Konec války v Čechách a na Moravě 1945

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
21-40 z 320
1 2 3 4 5 >>
Po
Kralik 6.5.2010 12:22 - č. 400
Kralik muzeum-uo.cz/download/Vlasovci_Avion_UO.pdf
Green 5.5.2010 21:40 - č. 398
Ve své práci z r. 2005 to T. Staněk naformuloval takto: "Úředními prameny je mj. doloženo postřílení 41 osob na příkaz důstojníka v uniformě RA v Praze XIX u biografu Bořislavka."
Předpokládám, že o tom bude mluvit zítra i v tom avizovaném dokumentu, stejně jako o Postoloprtech. Jinak vůbec nechápu, proč ČT s tím "odhalením" vyrukovala zrovna dneska a proč ten pořad nezařadila do vysílání až o týden později.
egli 5.5.2010 19:35 - č. 397
egli Díval jsem se do Staňka, konkrétně k tomuto píše:

"Dne 9.5.1945 byl na příkaz nezjištěného důstojníka v uniformě Rudé armády odváděn na práce transport jedenačtyřiceti internovaných osob, které byly v Praze XIX postříleny u biografu Bořislavka."

mělo by to být tady:
tinyurl.com/borislavka
Honza M. 5.5.2010 15:55 - č. 396
Honza M.
egli napsal v č. 393:
"uvádějí to datem 5. května 1945"
Tak kdyby to bylo 5. května, těžko budou ti čumilové mávat čs. vlaječkami na projíždějící tanky, že...

Ale jsem poněku zmaten z označení - bílé (světlé) pásky mají na rukávu jak lidé ze začátku vedení v koloně (včetně žen), tak i muži v uniformách, kteří řídí vykopávání hrobu. Jsem si vědom toho, rudé pásky s písmeny RG jsou převážně moderní mýtus, ale těžko budou strážci nosit označení zaměnitelné se zajatci.
Tom 5.5.2010 15:12 - č. 395
Tom Já se z něj pos... www.novinky.cz/domaci/199425-klaus-pokousel-...
mbbb 5.5.2010 12:05 - č. 394
mbbb tady je k tomu taky něco:

aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek...
egli 5.5.2010 10:00 - č. 393
egli Nevím, proč tam píšou "Hodně toho vypovídá o temné kapitole českého protinacistického odboje" a uvádějí to datem 5. května 1945. Co má poválečný (viz náklaďák, Rusové) masakr společného s protinacistickým odbojem?

O lynčích a masakrech Němců (včetně upalování zaživa) po konci války v Praze píše T. Staněk (Perzekuce 1945), pokud si vzpomínám uvádí asi 500 obětí.
Zmasakrovaných českých civilistů v předchozích dnech 5.-8.5. bylo taky několik set (Pražačka, Krč, Úsobská ulice, Jelení příkop, Masarykovo nádraží, Brettschneiderova vila, Lahovice, Popovice, Barrandov...) Odsouzen pokud vím, nebyl ani na jedné straně nikdo.
Honza M. 5.5.2010 06:43 - č. 392
Honza M. Ukrývaný film zachytil lynč Němců (iDnes, 5. května 2010 ):
zpravy.idnes.cz/mrtvolam-v-ulicich-prejizdel...

Film, který zachycuje hromadné zabití údajně Němců (nemám zvuk, tak jen to, co čtu)
ja_62 26.8.2009 17:10 - č. 391
ja_62 Tak pokud vím, Heydrich se otevřeně zmiňoval o tom, že část těch - z hlediska Německa - nejnebezpečnějších Čechů bude nejspíš nutno "postavit ke zdi".
A nyní, pánové, několik myšlenek o konečném řešení, musí s sebou přinést toto:

Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci. Tento prostor je srdcem říše a nemůže trpět, to ukazuje německý vývoj v historii, aby z tohoto prostoru přicházely znovu a znovu rány dýkou proti říši. Nechci však snad říci o konečném poněmčení tohoto prostoru: pokusíme se tedy teď podle staré metody poněmčit českou verbež, nýbrž říkám docela střízlivě: začíná to věcmi, s nimi můžeme už dnes maskovaně začít. Abychom získali přehled o tom, kdo z lidí v tomto prostoru je schopen poněmčení, musím provést soupis v rasově národnostním smyslu. To tedy znamená, že musím získat nejrůznějšími metodami, nejrůznějšími oklikami příležitost, abych jednou ohodnotil veškeré obyvatelstvo z hlediska rasového a národnostního. Ať už pomocí rentgenu, prohlídkami ve škole, nebo tím, že rasově přezkoušíme mládež při zdánlivém uložení pracovní služby.

Musím mít celkový obraz národa a pak mohu říci, tak a tak vypadá obyvatelstvo. Jsou to takovíto lidé: jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa. Uprostřed zůstává střední vrstva, kterou musím přesně vyzkoušet. V této vrstvě jsou dobře smýšlející lidé špatné rasy a špatně smýšlející lidé dobré rasy. U těch dobře smýšlejících špatné rasy se to asi musí udělat tak, že je nasadíme do práce někde v říši, jinde a budeme se starat o to, aby už neměli děti, protože je nechceme v tomto prostoru dále rozvíjet. Ale nesmíme je odradit. To vše je řečeno jen teoreticky. Pak zůstávají špatně smýšlející lidé dobré rasy. Ti jsou nejnebezpečnější, poněvadž je to rasově dobrá vůdcovská vrstva.

Musíme uvážit, co s nimi uděláme. U jedné části špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídlit je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi; poněvadž vystěhovat je nemohu, neboť by tam na východě vytvořili vedoucí vrstvu, která by se postavila proti nám.
[2.října 1941]
Dzin 25.8.2009 22:18 - č. 390
Dzin rkkk: Pro Českoslovenso to ale byla výhra. Protože ať byli komunisté jakýkoliv, narozdíl od nacistů nechtěli část maší populace poněmčit a zbytek vyhladit. Ano, sice to maskovali jako odsun, ale úplně stejně byl chápán holocaust, jako odsun židů.
ja_62 25.8.2009 16:01 - č. 389
ja_62
rkkk napsal v č. 373:
" K největšímu vyvražďování dohnal nacisty právě neúspěch na frontách - v situaci, kdy jejich vojáci a civilisté umírali po statisících, tak se na cenu lidského života koukalo jinak, než v době míru."
To ses dočetl u kterého neonacisty konkrétně?
ja_62 24.8.2009 17:13 - č. 388
ja_62
rkkk napsal v č. 371:
" Stauffenbergovo spiknutí dokazuje, že takových lidí bylo v Německu mnoho. "
Průběh spiknutí 20. července (mimochodem vedeného Carlem Goerdelerem, ne plk. Stauffenbergem jak často píší ti povrchnější autoři ) ukazuje že jakás takás oposice (poměrně nesourodá vzhledem k účasti konservativních měšťanských politiků na jedné a zklamaných nacistů, jako Stauffenberg, snažících se naznačit možnosti dohody se SSSR na basi "socialismu", na druhé straně) se vzchopila k činu až v momentu kdy situace pro Německo byla téměř bezvýchodná, a i v této situaci ji jen málokdo otevřeně podpořil.
ja_62 24.8.2009 16:54 - č. 386
ja_62
rkkk napsal v č. 381:
"Úplně vidím Goeringa, jak na tajném sjezdu NSDAP odhaluje zvěrstva SS, aby likvidoval Himmlerovy lidi."
I u zakladatele Gestapa by snad toto možné bylo , jenomže odhalení přehmatů (zvěrstev) některých nepohodlných spolustraníků by mu nezabránilo pokračovat v těch, které by se mu zdály vhodnými. (Nemluvě o tom, že některá nepříjemná fakta o spolupráci mezi Luftwaffe a SS při experimentech na vězních KL by nejspíše musel tajit i nadále.)
Kromě toho nevidím, proč by to měl dělat - podobné ospravedlňování se zcela vymyká nacistické tradici - za tzv. Noci dlouhých nožů (kdy mimochodem Göring s Himmlerem spolupracoval) bylo vedení SA (plus někteří náhodně vybraní oponenti nacismu) prostě postříleno pod záminkami:
a) rozšířené homosexuální orientace - což Hitler věděl dávno předtím ,
b) spiknutí proti Hitlerovi - což byl čirý výmysl;
- ale nikdo se neobtěžoval přijít s obviněními ze skutečných zločinů vůči Židům a odpůrcům nacismu, které od ledna 1933 SA velmi reálně páchaly.

