Meziválečné Německo

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
81-100 z 206
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po
alyk 7.1.2003 10:17 - č. 139
alyk sudety - muze byt dvoji vyznam - uzemí obyvane vetsinou obyvatelstva hlasici se k nemecke narodnosti, nebo taky uzemi pozadovane iredentou 1918-19 (Sudetenland, Böhmerwaldgau, Deutsch Südmähren, Deutschböhmen). i kdyz na sudetskych linkach pouzivaji oznaceni Sudety uz nekde kolem 16. st, coz je podle me blbost!
Hartmann 7.1.2003 10:14 - č. 138
Hartmann Johny:
Poláci měli bez boje odevzdat část území s německou menšinou výměnou za mír. Ovšem ti samozřejmě neustoupili, takže ironicky vzato tím, že neodstoupili dobrovolně uzemí válku opravdu zavinily.
Mir z ust nemeckeho diktatora=zautocim o par dni pozdejc. Polaci nebyli hloupi, na prikladu CSR uz videli, kam by vedlo prijeti Hitlerovych "mirovych navrhu". Neziskali by vubec nic, predevsim vubec ne zaruku miru. Jen by snizili svoji obranyschopnost, coz by vedlo jeste k posileni Hitlerovy pozice a rychlejsimu padu Polska.

Mimochodem, osadníci Texasu si sami vybojovali samostanost na Mexiku, zalozili si svuj vlastni nezavisly stat a pak se terpve dobrovolne pripojili k USA. (dokonce s tim cekali na nove volby v USA, kdy byly nova vitezna strana ochotna k vyhodnejsim vstupnim podminkam pro Texas)
Honza M. 7.1.2003 09:46 - č. 137
Honza M. Pánová, rád bych se vás, kteří ten pojem používáte, zeptal, co myslíte slovem "Sudety", když píšete, že patří k čechám, českým zemím, ČSR ...
alyk 7.1.2003 09:11 - č. 136
alyk zdeno: "Vacsinou sa tu vazne tvarite pri obhajovani prava CSR na Sudety (a pritom "zhovievavo" aj Slovenska na madaronske uzemia) po r. 1914 na zaklade akejsi starovekej prislusnosti tejto oblasti k ceskym zemiam" - pokud ti rika neco nazev Corona regni Bohemie, tak nemuzes tvrdit, ze Sudety patri k Cecham na zaklade jakesi davne prislusnosti, - ty vzdy patrily k ceskemu statu. stejne jako cesti Nemci, az teprve nemecka iredenta z let 1918-19 vytvorila mytus o prislusnosti k Vaterlandu! a stejne nechteli Nemci k Nemecku ale k Rakousku (to se jich vsak zreklo). V polovine dvacatych let ale doslo k obratu a vetsina Nemcu chapala CSR jako naslednicky stat a nem. pol. strany se zacaly spolupracovat s vladou!!! az do okamziku kdy se objevili panove Hitler, Henlein a s jejich recmi o Heim ins Reich atd.!!!

Dale nechapu tvoji vetu, ze VB zapricinila WW2 tym, ze se postavila na stranu Polska - tak nevim, ale pokud existuji dohody o voj. spolupraci a tyden pred zacatkem ww2 ji VB a Polsko znovu podepsaly a potvrdily, tak s cim jako melo Nemecko pocitat? jasne bylo dano, ze pokud 3 zeme napadne Polsko, bude VB a F stat pri nem!! Tak jaka pricina? WW2 vyvolalo Nemecko bez jakekoli dizkuze.
zdeno 6.1.2003 20:49 - č. 135
Johnny:
Zhruba suhlasim s tym "mierovym navrhom" - ultimatom. Ale o expanzii by som zacal hovorit az po uspokojivom vyrieseni nemeckych oblasti v Polsku.

Nespochybnujem Cesky stat ako taky, nepozdava sa mi vsak vyriesenie Sudet po r. 1921.

To, ci VB bola po WW1 otrasena alebo nie, nie je podstatne. Dolezite je, ze po podraze, ktore urobila Nemecku vo WW1 a Versailles (za ucasti aj inych, pravdaze), vpodstate zapricinala WW2 tym, ze sa postavila na stranu Polska v aug. 1939.

Kto bol vitazom vo WW2 je ina tema.

