Meziválečné Německo

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
21-40 z 206
1 2 3 4 5 >>
Po
Dzin 9.11.2003 00:43 - č. 215
Dzin Zdeno: Azlezi, jestli i ocean a more beres pod pojmem uzemi. O Atlantik a v evropskych morich se bojovalo urputne od zahajeni WW2. V zari 39 ponorky potopily 41 lodi, ci-li rozhodne neprojevuji ani krapet zdrzenlivosti. V rijnu to bylo 27, v listopadu 21 a v prosinci 25 lodi, pokles byl diky zavedeni konvoju. Proste, abych to zopakoval, mezi Zapadnimi spojenci a Nemeckem zurila urputna namorni valka od pocatku. Pojem "Podivna valka" se vztahuje pouze na pozemni frontu, kde se opravdu moc nedelo.
Ponekud prekrucujes sled udalosti. V rijnu se poprve zacalo Kriegsmarine zajimat o moznost vybudovani zakladen v Norsku (po obsazeni nemeckymi vojsky). Hitler 21.1.40 vytvoril specialni stab pro naplanovani invazi do Norska a Danska a 29.2.40 byl tento plan predlozen a Hitler ho schvalil 1.3.40. V rijnu 39 poprve Churchill (tehdy jako prvni lord admirality) navrhl zaminovani norskych vod (ne pristavu), ale byl odmitnut. Operace zaminovani norskych vod Royal Navy byla schvalena 28.3.40, tedy az mesic po tom, co Nemci schvalili svuj vpad.
zdeno 7.11.2003 13:31 - č. 212
<jen se te zeptam jestli rozumis co znamena obecny pojem spojenecka smlouva, smlouva o vzajemne pomoci proti napadeni agresorem atd?>

Taka zmluva medzi V. B. a P. vypada asi takto:

1) Poliaci, ak budete napadnuti Nemeckom, tak vas ubranime, aj keby z celeho sveta neostal ani kamen na kameni.

2) Poliaci, ak budete napadnuti Sov. Zvazom, tak sorry.
alyk 7.11.2003 10:29 - č. 211
alyk zdeno - jen se te zeptam jestli rozumis co znamena obecny pojem spojenecka smlouva, smlouva o vzajemne pomoci proti napadeni agresorem atd? jinak by jsi tu nepsal kraviny!

jo a treba dalsim bojistem je Atlanticky ocean, Severni more, La manche, stredozemni more atd + vzdusny prostor, ale vetsina diskuzi s tebou je noseni drivi do lesa.

co se tyka valky VB a SSSr uz jsem ti odpvedel driv, stejne tak na operace v norsku a proc nebylo Nemecko souzeno pri Norimberskem procesu, jenom nechapu, proc porad vytahujes uz davno vyresene veci? jsi jako zasekla deska co opakuje porad stejnou pisnicku. Nahod neco noveho, rad se necham poucit alternativni historii.
zdeno 6.11.2003 23:09 - č. 210
Neviem, co si ti Briti mysleli, ze sa bude diat po vyhlaseni vojny Nemcom. Podla teba asi cakali, ze ich kazdy bude odvtedy obchadzat sirokymi oblukmi.
Athenia bol udajne omyl identifikacie kapitanom ponorky. Pokyny mal uplne ine.

Este si zodpovedz (mne nemusis), ze preco Briti "zabudli" vyvolat vojnu aj ZSSR, ked im uz to Polsko tak lezalo pri srdci.
zdeno 6.11.2003 11:51 - č. 208
Az do zaminovania norskych pristavov 8. aprila 1940 V. Britaniou sa jednalo vyhradne o konflikt tykajuci sa uzemia Polska. Alebo nie?

Vojnychtivi Briti norskou akciou tento konflikt potom rozsirili na uzemia dalsich europskych statov.

Ak sa pred 8. aprilom 1940 bojovalo aj o ine uzemia ako polske, rad sa poucim.
Dzin 4.11.2003 21:07 - č. 205
Dzin zdeno: Invaze do Norska promnenila lokalni polsky konflikt na celosvetovy? Ani jsem si nevsiml, ze by se jednalo o lokalni polsky konflikt. Rika ti napr. neco bitva o Atlantik? Rekni mi presne, co na ni bylo polsky lokalni. Jako ze Atlantik omyva brehy Polska?
Jinak mas pravdu, Britanie je vinna tim (spolecne s Francii), ze nedokazala vcas zarazit agresivni plany Nemecka a umoznila mu tak rozpoutat WW2.
zdeno 4.11.2003 17:51 - č. 204
Johny napsal(a) v č. 203: "Naprostý souhlas. Politika apeacementu je dodnes zahanbující část dějin VB. "

Vobec nejde o politiku "appeasementu" v pripade Norimberskeho (Lynch-style) tribunalu.