Mimochodem, utajit Reichsparteitag NSDAP by - se všemi těmi přehlídkami - na rozdíl od tajného projevu k početně omezenému publiku na XX. sjezdu KSSS - byla práce zcela neskutečná.
ja_62 24.8.2009 16:42 - č. 385
ja_62
rkkk napsal v č. 381:
"nahrazení nacistického panství panstvím komunistickým, byla v našich krajích kdovíjaká výhra."
rkkk napsal v č. 371:
"nacisti plánovali přesídlení, poněmčení, vyvraždění..."
Skutečně nebyla i ta padesátá léta u nás, proti tomu co bylo plánováno nacisty, přece jen o dost lepší?
rkkk napsal v č. 381:
"Pro obyčejného člověka znamenal únor 1948 a to, co se dělo potom, mnohem větší zásah do jeho praktického života, než okupace. A to byla válka, kdy bylo vše vyhnané do krajnosti."
Ale bylo potřeba zachovat protektorátní populaci pro práci ve válečném průmyslu a udržet klidný týl - komunisté si mohli víceméně dělat vše co plánovali, zvlášť od doby kdy SSSR získal atomové zbraně a risiko intervence Západu prakticky zmizelo. Srovnávat stav kdy Němci z různých důvodů dost dobře nemohli udělat to co plánovali s dobou kdy měli komunisté za železnou oponou volnou ruku je minimálně - demagogické?
rkkk napsal v č. 373:
"Takže pokud se někomu zdá stejné řádění komunistů a nacistů, nesmí zapomenout, že nelze srovnávat chování jednoho režimu v zázemí během války s chováním druhého režimu v zázemí v době míru."
To tedy určitě ne.
rkkk napsal v č. 381:
"Perspektiva nepříznivého vývoje byla stejná u obou režimů."
Nacisté plánovali totální eliminaci Čechů, převážně formou vysídlení a vyvraždění - skutečně něco podobného plánovali komunisté?
rkkk napsal v č. 381:
"Nechci zlehčovat hrůzy nacizmu"
Tak proč to děláš?
historik1 24.8.2009 11:33 - č. 384
historik1
spelter napsal v č. 380:
"Cena lidského života, ta byla pro jak pro nacisty, tak pro komunisty stejně mizivá. Obojí lidské životy likvidovali pěkně masově, jak v míru, tak za války. "
Souhlasím..Vždyt i stalin řekl "Smrt jedince je tragedie smrt milionu je statistika"..
spelter 24.8.2009 11:32 - č. 383
spelter
rkkk napsal v č. 381:
"mnoho lidí neustále zlehčuje hrůzy komunizmu a panuje obecné přesvědčení, že nahrazení nacistického panství panstvím komunistickým, byla v našich krajích kdovíjaká výhra. "
S tím, že mnoho lidí zlehčuje hrůzy komunismu, souhlasím.
Ovšem pokud se týče nahrazení nacismu u nás komunismem, pak z tvých příspěvků plyne, že při srovnávání těchto režimů zřejmě nerozlišuješ mezi srovnáním nacismu a komunismu jako takového, v celé šíři jejich působení, kdy je možné mezi ně položit rovnítko, a mezi srovnáním panství nacismu a komunismu v našich krajích, kdy konkrétně v našich krajích a pro náš národ by dopady realizace plánů nacistů byly nesrovnatelně fatálnější, jak zde uvádějí ostatní.
A buď si jist, že já skutečně nejsem žádný příznivec bolševiků a nezlehčuji hrůzy komunismu ani v nejmenším.
bush 24.8.2009 09:26 - č. 382
