Stíhací letouny, letecká válka

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
4981-5000 z 6497
Po
Dzin 5.1.2004 22:18 - č. 2137
Dzin Isoroku: (2108+2113) Nechci nejak nabouravat tve iluze, ale ani na Zapadni fronte se valecne pravo striktne nedodrzovalo. Nejblize k jeho dodrzovani byli Britove, ale ani oni si s tim zase tak tezkou hlavu nedelali. Co se tyka Americanu, ty se k tomu postavili svym tipickym zpusobem "zalezi na okolnostech". Vojaci, kteri byli na fronte delsi dobu a pravidelne se utkavali s Nemci je nejak moc nesetrili. Ale mas pravdu, ze strany Zapadnich spojencu k nejakym planovanym ci masovejsim excesum nedochazelo. Co se tyka vychodni fronty, to ze SSSR nepodepsal zadne umluvy je akorat tak vymluva. Nemci svou valku planovyli jako vyhlazovaci a podle toho se tak chovali. ZZ pet a trictvrte milionu sovetskych zajatcu prezilo v onech vojenskych taborech neco pres milion, navic vetsina neprezila prvni zimu. To jsou udaje z nemeckych taboru a ne to, co uverejnilo SSSR. Takze mi opradu unika, v cem byly o tolik lepsi nez GULAG? Jestli chces, zajdi do "Vychodni fronta" a proberem to podrobneji.
Dzin 5.1.2004 22:18 - č. 2136
Dzin Skywolf: (2096) Byl a zasadni. Sovetsti stihaci, at se nam to nemusi libit, bojovali proti Nemecku na te dobre strane. A v tom je ten zasadni rozdil. Ac SSSR nebyl zcela nezistny, rozhodne prispel k porazce nacismu, ktery Zapadni demokracie povazovali za vetsi zhoubu, nez komunismus. Prave proto mohu brat sovetske stihace jako hrdiny a nemecke ne.
Dzin 5.1.2004 22:18 - č. 2135
Dzin DuGalle: (2095) V tom pripade to beru. Ja jenom nemam rad lidi, kteri mi tvrdi, ze sovetske zdroje jsou na dve veci a ohani se pritom zdroji nemeckymi jako nejvyssim moznym.
Kamarad Rus mi ted o Vanocich tvrdil, ze Kubinka je normalne pristupna...
Co se archivu tyka, jde o to, jestli je mas prozkoumane ty, kdyz s nimi nesouhlasis. Ja jsem tradicni zaslepenec a verim jim, takze je prolezat nemusi...
Dzin 5.1.2004 22:17 - č. 2134
Dzin Emerych: (2094) Dobre, budeme udavat, ze Hartman byl dobry velitel, ikdyz jeho velitelske schopnosti rozhodne nepatri k jeho nejlepsim vloham. Podle me uz samo nemecke, nejlepsi stihac veli neni idealni. Kde je dano, ze nejlepsi stihac (do poctu sestrelu) je i nejschopnejsi velitel...
Co se tyka tve 2), jestli jsi to pochopil tak, ze kazdy nemecky vojak, bojujici ve Wehrmachtu apod. bojoval za nacismus a tudiz nemuze v jeho pripade byt ani zminka o nejake rytirskosti ci cti, tak jsi to pochopil spravne.
Add 3) Konecne se shodneme, byla to tipicka nacisticka svine... Vis, jde o to, ze to vse je sice hezke, ale porad je to jenom jakesi siditko. Byl nepochybne inteligentni clovek a musel mit alespon predstavu, co za zrudnosti se deje, presto mu to nebranilo, ze to bojovat...
Dzin 5.1.2004 22:17 - č. 2133
Dzin Skywolf: (2093) Pokud vim, sovetsti stihaci VVS narokuji v Zimni valce (nejcasteji udavanych) 85 sestrelu (vsechny udaje se pohybuji v rozmezi 80-90), ale asi polovina z nich je ve spoluucasti. Takze to by bylo rekneme 40-50 sestrelu jednotlivych letadel. Ci-li mi to jako prehnane cislo neprijde... Ono ostatne, Finove zrovna take prestnosti, co se taky vlastnich vitezstvi nehyri. Jestli si dobre vybavuji, Mannerheim udaval 1000 sestrelenych sovetskych letadel? Pricemz, pokud se nemylim, maji finsti stihaci uznano 147 a nejake desetiny sestrelu?
Bart S. 5.1.2004 19:14 - č. 2132
Bart S. No tak asi jo. ALe takovýhle štěstí sem teda ještě neviděl.
Emrich 5.1.2004 19:13 - č. 2131
Bart...jo, bylo to štěstí :). Eder má ty tři tanky normálně uznané. Mrkni kdyžtak na www.luftwaffe.cz
Bart S. 5.1.2004 18:07 - č. 2130
Bart S. to emrich: K té perličce. Myslím si že to bylo OBROVSKÉ štěstí a nebo si něco někdo přimyslel.
Emrich 5.1.2004 17:53 - č. 2129
Tom napsal(a) v č. 2123: "Pořád mi to vrtá hlavou. Tenhle "mike" Gladych je totožný s polským esem Boleslawem Gladychem (16,5 sestřelu)? Nebo je to někdo jiný? U které jednotky působil?"

