Komentáře k: Stalinovy zajímavé výroky

Zpět na: Stalinovy zajímavé výroky
  • Stalin - co vlastně provedl on a co jiní?

    juvi 18. 5. 2011 15:21
    Se Stalinem to je složitější. Hlavní problém je v tom, že Chruščov snaže se zbavit svých hříchů je nakydal na Stalina. Pokud si něco o Chruščovovi přečtete, zjistíte, že v řadě věcí lhal, až se mu od huby prášilo. Potom je velmi obtížné věřit jeho dalším výrokům.
    Fakticky je situace taková, že Stalin byl dlouho stěží rovný mezi rovnými. Byl starými bolševiky opovrhován, protože se snažil o rozvoj SSSR, nikoliv o rozšiřování revoluce. Také je žvást, že byl vůdčí osobou čistek před 2. světovou válkou. Tady by měla padat jména dalších velmožů - Trockij, Bucharin, Zinověv, Jagoda, Ježov. Jediný, kterého asi Stalin podporoval, byl Ježov - ale protože ten začal mít snahu strhnout na sebe veškerou moc, tak ho (tentokrát už) Stalin zlikvidoval. Teprve tím dosedl Stalin na bájný a nebezpečný "ledový trůn".
    Vzhledem ke Stalinově pracovitosti se ho ostatní obávali a snažili se ho zbavit. Stalin byl ovšem vždy výborně připraven, proto přežil.
    • Re: Stalin - co vlastně provedl on a co jiní?

      Historik 16. 10. 2011 21:03
      Váš příspěvek je neskutečný blábol. Trockij byl Stalinem z SSSR vyhnán už roku 1929. Zinověv a Kameněv patřili k prvním obětem z řad bolševických špiček, popraveni byli už r. 1936. Bucharin už v té době také neměl žádnou moc. Pokud jde o Jagodu, ten se samozřejmě, coby šéf NKVD přímo podílel, což platí i pro počátek politických procesů. V jejich průběhu byl ale už v září 1936 zbaven funkce a r. 1938 popraven. Většina procesů tak proběhla pod vedením Ježova, který ale byl r. 1938 nahrazen Berijou a r. 1940 zastřelen.
      • Re: Stalin - co vlastně provedl on a co jiní?

        kenpeter 30. 11. 2018 22:45
        Myslím, že príspevok nebol blábol. Ale to, samozrejme, nevylučuje, že Stalin bol tyran a diktátor. Skôr ide o to, že keby napríklad bol o moc vyhral Bucharin, tak by bol Stalin popravený a z Bucharina by sa stal tyran a diktátor, na ktorého by sme všetci nadávali, zatiaľ čo na Stalina by sa spomínalo len ako na obeť čistiek. To isté platí o Trockom, a dvojici Kamenev-Zinoviev. Neboli o nič lepší ako Stlain, akurát, že boli popravení.
Zobrazit všechny komentáře k: Stalinovy zajímavé výroky