A nemyslim, ze si tak naivny, aby si veril, ze hanba je jediny dovod, preco aktivity Velkej Britanie pri vzniku WWII nesmeli (z rozhodnutia vitazov) uvidiet svetlo sveta.
Johny 4.11.2003 15:10 - č. 203
Johny zdeno napsal(a) v č. 202: "O aktivitach V. Britanie (a nie Nemecka) pred a na zaciatku WWII bolo totiz lepsie mlcat."

Naprostý souhlas. Politika apeacementu je dodnes zahanbující část dějin VB. Symbolizuje neschopnost hroutícího se impéria jakkoliv reagovat na vývoj událostí. Je nutné si toto neustále připomínat a chování VB před a na záčátku WW2 oprávněně kritizovat.

Díky své politice usmiřování a neodporování nacistickému Německu je možno zcela jistě označit F a VB za spoluviníky rozpoutání WW2.
zdeno 4.11.2003 14:11 - č. 202
Dzin napsal(a) v č. 201: "Jedinym vynikem na rozpoutani WW2 v Evrope je Nemecko. Nikdo a nic jineho. "

Vyslovenim tohoto nezmyslu si prepadol. Zopakuj si cely rocnik amaterskeho studia na www.fronta.cz este raz.

Dokonca aj Norimbersky (Lynch-style) tribunal odmietol zaradit vojnu v Norsku na listinu zlocinov proti mieru. A bola to prave tato vojna, ktora znamenala rozsirenie lokalneho polskeho konfliktu na celosvetovy.
O aktivitach V. Britanie (a nie Nemecka) pred a na zaciatku WWII bolo totiz lepsie mlcat.
Dzin 3.11.2003 23:11 - č. 201
Dzin zdeno: promin, ale nejak jsem nepochytil co jsi minil. Cast sveho prizpevku rozeznam, ale tvou reakci... Tim bla-bla-bla bla-bla-bla naznacujes, ze nejsi schopen nic smysluplneho odpovedet?
Jedinym vynikem na rozpoutani WW2 v Evrope je Nemecko. Nikdo a nic jineho. Versailles samozrejmne byl pro Nemecko diktatem, ale nebyl to pro nej zadnou totalni pohromou. Tou byla (v te dobe) WW1, za kterou bylo ovsem Nemecko take zodpovedne.
Jinak by mne opravdu zajimala tva odpoved na muj 195.
zdeno 3.11.2003 00:04 - č. 199
Algernon:
Cital som len jeden kratky prispevok od Podivena, a sice (88, 239). Polozil tam velmi strucne a vecne otazky. Take, ktorych "nosici vody" nie su schopni. Bolo by celkom zaujimave precitat si nejaku knihu od neho. Verim, ze ma co povedat.

Dzin:
bla-bla-bla <Versailles nebyl zadny zlocin, byla to snaha o politicke znovuusporadani Evropy (Sveta) > bla-bla-bla
Versailesky diktat bol presne to - diktat z pozicie vitaza nad bezmocnym. A zodpovedny za WWII.
Dzin 1.11.2003 23:36 - č. 197
Dzin zdeno: Ponekud si pletes pojmy, Versailles nebyl zadny zlocin, byla to snaha o politicke znovuusporadani Evropy (Sveta), ktere drive vychazelo z roku 1878 (berlinsky kongres), a ktere bylo nenavratne zniceno valkou rozpoutanou Nemeckem. To ze na nem bylo proti Nemecku postupovano tvrde je dano valecnymi zkusenostmi, ktere byli daleko horsi, nez si kdo dokazal pred valkou predstavit a Nemecko z tohoto utrpeni bylo po pravu vineno. Abych ti odpovedel, Versailles nebylo urcite nejlepsi mozne reseni, ale bylo nejlepsi, na jakem se dokazali vitezne staty dohodnout. Nemecko melo dolat cokoliv, jen ne rozpoutat o 20 let pozdeji dalsi valku. Slovy jednoho moudreho historika, kdo se nepouci z historie ten si ji musi zopakovat a to se presne stalo.
Hartmann 1.11.2003 17:11 - č. 196
Hartmann Honza M. :
30's postihl kolaps, který bezprostředně souvisel s WWI

skutečně? řekl bych že to otázka spíš pro ekonoma než pro historika
Dzin 1.11.2003 16:59 - č. 195
Dzin zdeno: (181) Jen pro mou informaci, cetl jsi jak znela ona "mirova nabidka", jedina za celou valku, kterou Nemecko adresovalo Dohode?
HARM 30.10.2003 19:34 - č. 194
Ak by po WW I nevznikli Zdenove "paštáty", teraz sa zameriam na ČSR, dnes by Česi hovorili nemecky a Slováci maďarsky. A to nie som žiadny šovinista. Zdenove úžasné poznania svetovej histórie sú akurát tak z ríše snov. Pred WW I vraj išlo o rozbitie nepohodlných monarchií? Tak prečo práve tieto monarchie rozpútali vojnu? Tieto monarchie by sa neskôr tak či onak rozpadli, pretože boli nedemokratické. Ale toto "historikovi" Zdenovi netreba hovoriť.
stc 30.10.2003 13:03 - č. 193
Zdeno: Vypadá to že podle tebe byly ty (podle mě poprávu) rozbité monarchie k nimž počítám i tu ruskou to nejlepší co mohlo být, že? Až na to ze potřebovali prostor, prostor kterého se jim nedostávalo už v žádné části světa, protože všechno už bylo zabrané francouzi, anglicany, holandany a nově i američany. Tak holt začali válku v Evropě....

