Dělostřelectvo ve válce (polní, PT, PLD, železniční atd.)

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
41-60 z 339
<< 1 2 3 4 5 6 >>
Po
ja_62 19.4.2010 18:14 - č. 408
ja_62
dead man napsal v č. 406:
"A co kdyby třeba vyrobili vícestupňovou mezikontinentálku? "
Kdyby se podařilo vyřešit problém dvoustupňové rakety poháněné motory na kapalné palivo (k čemuž nemám přesnějších zpráv), stále tu byla (jelikož trajektorie letu by při delším doletu probíhala poněkud jinde než v případě V-2) tehdy, z hlediska vhodného materiálu, pro Němce neřešitelná otázka zajištění návratu druhého stupně do atmosféry, což v případě A4/V-2 nebyl problém, resp. vzhledem k vzdálenosti od země kterou V-2 ve svém letu maximálně dosáhla (ačkoliv se pohybovala v horních již nesmírně řídkých vrstvách atmosféry) to nebyl takový problém.

Dál je tu problém s nepřesností V-2, který by se vzdáleností patrně dále rostl, pokud by nebyl naváděcí systém nějak zásadně přepracován.

A pak je tu otázka hlavice - resp. toho, zda raketa vybavená konvenční hlavicí může vůbec mít nějaký dopad na strategické úrovni. A to bez ohledu na počet odpálených střel, který by ale sotva mohl dosáhnout počtu odpálených V-2, a na velikost této hlavice.
ja_62 19.4.2010 14:20 - č. 407
ja_62
dead man napsal v č. 404:
" první pokusná V2"
Druhá pokusná A4, první úspěšně odpálená.
dead man napsal v č. 404:
"měla na špici vobrázek "
Mezi kormidly.

A výzdoba skutečně nic nenaznačuje stran úmyslů konstruktérů.
dead man 17.4.2010 15:21 - č. 406
dead man
ja_62 napsal v č. 403:
"Ale kdyby totiž někdo skutečně prosazoval V2 jakožto úmyslnou produkci komplikované zbraně jejíž vojenský efekt je sporný, šlo by rozsahem asi o jednu z vůbec největších sabotáží celé války - co do způsobu jak dopravit tunu výbušniny na 300 km šlo asi o zdaleka nejdražší v té době možnou metodu. "

A co kdyby třeba vyrobili vícestupňovou mezikontinentálku? To by třeba bylo jiný kafe.
dead man 17.4.2010 15:15 - č. 404
dead man
egli napsal v č. 400:
"Tak to jsem taky kdysi četl v knize jednoho z členů Braunova týmu D. Huzela "Z Peenemünde na mys Canaveral" - jak těmto "idealistům" z SS šlo jen o vědu, válka a pan Hitler šli úplně mimo ně "
Taky je někdy dobrej "důkaz" tvrzení, že jim šlo čistě vo kosmickej výzkum to, že první pokusná V2 měla na špici vobrázek ne zrovna oblečený dámy co seděla na půlměsíci.
ja_62 1.4.2010 19:47 - č. 403
ja_62
Honza M. napsal v č. 399:
"rozhovor se členem von Braunova týmu - snažil se tam protlačit názor, že oni (vědci a vedoucí projektu) věděli, že koncepce a konstrukce V2 je pro válečné účely zbytečně složitá a nákladná (když už měli Němci V1), ale snažili se přesvědčit nadřízené o opaku s vidinou na pozdější mírový vědecký výzkum (lety do vesmíru) - to prý byl velký rozdíl mezi nimi a americkými vědci , kteří se prý soustředili výhradně na ničení (myšlena A-bomba)"
egli napsal v č. 400:
"Tak to jsem taky kdysi četl v knize jednoho z členů Braunova týmu D. Huzela "Z Peenemünde na mys Canaveral" - jak těmto "idealistům" z SS šlo jen o vědu, válka a pan Hitler šli úplně mimo ně "
Nepředpokládám, že by se někdo zmínil i o podmínkách za jakých byla V2 vyráběna v Nordhausenu?

A podobné názory zazněly stran úmyslné "sabotáže" i z oblasti jaderného výzkumu, kde němečtí fysici po válce zdůrazňovali svou "mírovou" práci na konstrukci reaktoru (protože dál se nedostali).

Pokud se těch zázračných zbraní týká, já mám stále neodbytnější pocit, že v Německu panovala atmosféra hledání něčeho "co tu ještě nebylo" která víceméně předem bránila v nějakém odhadu efektivity a návratnosti vynaložených prostředků.

