Sir Winston Churchill

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
361-380 z 558
<< 16 17 18 19 20 21 22 >>
Po
Carlos 17.8.2003 17:51 - č. 227
Carlos pokr.
Rok 1939 podle tebe rozhodl. Nebylo to z britské (Churchillovy strany), kdyby ano, prosadil by tvrdé potrestání německé rozpínavosti v Česko-Slovensku, jeho de facté zničení, pomoc (účinnou) Polsku a spojenectví se SSSR, což se nestalo. Rok 1939 byl osudový. Hitler nechtěl dobýt Západ, myslel si, že Itálie s Francii budou satelity a s VB se nějak domluví na spojenectví. Cíl byl zničit SSSR a dosáhnout spojení s Japonskem v Indii (což narušovalo britské zájmy). První krok jeho bylo přáním zničit SSSR, potom boj s VB a nakonec, to sám neočekával, že by se toho dožil soupeření s USA.
Rok 1939 – ukázal, že nemá zájem o soukmenovce (viz rozbití Česko-Slovenska – mimochodem v Rakousku, ČSR – tzv. Sudety, Polsko nešlo o Němce, ale ovládnutí střední Evropy). A dohoda o paktu neútočení se SSSR v předvečer světové války – popření jeho boje proti komunismu. Hitler byl skvělý politik, ale hlavně největší lhář v dějinách lidstva.
Otázka, co je světová válka??? Začíná v roce 1937, kdy Japonsko napadlo Čínu, nebo Německo Polsko v roce 1939, nebo až v roce 1941, kdy Německo a Japonsko vyhlásilo válku USA??? Kdo je tedy viník?????
Mohl bys odpovědět???
to alyk, DuGalle, stc, Algernon – Souhlas.
Carlos 17.8.2003 17:50 - č. 226
Carlos

to zdeno – Lokální válka je podle tebe Německo-polská válka. Jak jsem vytušil i z předchozí diskuse, tak Němci jen chtěli získat zpět území, kde byli Němci (viz Rakousko, ČSR, Polsko).
U Rakouska a Sudet ti to projde, ale 14. resp. / 15. březen ti nějak nehapruje. Nejenže Hitler si vzal německé území, ale i čistě české. Ve státě tzv. Česko-Slovenská republika byli zde Němci dobrovolně, co utekli ze Sudet. Hitler dostal vše na co kývnul. Co tím chci říci. Ty tady chceš dokázat, že Hitler chtěl jen nápravu za ww1, chtěl ochránit své soukmenovce (jak podotkl stc, můžeš si podat ruce s Podivenem). To že měl spadeno na Západ a komunismus je jasné. Na východě byl SSSR, kde byli u moci židobolševici. Západ mohl za potupu Německa a Židé tam měli vysoké postavení. Nezapomínej, že ČSR, jako demokratický stát se řadil vedle západní demokracie. Tebou opovrhovaný Churchill, byl jediný, kdo se za ČSR postavil. Ti, kdo uznává Mnichovskou dohodu (ať jsi to ty, Podiven, Doležal, aj.), tak si zahrávají s vlastizradou. Ty jako Slovák, bys měl být rád, že nějaké ČSR existovalo. Kdyby tak nebylo. Mluvil bys maďarsky a pojem slovenský národ by byl na stejné úrovni jako Lužičtí Srbové, nebo jako jazyky typu pruština – vyhynuté.
Ochrana Němců – Proč došlo k rozbití k Česko-Slovensku? Když tady byli Němci, kteří tady chtěli být, nebo utíkali do Švýcarska, Fr., VB či USA.
Zajímavý je rozhovor, krátce po 12. 9. 1938 mezi Hitlerem a Frankem v Norimberku, kdy se vůdce zeptal Franka, zda byl v ČSR. On odpověděl kladně. Potom Hitler dodal: “No, možná že vás budu potřebovat k něčemu důležitějšímu, než je to vaše staré právo, kterého se nemůžete zbavit.” Franka to udivilo. K tomu Hitler: “Nic zvláštního. Jednou si s vámi promluvím!” citace z knihy Bořivoje Čelovského: Mnichovská dohoda 1938, Tilia, Šenov u Ostravy, 1999, s. 272 (poznámky pod čarou – máš tam i odkaz na archívní fond).
Ten rozhovor a německé obsazení Česko-Slovenska jsou důkazy, že Hitler neměl zájem o soukmenovce, ale o zničení ČSR a ovládnutí střední Evropy.
Johny 17.8.2003 15:25 - č. 225
Johny to Zdeno: Von Schliefenův plán ti nic neříká co? Ten platil i pro WW2.
zdeno 17.8.2003 01:38 - č. 223
Konstatujem, ze ste nedokazali demonstrovat, ze pred Churchillovymi intrigami a vyzvami v Cabinete v sep. 1939 uz existoval nejaky plan nemeckych utokov v Zapadnej Europe.
čet.Hrad 16.8.2003 15:43 - č. 222
čet.Hrad Tak jsem tady týden nebyl. Vrátím se a chudák to ani celé přečíst nemůžu jak je mi z toho špatně. Fotku pana Podivena jsme už viděli, teď ještě Zdenovu, ale bojím se, že mě oslní odraz slunce na "pleši". Snad si to někdy přečtu a nebude mi z toho zase tak blbě. Už to padlo mockrát, ale zopakuji to: IGNORUJTE TOHO .......
giro.c 15.8.2003 20:11 - č. 221
panové teď tady 14 dní nebudu, tak mě nezapomeňte spravit o nejnovějších hlodech až se vrátím. Moc děkuju.
giro.c 15.8.2003 20:07 - č. 220
nevím proč, ale připadáš mi jako ..................je to takový slova na f nebo n
Honza 14.8.2003 20:38 - č. 219
Honza To giro.c: Naprostý souhlas.
To Zdeno:
giro.c 14.8.2003 20:06 - č. 218
máš pravdu zdeno,keby nebyl WC a Roosvelt nebyly by problémy s Německem, protože by možná nad Evropou vlál hákáč a na hradě by naše vláda hailovala