Bohužel se stále nacházejí lidé podobni tobě, Zdeno, lidé kteří plácou a s melancholií v srdci vzpomínají na "staré pořádky" a je jedno jestli to jsou pořádky za R-U nebo za Hitlerovy vybájené třetí říše a nebo pořádky za komunistů.... Všechny tito lidé jsou si víceméně rovni, idealizují si to co bylo protože se jim to tak líbí. Staví se neobjektivně na jednu stranu, a nemají soudnost když používají argumenty které jim "někdo" šikovně podsunul.
Hofi 30.10.2003 11:36 - č. 192
Hofi zdeno: Skláňam sa pred tvojou erudíciou a objektívnym prístupom. Raz by som sa chcel dostať v historickom poznaní tak ďaleko ako ty, ale asi sa mi to nepodarí, kedže dôverujem prácam servilných pisálkov z VHÚ, HÚSAV a podobných inštitúcií, namiesto OBJAVITEĽOV tvojho typu.
zdeno 29.10.2003 22:46 - č. 191
Alyk (187):
Alyk, zjednot sa najprv aspon sam so sebou a neprepletaj.
Tak vyhnali ti Poliaci Nemcov po WWI alebo nevyhnali?

Harm:
<Zdeno, Versailles bol omyl, a nie zlocin.>
Ale co? Len zato, ze sa nam to nehodi priznat?

<Zdeno, a ešte k tvojmu staršiemu príspevku o tom, že prícinou nemeckého útoku na Polsko bola jeho neochota rokovat o Gdansku a o výstavbe nemeckej dialnice do Gdanska. Toto by sa vlastne rovnalo odovzdaniu Gdanska Nemecku, co bolo pre Polsko neprijatelné a hlúpe zároven, pretože by Nemecko získalo nástupnú pozíciu na útok na Polsko aj zo severu.>

Ale, ale. Predsa aj na zaklade toho pokryteckeho Versailleskeho diktatu nemalo ist o nejake "neprijatelné a hlúpe" alebo o "nástupné pozície", ale o vytvaranie narodnych statov na zaklade ludovych hlasovani a len pri 2/3 vacsine.

Ked sa vtedy chcelo vybabrat so Sudetskymi Nemcami, tak sa vytvoril umely ceskoslovensky narod s papierovou 2/3 vacsinou nad Sudetakmi. Pritom ceskoslovensky narod nikdy neexistoval. A zda sa, ze ani existovat nebude.
A mali sme tu uz aj rok 1993 (a teda uz rozdelenie toho umeleho celku) a vy sa tu mnohi este stale bohorovne tvarite, ze Sudetaci neboli vytvorenim CSR podrazeni.

V pripade Poliakov sa tvorcovia novych statov dokonca neunuvali zahrat ani len podobne trapne divadlo ako v pripade CSR. Jednoducho dali Poliakom pristup k moru krizom cez nemecke uzemie.

Treba si uz konecne uznat jasny fakt, ze vo WWI neslo demokratickym statom o nic ine ako o rozbitie konzervativnych monarchii Nemecko a Rak.-Uh., ktore im (z roznych dovodov) nevyhovovali. A len preto boli vytvorene pastaty CSR a Polsko.

Bez tohoto zakladneho poznania, ci priznania, sa v historii nikam nedostanete a budete obycajnymi nosicmi vody pre servilnych pisalkov dejepisov.
HARM 29.10.2003 16:24 - č. 190
Zdeno, a ešte k tvojmu staršiemu príspevku o tom, že príčinou nemeckého útoku na Poľsko bola jeho neochota rokovať o Gdaňsku a o výstavbe nemeckej diaľnice do Gdaňska. Toto by sa vlastne rovnalo odovzdaniu Gdaňska Nemecku, čo bolo pre Poľsko neprijateľné a hlúpe zároveň, pretože by Nemecko získalo nástupnú pozíciu na útok na Poľsko aj zo severu.
HARM 29.10.2003 16:18 - č. 189
Zdeno, Versailles bol omyl, a nie zločin. A Poľsko bol paštát? Pozri si lepšie učebnicu dejepisu, odkedy existovalo Poľsko ako štát, pretože je to ďaleko do stredoveku.
21-40 z 206
1 2 3 4 5 >>
Po