Komentáře k: Stalinovy zajímavé výroky

Zpět na: Stalinovy zajímavé výroky
  • „Smrt řeší všechny problémy. Kde není člověk, není ani probl

    Petr 3. 10. 2017 10:26
    Citáty neautentické a sporné
    „Smrt řeší všechny problémy. Kde není člověk, není ani problém."
    „Смерть решает все проблемы. Нет человека, нет проблем."
    Nejde o výrok historického Stalina, ale o slova, která byla připsána Stalinovi v románu.
    Není doloženo, že by Stalin takovou větu řekl nebo napsal. Poprvé se objevuje v románu Anatolije Naumoviče Rybakova Děti Arbatu, který byl publikován v roce 1987 (pronáší ji románový Stalin o zastřelení vojenských odborníků). Ve svých vzpomínkách, které byly vydány v roce 1997 (Roman-vospominanije), Rybakov napsal, že tuto větu možná od někoho slyšel, možná si ji sám vymyslel, prostě jen krátce zformuloval „stalinský princip", což je právo umělce.
    „Smrt jednotlivce je tragédie, smrt milionů je statistika."
    Původcem tohoto bonmotu není Stalin.
    Známý německý spisovatel Kurt Tucholsky publikoval nejprve v tisku (Vossische Zeitung, 1925) a později knižně následující anekdotu: "Darauf sagt ein Diplomat vom Quai d´Orsay: «Der Krieg? Ich kann das nicht so schrecklich finden! Der Tod eines Menschen: das ist eine Katastrophe. Hunderttausend Tote: das ist eine Statistik!»" [Povídá diplomat z Quai d'Orsay (fr. ministerstva zahraničí): Válka? Tu neshledávám tak hroznou! Smrt jednoho člověka: to je katastrofa. Sto tisíc mrtvých: to je statistika.][2]
    Německý spisovatel E. M. Remarque končí 8. kapitolu románu Černý obelisk, jehož 1. vydání vyšlo v roce 1956, touto větou: „Aber das ist wohl so, weil ein einzelner immer der Tod ist — und zwei Millionen immer nur eine Statistik." („To je zvláštní, myslím si, za války jsme přece všichni viděli tolik mrtvých a víme, že přes dva milióny nás padlo pro nic a za nic. Proč se tu teď rozčilujeme kvůli jedinému mrtvému, a proč jsme už skoro zapomněli na ty dva milióny? Ale snad je to proto, že u jediného člověka je to vždycky smrt, kdežto u dvou miliónů pouze statistika.")[3]
    Snahy připsat zmíněný bonmot Stalinovi se objevují od konce 50. let 20. století. V roce 1958 byl v New York Times uveřejněn článek, který přisuzuje tento výrok Stalinovi. Britský spisovatel John le Carré mu obdobný výrok připisuje v románu The Spy Who Came in from the Cold, který vyšel v roce 1965 (česky vydáno s názvem Špion, který se vrátil z chladu). Anton Vladimirovič Antonov-Ovsejenko tvrdí v knize The Time of Stalin: Portrait of a Tyranny (Stalinova doba : Portrét tyrana), kterou vydal roku 1981 v New Yorku, že Stalin tento bonmot vyslovil na Teheránské konferenci (28.11. – 1.12.1943). Nikde však nejsou uvedny přesvědčivé doklady, že Stalin nějakou podobnou větu opravdu pronesl. Anglická Wikipedie uvedený citát řadí do kategorie „misattributed", tedy výroků Stalinovi mylně připisovaných.
  • Ten výrok o generálu a vojáku...

    Hlodoun 13. 2. 2012 13:46
    ...nedovedu si představit že by na takový Havel nebo Topolánek reagoval stejně, pokud by šlo o krk jeho synáčka-prominenta. Hajzl a gauner ale evidentně tvrdý chlap, však to prý taky býval normální horský lupič. Prý navíc nebyl ani čistý Gruzínec, ale měl s dědečkova strany osetinské předky. Otázka je zda by jiné povahy než právě takoví lidé dokázali uhrát vítězný boj s carskou Ochrankou, která bývala nejsurovější a nejvýkonnější tajnou službou Evropy. Asi ne, asi kdyby byli jiní dopadni by stejně jako děkabristé nebo narodovolci. To si ale dnes málokdo uvědomí, a modroptáčníci to neradi slyší.
    • Re: Ten výrok o generálu a vojáku...