Ohladom Lucitanie nepotrebujes ist na revizionisticke weby. Napr. G. B. Tindall (Prof. historie na Univ. North Carolina) pise na str. 986 svojej knihy "America a narrative history":
"Predtym ako lod opustila New York smerom na Liverpool, Nemecka Ambasada publikovala varovania v americkej tlaci necestovat do vojnovej zony, ... Nemci odpovedali, ze lod bola ozbrojena (co nebola) a viezla naklad malych zbrani a municie (co bolo pravda)."
Takze zbrane a municiu viezli a varovani boli.

Pearl Harbour - V knihe Podvod pri Pearl Harbour (Lt. Cmdr. Kenneth Landis USNR (ret.), and Staff Sgt. Rex Gunn USAR (ret.)) je uvedeny telefonicky prepis rozhovoru, kde Roosevelt ignoroval varovanie Churchilla, ze velka japonska vojenska sila sa chysta na Pearl Harbour. Jedenast dni pred utokom na PH !
Johny 6.1.2003 19:39 - č. 134
Johny Zdeno: do jisté míry máš pravdu s tou tzv. „mírovou nabídkou“ – ultimátem Polsku v předvečer války. Hitler spolu s Mussolinim se snažily znovu provést Mnichov i v Polsku. Jednalo se o to, že Poláci měli bez boje odevzdat část území s německou menšinou výměnou za mír. Ovšem ti samozřejmě neustoupili, takže ironicky vzato tím, že neodstoupili dobrovolně uzemí válku opravdu zavinily.To s tím Českým státem ale určitě nemyslíš vážně. Na světě v neexistuje jiný státní útvar, který by s menšími změnami existoval ve stejných hranicích více než tisíc let. Tak se dá uvažovat o Slovensku, které nemá žádnou historii ale ne o jednom z nejstarším státě v Evropě a v podstatě i na světě. Další přestřel jsi udělal tím, že jsi Velkou Británii nazval nejdobyvačnější v WW1 a WW2. Trochu sis to ale poplet, VB vyšla z WW1 velice otřesena a naprostou neschopnost jakkoliv reagovat v počátku WW2 zaplatila po válce ztrátou impéria a propadnutím se mezi mocnosti druhého řádu. Měl ses přeorientovat, z WW2 vyšli pouze dva vítězové gigamocnosti SSSR a USA. Tady se nabízí dnes vhodný cíl USA. Na revizionistických webech jsem už četl, že za vším je nakonec USA, dokonce Pearl Harbor si prý stejně jako potopení Luisitanie způsobili sami aby se mohli imperialisticky vměšovat do pokojných záležitostí Evropy.
zdeno 6.1.2003 19:35 - č. 133
stc: USA-Mexiko - Vobec netvrdim, ze Mexicania maju pravo na tie uzemia. Moja uvaha bola zalozena na logike pripojenia Sudet k CSR.

Nevidim velky rozdiel medzi Sudetami v Cechach a mad. uzemiami na Slovensku.

<A jeste jednou valku vyvolalo Nemecko a RU, za ucelem rozsireni sveho uzemi.>
Myslis WW2? Nemci to nepovazovali za "rozsirenie svojeho uzemia" ale za opatovne pripojenie amputovanych udov naspat k svojmu telu. Az potom, ked by sa tak stalo, by si mohol hovorit o expanzii.

Uz vies, ze nemozem suhlasit s uzemnym historickym principom vytvarania novych statov. Cely svet by bol ustavicne hore nohami.
stc 6.1.2003 18:59 - č. 132
zdeno: Vis v pripade USA a Mexika je to trochu jina vec. USA si proste uzmulo kus uzemi ktery se jim hodilo do kramu a to nekolikrat.

Ceske zeme pred rokem 1527 samostatne v personalni unii s madarskem Vladislava Jaggelonskeho a poleze jeho syna Ludvika, byly statem s mnoha narodnostmi, ale vzdy to byl cesky stat, Ne nejaky dobek, nekym oddeleny od neceho. Nekolikrat se sice stalo ze na Morave vladl jiny kral nez v cechach, ale vse se vzdy nakonec vratilo zpet. Ceske zeme, Morava a pozdeji Slezko a Luzice.(Jestli to nevis tak hranice Cech a Moravy jsou ve sve podobe +- od roku 1000. Take Praha je krome Rima a Londyna jedine hlavni mesto v Evrope ktere pretrvalo veky.)

