Letci s nášivkou Czechoslovakia

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
341-360 z 413
<< 15 16 17 18 19 20 21 >>
Po
karaya1 27.12.2004 22:19 - č. 87
karaya1 Pokud se chcete na problematiku československých letců podívat i z druhé strany, nejen z hlediska bojových letů, ztrát či vítězství, doporučuji publikaci Když nelétali od Ladislava Kudrny. Pojednává totiž o nepříliš probádáných stránkách života našich letců v zahraničí - např. podmínky ubytování, stravy, organizace, kázeň, plat (ten jsou obzvláště zajímavý - kvízová otázka: kolik platil takový W/O za jídelnu? ) apod.
DAVID M 27.12.2004 21:41 - č. 86
DAVID M Jo ještě se nějak prokousávám Albionem7.-černá kronika40-45. Můžu doporučit když neodradí cena(890CZK) . Cca 75% bylo už autorem v nějaké formě publikováno, ale ten zbytek stojí za to. Především identita německých letců a jejich jednotek ,kteří se podíleli na našich ztrátách během BB ve 40.(zkrátka to co autorovi ještě v prvním Albionu ve velké míře chybělo)-ne nadarmo chystá Svět křídel úplně nové přepracované vydání(ne znovuvydaný Ares ten je shodný s původním vydáním). Můžeme srovnat výzkum na tomto poli 99-04, zkrátka ještě moc,moc chybí do dokonalosti...Prvotně publikované opisy hlášení,různé drobnější letecké incidenty našich letců(v drtivé většině zde poprvé) a dost dobře reprodukovaných fotek(zde je to procento poprvé menší). V první půli února by se na pultech měl objevit Albion 6.-45 a tak se máme na co těšit(hlavně naše peněženky ) Jinak ta poslední Pajerova práce je taktéž na velice solidní úrovni a nevybočuje z úrovně předešlých. Tak zdravím všechny nadšence!!!!!
DAVID M 27.12.2004 21:24 - č. 85
DAVID M
Honza 26.12.2004 03:25 - č. 82
Honza No pokud já vím, posádka si zrovna u tohoto letu ověřovala, jestli tam něco RAF netestuje, protože na dvoumotorák to bylo údajně děsně velký. A měli pravdu.
Jinak se osobně přikláním rovněž k tomu, že letoumn mohl být ze zkušební jednotky, kde si jedné ztráty ani moc nemuseli všimnout, První sériové stroje padaly i samy.
DAVID M 16.12.2004 19:09 - č. 79
DAVID M Jenom ještě jak jsem v jednom ze starších přízpěvků zminoval pravděpodobné sestřelení E.-L. Zweigarta(7.6.44) čsl. stíhači tak se podívejte na www.frenkenstein.com/ww2/germany/aces/zweige... , jsou tam zajímavosti o tomto esu i docela pěkné fotky vyzdvižené sestřelené jeho 109.
DAVID M 16.12.2004 14:18 - č. 78
DAVID M Já samozřejmě také vylučuji nějakou fabulaci ze strany letců( jak jsem již řekl u KK a jsem na to alergický) spíše jsem chtěl zmínit i názory, které u jednotky"prý" existovaly. Veselý byl každopádně výborný letec i důstojník což nesčíslněkrát v boji dokázal...(např.1.5.42-0,5 Do217jistě,19.10.42 1xDo217 pr.-doložená identita)Docela se mi zdá i možná varianta zmíněná Tomem o tom ,že to mohlo být letadlo od neřadové jednotkyLW(dle mého názoru spíše než zminovaný Welington), ikdyž to nelze použít vždy když máme pochybnosti s identitou.(již zminované ne vždy 100% údaje Bocka i něm. archivů) Znovu jsem si prošel toho JR-Albion3.str.468-473 a skutečně není co dodat...při střelbě výrazná jedna velká směrovka, dobrá viditelnost,z údajů vyplývající nepravděpodobnost se záměnou s letadlem RAF,hlášení Royal Navy(zde bych tomu nepřikládal až takovou důležitost)...zkrátka vyřešení v zatím v nedohlednu...
Bery 16.12.2004 13:46 - č. 77
Bery Děkuji za tak rychlé reakce obou a názory na tento případ . V podstatě souhlasím s Tomem. Určitě "něco" sestřelit museli, když pád potvrdila i GCI ve VB (nebo se pletu???). Původ bude možná opravdu ve faktu, že letoun nemusel v tu dobu patřit k žádné řadové jednotce LW jak napsal Tom. To mě v podstatě napadlo hned, když jsem to četl a JR se odvolával na chybějící záznam ztráty, takže jak vidím uvažujeme podobně.

