Osobnosti dějin lidstva

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
201-220 z 256
<< 8 9 10 11 12 13 >>
Po
DuGalle 14.9.2003 23:30 - č. 65
DuGalle Kerenskij aby se v hrobě obracel Na celé větě je pravdivé jenom to, že bolševici cara zastřelili...

P.S.
Jak daleko se nachází Jekatěrinburg od Sankt Petěrsburgu?
Zastřelit někoho rok a půl po jeho svržení vyžaduje velkou kuráž...
egli 14.9.2003 20:28 - č. 63
egli michal napsal(a) v č. 62: " Lenina se dá mluvit o osobnosti,ono svrhnout cara to už chtělo kuráž."

Lenin že svrhl cara??? Tak to slyším prvně
Andrew 9.9.2003 09:21 - č. 61
Nejvýznamnější osobnosti dějin lidstva jsou podle mě Vladimír Iljič Lenin a Josef Vissarionovič Stalin, protože to byli vůdci Sovětského svazu, kteří měli charisma a dosáhli zbožnování své osoby (nebo alespoň navenek předstírané), ale hlavní je, že to byli strůci komunistického režimu, který se posléze rozšířil do téměř celého světa a tato ideologie pak ovlivňovala dějiny dvacátého století. Jiní političtí vůdci, kteří ovlivňovali životy lidí po celém světě jako Hitler, Mussolini, Mao ce-tung, Churchill, Roosvelt, Mandela, Tito,Trockij, Chomejní, Napoleon a další sehráli až druhořadou roli, protože jejich vliv byl pohavy de facto regionální, nikoliv celosvětové.
Eva Braun 11.7.2003 11:01 - č. 60
Podle me mezi velkou osobnost patril predevsim Rommel. Kdyby na nej Hitler v mnoha ohledech dal, mohl vyhrat valku. Měl hlavne velkou autoritu a vazili si ho aj Britove tak Italove ci Amici, byl to pro ne nekdo jako superman, ale nemci rikaji : "druha nejlepsi vec, ktera cloveka muze potkat ma li uz dobreho pritele je mit i dobreho nepritele a oni (Afrika Korps) dobří byly"... SKoda jeho neslavneho konce, ale Hitler moc dobre vedel, proc ho prinutit aby spachal sebevrazdu, neudelal - li by to, verejnost by to vzala jako zastreleni narodniho hrdiny a vzbourila by se. No aspon ze mu udelal takovej pohreb. Mej te se
Carlos 10.7.2003 18:48 - č. 59
Carlos to Andrew – Ameriku objevili před Kolumbem Vikingové – Leif Eriksson, Erik II. Rudý.
Jinak souhlas (Patton).
to karaya1 – Pomoci jedné totalitě proti druhé. Spojenci (demokracie) si museli vybrat, co je pro svět horší, jestli fašismus (japonský, německý, italský, aj.), nebo komunismus (SSSR). Pádem SSSR by si Hitler uvolnil ruce z východu na západ. Politici nechtěli opakovat ww1, kdy hrozilo na jaře 1918 dobytí Francie.
Bojovat proti SSSR po válce nemohli, protože SSSR měl více mužů ve zbraních a srovnatelnou, ne-li lepší techniku. Německo bylo zničené, ve Francii pomalu doutnal antiamerikanismus (de Gaulle), Británie rozbombardovaná z náletů Němců. Kdyby SSSR nezničil západní Evropu vojensky, tak politicky, prostřednictvím povstání komunistů, kteří by vyprovokovali občanskou válku, což by mohlo mít důsledky nejen pro Evropu. A Stalin si nedovolil na západní Evropu zaútočit, protože se obával A-bomby (Američané vyčerpali na Japonsku, myslím jednu měli v záloze, a další se vyráběli, což myslím Stalin nevěděl).
Jenže v Praze RA nebyla a Patton by tady byl dříve.
to Pet – Komunismus (socialismus) je nejen utopie, ale také v zárodku nenávistná ideologie, kdy je snaha prosadit diktaturu proletariátu, znárodnit soukromý majetek, zrušit dědičnou daň, zavést monopol na banky (kapitál), na dopravní prostředky, aj. (vše najdeš v Komuistickém manifestu od Marxe a Engelse, či ve Státě a revoluci od Lenina, oba vydalo nakladatelství Otakar II., Praha 2000). Nacismus (resp. Fašismus) je pseudoteorie, která nebyla nikdy uskutečněna – de facto utopie, která hlásá prioritu na národ, komunismus na původ (třídní), to je asi tak vše.
Andrew 25.6.2003 09:30 - č. 58
Na druhou stranu je ale zase pravda, že Hitler se snažil od samého počátku zničit Sovětský svaz, a proto chtěl uzavřít spojenectví s Británií (a Itálií) a Francii eliminovat jako vojenskou sílu. Jenže se to jaksi nepovedlo...
karaya1 16.6.2003 14:42 - č. 57
karaya1 Andrew: to čeho se Amíci (oprávněně) báli, byl fakt, že kdyby se setkaly americké divize jednoucí ze západu a sovětské z východu jinde než na demarkační linii, vyvolalo by to boje mezi spojenci. Na obzoru tanky, naše nejsou - šup! na ně děla, letadla etc. Navíc Sověti měli výslovné rozkazy, že když potkají US divizi, mají ji "omylem" poškádlit několika salvami kaťuší a těžkého dělostřelectva... Proto se západní velitelé báli liniii překročit... O Pattona nešlo, ten by osvobodil Prahu klidně sám, čas i síly na to měl, ale Ike byl posr* až za ušima...
Andrew 16.6.2003 08:21 - č. 56
Lenin nebo Stalin - to je otázka. Je sice pravda, že SSSR jako tvrdě centralizovaný, hospodářsky rozvinutý a vojensky mocný stát vytvořil především Stalin, na druhou stranu SSSR jako politicky i sociálně zcela nový státní útvar vzniknul coby důsledek revolučního procesu, jehož čele stál bezpochyby Lenin. Nicméně oba jsou historické osobnosti světového formátu.
Andrew 16.6.2003 08:16 - č. 55
Nejlepší by asi bylo, kdyby západní Spojenci nechali Německo a Sovětský svaz mezi sebou bojovat a sledovali to jenom z povzdálí.

