Komentáře k: Mostní konstrukce Bailey

Zpět na: Mostní konstrukce Bailey
  • BB? Většinou ne.

    Ragnaar Salter 30. 4. 2008 10:30
    Nestíhám se divit kolik BB se v republice nachází. Dovolím si oponovat řadě předchozích příspěvků. Většina mostů zde uváděných je ve skutečnosti modernější konstrukce i když vychází z původní BB a některé prvky kopírují. Nejčastěji se jedná o TMS (těžká mostová souprava) jako např. most nad Karlovými Vary, na jehož stavbě jsem se také podílel. Další podobná konstrukce je MS (mostová souprava), kterou znám podrobněji. Souprava se skládá ze dvou mostních částí: 3x tatra s 7ks mostních dílců + 1ks výsuvný krakorec + výs. stolice a spr. nářadí (tj. 3ka na auto) + jeřáb a dále z pilířové části na jedné tatře. Za 40 min bylo možné postavit jedno mostní pole (21m) a za 100 min celý most (2x21m na až 7m pilíři. Montáž probíhá tak, že po nezbytných zemních pracích položí mpstní družstvo (tuším 12 mužů) montážní stolici. Na té se složí výsuvný krakorec, postupně se připojuje další díl a hotová část se vysouvá nad překážku. Novější variantou je MMT (most montovaný týlový), ale ten s 3x45m délky patří do jiné pohádky.
    • Re: BB? Většinou ne. Ale ano...:-)

      Tom 30. 4. 2008 13:52
      Rozhodně jsem zatím navštívil víc BB než TMS. Minimálně pro rozpoznání postačuje najít značku ocelárny na stojině nosníku - anglicky psanou jistě rozeznáme :-) Další vodítkem může být rok výstavby. Ostatně v republice bylo od UNNRA na 12 000 t souprav BB.

      Z těch zde uváděných (Frýdlant, Třebíč 2x, Hradec Králové, Čtyřkoly a pod) jsem řadu navštívil, od dalších mám fotografie a jsou to opravdu BB.

      Jinak skutečně vím o jednom mostu, který je "Encyklopedíí mostů..." od Libri omylem uváděn jako Bailey a podařilo se mi to převzít. V připravovaném přepracovaném a značně rozšířeném článku to opravím.
      • Re: BB? Většinou ne. Ale ano...:-)

        Hacker Rudolf 18. 5. 2008 06:54
        Chtěl jsem se jako bývalý královohradečák zeptat. Byl původní dvouproudový most k nemocnici BB? nebo ne. Pokud jako kluk pamatuji, měl mostovku z dřevěných trámů

        Děkuji
        • Re: BB? Většinou ne. Ale ano...:-)

          Tom 18. 5. 2008 07:21
          BB lze postavit jako "dvouproudový", tedy s nosníkem uprostřed. Pokud mám informace, podobný most stál např. v Pardubicích. O Hradci Králové zatím podobnou informaci nemám, takže to nemohu potvrdit.
Zobrazit všechny komentáře k: Mostní konstrukce Bailey