Na britský bombardér mě moc nesedí ten popisovaný let podél pobřeží, i když by se samozřejmě nedala vyloučit nějaká navigační chyba, snad i záměna pobřeží za anglické. To už je ale hodně divoká dedukce .

Abych to shrnul. Osobně si stále myslím, že Veselý s Nečasem určitě sestřelili němce. Zda to však byl He-177 toť otázka.
Tom 16.12.2004 13:34 - č. 76
Tom Já bych ten sestřel nezatracoval. Jednak se mi nezdá, že by mohli lhát oba letci, jednak by určitě nikdo z nich do světa nevytruboval podrobnosti (alespoň myslím, že jsem o tom vyprávění samotných aktérů) a neupozorňovali na to. K té chybějící ztrátě: pokud připustím, že to letadlo manévrovalo tak, že by na palubě mohlo mít nějaké prostředky REB, pak asi nenáleželo k žádné řadové jednotce LW (na jejichž záznamy se JR odvolává), ale k nějaké zkušební letce.

No a záměna s britským bombardérem se taky samozřejmě nedá vyloučit.

Nějaký 100% závěr my určitě udělat nemůžeme. Udělám si ale čas a ten díl JR si schválně projdu.
DAVID M 16.12.2004 13:13 - č. 75
DAVID M Vždy je těžké něco potvrzovat po takových letech,víš kolik všemožných faktorů při tom hraje roli...Specielně tento případ je velmi,velmi podivný.Jestli si dobře vzpomínám(nemám tu knihu ted před sebou a tak nemohu doplnit exak.údaje-stejně je znáš) tak závěr JR je takový,že nejspíše posádka nesestřelila ani toho velouše(o kterém se původně uvažovalo) a ta 177 byla naprosto vyloučena(viz JR) a možná záměna s jiným typem...Je skutečně záhadou na co oné noci stříleli(těžko měli vlčí mlhu oba). Ikdyž nadruhé straně jak JR zminuje zde byla obrovská osobní ctižádost Veselého a jeho touha po DFC(který posléze získal). Zde je dobré zmínit i jeho ne vždy ideální vztahy s podřízenými(viz. vzpomínky Hanuše...), nebot k tomuto sestřelu byli někteří příslušníci 68. skutečně skeptičtí.... At to bylo v tomto případě jakkoliv(ikdyby náhodou skutečně sestřelili letadlo RAF) jejich úmysly byly každopádně...Jinak co se třeba nasazení 177 týče tak jsou zde odborníci jako Algy,Honza....(nechtěl jsem někoho nezmínit) Vím,že jsem ti to asi moc neosvětlil,ale...
Bery 16.12.2004 12:32 - č. 74
Bery Musím předeslat, že se zajímám spíše o poválečné čs.letectvo, ale nedá mi nezeptat se na názor fundovaných odborníků k jedné události týkající se našich letců ve VB.

V knize "Na nebi hrdého Albionu" od J. Rajlicha, která je všem určitě dobře známá, mě v dílu z roku 1942 zaujal případ posádky 68. sq. Veselý-Nečas, která se svým "Beaus" sestřelila u holandského pobřeží tehdy zcela nový a neznámý stroj He-177. Musím přiznat, že mě trochu udivil fakt, že na základě chybějící potvrzení ztráty ze strany Luftwaffe, je J. Rajlichem nabízeno jako vysvětlení to, že v přibližně stejném prostoru byl sestřelen britský Wellington (jestli si to tedy pamatuji přesně).

Po pravdě se mi trochu nezdá, že by posádka nepoznala Wellington, který se navíc pohyboval souběžně s pobřežím jakýmsi cik-cak letem. Pokud někdo z Vás četl dříve publikované "Kočičí oči," bylo také uvedeno, že posádka si k identifikaci vyžádala konzultaci zprav. důstojníka.