o válce se bylo v Hitlerově mysli rozhodnuto už dávno před WWII, už od uzavření Versailské smlouvy a každý, kdo byl podepsán pod touto smlouvou se automaticky řadil na místa nepřátel, které by bylo třeba rozdrtit, tak to je a tak to bylo a nic se na tom nezmění
zdeno 14.8.2003 01:18 - č. 217


Alyk - To, co si v (214) popisal, moze byt viac-menej pravda. Ani ty si vsak neukazal, ze Nemci urobili, alebo aspon planovali, ako prvi vojnove kroky na Zapade. Urobili to Briti.
Je to naozaj tak tazke pochopit, ze 9. 10. 1939 sa udialo az po 19. 9. 1939 (Zdeno - 186)?
Sucasna historia si dovoluje nehorazne klamat, ale aspon kalendar 20. storocia neprekruca. Zatial.

giro.c. - Keby takych ako WC, Roosevelt a najma Wilson nebolo, tak by ziadne problemy s Nemeckom neboli.

HARM - Zda sa, ze si svoju nepritomnost na citanie a rozmyslanie nevyuzil.
giro.c 13.8.2003 18:24 - č. 216
Jestli by si v dějinách 20 století měl zasloužit uznání pak je to bez pochyby Sitr Winston Churchil, Roosvelt a další a další vojáci, kteří pomohli srazit nakolena Hitlera a nacismus
HARM 12.8.2003 19:12 - č. 215
Á, dlho som tu nebol. Zdenove fantazmagórie zrejme pokračujú naďalej. Winston a vojnový štváč? Len tak ďalej.
alyk 12.8.2003 08:02 - č. 214
alyk zdeno - ještě jednou: 9. 10. 1939 Hitler vydal dlouhy rozkaz pro armadni velitele, ve kterem uvedl sve zamery pro nadchazejici mesice (v Norimberskych dokumentech rada C-62), ve kterem uvadi, ze ofenziva na zapade zustava pro Nemecko jedinou moznosti!!! Dlouha valka s Fr a VB by mohla podle nej skoncit jasnym neuspechem pro nemecko a vystavila by jej smrtelnemu utoku SSSR. Proto jako primarni cil uvadi Francii, jiz by po bleskove porazce vnutil mir (coz se o par mesicu pozdeji stalo) a ta by vypadla ze hry, nacez by VB mela pristoupit na dohodu s Nemeckem! Vrchní velitel armady von Brauchitsch a nacelnik gen. stabu Halder byli zdeseni z techto planu ale stejne nic svymi protesty nezmohli! První stanovene datum ofenzivy na zapade byl 12. listopad 1939, kvuli spatnemu pocasi byla odlozena, druhy datum byl urcen na 17. 1. 1940, alke v dusledku let. nehody a ztraty planu byl take odlozen a nove Mansteinem prepracovan.dal uz to snad zname! takze zadny reci o to, ze Nemecko nechtelo na zapade valcit, ale naopak, ofenziva na zapad pro ne byl rozhodujicim faktorem v pocatku valky!

