Výstroj a výzbroj 2.sv.v.

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
141-160 z 913
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po
fusilier 8.10.2008 20:11 - č. 992
fusilier Melyngar:

Jestli se v seminárce zabýváš i použitím těchto bojových plynů, tak například sarin použila jistá teroristická skupina při útocích v japonském metru někdy na počátku devadesátých let.
Melyngar 8.10.2008 19:25 - č. 991
Melyngar ja_62, Algernon: Díky moc Píšu seminární práci z chemie a vybrala jsem si chemické zbraně (to, že nebyly použity, na tom nic nemění - naopak - díky bohu!). Yperit, fosgen a chlór byly použity za WWI., sarin, soman a tabun vyvinuty až za WWII. (k použití snad opravdu nedošlo). Výroba sarinu je dokonce od r.1993 zakázána. Ale i tak díky moc
ja_62 8.10.2008 18:29 - č. 990
ja_62 www.cbwinfo.com/History/WWI.html

Obávám se ale, že jde stále pouze o příkladmý, nikoliv vyčerpávající výčet chemikálií za první světové války používaných; plné pochopení by navíc nejspíše vyžadovalo nějaký anglicko-český slovník chemické terminologie. V oblasti chemie moje znalosti končí na uživatelské úrovni (dávám si někdy na brambory NaCl), takže asi mnoho nepomůžu.
Melyngar 7.10.2008 16:00 - č. 988
Melyngar Glynwed: Díky Bohu za tvůj příspěvěk - kdybych ho nenašla, nevím ve kterém tématu se zeptat

Neznáte další bojové chemické látky používané za obou světových válek? (mimo sarinu, somanu, tabunu, chlóru, yperitu a fosgenu). Věřím, že se zde najdou odborníci na slovo vzatí
Za doporučení odborné literatury budu velmi vděčná. Děkuji
Glynwed 6.10.2008 14:34 - č. 983
Glynwed Nevím přesně, tak to dávám sem - zajímavý článek o chemickém zbrojním průmyslu v ČSR do roku 1938: www.historieavojenstvi.cz/2007/clanky/pripra...
Glynwed 22.9.2008 09:07 - č. 982
Glynwed Celkem zajímavá studie americké armády, kde se dají najít i charakteristiky zbraní (resp. jejich smrtící účinek) jednotlivých států. history.amedd.army.mil/booksdocs/wwii/woundb...
ja_62 5.9.2008 11:22 - č. 981
ja_62 Já bych podobnou reakci na pokusy o určování národní a státní příslušnosti vojáka podle "působení slovanským dojmem", "typů obličejů východních Slovanů" a individuální úpravy účesu a vousů, považoval za docela adekvátní.
Moby 4.9.2008 19:07 - č. 979
Moby
Ero napsal v č. 960:
"Co se ti na nich nezdá? "
Původně že nemaj hvězdy. Ale vidím, že už to vzali do parády jiný, schopnější.

Já sem jen nevině podotk, že mi ty Rusové připadaj divný, a tejko vidím, že se tu dějou věci.
Moby 4.9.2008 18:53 - č. 978
Moby
primozic napsal v č. 965:
" Dále co se týče délky vlasů u Ivana, to snad nemusím připomínat...Hezky pokud mozno do hola, minimálně u pěchoty běžný jev, samozřejmě že si nostříhaj politruka do hola. "