Ano, měl by to být on. Boleslaw "Mike" Gladych ( math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/aces2/pol/pol... ). První souboj proběhl nad Lille a Gladych měl Spitfire, druhý u Vechty a Gladych byl v P47. K druhému souboji došlo zřejmě 9.4.1944. Více podrobností bohužel nevím.

Ještě taková jedna perlička: 17.8.1944 sestřelil Spitfire a ten spadl na dva Shermany a oba je zničil. Za chvilku sundal třetího Spita a jeho pád znamenal konec pro třetího Shermana... tomu říkám bitevní pilot :).
Kreon 5.1.2004 14:39 - č. 2128
Kreon Dzin: a už jsem ti několikrát říkal aby jsi šel s počtem (18) kdy sestřelili Hartmanna k šípku.....protože ve více jakv polovině toho čísla ho sundal flak....

Dzin: Algy se tě ptal na tu ségru......tak jak to je?..o). Mě se líbí tmavovlásky. dost bo'lo fádních blondýn!
Kreon 5.1.2004 14:26 - č. 2127
Kreon

Teda, to ten Nový rok pěkně začíná.....šmarjábožepanno..o čem tu diskutujete?

Střílet na pilota na padáku...hmm...nechci se plést,ale jestli si někdo myslí, že vést válku lze "gentlemansky", tak se šeredně plete. Proboha, jediným cílem je vyhrát, za jakoukoli cenu, prostě totálně a nezvratně. Tady jdou stranou veškeré morální zásady.....Pilot je voják a musí počítat s tím, že bude terčem kdykoli.....samozřejmě je to hnus střílet na člověka visícím na padáku, ale stejný hnus je válka samotná. Takže musím souhlasit s tím co tu napsal jaro, ale na druhou stranu také s ostatními názory. Přestaňte hodnotit válku jako takovou podle toho co jste o ní kdy četli...válka je válka a ne nějaký match ve fotbale, kde si vítězové potřesou rukama s loosrama.

Gryzlov: ty ještě žiješ?

Souhlasím s Tomem, o tomhle se bavme jinde. tohle je forum o stíhačkách. 209 bylo zoufalství nadevše.....Ale to zase souvisí s onou známou krátkozrakostí velení Luftwaffe, kdyby umožnili řádně vyvíjet nové typy tak by k pokusúm s 209 ani nemuselo dojít. Myslím tím hlavně "zatlučení" Heinkelových stíhaček. Věřím, že Heinkel a spol. by časem bojeschopnost letectva značně zvedli, stejně tak jak se to později podařilo u Focke-Wulfu. Kdoví, mohli jsme se dočkat i jiných zajímavých konstrukcí..a o to jde.
Gryzlov 5.1.2004 12:41 - č. 2126
Gryzlov Isoroku napsal(a) v č. 2113: "(ruští zajatci nicméně byli drženi v klasických zajateckých táborech, narozdíl od německých zajatců umístěných v gulagu)"