Ale kdyby totiž někdo skutečně prosazoval V2 jakožto úmyslnou produkci komplikované zbraně jejíž vojenský efekt je sporný, šlo by rozsahem asi o jednu z vůbec největších sabotáží celé války - co do způsobu jak dopravit tunu výbušniny na 300 km šlo asi o zdaleka nejdražší v té době možnou metodu. Přičemž výrobní náročností a materiálně A4 přímo konkurovala leteckému průmyslu.
Krojc 1.4.2010 19:46 - č. 402
Krojc Pravdou zůstává, že NIKDY NIKDO nedokázal dovést tuto technologii do prakticky použitelného stadia, zatímco modely malé ráže fungují vcelku dobře. Je to o mocninách - jak narůstá hmotnost projektilu, exponenciálně vzrůstá potřebná energie a současně i odpor vzduchu. No nic, nebudeme se tui pouštět do teoretizování . Nechme to kolegům přes roury s bouchacími kuličkami .
ja_62 1.4.2010 17:17 - č. 401
ja_62
Krojc napsal v č. 398:
"Zkus si najít na Lonesentry.com"
www.lonesentry.com/articles/electricgun/inde...

Mě na celé situaci asi nejvíc fascinuje, že ta americká zpráva činí dojem, že Němci se do stadia kdy by uznali nepraktičnost celé věci z hlediska elektrické energie, ani nedostali.

www.vectorsite.net/tarokt_4.html#m5

Jinak to vypadá, že funkční prototyp elektromagnetického děla existoval už za první světové války.
egli 1.4.2010 09:31 - č. 400
egli
Honza M. napsal v č. 399:
"s vidinou na pozdější mírový vědecký výzkum (lety do vesmíru)"
Tak to jsem taky kdysi četl v knize jednoho z členů Braunova týmu D. Huzela "Z Peenemünde na mys Canaveral" - jak těmto "idealistům" z SS šlo jen o vědu, válka a pan Hitler šli úplně mimo ně
Honza M. 1.4.2010 09:17 - č. 399
Honza M.
ja_62 napsal v č. 397:
"občas se nepřerstávám divit co všechno za "zázračné zbraně" bylo v Německu považována za hodné výzkumu a vývoje"
Kdysi jsem viděl v jednom dokumentu rozhovor se členem von Braunova týmu - snažil se tam protlačit názor, že oni (vědci a vedoucí projektu) věděli, že koncepce a konstrukce V2 je pro válečné účely zbytečně složitá a nákladná (když už měli Němci V1), ale snažili se přesvědčit nadřízené o opaku s vidinou na pozdější mírový vědecký výzkum (lety do vesmíru) - to prý byl velký rozdíl mezi nimi a americkými vědci , kteří se prý soustředili výhradně na ničení (myšlena A-bomba)
Krojc 1.4.2010 06:14 - č. 398
Krojc
ja_62 napsal v č. 397:
"Nevím, ve které fázi vývoje toto zjistili"
Zkus si najít na Lonesentry.com zpravodajský bulletin amíků z května 1946. A na Wiki je taky kousek. Pro google: electric gun
ja_62 31.3.2010 19:34 - č. 397
ja_62 Takhle, abych ještě upřesnil, ono vzdušného rozprasku přirozeně šlo dosáhnout i za pomoci časové roznětky (která je v primitivní podobě doutnáku u výbušných střel historicky dokonce starší než nárazová), ale v tom případě záleželo na přesnosti odhadu vzdálenosti (a tudíž času do dopadu) zatímco roznětky POZIT celou záležitost nejen nesmírně zjednodušily, ale současně zaručily konstantní dosahování žádané výšky explose nad zemí.
Krojc napsal v č. 395:
"Středně velká elektrárna by na to stačila při účinnosti okolo 60 %, ale neměli tak velký kondenzátor, aby potřebnou kapacitu pro jeden výstřel uskladnili. "
Krojc napsal v č. 395:
"Prostě tehdy další slepá ulička pro wunderwaffe ."
Nevím, ve které fázi vývoje toto zjistili, ale občas se nepřestávám divit co všechno za "zázračné zbraně" bylo v Německu považováno za hodné výzkumu a vývoje. Možná že i na to nádraží střílející do stratosféry by časem mohlo dojít.
Krojc 31.3.2010 09:57 - č. 396
Krojc
ja_62 napsal v č. 394:
"vzdušná explose mj. značně zvýší okruh rozptylu střepin, a je těžší se před ní krýt"
Myslím, že z této inovace (elektronická roznětka místo pyrotecchnického časovače) by měl pan Shrapnel obzvláštní tradost .
Krojc 31.3.2010 09:55 - č. 395
Krojc
ja_62 napsal v č. 393:
"jaká měla být spotřeba energie?"
Středně velká elektrárna by na to stačila při účinnosti okolo 60 %, ale neměli tak velký kondenzátor, aby potřebnou kapacitu pro jeden výstřel uskladnili. Navíc už při modelvých pokusech s ministřelami se jim tyto vlivem obrovských vířivých proudů tavily. Prostě tehdy další slepá ulička pro wunderwaffe .
ja_62 29.3.2010 16:52 - č. 394
ja_62 Ještě něco nač jsem si vzpomněl v souvislosti s Ardenami momentálně probíranými jinde: 21. prosince 1944 došlo právě v Ardenách k prvnímu nasazení dělostřeleckých granátů s distanční roznětkou (POZIT) proti pozemnímu cíli (150. Panzerbrigade) s drtivým výsledkem (Skorzeny osobně získal další ze svých jizev, a málem přišel o oko) pro jmenovaný (vzdušná explose mj. značně zvýší okruh rozptylu střepin, a je těžší se před ní krýt). Do té doby byly distanční roznětky používány pouze u protiletadlových granátů (nicméně na podzim 1944 se již zásoba těchto roznětek pro polní dělostřelectvo nacházela ve Francii). Je zjevné, že v případě tohoto druhu roznětky jde o vynález sice nikoliv přímo nějak okázalý, nicméně značně zvyšující efektivitu dělostřelecké palby ať už proti cílům pozemním anebo leteckým.