Kdyby se v létě 1944 povedl atentát na Hitlera, myslíte, že by byl Stalin ochoten zastavit své armády postupující do srdce Evropy? Jestli ne, tak by možná došlo právě k válce mezi Západem a Ruskem. Ale Patton opravdu prosazoval útok na komunistický Sovětský svaz. Také by neváhal osvobit Prahu, jen kdyby o to Česká národní rada požádala, akdyby se to náhodou Rusům nelíbilo, poslal by je k čertu.
Pet 13.6.2003 23:03 - č. 54
Pet Jo,ten náskok ve vývoji atom.bomb by byl asi problém.Jenže vývoj a výroba atom.bomby zpočátku byla otázkou několika měsíců a nevím zda by likvidace několika měst mělo na obrovské rusko takový účinek jako na Japonsko.Bohužel co se týká letadel jsem naprostý laik,takže nedokážu posoudit do jaké míry by se ruské letectvo dokázalo postavit "létajícím pevnostím".Každopádně by ani atomové bomby a strategické bombardéry nedokázali,aspoň v prvních měsících, ochromit ruský průmysl natolik,aby se rusko nedokázalo účině bránit.
A ten 88mmflak by se na IS-3 nechytal,už s KV-1 měl velké problémy...
karaya1 13.6.2003 22:19 - č. 53
karaya1 Myslím že v případě všeobecného konfliktu Západ x SSSR by došlo na nově vyvinuté atomové bomby, a to by mohly slavné IS-3 is T-44 být vyráběny po tisících, stejně by nad Kreml nějaké B-29 proletěly a nevím nevím jestli by Stalin válčil i s "Ground zero" místo Rudého náměstí Organizaci náletů měli USAAF velmi dobře promyšlenou a léty ofenzívy proti Německu vycvičenou, takže tady taky žádný problém. Právě ty pozemní síly by ale byly problém. Taktické letectvo prokázalo nízkou účinnost (alespoň v Normandii, v Rusku by to bylo ještě mnohokrát horší), navíc Rusové disponovali Il-2m3 a hlavně Il-10, což byly hrůzu nahánějící bitevníky... Opravdu si nedokážu představit jak Shermany bojují se Staliny... Každopádně při případném průlomu by Spojenci (s plně mechanizovanými armádami narozdíl od pěších Němců) postupovali VELICE rychle vpřed (než by jim došly zásoby nebo zastavil protiútok...) A konfrontace Patton x Žukov by taky nebyla špatná, ne?