Je fakt, že neznám souvislosti o nasazení He-177, zda opravdu mohl být již tehdy zkušebně použit nebo ne. Předem děkuji za Vaše názory k tomuto tématu, zvláště by mě zajímal názor Toma a Davida M . Díky.
DAVID M 16.12.2004 11:02 - č. 73
DAVID M To máš pravdu Tome nicméně Mustangy jsou již překonané vem si datum vydání,ale je oně stále velký zájem,divím se že nejdou znovu do tisku. Zde Rajlich rozvíjí své dřívější a doplnuje to novými informacemi a ta forma je fakt celkem slušná. AHOJ
Tom 16.12.2004 06:23 - č. 72
Tom Témata mi trochu připomínají kapitoly z knihy Mustangy nad Protektorátem.
DAVID M 15.12.2004 13:35 - č. 71
DAVID M Četli jste již poslední Historii a vojenství(4.)??? Je zde velice zdařilý(rajlichovsky )článek o prvních náletech RAF na plzenskou škodovku(40-43) a na rozdíl od jiných autorových článků publikovaných v různých periodikách(HPM...)zde nejde o pouhé přepisy již dříve(hlavně knižně) publikované,ale povětšinou poprvé(v takovéto formě určitě) zpracované. V předchozím díle HaV byl taktéž velice pěkný autorův příspěvek věnovaný letákovým akcím nad protektorátem. Tak AHOJ
DAVID M 8.12.2004 19:35 - č. 70
DAVID M Tak jsem dočetl ty Autorizované paměti G. Ralla a musím říci opravdu nic moc,s Toliverem nesnese absolutně srovnání,je na tom vidět ,že to zpracovával s "dámou" a ještě v požehnaném věku...Za upoutání snad stojí jen zmínka(opravdu velice letmá) týkající se boje z 18.5.1940 kdy se curtissy GC II/5 střetly s jeho III./JG52 v prostoru Mét. V tomto souboji zaznamenal G.Rall svůj první(a jeden ze tří na západní frontě) sestřel a to shodou okolností Čecha Sgt.Chef O.Hanzlíčka(jež předtím sestřelil ve spolupráci se Sous Lt. G. Ruchouxem jednoho Emila-Ofw.Adolfa Waltera)-více o zmíněném souboji Na nebi sladké Francie 1. str.218-227.Rall se zde zminuje i o korespondenci s "oním" českým historikem, který mu potvrdil identitu jeho soupeře....
DAVID M 7.12.2004 20:58 - č. 69
DAVID M Docela rád bych nakousl téma čsl. letce rt. Jana Feráka, dle mého názoru neprávém opomíjeného(předpokládám elementární znalost problematiky). Ohledně jeho působení u šp. republikánského letectva(Aviacion Militar) v letech 36-39 toho bylo napsáno poměrně málo a když tak většinou neúplně,nepřesně a často i protichůdně a to se týká jak let 36-39, tak i pozdějšího pobytu v SSSR až po následnou smrt v Barentsově moři po potopení HMS Trinidad(15.5.1942). Celé jeho působení ve Španělsku je protchnuto mnoha a mnoha otazníky a ani kniha V dešti bomb(Hr. Králové 76-nemáte ji někdo?) nám toho moc neodkrývá(jedná se o práci čerpající z jeho poznámek). Týká se to jak počtu sestřelů,počtu nalétaných hodin,typech letadel,jednotek,vlastních sestřelení atd.Více nepřináší ani pasáž ve Šmoldasově práci(Čsl.letci v boji proti fašismu-pamatujete si ji? velice poplatná době nicméně v té době potěšila,v tomto případě povětšinou čerpá z předešlého). Ani další zmínka v Matyášově práci(Stíhačky nad Španělskem) nic nového a na Rajlichův medailonek stále ještě čeká...Takže to můžeme shrnout-počet sestřelů se udává3,5,7...,počet operačních hodin 940(!!!!?), počet vlastních sestřelení1,2...,letadla -D-372,510,I-16,potez 54...jednotky-eskadra A.Malrauxe,????atd. Zkrátka samé otazníky a nepřesnosti. Docela zajímavě pojatý je jeho životopis na www.obecusti.cz/zprav_brez_03.php (hlavně jeho soukromý život+odchod do SSSR, musíte však odpustit jistá pochybení)
DAVID M 1.12.2004 06:20 - č. 68
DAVID M Zdravím tě Tomíku, zkusím kontaktovat a hezký den! Mimochodem jsem dnes zpozoroval,že konečně vyšel Albion 7.-letecké havárie(cca 900stran a asi890CZK) tak si udělám(žena) radost k ježíšku. Četli jste již tu poslední Pajerovu práci-Křídla pro vítězství a poválečnou obnovu?
Tom 1.12.2004 06:14 - č. 67
Tom
DAVID M napsal v č. 66:
" *.dialup.vol.cz to TOM-Ď, ty podrobnosti souboje jsou celkem notoricky známé a mnohokráte publikované vždy s důrazem na to jaké eso G. Kiefner byl(?) a já myslím,že pouze v té JG26diary něco o něm může být( několik svazků-dost drahý a v ang.) a Rajlicha nechci ted otravovat( má toho dost a myslím,že by stejně neporadil v tomto případě), nicméně díky TOME."
Autorem není J.Rajlich, ale L.Bobek. Zkus to, určitě by Ti o Kiefnerovi něco napsal, možná by Ti na něj dal i kontakt. Kdo jiný než Kiefner by Ti mohl k těm sestřelům něco napsat?
DAVID M 30.11.2004 20:41 - č. 66
DAVID M to TOM-Ď, ty podrobnosti souboje jsou celkem notoricky známé a mnohokráte publikované vždy s důrazem na to jaké eso G. Kiefner byl(?) a já myslím,že pouze v té JG26diary něco o něm může být( několik svazků-dost drahý a v ang.)-a co ještě třeba jeho závěrečné působení u JV44. Rajlicha nechci ted otravovat( má toho ted skutečně hodně a myslím,že by stejně neporadil v tomto případě), nicméně díky TOME.

