Letci s nášivkou Czechoslovakia

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
101-120 z 413
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po
DAVID M 13.8.2008 22:23 - č. 412
DAVID M pro Toma, Algyho, ztesa a další
Právě vyšla dlouho avizovaná kniha Na nebi slaké Francie, respektive její kompletně předělané vydání ve vydavatelství Svět křídel. Kniha, která má bezmála 1500!!! stran (přiznám se, že nevím zda u nás v posledních letech vůbec tak obsáhlá kniha vyšla) má s původním "aresovským" vydáním shodný pouze název. Všem kdo se zajímají o čsl. letectvo během WW2 ji vřele doporučuji. Cena je okolo 1500KČ a vzhledem k obsáhlosti, kvalitě papíru, množství fotografií...je ještě vcelku lidová. Náklad je poměrně malý - 600výtisků, tedy doporučuji zájemcům moc nespekulovat
DAVID M 13.7.2008 20:09 - č. 411
DAVID M Hmmm, mě to trochu připomíná knihy Jindřicha Marka, možná grafické zvýraznění a hned zkraje vysvětlená osnova, podle které se bude kniha odvíjet, zvlášť u knihy která má přes 500 stran bych to pokládal za nutnost. Knihy Marka mám také rád, ale nemohu si pomoci vyčítám jim stejnou věc. Ovšem ať to zní spíše jako pozitivní kritika co vylepšit, protože práce odvedená oběma zasluhuje obrovské uznání.
Tom 13.7.2008 18:39 - č. 410
Tom
DAVID M napsal v č. 407:
"Pajera mám taky rád, ale nemůžu si pomoct, mne se zdá jeho zpracování trošičku nepřehledné v žádném případě nepolemizuji ale nad přínosností jeho prací."
Na tom sice něco je, ale na druhou stranu si neumím představit, jak tyhle víceméně okrajová témata (v Pajerově knize je různých témat fůra) jinak řešit?
DAVID M 13.7.2008 10:11 - č. 408
DAVID M K plánům do budoucna, něco již napověděl Ferák, navích to co bylo v HaVu nebylo vše co jsme měli (netřeba vystřílet munici ihned a navíc už cca 80 stran na HaV je obrovských, nepamatuji kdy bylo něco tak obsáhlého v HaVu zveřejněno V přípravě je věc, kterou bych nerad zakřikl, ale budu informovat, pro tuto chvíli musím zůstat tajemný . V každém případě jsem zahlcen prací. Rodina, letiště, "dílko" a v neposlední řadě co mne bere nejvíce času - Kosovo.........
DAVID M 13.7.2008 10:06 - č. 407
DAVID M K Albionům s tebou souhlasím, jeden za rok vzhledem k ceně byl akorát a navíc se člověk těšil na "dáreček" pod stromečkem - který si sám koupil trochu mi to připomínalo doby ne tak minulé a návštěvy DTM (ach kde je mu konec ) a nákupy předvánočních "revelláků". K tomu přepracování - chystá se pouze u Albionu 1. (1940), který ještě vyšel u Aresu. A skutečně porovnáš-li tento s dalšími (41-45), tak mě se zdá neúplnej a proto si ho rozhodně pořídím. O Francii netřeba polemizovat, myslím, že mnoho napověděla periodika a vnich zbrusu nové medailonky letců z BoF, navíc jak říkám, viděl jsem rukopis, je to úplně nová kniha!!! JR samozřejmě patří obrovský dík za toto zmapování naší "letecké" historie během WW2. Kdo byl někdy v archivu, tak pochopí ty dny, měsíce a roky takřka mravenční práce...To pro kritiky JR , ono je vždy jednoduší kritizovat než sám něco vytvořit. Pajera mám taky rád, ale nemůžu si pomoct, mne se zdá jeho zpracování trošičku nepřehledné v žádném případě nepolemizuji ale nad přínosností jeho prací. Irru mám taky a platí to samé co jsem napsal k Pajerovi.
DAVID M 13.7.2008 09:56 - č. 406
DAVID M K tomu "Východu", máš pravdu je toho málo...,pominu-li memoáry (navíc ten Skopal je strašlivá agitka a vzhledem k tomu, žo to bylo připraveno k tisku až koncem 89 ) tak něco by se skutečně dalo posbírat z periodik - vždy to byla návaznost k Fajtlovi, Šromovi, Cháberovi, Stehlíhovi atp. - naposledy Husman v HaVu (Tomí nechci HaVu dělat agitku , že mi tam jednou něco vyšlo, ale v každém případě je to zřejmě nejfundovanější časopis u nás, oni jsou to spíše vědecké studie ve velké míře pracovníků VHÚ, ale vezmeš-li kvalitu papíru a vůbec celkového zpracování s cenou, tak REVI i HPM tomu nesahaj ani po...) Ucelená práce nás skutečně ještě čeká. Naši východní sousedé ji mají již za sebou - Slovenské letectvo 3 1944-1945 (Ján Stanislav, Viliam Klabník 2003). V této knize je bojům v rámci SNP věnován značný prostor a do "Východní fronty" od JR to bude zřejmě nepřekonané. Já na JR také netrpělivě čekám a jsem zvědav jak bude v této knize zhodnocena např. bojová činnost skupiny v Polsku 1939 (Nowak) a i třeba účinkování několika čs. v rámci letectva Rudé armády atd. Uvidíme. Btw už jsi četl "dvojku" Feráka?
Tom 12.7.2008 10:32 - č. 405
Tom Osobně se cítím být velkým fandou na náš zahraniční odboj, ale koupím si maximálně přepracovanou Francii (pokud to ale nebude v duchu toho druhého vydání, ale opravdu přepracované a rozšířené). Albiony znovu kupovat nehodlám, myslím že identita protivníků už pro mne nebude zásadně důležitou informací (a mnoho jiného nového už asi dodat nelze). Může to být zajímavé, ale to co mne zajímalo byli naši, ne tolik jejich soupeři.