Nemyslím že by USA byli až takoví vlastenci aby prostě neokopírovali 88mm AA dělo- to představovalo pro Rusy permanentní nebezpečí, i když právě ke konci už občas nestíhalo

Jinak četls Rudou bouři od Clancyho? To je hustý... Jenomže to je ze začátku 80. let a ne z období těsně po WW2...

každopádně mě teď napadlo, že to není až tak hrozné téma, takže možná zauvažuju o jeho založení:o)
Pet 13.6.2003 20:21 - č. 52
Pet Přesně tak,SSSR se 2.sv.válkou stalo neporazitelné.Aspoň co se týká tankových sil.Chtěl bych vidět jak by si Pershing poradil s takovým masovým útokem IS-3 s T-44.V letectvu se sice nevyznám, pravděpodobně na tom byl západ lépe,ale ne zas o tolik,aby to převážilo ruský tankový potenciál.Síly byly vyrovnané ,takže případný konflikt by znamenal skutečnou světovou válku,proti níž by celá WW2 byla ještě slabota...
karaya1 13.6.2003 12:41 - č. 51
karaya1 A proč to teda potom nevzali rovnou i přes SSSR (v rámci boje za svobodu)? Bylo moc silné???

Tom: a proč? je to názor, žijeme v (skoro)demokracii a každý může říkat co chce. Však "nesouhlasím s vaším názorem, ale budu se bít za to, abyste ho mohl prezentovat" nebo tak nějak:)
Pet 12.6.2003 21:52 - č. 49
Pet Karaya1-protože volili menší zlo.Komunismus je ve své původní myšlence pouze dobře míněná utopie o rovnosti lidí,nacismus ve své podstatě naopak vyčleňuje nesmyslně vybranou elitu a ostatní považuje za podlidi,což je rozhodně větší zlo.
karaya1 12.6.2003 17:18 - č. 48
karaya1 To stejné můžeme říct o demokratických zemích Západu (UK, USA)- proč pomáhali jedné totalitě proti druhé, když cílem obou byla světovláda???
Andrew 12.6.2003 14:52 - č. 47
No, já bych ani neřekl, že invaze do Sovětského svazu nebo boj proti bolševismu byly správné - jediné, co Hitler udělal dobře, bylo to, že spáchal sebevraždu. Hitler je totiž zodpovědný za vítězný postup komunismu z Ukrajiny až po Šumavu.
Honza M. 3.6.2003 11:33 - č. 46
Honza M. Hartmann (37): "zlikvidovat veškeré obyvatelstvo" ?? To ses trochu sekl né? A kdo by otročil na těch plánovaných ukrajinských latifundiích? a kdo by makal v dolech a továrnách? Kdepak, zlikvidovat se měla jen elita a bolševici, s ostatními "podlidmi" se počítalo (viz Drang nach Osten i Mein Kampf).
HARM 2.6.2003 13:44 - č. 45
Ale veľkou osobnosťou je bezpochyby aj Stalin. Jeho skutky sú aj v súčasnosti oveľa badatelnejšie ako napríklad Hitlerove. Viď Čečensko. Tam sa to bude mlieť asi donekonečna.
Vašek 30.5.2003 15:26 - č. 44
Vašek: konečně to někdo správně řekl. Díky, Hartmanne (příspěvěk 37).
Karaya1: prevence proti Stalinovi? Nemyslím, protože Hitler považoval Rusko po vojenské stránce za totální shit. K čemu prevence proti něčemu, z čeho nemám strach?
Andrew 29.5.2003 14:53 - č. 43
Naprosto souhlasím s Alykem, že největší osobností dějin lidstava, by mohl být Vladimír Iljič Lenin, ale stejně tak dobře by to mohl být i Kryštof Kolumbus, když v roce 1492 objevil Ameriku - šlo o významný mezník v dějinách, který označoval konec středověku a začátek novověku. Objevit Ameriku se jen tak nikomu také nepodaří. Apropo: Amerika pak přišla Evropě (a demokracii vůbec) na pomoc během první světové války, druhé světové války i studené války.
201-220 z 256
<< 8 9 10 11 12 13 >>
Po