Slovanský účesy maj nástup. Ten s kloboukem bude nejspíš politruk. Taky žádnej hipík.
ja_62 4.9.2008 17:27 - č. 976
ja_62
bart122 napsal v č. 966:
"Já jenom upřesním že podle té knížky to mají být sověti jen aby si někdo nemyslel že jsem schválně napsal že to jsou sověti a byli to potom fakt ti italové , i když i kniha se může někdy mýlit. "
Mohl bych se ještě zeptat, která kniha konkrétně (název, autor, nakladatel) nám způsobila tuto debatu?
Krojc 4.9.2008 12:22 - č. 975
Krojc Ještě ohledně Jugoslávie - na militaryphotos.net je řada fotek, které by mohly právě této domněnce (Jugoslávští vojáci s Bredou) napomoci. A tam se Breda 30 mohla vyskytovat daleko častěji i s municí. Tvar kapes také více odpovídá. A na lodičkách vždycky hvězdy nebyly - ne každý partyzán v Jugoslávii byl u Tita.
Krojc 4.9.2008 12:09 - č. 974
Krojc Mne napadli i Bulhaři, ale ti měli spíše ruské gymnasťorky bez horních kapes. Mám jednu fotku bulharského flaku 88 mm a tam mají čapky stejné. Navíc byli při okupaci Řecka v kontaktu s Italy a semtam od nich něco dostali, čili i ta Breda mohla dorazit třeba k bulh. partyzánům ze Zvena nebo FF.
bush 4.9.2008 12:08 - č. 973
bush
ja_62 napsal v č. 970:
"Vzpomínám si třeba na zážitek nějakého cestovatele (snad dokonce K. Čapek v "Italských listech"?), jak někde spatřil dámu, kterou považoval za typickou představitelku italské krásky, v kterémžto dojmu setrval do momentu, než zaslechl jak dotyčná na někoho promluvila - rusky."
Trochu OT snad neuškodí...

Máš pravdu je to samozřejmě Karel Čapek a jeho Italské listy:
"Co se mi nelíbilo? (...) Benátčanky, poněvadž jsou to Rusky. Jedna černá jako ďábel, s ouhoříma očima, v tradičním šátku s třepením na loket dlouhým a hřebenem v drdolu, nejčistší benátský typ, na který jsem se zrovna omámil, povídala svému kavalírovi: Da, da, jasnyj mój; (...)"
ČAPEK, Karel: Italské listy. Praha, Československý spisovatel 1970, s. 11.
ja_62 4.9.2008 11:48 - č. 972
ja_62 Mě ta jugoslávská taky napadla, ale nikde jsem nesehnal fotografii lodiček mužstva, tak jsem raději pomlčel. (Jugoslávské důstojnické, na které jsem tak na internetu narazil, neměly ty postranní chlopně našívané). Jinak mám trochu pocit, že jsme se dostali do oblíbené situace kdy sice nevíme o moc víc než na začátku diskuse - ale do mnohem většího detailu - ona totiž třeba slovinská "Domobrana" tyto lodičky (mimo jiných pokrývek hlavy), používala - a italskou výzbroj - také. Úplně by to nejspíš rozřešil jen detail odznaků a insignií, jenomže ta fotografie doopravdy není dost kvalitní.

Jinak bych si myslel, že bude vždy lepší usuzovat podle viditelných detailů uniforem, i když se třeba můžeme mýlit, než libovolně tipovat "Vypadají slovansky/nevypadají tak".
Glynwed 4.9.2008 11:34 - č. 971
Glynwed ja_62 mě nakopnul s tou poznámkou o lodičkách - vzpoměl jsem si že bývalá jugoslávská armáda měla podobné, k tomu ten italský kulomet....no, myslím že se jedná o jugoslávské partyzány. Tady je pár fotek: www.militaryphotos.net/forums/showthread.php...

Na fotce Partisans under the large cascade in Plitvice má voják vpravo kulomet Breda 30, na fotce Partisan wounded on Neretva je pak pěkný detail lodičky velmi podobné té na fotografii. Doufám, že v případě, že se mýlím, nebudu ukamenován v podobě Algernonových tří megadlouhých příspěvků.
ja_62 4.9.2008 11:16 - č. 970
ja_62 Já bych k tomu měl jen tolik, že když se podívám na jejich lodičky, připadají mi přece jen, že mají podstatně širší dýnka než by kdy měla lodička sovětská při jakkoliv hlubokém "naražení" na hlavu, a boční strany by i pak nejspíš byly víc skloněné dovnitř, ne téměř kolmé. (Italské lodičky mi taky nepřipomínají.) I tvar límce, mám takový pocit, vybočuje z obvyklých sovětských střihů uniforem mužstva. Ta fotografie ale není tak zřetelná, abych se podle ní odvážil tvrdit něco určitého, o případných detailech límců už vůbec nemluvě.

Vzhledem k výzbroji mě napadlo, jestli by třeba nemohlo jít o příslušníky sil nějakého loutkového státu na Balkáně, ale nevím, jestli by se v tom tady někdo vyznal.