Promiň, ale na tohle se nedá napsat nic jiného než tohle: ROFLOL, ale ono to je spíš k pláči ... Víš, jdi se podívat do Mauthausenu a pak piš tady takovéhle ... nevím jak to napsat slušně ... můžeš si být jistý, že se mi pěkně vaří krev ... klasická ukázka POLOPRAVDY a TĚŽKÉ PROPAGANDY ze strany západu ...

Skywolf: Četl jsem počty sestřelů, budu se snažit reagovat co nejrychleji. Bohužel času je málo ... Tvé ohodnocení východní fronty: Stalin sice řval na lidi aby šli bojovat za rudý prapor, ale to je asi tak všechno ... Promiň, ale jsi další z těch, který nechápe a nikdy nepochopí mentalitu Rusů. A ani se o to nesnaž, protože je mi naprosto jasné, co mi odpovíš. Určitě něco ve smyslu "rusofil" apod.

DuGalle: Prosím, zdrž se vulgárnějších narážek. Tvé komentáře pak zbytečně ztrácejí na vážnosti. Ale jinak fajn
DuGalle 5.1.2004 12:03 - č. 2125
DuGalle Ale dočítal, panáčku, dočítal. Jenže tu poslední větu nelze komentovat, aniž by se člověk nedopustil nějaké invektivy. Aneb jak je vidět, být starší automaticky neznamená mít větší rozhled a schopnost větší objektivity...
Jaro 5.1.2004 11:35 - č. 2124
To DuGalle: Oooooooooooo, jak si ftipný, králi.

Len škoda, že si to nedočital do konca. Ale asi je to zbytočná debata.
Tom 5.1.2004 11:32 - č. 2123
Tom Emrich napsal(a) v č. 2094: "Georg Peter Eder se 2x slitoval nad rozstříleným strojem Mikea Gladycha (americký Polák). Jednou naletěl vedle jeho rozstříleného Spita, zamával křídly a pustil ho domů. Později létal Gladych na P47 a Eder ho opět "dostal" - tentokrát se chtěl pokusit donutit Gladycha se strojem sednout, ale celkem brzo ho sestřelil vlastní flak. Typická nacistická svině..."

Pořád mi to vrtá hlavou. Tenhle "mike" Gladych je totožný s polským esem Boleslawem Gladychem (16,5 sestřelu)? Nebo je to někdo jiný? U které jednotky působil?
Tom 5.1.2004 11:24 - č. 2122
Tom Pak se ovšem nabízí otázka, proč tedy vlastně+ válčit, když všichni vědí, že je to svinstvo?

Ale pojďte se raději bavit o stíhačkách. Zajímavé téma byla ta nejubožejší. Co takhle pokus o ozbrojení rekordního Me 209V-1. To byla podle mne předem zřejmá cesta do pekel.
DuGalle 5.1.2004 11:01 - č. 2121
DuGalle Koukám že zima byla mimořádně krátká a začíná tu řádit jaro:

- padák je pro pilota ten nejposlednější a značně nejistý způsob záchrany před nevyhnutelnou smrtí. V tvém geniálním přirovnání by to vypadalo asi takto: kobercovat města X mířit Grand Slamem výhradně na protiletecké kryty.

- pilot na padáku opravdu není voják v pravém slova smyslu, je to člověk nacházející se v krajní nouzi, využívající padáku jako poslední možné záchrany svého života. Zatímco důstojník odlovený sniperem je tímto odstřelen na frontě (v zázemí asi dost těžko, že), kde je samozřejmě jeho hlavní působiště. Že sice momentálně nebojuje je hezké nicméně ho to nevylučuje z bojového procesu. Mnohem lepší příklad by byl třeba důstojník na dovolené u moře odlovený Titovými partizány...