bush Nechceš sice zlehčovat nacismus, ale zároveň tak činíš, aniž by sis to uvědomil. Výhra Třetí říše by znamenala konečné řešení všech národnostních otázek, tedy nejen té židovské, která probíhala už od r. 1941 (tehdy Říše vítězila na všech frontách), jak tu dobře poznamenal egli. Čili změna z nacistického režimu na komunistický, byla pro obyčejného člověka takováto: bylo mu umožněno nějak "rýt držkou v zemi". Po vítězství nacistů by všichni skončili někde na pláních bývalého SSSR anebo v pecích, masových hrobech atp. To neznamená, že říkám o komunistech, že byli lepší než nacisté. Takováhle srovnání jsou zcela nesmyslná! Ale SSSR nepočítal s vyhlazením vezdejšího obyvatelstva - leda při vypuknutí 3. světové války by se dalo něco takového očekávat -, resp. záměrným/plánovaným vyhlazením. Plánovaně se likvidovaly jen určité části obyvatel. Každý ať si přebere sám, jestli nacistům dá kladnější znaménko (jako ty) nebo tak učiní s komunisty. Jen je potřeba si uvědomit, že vybere-li si někdo první variantu, přijímá jistou smrt/vyhlazení.
rkkk 24.8.2009 01:37 - č. 381
Nechci zlehčovat hrůzy nacizmu, ale mnoho lidí neustále zlehčuje hrůzy komunizmu a panuje obecné přesvědčení, že nahrazení nacistického panství panstvím komunistickým, byla v našich krajích kdovíjaká výhra. Pro obyčejného člověka znamenal únor 1948 a to, co se dělo potom, mnohem větší zásah do jeho praktického života, než okupace. A to byla válka, kdy bylo vše vyhnané do krajnosti. Perspektiva nepříznivého vývoje byla stejná u obou režimů. Chruščov na tajném sjezdu strany odhalil praktiky stalinského režimu nikoli z humanitárních důvodů, ale protože chtěl likvidovat zastánce tvrdé linie, kteří mu konkurovali v boji o moc. Skutečný reformátor přišel až o desítky let později. Úplně vidím Goeringa, jak na tajném sjezdu NSDAP odhaluje zvěrstva SS, aby likvidoval Himmlerovy lidi.
spelter 22.8.2009 18:34 - č. 380
spelter
rkkk napsal v č. 373:
"K největšímu vyvražďování dohnal nacisty právě neúspěch na frontách - v situaci, kdy jejich vojáci a civilisté umírali po statisících, tak se na cenu lidského života koukalo jinak, než v době míru. A komunisty od rozpoutání další války odradila jen hrozba atomových zbraní. "
Cena lidského života, ta byla pro jak pro nacisty, tak pro komunisty stejně mizivá. Obojí lidské životy likvidovali pěkně masově, jak v míru, tak za války.
Nacisté je likvidovali před válkou sice v menších počtech, ale za to za války pak již nezávisle na válce samotné a jejím průběhu.
A u komunistů taky otázka války (případné třetí světové, ale i dříve probíhající druhé) s likvidací životů nijak nesouvisí.
Rozhodně se nedá říct, že jedni nebo druzí likvidovali lidské životy jen kvůli válce a jejím průběhu.
spelter 22.8.2009 18:29 - č. 379
spelter
rkkk napsal v č. 373:
"Kdyby se shodou šťastných náhod nedostal do vedení SSSR Michail Gorbačov, tak tady mohl být tuhý socializmus pořád."
On ani ten Gorbačov zrovna neusiloval o demontáž socialismu a rozklad SSSR, naopak se je snažil zachraňovat v době, kdy bylo zřejmé, že obojí ve stávající podobě začíná být u konce s dechem.
Akorát že způsob, kterým se do toho pustil, byl sice obecně správný, avšak v daných podmínkách zřejmě ani nemohl vést k jinému konci, než k jakému vedl..
21-40 z 320
1 2 3 4 5 >>
Po