Bojová technika a zbraňové systémy - výpočty

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1-20 z 116
1 2 3 4 >>
Po
Z 20.11.2011 23:39 - č. 144
Z Díky za tip.
Honza M. 19.11.2011 10:17 - č. 143
Honza M. Zkus si sehnat tuhle knihu; podle obsahu by tam nějaké srovnání být mohlo
www.ereading.cz/nakladatele/data/ebooks/1188...

Můj laický názor, který tu jistě někdo s rozkoší rozcupuje, je ten, že benzínová směs se rychleji odpařuje, čili jednotlivé molekuly paliva jsou snáze vystaveny oxidaci; zatímco u nafty dochází k postupnému "odhořívání" vrstev paliva.
Z 18.11.2011 18:45 - č. 142
Z Chtěl bych se opět na něco zeptat - zajímal by mě rozdíl mezi benzinem a naftou, pokud se týče hořlavosti a zápalnosti - mám jakousi obecnou představu, že, laicky vyjádřeno, "zatímco nafta chytá nerada, a pak hoří jaksi pomalu ale jistě, benzin začne hořet relativně snadno, hoří prudce, a jeho páry mají tendenci explodovat" - ale zajímalo by mě kde by bylo možné se o těch procesech (zapálení, průběh hoření atp.) dozvědět něco přesnějšího než jen takto velmi přibližně, a zejména pokud možno vyjádřené v exaktnější formě, abych si i coby laik mohl učinit představu o relativních rozdílech mezi těmito palivy v tomto ohledu - nějak kvantifikovaným způsobem, ne jen zcela obecně a přibližně.

Jsem si vědom, že za druhé světové války konstruktéři (až na výjimky) spíše sahali k tomu pohonu, pro který se spíše našlo palivo (což byl případ US Army, která tehdy jezdila takřka výhradně na benzin, a Shermany s dieselovým pohonem by pro ni znamenaly problémy se zásobováním v poli, takže ty vyrobené šly většinou do Lend-Lease anebo k USMC), přičemž mimo reálné hrozby požáru hrálo roli i vnímání relativního nebezpečí ze strany osádek, a pozdější období už sem tak zcela nepatří, ale dozvěděl jsem se nedávno (přede mnou se vůbec všechno tají), že např. israelská Merkava má být chráněná komorovým pancířem, ovšem v prostoru mezi dvěma vrstvami pancíře je navíc uložena nafta - což nejen zvyšuje zásobu paliva, ale díky její hustotě to má zlepšovat ochranu proti kumulativním střelám - jsem si vědom, že při eventuelním probití vnějšího pancíře přinejmenším část paliva vyteče - ale smysl pancéřové ochrany by byl asi poněkud zkompromitován, kdyby hrozilo, že to při proražení "blafne"?
Z 27.9.2011 23:33 - č. 141
Z
Z napsal v č. 136:
"a v angličtině se označení "makarovova čepice" nepoužívá"
rusnavy.com/science/view/ios4.htm?print=Y

Tedy rodilými mluvčími ne.
Z 27.9.2011 23:06 - č. 140
Z
Dzin napsala v č. 139:
"Nj. on je Makarov docela běžné jméno, takže se není co čemu divit. "
Když jsem hledal jestli k tomu něco nepíší na Wikipedii, tak jsem zjistil, že ani "admirál Makarov" jako určení osoby samo o sobě nestačí, neb jednoho mělo i sovětské námořnictvo (Konstantina Valentinoviče, na rozdíl od carského Stěpana Osipoviče).
Dzin 27.9.2011 22:25 - č. 139
Dzin Nj. on je Makarov docela běžné jméno, takže se není co čemu divit.
Z 27.9.2011 22:10 - č. 138
Z Já jsem si to pak (taky) našel (resp. Google mi ty komentáře vyhodil hned na prvním místě - já jsem si hlavně chtěl ověřit terminologii, resp. co je čepice a co kukla, protože si co do označení nejsem z hlavy jistý) ale stejně bych se asi jen na ten samotný komentář nespolehnul (promiň, Honzo) a admirála Makarova mám zafixovaného primárně v souvislosti s torpédy a minami, i když mě asi mohlo napadnout, že průbojný náboj a jeho vývoj bude mít původně mnoho společného s námořními technologiemi konce 19. a začátku 20. století.
Dzin napsala v č. 137:
"Neboj, on nepřichází na mysli skoro nikomu."
Zčásti mě původně vůbec nenapadlo, že už v Makarovově době tento typ střely existoval, zčásti mi pak následně nedošlo, že by s tím dotyčný vůbec mohl mít něco společného, mimo náhodné shody jmen - zrovna tak jako si nemyslím že by admirál Makarov vymyslel tu pozdější sovětskou pistoli Makarov.
Dzin 27.9.2011 21:53 - č. 137
Dzin A proč tu asi tak fronta je, když v ní nikdo nehledá? Schválně, zkus si zadat do vyhledávání "makarovova čepice" a uvidíš. A kdyby se ti něchtělo, tak se jukni na doleší odkaz.
www.fronta.cz/?kom=49

