Komentáře k: Jan Ferák - ¡No pasaran!

Zpět na: Jan Ferák - ¡No pasaran!
  • Jak se Ferák dostal do Španělska

    gamuret 12. 1. 2007 10:07
    Doslechl jsem se (z důvěrných zdrojů), že do Španělska Ferák odletěl na armádním letadle, které si zřejmě "vypůjčil". Co je na tom pravdy?
    • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

      David M 12. 1. 2007 16:27
      No docela rád bych znal ty důvěrné zdroje:-) pominuli např. technickou stránku věci + desítky jiných aspektů zní to více fantastně než lecjaké sci-fi(reálněji zní, že tam přelétl v létajícím talíři). Ne skutečně ačkoli ve Ferákově příběhu je stále mnoho neznámých tak tuto variantu odkazuji dále než do říše bájí. Jednak nebyl v té době ani v armádě, dále by mne zajímalo "kdyby" tak jak by technicky ten přelet provedl, navíc v jakém letadle atd. atd. a překonali-li bychom dalších sto neznámých, tak skutečnost, že by o tomto podařeném kousku nikdo nevěděl (tedy krom důvěrných zdrojů:-)). Ne opravdu zpět do reality Ferák přešel z Francie "klasicky pěšky" stejně jako valná většina dalších dobrovolníků.
      • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

        gamuret 16. 1. 2007 16:12
        O Ferákovi jsem psal kdysi SOČKU (nemá žádnou hodnotu, vlastně jsem okomentoval seriál, který vycházel v časopise AHOJ). To s tím přeletem vytáhli z paní Ferákové nějací dva muži koncem 80. let (patrně novináři či jiní zanícenci, jejichž jména bohužel nemohu uvést). Pokud si vzpomínám, tak Ferák doletěl někam do Itálie (tuším severní, jak asi jinak?) a odtud už se nějak dostal do Španělska. Jen jestli je to pravda? Vzhledem k mým pozdějším poněkud odlišným zájmům jsem už v téhle věci dál nepátral a konec konců, jsou zde jistě povolanější.
        • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

          Tom 16. 1. 2007 19:22
          Tady asi půjde se záměnu s případem desátníka Ondřeje Janaty. Ten kvůli jakýmsi kázeňským rozporům dne 10. listopadu 1938 dezertoval s Avií B-534 od Letky 42 do Itálie. Stroj při nouzovém přistání rozbil nedaleko Udine. Odmítl nabídku Italů na vstup do frankistického letectva a byl deportován do Francie. Tam skončil na jaře 1939 v Cizinecké legii a válku strávil v Indočíně. Zpět do vlasti se vrátil jako válečný invalida až roku 1947.
          Zdroj: Rajlich-Sehnal: Vzduch je naše moře.
          • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

            Vivi 4. 6. 2008 10:45
            Ondřeje Janatu jsem znala osobně. Přesně tak mi to i kdysi vypravoval. Dokonce si pamatuji i přesný čas - 10.10. v půl desáté 1938- kdy uletěl z tehdejší ČR a přistál s letadlem kdesi v horách u Udine. Dokonce existovala i fotografie, kterou měl doma zarámovanou a kterou jsem viděla. Letadlo přistálo "vzhůru nohama". Vyprávěl mi zážitky z japonského zajetí. On sám tvrdil, že ho paradoxně "zachránila" atomová bomba v srpnu 1945. Podařilo se mu totiž tenkrát z japonského zajetí utéci. Později se dostal zpět do Francie, kde se léčil (měl amputovanou nohu) a po válce se vrátil zpět do ČR. Myslím, že to bylo až v r. 1947.
            • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

              Kučera 2. 11. 2011 14:41
              Rád bych Vás kontaktoval. Zabývám se působením Čechoslováků v Indočíně. Ondřej Janat byl jedním z nejvýraznějších případů, navíc se zapojil do protijaponské ilegální činnosti. Bohužel k tomu není mnoho dokumentů, a tak se pokouším sehnat příbuzné a známé.
              [email protected]
          • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

            gamuret 18. 1. 2007 10:17
            Tím se to (možná) vysvětluje, to Udine mi přijde povědomé, i ta cizinecká legie (s tím, že to bylo vztaženo k Ferákovi, to vím jistě!). Ovšem další bádání v archivech určitě přinese leccos nového.
        • Re: Jak se Ferák dostal do Španělska

          David M 16. 1. 2007 16:57
          Jak jsem již řekl, opravdu mi to přijde více než krajně nereálné, ohledně paní Ferákové, nepopírám, že něco takového mohla říci, navíc v 80 letech byla již v docela pokročilém věku, nechci to dále schazovat, ale netušíte nějakou kontaktáž na rodinu??? Ona již zemřela, ale týká se to dcery nebo syna, já bohužel (a další taktéž) zatím neuspěl. A ještě, nemáte náhodou ona čísla Ahoje, v kterém seriál vycházel??? Popřípadě i Váš komentář(SOČKU) bych si rád přečetl, můžete mne kontaktovat [email protected], závěrem se trochu omlouvám za původně nezdvořilý tón mé původní reakce na Váš odkaz, ale v první chvíli jsem, si myslel, že jde o žert(šprýmařů je zde dost:-))
Zobrazit všechny komentáře k: Jan Ferák - ¡No pasaran!