Valka v Norsku vznikla skutecne z pravdiveho presvedceni Hitlera o chystane invazi Spojencu, ale tehdy (brezen 1940) uz bylo o invazi do zap. Evropy (hol, Bel, Fr) davno rozhodnuto viz vyse!!! O nejakych duvodech, ze Spojenci zaminovali norske pristavy a proto se vrhnou Nemci na zapad, potazmo primo na Fr, nemuze byt vubec rec!Akce Wilfred mela byt provedena 5. dubna a melo jit o zaminovani norskych vod a vysadek britskych a pozdeji franc. jednotek v Narviku, Trondheimu, Bergenu a Stavangeru, operace byla odlozena na 8. dubna. Hitler kupodivu nechtel Norsko ale nakonec 1. dubna rozhodl o provedeni akce proti Dansku a Norsku na 9. dubna. Lord Hankey, tehdejší člen brit. valečneho kabinetu prohlasil: "... od pocatku priprav na invazi se VB a Nemecko drzely vicemene na stejne urovni. VB vlastne zacala s pripravami o neco drive. Oba plany (VB i N) byly uskutecneny temer soucasne, VB byla o 24 hodin napred v tzv. utocnem aktu agrese, pokud se da tento termin pouzit pro obe strany". tyden po nemeckem uderu na Oslo a pred utokem na Trondheim se Britove vylodili severne a jizne od Trondheimu v Namsosu a Ondalsnesu. 14. dubna se Britove vylodili v Narviku ale ani jejich 20 000 sbor nedokazal ihned porazit 4 000 vojaku gen. Dietla, kteri Narvik opustili 27. kvetna. Britove se stahli z Narviku 7. června kvuli porazce Francie.Nemci Norsko obsazovali v den, kdy se ve francouzskych a britskych pristavech nalodovali pesaci (horske jednotky) pro obsazeni Norska (resp. Narviku a cest s rudou ze Svedska), sam Churchill po valce priznal, ze je Nemci proste predbehli. Nic vic a nic min.
Tom 12.8.2003 06:41 - č. 213
Tom To Zdeno: k položení prvních min v norských výsostných vodách došlo 18 hodin před zákeřným a ničím nevyprovokovaným německým útokem na Norsko a ze strany RN bylo reakcí na neustálé porušování norské neutrality ze strany Německa. Mám na mysli třeba případ Altmark, plavby ponorek a dopravních lodí s válečným materiálem, kterým Norové nemohli při nejlepší vůli zabránit.

A o meziválečném vlivu WSC na britskou politiku dost pochybuju. Nesouhlasil se stažením z Ruska, hájil proti toryům svobgodný obchod, proti labouristům všeobecnou brannou povinnost, volal proti zákroku vůči Německu za jednostranné porušování V.smluv (Sársko, Porýní, znovuvyzbrojování), volal po zákroku vůči anšlusu, nesouhlasil s Mnichovem... Já tedy nevím, jak Brity vehnal do války vůči mírumilovnému ubohému Německu vedeného filantropem A.H. A záruky Polsku (mistrovský tah německé propagandy) dal přece jeho premiér Neville Ch.
zdeno 12.8.2003 02:12 - č. 212


stc: Ukazal si, ze Nemci skutocne mali motiv pomstit sa tak Fr. ako aj VB. Neukazal si vsak, ze to naozaj urobili predtym ako ich vyprovokoval Churchill. Tebou opisovane udalosti prisli predsa az po Churchillovom vycinani v sep. 1939 v Cabinete a v aprili 1940 v Norsku. Moc mal uz davno predtym ako sa stal premierom.

Carlos:

<Zničení švédských transportů chtělo VB zabránit zesílení Německa, když byly dva státy (VB a Něm.) ve válečném stavu.>
Takisto si neukazal, ze konflikt na Zapade zacali Nemci.

<Tvé urážky a lži na Churchilla mi připomínají nějakého extrémistu.>
Hovor konkretne, co mas na mysli.