Neboj, on nepřichází na mysli skoro nikomu.
Z 27.9.2011 19:28 - č. 136
Z Možná trochu naivní dotaz - ale nedávno jsem v jiné souvislosti než s druhou světovou válkou narazil na zmínku, že ruský admirál S. O. Makarov byl (mimo dalších technologií) zastáncem nasazení průbojných střel s protiskluzovou čepicí (makarovovou - ale toto bylo v angličtině, z produkce nakladatelství jehož pouhé jméno je způsobilé vyvolat u některých záchvat kopřivky, a v angličtině se označení "makarovova čepice" nepoužívá) - a tudíž bych se rád zeptal jde o shodu čistě náhodnou anebo zda byl admirál Makarov s tímto typem střely spojen nějak hloub, nad rámec obecné autorovy formulace "Makarov also advocated armor-piercing capped (APC) shells, which should have given Russian battleships a decisive edge, but due to cost, few of these improved shells were purchased."?

Ke své hanbě musím přiznat že mě možná souvislost mezi admirálem Makarovem, padlým v rusko-japonské válce, a tímto typem střely nikdy dřív ani nepřišla na mysl.
Gryzlov 10.5.2005 13:36 - č. 129
Gryzlov Proto mluvím Sk o podobnostních číslech. Při správných podobnostních číslech, tedy mimo jiné i podobnostních číslech, která postihují setrvačnost, bych měl získat správné výsledky
SK 10.5.2005 13:25 - č. 128
SK
Gryzlov napsal v č. 127:
"Myslím, že při u geometricky podobných projektilů by to šlo... viz třeba sovětské AP nebo APBC projektily ráže 45mm, 57mm, 76,2mm a 85mm. Když bych použil hodnoty pro 85mm projektil daného typu, tak podle toho by snad šlo dopočítat rychlosti pro "menší brášky" ... stačí najít vhodná, podobnostní čísla. To je alespoň můj názor."
Môj názor je, že u menších bráškov napriek podobnému tvaru bude tá rýchlosť klesať výraznejšie z dôvodu nižšej zotrvačnosti...
Gryzlov 10.5.2005 13:10 - č. 127
Gryzlov Myslím, že při u geometricky podobných projektilů by to šlo... viz třeba sovětské AP nebo APBC projektily ráže 45mm, 57mm, 76,2mm a 85mm. Když bych použil hodnoty pro 85mm projektil daného typu, tak podle toho by snad šlo dopočítat rychlosti pro "menší brášky" ... stačí najít vhodná, podobnostní čísla. To je alespoň můj názor.
pbradler 9.5.2005 22:05 - č. 126
pbradler
Gryzlov napsal v č. 125:
"když mám tabulky střelby pro jiné projektily, jiných kanónů"
Iný kanón by ani tak nevadil, ale s inými projektilmi je to problém. Obávam sa, že už aj pri mierne odlišnom tvare projektilu sa podobnosť bude hladať veľmi ťažko.
Gryzlov 9.5.2005 09:19 - č. 125
Gryzlov Chlapi, podle jakých vzorců a podobnostních čísel se dají dopočítat hodnoty rychlosti projektilu se vzrůstající vzdáleností pro kanón a projektil, když mám tabulky střelby pro jiné projektily, jiných kanónů?
SK 24.3.2005 10:08 - č. 124
SK
nemetko napsal v č. 121:
"analogia tu je, jedno delo v baterii jedna veza na lodi... to ze ma tri styri hlavne ktore uz strielaju paralelne je dalsia vec...",
Chybná analógia.
Delá v batérií majú presné informácie o tom kam dopadla ich strela, takže sa robí konkrétne oprava pre konkrétne delo - nerobí sa oprava pre celú batériu.