Možná se pletu, koukám na to zbytečně skepticky, ale Albiony byly bomba - ve srovnání s tím, co tu bylo před nimi. Tohle už znovu tak zásadně překonat nejde.

Musím taky říci, že v posledních letech mne víc zaujal Pajer s "Křídla pro vítězství..." a M. Irra s knihou o čs. letectvu 1945-1950 (přesný název bych z hlavy nenapsal), než poslední dva-tři Albiony. Asi jsem se zmlsal
Tom 12.7.2008 10:25 - č. 404
Tom Albiony vycházely po roce - pro mně to bylo akorát, že jsem si vždycky stačil ten jeden přečíst
Právě že SVK třeba mne až tak moc nebere, navíc na tomhle poli jsou dost aktivní sami Slováci (a myslím, že Rajlich je s některýma z nich docela na kordy). Teď nedávno jsem sháněl právě něco o 1. slp na Slovensku a ucelená práce prostě není. V nejlepším případě se dá opřít o Fajtlovy vzpomínky (BTW...vykopal někdo už tu bednu s dokumentací co měla při ústupu zůstat na Slovensku ), ty sice vycházely i relativně nedávno, ale v principu jde o věci staré 30 let! "Nejčerstvější" je asi Skopalův Trojuhelník naděje - a to je rok 1990 (nebo tak nějak).

Husman mi unikl, HaV nesleduju - i když už kvůli Ferákovi bych s tím měl něco udělat

A vůbec, co máš v plánu dál?
DAVID M 11.7.2008 20:00 - č. 403
DAVID M Tak to si Tome ještě počkáš...Jak jsem zde již psal, tak i dle nejnovějších info, ne dříve než za dva roky...Ona je prý už i v jádru napsaná, ale když si vezmu, že předělaná Francie měla být před dvěma lety..., pak bude asi znovu Albion 1. a teprve pak. Sumasumárum Francie 1., pak 2., Albion 45 a pak Východ. Navíc, když si uvědomíš, že nakladatel většinou nedá dvě takhle finančně nákladné knihy za rok, tak je můj předpoklad ještě optimistický. Budeš si muset vystačit s tím, co zatím je tzn. separované články v periodikách (např. nově Husman v HaVu 4/2007) + Slováci, mám na mysli Historii Svk. letectva (1.-3.díl) od autorského kolektivu (např. Rajninec, Šumichrast, Klabník, Stanislav), já ji mám již několik let a musím říci..., že také čekám na Rajlicha.
Tom 11.7.2008 18:21 - č. 402
Tom Já bych už konečně radši viděl "Na nebi východní fronty". Přece jen o té Franci už leccos víme, naproti tomu není řádně zdokumentováno působení 1. slp na Slovensku v září a říjnu 1944.
DAVID M 11.7.2008 17:11 - č. 401
DAVID M Kniha je připravena k tisku, ale na pulty knihkupectví se dostane až na podzim , (tedy první svazek) protože bude opět rozdělena na dva díly, ovšem s tím, že terntokráte půjde dohromady o cca 1400 stran!!!! měl jsem možnost nahlédnout a opravdu se s prvním vydáním (Ares a poté NV) absolutně nedá srovnávat. Je v ní neskutečné množství nových údajů, fotografií i vyřešení identity soupeřů čs. letců z bitvy o Francii. Bohužel musíme všichni čekat, nakladatel zřejmě s tak nákladnou záležitostí musí počkat až do podzimního-předvánočního období.
mbbb 11.7.2008 15:41 - č. 400
mbbb
ztes napsal v č. 399:
"Vyjde vůbec někdy přepracovaná Rajlichova kniha Na nebi sladké Francie?"


