Emanuel Moravec - zrádce nebo hrdina ?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
61-80 z 135
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po
Johny 25.5.2004 11:29 - č. 90
Johny
Ondřej Kolář napsal v č. 89:
"Můžeš k tomu sudetoněmeckému komandu říct něco bližšího?"


Jednak o tom píše Moravec (druhý), že britové měli v záloze komando tvořené sudetskými němci z protinacistického odboje. Zmínky jsou o tom v téměř každé knize o atentátu na RH. Nicméně žádné konkrétní složení a pod. není známé. Neví se dokonce ani to, zda to komando někde zasahovalo, příslušné materiály jsou stále tajné, necméně je pravděpodobné, že bylo použito někde v německu.

Mc Donald píše dokonce o pokusu z ruské strany. Gestapo chytilo ve Varšavě na nádraží falešného hudebníka, který se chystal odjet do Prahy a byla u něho nalezena odstřelovací puška. Po mučení vypověděl, že je bývalý sudetský němec a agent NKVD a měl provést atentát na RH.
Ondřej Kolář 24.5.2004 20:23 - č. 89
Johny napsal v č. 86:
"Jak by zahýbalo s poválečnou existencí československa poznatek, že zatímco česi pilně vyrábí zbraně pro Hitlera RH popravilo sudetoněmecké komando (které bylo už připravováno)"
Můžeš k tomu sudetoněmeckému komandu říct něco bližšího?
Ondřej Kolář 24.5.2004 20:21 - č. 88
Johny napsal v č. 86:
"možné definitivní uznání protektorátu a jeho zařazení do německé sféry vlivu"
Tato hrozba byla skutečně reálná, zejména právě v roce 1942. Britům se v Africe příliš nedařilo, v Malaisii padly desetitisíce Britů do japonského zajetí. Nepřicházelo žádné větší vítězství, pokračovaly nálety na Anglii. Tudíž klesala morálka a v parlamentu sílila opozice. Vážnost situace je patrná i z Churchillova naléhání na Montgomeryho, aby co nejdříve zahájil v Africe útok. Objevovaly se návrhy na uzavření míru, čehož se značně ( podle některých názorů až přehnaně ) obával Beneš. Mír by v dané situaci znamenal ponechání některých ( ne-li všech ) okupovanýchúzemí Německu. Někteří britští politikové by jistě za ukončení bojů klidně obětovali svobodu jakéhosi státu uprostřed Evropy ( což udělali i v roce 1938 ), tím spíše, že v čele Protektorátu stál řádně zvolený prezident a že okupace státu byla provedena s Háchovým písemným souhlasem.
Ondřej Kolář 24.5.2004 20:08 - č. 87
Fuky napsal v č. 80:
"Akce na Moravce měla být dle mého názoru naplánovaná o rok dříve, než na Heydricha,"
Rok před atentátem na R.H. byly britské výsadkové operace v plenkách, vůbec první vzdušný výsadek malé diverzní skupiny v okupované Evropě byl proveden v březnu 1941. Tyto akce do té doby nebyly v praxi vyzkoušeny a dost lidí se na ně dívalo skepticky. Navíc Protektorát byl pro letectvo trochu z ruky a jak známo, první výsadky měly značné potíže z navigací. Také byla trochu jiná politická situace než na jaře 1942. Atentát na E.M. se Britům nezdál tak důležitý a v dané fázi byl neúměrně riskantní.
Johny 22.5.2004 23:13 - č. 86
Johny
Fuky napsal v č. 80:
"Nerozumím tomu, jak je možné, že se s rozsáhlými odvetnými akcemi po atentátu na Heydricha nepočítalo. Bylo snad jasné, že to Němci jen tak nepřejdou... samozřejmě, že byl atentát v několika věcech prospěšný, ale ty stovky, ba i tisíce lidských životů... osobně je můj vztah k atentátu na Heydricha neutrální, spíše se to ovšem blíží záporu..."