Ak si poriadne cital moje prispevky, tak si zbadal, ze Chamberlaina vobec nepodozrievam z vojnychtivosti. Chamberlain nebol "posera" ako si ho nazval, ale politik, ktory si uvedomil, ze to, co sa s Nemeckom urobilo po Versailles, je prehnane a nespravne.

Mas pravdu, WC nastupil oficialne k moci v maji a nie v aprili. Zaminovanie norskych pristavov vsak bolo jeho dietatko uz od sep. 1939.

Dalej vsak uz zapletas. Nemci sa pohli na Zapad az po prvom britskom kroku na Zapade, nie skor.

<O Hitlerově snaze dobýt svět je dosti známé>
Ano, napr. podvrhnuta nemecka (vskutocnosti britska) mapa Ameriky je takym typickym dokazom nemeckej planovanej hegemonie.

Giro. c.: Citaj dole (Zdeno -186), kde spominam lobovanie WC v Cabinete este pred tebou spominanymi planmi.
giro.c 11.8.2003 22:04 - č. 211
zdeno už v říjnu 1939 Hitler nařídil generálům připravit podrobné plány útoku na Francii. Útok měl být proveden tuším v listopadu ( podle Hitlera ), pak nastaly tahanice a průtahy Hitlerovi stavy deprese atd.atd.

to znamená že přesné planý útoku chtěl mít půl roku před nastoupením Churchila

doufám že jsem se někde nesek
Carlos 11.8.2003 21:09 - č. 210
Carlos pokr.
Hitlerovy plány
O Hitlerově snaze dobýt svět je dosti známé, ale jaké byly jeho plány před začátkem války je velice zajímavé (plány) - Hitlerův program byl tento: Zaprvé chtěl především ovládnout samotné Německo a zahájit očišťovací proces doma. Za druhé, zničit versailleská ujednání a udělat z Německa vedoucí stát ve střední Evropě. Toho všeho mohl dosáhnout bez války. Za třetí, z této mocenské pozice zničit Sovětský svaz (válkou), aby se zbavil “líhně bacilů”, a kolonizací vytvořit spolehlivé ekonomické a strategické zázemí pro založení koloniální říše. Ve čtvrté etapě by Německo získalo rozsáhlé koloniální panství v Africe a kromě toho velké zaoceánské loďstvo, čímž by se stalo jednou ze čtyř supervelmocí vedle Británie, Japonska a Spojených států. A nakonec, pro generaci, která nastoupí po jeho smrti, plánoval Hitler rozhodující střetnutí mezi Německem a Spojenými státy o světovou nadvládu.
Paul Johnson: Dějiny 20. století, Rozmluvy, Praha 1991, s. 337
Jinak autor čerpal z knihy Andrease Hillgrupera: Germany and Two World Wars (překl. Harvard 1981), s. 56-7.
Než začneš něco zase psát, je lepší se podívat do odborných knih a ne na net, který není tak 100%. Hlavně se koukni na data, v těch tedy plaveš. A souvislosti ti také utíkají.
to Algernon, egli, Johny and DuGalle – Souhlas.
Carlos 11.8.2003 21:08 - č. 209
Carlos

to zdeno – Zničení švédských transportů chtělo VB zabránit zesílení Německa, když byly dva státy (VB a Něm.) ve válečném stavu.
Podle tvého názoru byl Churchill tím, který rozpoutal celosvětový konflikt a Hitler jen reagoval. A na to jsi přišel kde?????
Tvé urážky a lži na Churchilla mi připomínají nějakého extrémistu. Mohu se zeptat, zda jsi komunista nebo fašista, protože tito lidé nemají oblíbeného Churchilla, protože to on bojoval proti zločinným diktaturám (slovy i činy).
Podle tebe chtěl celosvětový konflikt VB a ne Něm. Kdyby chtěl premiér Chamberlaine, který byl v čele VB, když jeho země vstoupila do konfliktu, tak mohl už bojovat za Rakousko, nebo ČSR a ne až za Polsko. Chamberlaine byl posera, který se bál sociálních bouří. Viděl nebezpeč v bolševizmu, ale nacismus mu nějak unikal. Nebo si myslíš, že to schválně (konflikt) oddaloval, aby ta válka celosvětová byla větší maso, aby si Britové pořádně zabojovali??????
Churchill neměl moc velký vliv na Chamberlaineho, podívej se jak dopadl Mnichov? Churchill se neustále angažoval. Jezdil za francouzskými ministry a Beneše přesvědčoval, ať nepřijímá mnichovský diktát. Za to Chamberlaine prodal demokracii. Tak to dopadá, když se premiérem stane lokální politik.
Ty si myslíš, že Churchillovým nastoupením do křesla premiéra, tak Hitler zaútočil na západní Evropu. Máš trochu binec v datech. Churchill nastoupil 10. 5. 1940 (a ne v dubnu). To už byla německá mašinérie na pochodu Evropou. Od 9. 4. Začal německý útok na Dánsko a Norsko. Během hlasování ve sněmovně 10. 5. o důvěře Chamberlainovy vlády podnikly německé jednotky útok na neutrální státy Belgie, Nizozemsko a Lucembursko.
stc 11.8.2003 17:44 - č. 208
zdeno: A nemysliš ze dobytí Francie Nemeckem byl tak trochu Hitlerova osobní pomsta za rok 1918? Jen si dovoli ocitovat par vet od lidi kteri se zucastnili podepsani přímšří mezi Francií a Německem v Compiégne 21. června 1940.