tahle???

knihy.abz.cz/prodej/na-nebi-sladke-francie
knihy.abz.cz/prodej/na-nebi-sladke-francie-ii
ztes 11.7.2008 15:09 - č. 399
Vyjde vůbec někdy přepracovaná Rajlichova kniha Na nebi sladké Francie?
Bboris 3.7.2008 20:24 - č. 397
Bboris
Algernon napsal v č. 395:
"Tak si tak říkám… Byl on Otto Smik odkud vlastně — byl to Rus, nebo Ukrajinec, bráno podle místa narození? Na Slovensku, ba ani v Českoslovenasku, se nenarodil, takže on to nebude ani Čechoslovák, ale ani Slovák, ne?"
Otto Smik sa považoval za Slováka evanjelicko augsburského vierovyznania.
ja_62 1.7.2008 17:31 - č. 396
ja_62 Podle místa narození by mohl být i Gruzinec, ale vzhledem k částečně židovskému původu jeho matky se k němu hlásí i Židé. Myslím, že otázka Smikovy národnosti tady už dokonce byla někdy dříve probírána nebo nadnesena. Já bych ho nechal odpočívat v pokoji jakožto Čechoslováka, pokud se sám k nějaké národnosti specificky nehlásil.
DAVID M 27.6.2008 15:41 - č. 394
DAVID M Pro všechny koho zaujala první část příběhu o Janu Ferákovi, právě se dostala na pulty "tabáků" dvojka HaVu, ve které se nachází druhá (a myslím, že i zajímavější) část.
spelter 24.6.2008 12:32 - č. 393
spelter zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=147&amp;r=mfjiz...
Glynwed 1.5.2008 09:56 - č. 392
Glynwed Dostala se mě do ruky zajímavá knížka "Ke hvězdám a do mraků" o čs. stíhači Jaroslavu Veselém (podtitul "z válečných deníků"). Zajímavé fotografie a text z Polska, ze služby ve fr. letectvu, britském letectvu (noční stíhač na Defiantu a Beaufigteru) a poválečné osudy.
DAVID M 1.5.2008 08:25 - č. 391
DAVID M to Bboris:
Jasně, já vím, že Trnava (BTS) má od roku 1911, právě jde o to, že on je hraniční ročník a z něj je něco v PRG a něco v BTS, bohuže on není ani ani . Pátral jsem skutečně podrobně - navíc jak jistě víš u něj mohly být kmenové listy i na jméno Kríž (jméno otce), Gabula (matka za svobodna) či Vojtech Kríž atp., já zkoušel všechny kombinace, ale bohužel...Jinak kombinace VHA Bratislava a VHA Trnava (centrálna registratúra) jsem s úspěchem aplikoval u jiných poddůstojníků, nebyli-li v BTS byli v Trnavě. Jelikož byl podůstojník měl jsi na mysli kvalifikačky, které byly pouze u oficírů, ale ty jsou stejně ve velké většině v PRG. Ač jsem nenalezl kmeňáky, nalezl jsem mnoho a mnoho dalších zajímavých materiálů (i ze Španělska např. o jeho smrti). To s plukovnímy rozkazy Leteckého pluku 3 mne samozřejmě také napadlo, ale jelikož jsou...a máme v záběru více jmen, tak na to čas nestačí. (z jiných arch. zdrojů vím co následovalo od "vyhazovu" od 3 do Trenčína). Nevím možná máš detailně projité materiály leteckého pluku 3, nabízím výměnu informací, jak jsem již v 388.
[email protected] popřípadě +420724761319.
Bboris 30.4.2008 09:22 - č. 390
Bboris Pre Davida: Gabula-Kríž nemá vojenské osobné zánamy (teda nielen kmeňové listy) vo VHA v Bratislave a VA v Trnave preto, lebo v prvom archíve majú iba vojakov narodených v rokoch 1911-1920 a v druhom archíve nie je preto, lebo v čs. vojsku dosiahol iba poddôstojnícku hodnosť. Obávam sa, že jeho vojenské osobné záznamy už neexistujú; jednoducho boli skartované. Priebeh jeho služby u LP3 sa ale dá pomerne dobre rekonštruovať z plukovných rozkazov.
101-120 z 413
<< 3 4 5 6 7 8 9 >>
Po