S odvetnými akcemi se počítalo ačkoliv nikdo nevěděl přesně jaké budou. Byly ale pouze dvě možnosti:

nedělat nic a riskovat zařazení mezi kolaborující národy se vším všudy, tedy nerespektování exilové vlády, nezrušení mnichova a nakonec možné definitivní uznání protektorátu a jeho zařazení do německé sféry vlivu a dokonce i potrestání nějakými reparacemi (podobně jako po 1.sv. válce) jako pomahače německa.

a nebo zabitím vlivného exponenta třetí říše alespoň symbolicky jasně říci na které straně stojíme.

Navíc nelze zapomínat na fakt, že to byl především RH, který brutálními akcemi doslova zlikvidoval odbojové organizace. Jeho operace byly smrtelně úspěšné a to co následovalo po jeho smrti bylo už jen dokončení jeho díla. Naprostá většina pozatýkaných odbojářů byla už sledována a evidována za jeho života.

Celá akce vypadá na první pohled možná diletantsky ale jinak to dělat asi nešlo. Navíc se nepočítalo s tím, že budou parašutisti udáni vlastními kamarády. Pohřebák který je měl převézt do bezpěčí mimo Prahu dorazil jen pár desítek minut po tom, co začal německý útok.

Jak by zahýbalo s poválečnou existencí československa poznatek, že zatímco česi pilně vyrábí zbraně pro Hitlera RH popravilo sudetoněmecké komando (které bylo už připravováno) si ani nedovedu představit.
Fuky 22.5.2004 20:23 - č. 84
Fuky To sice ano, ale nic není jen černé a bílé...
FUJ06 22.5.2004 20:16 - č. 83
FUJ06
Fuky napsal v č. 80:
"Bylo snad jasné, že to Němci jen tak nepřejdou"
Protože se ještě v roce 1942 nevědělo, co němci na okupovaném uzemí provádějí. Měli jenom zprávy od čes. odboje. Jinak celkem s atentátem souhlasím. Zbavil světa jednoho velkého českého vraha !!!!
Fuky 22.5.2004 19:33 - č. 82
Fuky Ano, to vím, má tam pamětní desku, velel střelecké místnosti, ne?
Fuky 22.5.2004 19:09 - č. 80
Fuky Akce na Moravce měla být dle mého názoru naplánovaná o rok dříve, než na Heydricha, za turo dobu by se totiž dle mého názoru situace uklidnila, a bylo by možno opět operovat na čes. území. Opačné pořadí nepřicházelo v úvahu. Jak je vidět na datech vysazení parašutistů, spíš možná byla plánována druhá varianta, a nebo (k tomu se přikláním ze všeho nejvíc) bylo prostě počítáno s tím, že se jednu z akcí zkrátka a dobře nepodaří uskutečnít, což se nakonec také stalo.
Atentát na Moravce, narozdíl od atentátu na H., neměl podle mého názoru vést k utvrzení vztahů mezi VB a ČS, nýbrž mělo jít o prostou likvidaci nechutného kolaboranta.
Toto bude trochu OFFTOPIC: Nerozumím tomu, jak je možné, že se s rozsáhlými odvetnými akcemi po atentátu na Heydricha nepočítalo. Bylo snad jasné, že to Němci jen tak nepřejdou... samozřejmě, že byl atentát v několika věcech prospěšný, ale ty stovky, ba i tisíce lidských životů... osobně je můj vztah k atentátu na Heydricha neutrální, spíše se to ovšem blíží záporu...
FUJ06 22.5.2004 17:49 - č. 79
FUJ06
Ondřej Kolář napsal v č. 78:
"Nemělo by ale ani takový ohlas u našich spojenců"