U lodí sa vyhodnocuje dopad celej salvy/všetkýh diel batérie/ naraz a nerozlišuje sa dopad jednotlivých granátov...stále si neuvedomuješ že námorná delostreľba je úplne iná ako paľba pozemnej batérie...
SK 24.3.2005 09:52 - č. 123
SK
nemetko napsal v č. 121:
"V tom pripade nemas sancu strielat inak ako paralelne... "
Ale máš, u lodí sa odmer diel napr. prenáša od natočenia ďiaľkomeru (zameriavača) rôznimi prevodmi. To však neznamená že keď sa diaľkomer zameriavač) natočí u istý uhol, že sa veže musia natočiť presne o ten istý uhol...
SK 24.3.2005 08:37 - č. 122
SK
nemetko napsal v č. 120:
"na stranovu uchylku maju vplyv rozne faktory, ale vacsina z nich je pre vsetky dela v danom okamihu rovnaka, takze ak sa odchyli jeden granat vlavo o 30m tak vsetky granaty sa odchylia vlavo v rozmedzi 20-30m... oni si nelietaju zase krizom krazom ako ich napadne, ale na zaklade urcitych fyzikalnych zakonitosti "
Ano, časť faktorov ovplyvňujúcich pôsobí na všetky granáty, ale nie sú to všetky...pochybujem, že by si dal ruku do ohňa za to, že v prípade, že by si mal delá v malých rozostupoch(napr. 10m) a strieľal na pomerne veľkú vzdialenosť (cca 20 km) tak že by ti tie tvoje strely dopadli presne podľa pôvodného poradia...
nemetko 24.3.2005 08:19 - č. 121
nemetko
SK napsal v č. 118:
"U paľbe jednej lode sú centrálne riadené všetky veže"
V tom pripade nemas sancu strielat inak ako paralelne... analogia tu je, jedno delo v baterii jedna veza na lodi... to ze ma tri styri hlavne ktore uz strielaju paralelne je dalsia vec...
nemetko 24.3.2005 08:06 - č. 120
nemetko
SK napsal v č. 117:
"žeči chceš alebo nechceš sa ti tie strely vo vzduchu môžu(nemusia) križovať a teda nemusia dopadnúť v poradí 1-2-3-4 ale napr. 2-1-4-3..."
na stranovu uchylku maju vplyv rozne faktory, ale vacsina z nich je pre vsetky dela v danom okamihu rovnaka, takze ak sa odchyli jeden granat vlavo o 30m tak vsetky granaty sa odchylia vlavo v rozmedzi 20-30m... oni si nelietaju zase krizom krazom ako ich napadne, ale na zaklade urcitych fyzikalnych zakonitosti :)
SK 24.3.2005 06:46 - č. 119
SK
nemetko napsal v č. 114:
"Analogicky ak po tebe striela nepriatel, a je schopny tretou stvrtou salvou presne zasiahnut svoj ciel, zatial co ty zbesile upravujes prvky po kazdej salve a snazis sa prist na to ktore dela a preco stirelaju krivo, strielas mensou rychlostou a bude ti trvat sedem osem salv kym zamerias... to uz bude mat nepriatel odpalenych desat salv a ako pises sam, to uz moze znamenat vyradenie tvojej lode..."
podobne ako som písal nižšie - platí to, ale len v prípade pozemného delostrelectva.
U lodí nenastavuješ jednotlivé delá samostatne, ale tie sa automaticky nastavujú tak aby strely dopadly okolo(ideálne do) jedného bodu. Teda v podstate to máš akoby si strieľal s jedného dela brokovými nábojmi - tiež ťa nezaujíma dopad jednotlivých brokov ale ťa zaujíma stredová hodnota všetkých brokov. Zameriavaš stále jedno a to isté delo a riadiš sa iba podľa strednej hodnoty dopadu brokov kedy zo stredu ich rozptylového obrazca dokážeš určiť odchyľky výstrelu od cieľa...

No a aby si čo najpresnejšie určil stred dopadového obrazca je vhodné aby bol čo najmenší (teda zovretý)...

Zatiaľ jasné?
1-20 z 116
1 2 3 4 >>
Po