- pravidlo žij a nech žít je jedno ze základních pravidel dlouhotrvající války a je právě degenerováním samotné podstaty války. K vidění nejvíce u délesloužících, kteří to mají za pár a rozhodně se nepředřou při nějakém útoku, jelikož by mohli sami nějakou chytit...
Jaro 5.1.2004 10:34 - č. 2120
Bart S. napsal(a) v č. 2101: "To já se tomu teda hodně divím!!! Střílet na bezbrané piloty na padácích není nic jiného než hyenismus!"

-A bombardovat bezbrannych civilistov nie?
-Vyhladzovat narody v koncentrakoch nie?
-Postrielat stroskotancov z potopenej lode palubnym gulometom ponorky nie?

Bart S. napsal(a) v č. 2104: "to Skywolf: To si děláš srandu? Jsdna věc je zabít nepřátelského vojáka a jedna věc je zabít bezbranného pilota na padáku. "

-Pilot na padaku nie je vojak?
-Dostojnik zastreleny odstrelovacom nie je bezbranny vojak? (teda v tej chvili voci odstrelovacovi)


Isoroku napsal(a) v č. 2108: "Kdybych byl stíhací letec a tak tak bych vyskočil z hořícího letounu, fakt bych nechtěl, aby po mě někdo střílel. Proto bych to taky nedělal ........."

-A pokial by si este v lietadle sedel, tak by si chcel aby po tebe strielali?
-Pravidlo nerob to, co nechces aby robili tebe je velmi pekne, ale s celou filozofiou vojny ma pramalo spolocne.

Nechcem aby tento prispevok vyznel ako obhajoba strielania na pilotov, ktori visia na padaku. Ani mne to nie je sympaticke, ale argumenty, ktore uvadza Bart.S a Isoroku mi pripadaju v suvislosti s vojnovym dianim trochu infantilne.
Ako napisal Skywolf, strielat ci nestrielat je velmi tazke rozhodovanie. Nic nie je len cierne a biele. Skuste sa vzit do myslenia a rozhodovania kapitana torpedoborca, ktory priplava pri doprovode konvoja medzi stroskotancov aby ich zachranil a v tej chvili ziska kontakt s ponorkou. Co ma urobit, zachranovat a nechat ponorku potopit dalsiu lod, alebo ju zasypat hlbinnymi minami a zaroven pozabijat stroskotancov. Podla mna, naozaj hrozna situacia, ale rozhodnut sa musi.

To Bart S. : Mozno, ked budes trosku starsi a budes mat viac skusenosti, budes opatrnejsie hodnotit rozhodovanie inych.
Skywolf 4.1.2004 23:02 - č. 2119
Isoroku: Na tohle by se hodilo spis samostatne tema, v tehle diskuzi o letadlech uz to rozvadime az moc :)

Ale ne vsichni valecni zajatci byli drzeni podle zenevskych konvenci. Zide by mohli vypravet
Isoroku 4.1.2004 20:40 - č. 2118
Isoroku Nechci tady obhajovat nějaký nacistický prasata, to co se dělo ve vyhlazovacích táborech je nehorázný, neomluvitelný a neodpustitelný zločin proti lidskosti.

Ptám se, jsou pravdivá následující fakta ( mám je z několika zdrojů)?

- váleční zajatci ze západních zemích byly v Německu vězněni v souladu s ženevskými konvencemi

- sovětští zajatci osvobozeni na konci WW2 rudou armádou byli masově posíláni doplnit prořídlé stavy věznů v sibiřských gulacích

- aby sovětští komisaři zakryli masové vyvraždování vlastních vojáků, kteří byli nejprve zajati nacisty a posléze osvobozeni, zahrnuli je do níže uvedených 3,5 mil.

Pokud někdo víte, sem s tím.
4981-5000 z 6497
Po