"Hitler přijel na historické místo v doprovodu nejvyšších armádních velitelů. Německou delegaci tvořili náčelník vrchního velitelství branné moci generálplukovník Wilhelm Keitel a náčelníci všech složek branné moci - generál polní maršál Wilhelm Hermann Göring, velkoadmirál Erich Raeder a generálplukovník Walter von Brauchitsch. Dalšími členy byli ministr zahraničních věcí Joachim von Ribbentrop a říšský ministr a "vůdcův" náměstek, Rudolf Heß. Hitler vystoupil nedaleko památníku francouzského vítězství, který byl zakryt říšskou válečnou vlajkou. "Pozoroval jsem jeho obličej. Byl důstojný, slavnostní, naplněný pomstou. Nebylo možno si nevšimnout jeho mladistvém kroku i toho, že se díváme na triumfujícího dobyvatele, pokořitele světa... Ale bylo v tom ještě něco navíc... jakýsi náznak, snad stín vnitřního uspokojení, pramenící z velkého historického zvratu, změny chodu světa, který způsobil právě on napsal očitý svědek", americký novinář William L. Shirer.

Zazněla německá hymna a Horst Wessel-Lied. Poté "upoutal jeho pozornost velký žulový blok, sahající do výše necelého metru. Hitler, následován dalšími, k němu pomalu přistoupil a četl nápis, vytesaný do kamene velkými písmeny: "Zde ztroskotala 11. listopadu 1918 zločinná pýcha německého císařství poražená svobodnými národy, které chtěla zotročit." Hledám výraz, který by popsal Hitlerovu tvář... zračí se v ní pohrdání, zloba, nenávist, pomsta i triumf. Vystoupil na kámen... náhle... si opřel ruce v bok, napřímil ramena a široce se rozkročil. Bylo to gesto vzdoru, znamenalo vrchol opovržení tímto místem a vším, co zde po dvaadvacet let představovalo ponížení Německa."


Řekni mi po pravdě, jedná takhle človek který nechce válčit se západem a nebo z toho jasně čiší pomsta za rok 1918?
zdeno 11.8.2003 17:19 - č. 207
stc: Mas problem s citanim. A tvaris sa pritom ako by si mal monopol na historiu.

<Polsko jako puvodce WWII - nesmysl.>
To si si vycucal z palca. Vsade pisem o lokalnej vojne Nemecka s Polskom.

<Velka Britanie jako stat ktery valku prostrednictvim Polska zahajil - nesmysl.>
Nie "zahajil", ale "vyprovokoval" - Churchillovou iniciativou najprv v britskom Cabinete a potom skutocnym zaminovanim norskych pristavov.
Dokonca aj vitazni tzv. historici obdobie medzi Sep. 1939-Apr.1940 nazyvaju priliehavo - Phony War.

<Nemecko ktere nikdy nechtelo napadnout zapad a ucinilo tak az kdyz mu vyhlasil "valku" na zaklade spojencekych smluv s Polskem - nesmysl.>
Stale cakam, ze mi tu niekto ukaze ten dokaz.

Ono to nebolo pre srandu, ze dokonca aj lynchovanie, honosne nazyvane Norimbersky sud, si nedovolilo Nemcov obvinit z norskej kampane ako z vojnoveho zlocinu.
361-380 z 558
<< 16 17 18 19 20 21 22 >>
Po