Nemecti koloniste kteri se v cechach usazovali od 12-13 stol. byli primi kralovsti podanni (abych si trochu rypnul do tve lasky k monarchiim :-]), cili lenni slib skladali krali a jemu take platili dane. Cili museli svolit a podridit se k tomu kdo v Cechach vladnul. Kdyz se jim libila vlada Habsburku v Ceskych zemich a na Morave, proc se nechteli podridit CSL vlade a uznat ji? Tomu rikas vernost k zemi kterou povazovali za svou vlast? A kdyby se CSR stala monarchii jak chtel puvodne Masaryk, vzdavali by hold ceskemu krali?

Zpatky k USA a Mexiku. Podle tebe tedy dnes maji mexicane zijici na jihu uzemi USA pravo se odtrhnout a pripojit zpet k Mexiku? Di se zeptat "Jirky Bushe", ten by ti dal...

Aby bylo jasno. Ja jsem nikdy nezakladal pravo na jakekoliv uzemi jen na jakemsi historickem pravu. Cesi v Bohemii ziji hodne pres 1000 let takze se da usoudit ze tam chteji zit i nadale. Zrovnatak jako slovaci ziji na Slovensku atd. Samozrejme kdyby prisli markomane a kvadove a narokovali by si ceskou kotlinu tak bych je poslal nekam, protoze v jejich osidleni chybi kontinuita.

To bychom si taky mohli narokovat cast uzemi v pravlasti slovanu, nebo nemci by si mohli narokovat kus Skandinavie a to jak jiste uznas nejde.

Prave z techto duvodu neuznavam automaticke pravo zidu na celou Palestinu, zrovnatak jako pravo albancu na cele Kosovo.

Uznavam a to uz jsem tu psal ze jizni hranice Slovenska byla v roce 1921 stanovena nesparvedlive vuci Madarsku. Ovsem hranice ceske casti CSR byly stanoveny nanejvys spravedlive. Myslim ze bys mel skusit sehnat tu knihu (Czech and Germans) od Elizabeth Wiskemannove co vysla v roce 1938 v Oxfordu a precist si ji. Ceskoslovesko nebylo supersparvedlive ke svym mensinam, ale bylo mnohem spravedlivejsi nez kterykoliv stat v stredni a vychodni Evrope te doby. Skus si zajet do Jizniho Tyrolska a pokecat s italama a nemecky mluvicim obyvatelstvem, zapatrej v historii jak se tam meli v letech 1918 az 1945....

A jeste jednou valku vyvolalo Nemecko a RU, za ucelem rozsireni sveho uzemi.
zdeno 6.1.2003 16:50 - č. 131
Myslienka pre vsetkych (prosim neberte to ako provokaciu, ale skor ako navod na zamyslenie):

Vacsinou sa tu vazne tvarite pri obhajovani prava CSR na Sudety (a pritom "zhovievavo" aj Slovenska na madaronske uzemia) po r. 1914 na zaklade akejsi starovekej prislusnosti tejto oblasti k ceskym zemiam.

Zrejme by ste teda boli ochotni vyvolat svetovu vojnu s desiatkami milionov obeti napr. aj kvoli Texasu, Arizone a Kalifornii v USA a vratit ich Mexiku. Aby ste boli konzistentni vo vasich nazoroch na tvorbu statov a hranic.
zdeno 6.1.2003 14:10 - č. 130
m.b.: Ta statistika je mozno nepresna (ako kazda statistika). Jej cielom vsak bolo poukazat na to, ze fama o historickej bojachtivosti Nemcov je nezmysel. Naopak, "mierotvorca z WW1 a WW2" Velka Britania je preukazatelne najvybojnejsia v novodobej historii.