      M.Ď. 17. 9. 2019 09:50
      Ten tvoj tvrdý chlap Stalin vykonal počas celej veľkej vlasteneckej vojny iba jednu inšpekciu frontu - aj to len inšpekciu zadných sledov armády. Keď mu pri tej inšpekcii zapadla jeho opancierovaná limuzína do blata, presadol do iného neopancierovaného auta a to rýchlo utekalo do Moskvy. Svojho syna obetoval preto, že ho nemiloval, no svoj život miloval nadmieru.
      • Re: Ten výrok o generálu a vojáku...

        kenpeter 28. 4. 2020 19:41
        M. Čiaureli bol sovietsky režisér gruzínskeho pôvodu, ktorý režíroval propagandistický film Dobytie Berlína. Čiaureli prakticky každú scénu konzultoval so Stalinom osobne. Čiaureli chcel aj natočiť scénu, kedy Stalinovi ponúknu výmenu jeho syna za Paulusa a on to odmietne. Čiaureli si na to spomenul so slovami: "Keď som to Stalinovi navrhol, myslel som si, že ma zabije vlastnými rukami. Vedľa stál Berija a ten hneď siahol po pištoli vo vrecku."
        Stalin sa bál o svoj život a svojho syna Jakova asi nemiloval, ale je skutočne ťažké vidieť do duše takého komplikovaného jedinca ako bol Stalin. Možno mu bolo jedno, že nechal syna zomrieť. Možno to stokrát oľutoval. To sa už nikdy nedozvieme.
    • Re: Ten výrok o generálu a vojáku...

      Venca Škrna 20. 11. 2013 11:27
      Stalin sám byl fízlem carské ochranky. V době bojů o Zimní palác vešel do právě opuštěné budovy ministerstva vnitra,kde namířil rovnou do kartotéky. Vybral spisy svoje a svých soudruhů. Svoje pocopitelně zničil a ostatní používal v pravý čas. Tak to píší autoři jako Essad Bay, Britovšek, Solženicin Volkogonov a další. Nemyslím, že by všichni opisovali jeden od druhého.
  • Stalin - co vlastně provedl on a co jiní?

    juvi 18. 5. 2011 15:21
    Se Stalinem to je složitější. Hlavní problém je v tom, že Chruščov snaže se zbavit svých hříchů je nakydal na Stalina. Pokud si něco o Chruščovovi přečtete, zjistíte, že v řadě věcí lhal, až se mu od huby prášilo. Potom je velmi obtížné věřit jeho dalším výrokům.
    Fakticky je situace taková, že Stalin byl dlouho stěží rovný mezi rovnými. Byl starými bolševiky opovrhován, protože se snažil o rozvoj SSSR, nikoliv o rozšiřování revoluce. Také je žvást, že byl vůdčí osobou čistek před 2. světovou válkou. Tady by měla padat jména dalších velmožů - Trockij, Bucharin, Zinověv, Jagoda, Ježov. Jediný, kterého asi Stalin podporoval, byl Ježov - ale protože ten začal mít snahu strhnout na sebe veškerou moc, tak ho (tentokrát už) Stalin zlikvidoval. Teprve tím dosedl Stalin na bájný a nebezpečný "ledový trůn".
    Vzhledem ke Stalinově pracovitosti se ho ostatní obávali a snažili se ho zbavit. Stalin byl ovšem vždy výborně připraven, proto přežil.
    • Re: Stalin - co vlastně provedl on a co jiní?