to Algernoon: myslím, že na tom něco bude,nebot u KK není povětšinou největší problém-nárokyRAF versus skutečné ztráty Luftwaffe(according to BOCK), ale spíše jednotlivé lokace skutečných německých ztrát plus možná změna typu bombardéru(viz co píšeš o IIC a navigaci u jednomístných stíhaček během NI atd). Myslím,že ani nemusím zminovat, že nikdo( doufám mezi seriozními nadšenci) ani nenaznačuje nějakou možnou fabulaci ze strany KK a já si skutečně myslím, že problém je především v lokaci a možná i nepřesnosti německých svodek o denních ztrátách(spíše se ale kloním k prvému) To co píšeš o obecném zhodnocení NI, souhlasím,ale to je téma pomalu na vědeckou práci( třeba srovnání W/Cdr Bransome Burbridge a jeho úspěchy versus německé archivy atd). Ja myslím, že to byl(KK) jeden z nejchladnokrevnějších a nejlepších stíhačů RAF( jak říka JR vlk v rouše beránčím nebo také vlk v ovčí ohrádce a já myslím,že obé je trefné)- o té chladnokrevnosti svědčí např. sestřel z 27.6.41(circus 25) a sestřeleníBf-109F Gefr. Otto Friedricha( podrobnosti jistě znáš). Tak AHOJ
Tom 30.11.2004 06:29 - č. 65
Tom
DAVID M napsal v č. 62:
"Chlapci nevíte někdo ,něco bližšího ke Kiefnerovým sestřelům"
Projdi si pár posledních čísel Revi. Je tam článek o souboji Kiefner-Světlík a myslím, že autor má kontakt na dosud žijícího Kiefnera.
Nibor 29.11.2004 22:32 - č. 63
Nibor Co se akce Circus 9 týče, je historie jejího popisu dobrým příkladem, že pátrání po archívech není v mnoha případech ukončeno. Rajlich ve Stíhačích píše, že nejsou potvrzena žádná čs. vítězství, zatímco ve třetím Albionu už uvádí sestřel K. Nowaka. Což dává šance i k potvrzení nočních sestřelů KK, i když já jsem osobně skeptický - když z 15-ti vítězství jsou napevno ověřena jen tuším 2, je to hodně podezřelé.
341-360 z 413
<< 15 16 17 18 19 20 21 >>
Po