Nevidim dovod, preco by sa obete WW1 a WW2 mali pripisovat len a len Nemecku. Ked si dobre precitas uz napr. len temy 77 a 88, tak uvidis, ze kto vsetko chcel bojovat proti R-U a N. Nech to stoji, co to stoji. Aj ty sam v teme 88.
m.b. 6.1.2003 09:06 - č. 129
zdeno: ta tvoje statistika válek v příspěvku 106 je hodně zavádějící. Důležitý totiž není počet válek, ale počet mrtvých. Udělej si statistiku, kolik mrtvých má na kontě Německo za války, které vyprovokovalo. I kdybys vzal do úvahy jen WW1 a WW2 tak dojdeš k číslu kolem 70 milionů, což je suverénně nejvíc ze všech států.
zdeno 5.1.2003 22:29 - č. 127
HARM:
Mas na mysli cosi take ako keby Sadam odpovedal Americanom: "Ano Mr. Bush, mame tu niekolkomilionovu americku mensinu, ktora sa ustavicne stazuje a klame, ze s nou nakladame neseriozne. Na vase navrhy vam vsak nemozeme dat v nasledujucich 3 dnoch odpoved. Mame vikend. Sorry!" ?
Vtipkovali tam v 30-tych rokoch viaceri, nielen Nemci. Precitaj si citat polskeho marsala Rydz-Smigly v zdeno 23.12.2002 14:56 (88)(6).
HARM 5.1.2003 19:38 - č. 126
Zdeno, v príspevku č. 6 pri téme "Churchill" píšeš, že Nemci ešte tri dni pred začiatkom vojny navrhli Poľsku mierové riešenie. Ale pokiaľ sa nemýlim, 1.9.1939 bol pondelok. To znamená, že Hitler bol dosť chytrý na to, aby si zrátal, že tie tri dni tým vlastne získa. Toto boli Hitlerové mierové návrhy, ktoré mali len získať čas. Stačí si prečítať nejaký ten Hitlerov životopis a človek to pochopí. A tie nemecké snahy pri Spoločnosti národov o mierové riešenie? To je vtip?
zdeno 5.1.2003 01:09 - č. 125
Hartman: Ziadost o neprekrucanie tvrdenia je pre teba slovickarenie. Otaznik.

Varovania si nechaj pre prekrucacov faktov a tvrdeni. Vykricnik.

Chce to klud. Pohladenie.
Hartmann 4.1.2003 22:39 - č. 124
Hartmann zdeno: Neslovíčkař, moc dobře víš, kde je podstata. Proto se nemusíš najednou od názoru distancovat takovýmto způsobem.

A jedno varování. Vyjadřuj se k tématu a už se zdrž jakýchkoliv a zejména zcela nesouvisících osobních narážek nejen na mě ale na kohokoliv. Co je ti s prominutím do toho, jak se kdo například cítí u monitoru ci co jsem dělal na Silvestra a vůbec. Tečka.
zdeno 4.1.2003 20:36 - č. 122
HARM: Clovece, sustred sa! V ktorom odstavci to tam vidis? Ale cituj presne.
Mas anglicky nick?
HARM 4.1.2003 18:02 - č. 121
"začala agresiou Poľska ..." - Zdeno, to sú tvoje myšlienky. Pozri sa na svoj príspevok k téme "sir W. Churchill" z dňa 23.12.2002, 14.56 hod., šiesty v poradí.

A keď odmietam reči o Poľskej agresii voči Nemecku, radostnému zabíjaniu Nemcov Poliakmi, atď. - to neznamená, že som nenávistný nepriateľ Nemcov.

A keď píšeš, že si nikdy nenapísal, že Poľsko napadlo Nemecko, potom neviem, čo si má teda človek o tvojich príspevkoch myslieť.
zdeno 4.1.2003 03:42 - č. 120
Hartman: Este stale sa ti zda o zvracani po Silvestri? Pi menej. Prosim ta, kde som uviedol, ze "WW2 začala agresí Polska ...".
Nevidim dovod na sileny smiech.
Hartmann 4.1.2003 01:27 - č. 119
Hartmann Zdeno:
Vyvracení, že například WW2 začala agresí Polska vedeného k tomuto činu Velkou Británií = protiněmecká nenávist a klamání sama sebe. Hahahahahaha
zdeno 29.12.2002 19:59 - č. 115
stc: Ocividne nemas na to pochopit, ze ked niekto povazuje WW1 za podraz zo strany VB a Fr voci Nemecku, tak este nemusi byt nacista.

stc, Vasek, HARM, ... : Chlapci, bolo by zaujimave vediet, ake su motivy vasej protinemeckej nenavisti, ktora sa zdaleka neobmedzuje na fasizmus a nacizmus, ale je obecna. Vasim konickom nie je historia, neklamte sami seba.
81-100 z 206
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po