. 301
nemetko Hej zijem na zapadnom slovensku a jedine ako sme vnimali protesty ciganov bolo, ze sa zacali sirit vtipky... Ale nechcel by som byt na vychode, v dobe ked rabovali... Inak, netyka sa to ST
michal 2.3.2004 21:26 - č. 300
michal Romulus a Rémus byli potomci těch co přežili masakr v Tróji a založili Řím.

P.S.S.:To nebyla narážka na tebe.Jen lehký spůsob,jak se vyhnout diskusi na téma rasizmus.+To co je na slovensku=souhlas s tebou.
DuGalle 2.3.2004 21:17 - č. 299
DuGalle Romania má něco do sebe. Ale co má společného některé z těchto slov s Trójou?

P.S. Nemít rád cikány není rasismus, ale zkušenost. Zkus jít na Východní Slovensko říkat místním, že jsou rasisti, zejména po té, co se jim tam proběhne rabující banda...
181-200 z 489
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po