Jinak bych si hlavně myslel, že bychom při pokusu o identifikaci měli zůstat u zkoumání uniforem, protože úprava vojáka asi často závisela nikoliv na národních zvyklostech, natož vojenských předpisech, ale daleko spíš třeba na jeho momentálních možnostech; a začínat s nějakými výlety na pole popisu, natož určování, národních a národnostních fysiognomií je počátkem cesty do p...(ekel), protože tady jaksi nejspíš nikdy nejde o žádnou exaktní vědu. Přinejmenším by vždycky zůstaly výjimky, a nějaký "národní typ" asi nejde nějak jednoznačně určit.

Vzpomínám si třeba na zážitek nějakého cestovatele (snad dokonce K. Čapek v "Italských listech"?), jak někde spatřil dámu, kterou považoval za typickou představitelku italské krásky, v kterémžto dojmu setrval do momentu, než zaslechl jak dotyčná na někoho promluvila - rusky.

Nemluvě o tom, že v sovětské armádě sloužilo značné množství příslušníků nejen neruských, ale i vůbec neslovanských národů a národností, takže se slovanským/neslovanským vzhledem bychom daleko nedošli.
bart122 3.9.2008 13:26 - č. 966
bart122 Já jenom upřesním že podle té knížky to mají být sověti jen aby si někdo nemyslel že jsem schválně napsal že to jsou sověti a byli to potom fakt ti italové , i když i kniha se může někdy mýlit.
primozic 3.9.2008 10:07 - č. 965
primozic
Algernon napsal v č. 964:
"Éééé… V čem jako?"

Pokud tomam vysvetlit tak nejak rozumne, abych nevypadal jak Mengele, tak staci srovnat typy obliceju Východních Slovanů a lidí žíjících, kupříkladu na jihu Italie, neříkej mi, že bys mezi bandou Italu nepoznal Rusa nebo Ukrajince?

Toto je téma, které spadá ale už spíše do nějakého užšího oboru Antropologie nebo Antropometrie...myslim, ze sem napatri...

Jen pár fotek italských vojáků během WWII, všimni si pár detailů, které dovoloval italský vojenský řád... U vojáků, byť v hodnosti vojína bylo dovoleno nosit knírek, dále pak bylo italskou přirozeností, že se vojáci na frontě až na vyjímky (přehlídky, opušťáky, apod.) neholili, to je mimo jiné velmi častý jev i na fotografiich a filmových záznamech. Dále měli dovoleno nosit i delší vlasy (na frontě také), jediné pravidlo bylo, že se nesměly dotýkat límce a musely být upravené(dnes bych měl použít výraz "nagelované", prostě pomáda a pečlivě učesané)


upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/...
commons.wikimedia.org/wiki/
obrazek

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/...


Pokud se podíváme na stranu ruskou, zde se můžeme setkat s vousy pomerne zřídka. Vyjímku tvoří určitě Kozáci, bohužel si teď nevybavuju jiné jednotky, kde by to byl běžný jev. Dále co se týče délky vlasů u Ivana, to snad nemusím připomínat...Hezky pokud mozno do hola, minimálně u pěchoty běžný jev, samozřejmě že si nostříhaj politruka do hola. A upravenost ruských řadových vojáků a nižších šarží, je během tažení přinejmenším sporná a rozporuplná...místy lze vidět vojáky relativně čisté a ustrojené, naopak na některých fotkách lze spatřit vojáky ve velmi zajímavém stavu...
primozic 3.9.2008 09:00 - č. 963
primozic
Ero napsal v č. 962:
"... ikdyž, jak tak na ně koukám, podle těch límců to rusové fakt nejsou "
Mno těžko číct, jestli to lze urcit podle límců, vzdyt na nich v podstatě není co vidět a nejsou skoro vidět, spíše si zkuste všimnout vojáka vlevo u kulometu, zdá se, že má jakýsi odznak na lodičce a nezda se mi tvarove na "rudou"...byt je fotka rozmazaná... jinak voják vlevo mi připadá velmi "slovanský", na itala bych ho netypnul.....
Ero 2.9.2008 22:14 - č. 962
Ero
Tom napsal v č. 961:
"Vypadají italsky..."
Ale ty lodičky na mne přeci jen působí sovětsky. Bohužel není vidět odznak, který by to rozhodl ... ikdyž, jak tak na ně koukám, podle těch límců to rusové fakt nejsou
141-160 z 913
<< 5 6 7 8 9 10 11 >>
Po