      Historik 16. 10. 2011 21:03
      Váš příspěvek je neskutečný blábol. Trockij byl Stalinem z SSSR vyhnán už roku 1929. Zinověv a Kameněv patřili k prvním obětem z řad bolševických špiček, popraveni byli už r. 1936. Bucharin už v té době také neměl žádnou moc. Pokud jde o Jagodu, ten se samozřejmě, coby šéf NKVD přímo podílel, což platí i pro počátek politických procesů. V jejich průběhu byl ale už v září 1936 zbaven funkce a r. 1938 popraven. Většina procesů tak proběhla pod vedením Ježova, který ale byl r. 1938 nahrazen Berijou a r. 1940 zastřelen.
      • Re: Stalin - co vlastně provedl on a co jiní?

        kenpeter 30. 11. 2018 22:45
        Myslím, že príspevok nebol blábol. Ale to, samozrejme, nevylučuje, že Stalin bol tyran a diktátor. Skôr ide o to, že keby napríklad bol o moc vyhral Bucharin, tak by bol Stalin popravený a z Bucharina by sa stal tyran a diktátor, na ktorého by sme všetci nadávali, zatiaľ čo na Stalina by sa spomínalo len ako na obeť čistiek. To isté platí o Trockom, a dvojici Kamenev-Zinoviev. Neboli o nič lepší ako Stlain, akurát, že boli popravení.
  • Statistika

    Kocour 14. 6. 2007 14:39
    Neřekl ten výrok o statistice a miliónech mrtvých Eichmann?
    • Re: Statistika

      Honza 14. 6. 2007 22:45
      On je tenhle výrok skutečně připisován vícero osobnostem, hl. politikům (mj. i Churchillovi). Stalinovi ovšem nejčastěji.
      • Re: Statistika

        Ernest Zimke 12. 7. 2012 17:31
        Mne sa zase marí, že som to čítal v súvislosti s Ribbentroppom...
  • jobannoj matěri

    stoupa 8. 6. 2006 18:40
    Ona těžko přeložitelná nadávka se dá přeložit velice lehce,ale musíš znát dobře ruštinu. Doslovný překlad zní - vyjebané matce, zkurvené matce. Jedná se o patrně nejrozšířenější a nejpoužívanější nadávku v hovorové řeči.Job tvoju mať. Tohle patrně webmaster smaže :)
    • Re: jobannoj matěri

      egli 8. 6. 2006 20:34
      Skutečně se domníváte, že na to potřebujete velmi dobrou znalost ruštiny? :-)
  • Tak už to bývá...

    Vadim 10. 5. 2006 22:39
    Když někdo zabíjí lidi-říkáme mu vrah. Pokud ovšem někdo při zabíjení pronáší bonmoty-říkáme mu generální tajemník...
  • Stalin....

    Marsal 17. 6. 2005 18:05
    Stalin je Stalin...no comment...
  • Nic...

    Wernher 28. 4. 2005 13:04
    Pro 'toto' nemají lidé pojmenování......
  • Omyl

    mn 3. 3. 2005 16:48
    Zpozoroval jsem výrok o tom, jak převezl Hitlera. Spíš naopak...
  • Další výrok

    Miro 12. 5. 2004 23:18
    K tomu se hodí další Stalinův výrok: "V Sovětské armádě je mnohem statečnější ustoupit, nežli postoupit"
    • Re: Další výrok

      Kaja 29. 5. 2007 09:55
      Někdy se člověk zmílí i v tom nejpravděpodobnějším.
    • Re: Další výrok

      Tyrese 28. 1. 2005 18:44
      jo tohle zna snad kazdej,najde se to dokoncce i v PC hrach o 2.svetove valce.
      napr. CAll of Duty :-))
  • Stalin

    Melyngar 28. 2. 2004 19:17
    Byl to cynik a barbar...víc netřeba
  • taze netak

    martinek 30. 1. 2004 21:19
    ste zapomneli na jeden Stalinov vyrok: Saldata za generala nebudu mjenať.(vojaka za generala nebudem menit-potom ako mu nemci navrhli vymenu jeho syna, ktory padol do nemeckeho zajatia, za nemeckeho generala Paulusa)
  • CTAJ7NH

    Smells 2. 11. 2003 05:30
    Stalin byl moc krutej :o)
    Byla s nim asi prdel nez vas nechal popravit
    • Re: CTAJ7NH

      III 18. 10. 2005 19:44
      píše se to Сталин...
Zpět na: Stalinovy zajímavé výroky
  • *
    Vyplňte prosím jméno
  • *
    Vyplňte prosím název
  • *
    Vyplňte prosím text komentáře
  • Vyplňte správně kontrolu
  • *
    Odpovězte prosím na dotaz - ochrana proti spamu

Hvězdička označuje povinné položky. Komentáře jsou před zveřejněním moderovány.