Souhlas. Angličani, i když uznali naši vládu, pořád nám nějak moc neduvěřovali. Timto činem se spojenectví mezi VB a československou vládou v Londýně utvrdilo.
Ondřej Kolář 22.5.2004 17:42 - č. 78
FUJ06 napsal v č. 77:
"Myslím, že zabití Emanuela Moravce by ani nemělo takový ohlas u vysokých představitelů říše. "
Nemělo by ale ani takový ohlas u našich spojenců.
gen.Hogo-Fogo napsal v č. 76:
"Fr. Moravec věděl moc dobře proč zabít Heydricha a ne svého jmenovce. "
Pochopitelně,vždyť na rozdíl od E.M. Heydrichův význam značně přesahoval hranice Protektorátu,ale jak říkám, tohle bychom měli řešit v jiném tématu.
FUJ06 22.5.2004 16:53 - č. 77
FUJ06
gen.Hogo-Fogo napsal v č. 76:
"Fr. Moravec věděl moc dobře proč zabít Heydricha a ne svého jmenovce. Heydrichovi by za čas zobala řada lidí z ruky. Například dal dělníkům více dovolené, větší příděli"
Myslím, že zabití Emanuela Moravce by ani nemělo takový ohlas u vysokých představitelů říše. Jistě, nějaké odplatné akce by byly, ale rozhodně ne takové, jako za atentát R.H. Ale to je snad jisté.
gen.Hogo-Fogo 22.5.2004 16:49 - č. 76
Fr. Moravec věděl moc dobře proč zabít Heydricha a ne svého jmenovce. Heydrichovi by za čas zobala řada lidí z ruky. Například dal dělníkům více dovolené, větší příděli,..
Ondřej Kolář 22.5.2004 15:55 - č. 75
Fuky napsal v č. 74:
" V tom případě nechápu, proč byl výsadek TIN vůbec vysazen a měl úkoly, jaké měl."
Souhlasím, načasování plánovaných atentátů mi připadá nedomyšlené. Plánovači těchto akcí přece nemohli očekávat, že parašuisté v krátké době "jen tak" zlikvidují několik vysokých funkcionářů. Muselo být jasné, že po prvním pokusu o atentát budou následovat rozsáhlá opatření. (Ačkoliv málokdo asi tušil, jakých rozměrů ta "opatření" po smrti R.H. dosáhnou.) Není vyloučeno, že plánovači těchto výsadků předem počítali s dopadením parašutistů při plnění či po splnění úkolu. Fr. Moravec prý o atentátu na R.H. někdy mluvil jako o sebevražedné akci. Zkrátka, reálná šance na provedení obou atentátů v krátkém časovém rozmezí byla dost malá.
Fuky 22.5.2004 12:32 - č. 74
Fuky V tom případě nechápu, proč byl výsadek TIN vůbec vysazen a měl úkoly, jaké měl.
Ondřej Kolář 22.5.2004 09:02 - č. 73
Fuky napsal v č. 69:
"stejně tak následovala bezp. opatř. i po atentátu na H. a s tím museli v Angl. počítat ne?"
Proto taky upřednostnili likvidaci R.H. před atentátem na E.M., nicméně tenhle problém by se hodil spíš do tématu "Anthropoid"
curahee 21.5.2004 20:12 - č. 72
curahee Kdyby Heydrich žil ,ani by tuto záminku nepotřebovali,R.H by to vyřešil za ně,ale to jsme asi ve špatném tématu.
FUJ06 21.5.2004 20:11 - č. 71
FUJ06 Angličané to nemohli předpokládat, protože ani nevěděli, co se v říši děje a čeho jsou někteří němci schopni. Pro němce to byla jenom zaminka pro urychlení konečné české otázky.
curahee 21.5.2004 20:09 - č. 70
curahee S takovým postupem,co následoval za období Heydrichiády nemohl počítat nikdo.
Fuky 21.5.2004 20:07 - č. 69
Fuky Ano, ale stejně tak následovala bezp. opatř. i po atentátu na H. a s tím museli v Angl. počítat ne?
61-80 z 135
<< 1 2 3 4 5 6 7 >>
Po