Máte někdo nějaké informace k tomu, že by se Němci pokusili něco podobného vyvinout, a s jakými výsledky?

Jde mi o to, že na straně Německa vidím značnou ochotu investovat do projektů zjevně monstrosních (supertěžká děla Karl, Gustav, projekty supertěžkých tanků apod.), vyžadujících další vývoj aby byly opravdu efektivní (balistické střely, proudová letadla) anebo očividně neperspektivních (visuálně zaměřovaná a manuálně naváděná protiletadlová raketa asi bude nesmysl) přičemž něco co mohlo nenápadným způsobem zvýšit bojovou efektivitu i třeba jen protivzdušné obrany (Spojenci dlouho omezovali použití distančních roznětek na protiletadlovou obranu, aby zcela elimininovali možnost že vynález padne Němcům do rukou) mi připadá jaksi až podceněné nebo nezvládnuté.
ja_62 29.3.2010 15:57 - č. 393
ja_62 Mimochodem, jaká měla být spotřeba energie?
Krojc 29.3.2010 12:06 - č. 392
Krojc
misne napsal v č. 390:
"nádraží, které střílelo do stratosfery,"
Obzvlášť půvabné . Jinak do stratosféry mělo mj. střílet také elektromagnetické dělo z Adolfovy sbírky Wunderwaffen. Údajně mělo v konečné fázi vypálit 6,5 kg vážící střelu do výšky cca 21 km, a to měla být doba letu střely okolo 13 vteřin!!!
čet.Hrad 26.1.2009 14:58 - č. 391
čet.Hrad ach jo, zase dtaz mixující několik děl dohromady v různých válkách

Mno takže Pařížské dělo, Gustav/Dora nebo jen zkoušky Rochlingů proti belgickým tvrzím?
misne 26.1.2009 11:51 - č. 390
Rád bych se něco dozvěděl o třech kanonech, pro něž se údajně mělo vybudovat nádraží, které střílelo do stratosfery, bylo chráněno 2 protiletadlovými pluky a bylo použito u Leningradu a Sevastopolu. Třetí snad mělo být použito na Paříž. Děkuji.
ja_62 26.10.2007 18:56 - č. 389
ja_62 Nejsem moderátor, takže nic určovat nemůžu, ale myslím, že by bylo lepší, kdybyste se se spelterem dohodli na nějakém jiném tématu, protože sem se to moc nehodí. (Kupodivu tu nemáme speciální téma týkající se československé armády, ale napadlo mě, že by možýná mohlo vyhovovat i téma "Jak by to vypadalo kdybchom se nepodřídili mnichovskému diktátu?" www.fronta.cz/forum.php?tema=25 , tam se dřív síla (a možnosti československé armády v případě války) docela probíraly.
jano 26.10.2007 18:49 - č. 388
ja_62 napsal v č. 387:
"dohodli na přesunutí jejího pokračování do nějakého vhodnějšího tématu? ("
Som tu nový, samozrejme rád vyhoviem, treba určiť konkrétne, kde je to vhodné.
41-60 z 339
<< 1 2 3 4 5 6 >>
Po