Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
|
|---|---|
To Hartmann: Tak už mám jedno cédo a titulky k tomu English Patient |
|
|
|
|
|
To Hartmann, Johny: Čili pitomosti nehlásá film, ale vy... Akční výbory byly akční výbory, ne všichni studenti. Že všichni hlasovali pro, není nic překvapivého, neboť: 1) jejich jádro tvořili právě komunisté a rádikálnější ze sociálních demokratů 2) slušní lidé na jejich zasedání už většinou nechodili. 3) a navíc spousta slušných lidí už tak jako tak byla ze studií odejita. To egli: Když už tvé hlasování stejně nemá smysl a jediné, co může udělat, je, že ti samému pořádně zavaří (což taky může znamenat provaz), tak si hodně rozmyslíš, kdy ruku zvedneš. Neodsuzuju ty, co hlasovali pro, jen bych řekl, že ti co tak neučinili, by měli být zlatem vytesáni do kamene. |
|
|
|
|
Lipton: (1473+1479) Já mám dojem, že tohle se ale také stalo, resp. mám dojem, že jsem to i někde četl. Žeby v "Nejdelší den" od Ryana? A jak výš, že ve skutečnosti ona příslušnice odboje neměřila metr osmdesát a pracovala na jatkách? Takovou by do filmu asi těžko dávali. Ale i tak, jak je to ve filmu, to není nereálné. Já mám opravdu dojem, že vše, co tak je, je bráno podle toho, co se stalo, resp. jak to bylo potom vyprávěno. |
|
|
|
|
Dzin: Napadá ma ešte jedna scéna: tá v ktorej sa príslušníčka odboja bije s nemeckým vojakom v tej rieke pôsobí tiež dosť parodicky. |
|
|
|
|
Pokud někdo na zasedáních akčních výborů na přelomu 40-50. let hlasoval proti "vyakčnění" reakčních profesorů a studentů, tak to byl skutečně velmi odvážný člověk. Takových lidí byla jen hrstka. A nešlo jen o studenty, hodně trapná scéna bylo např. hlasování o důvěře nové Gottwaldově vládě 11. března 1948. Pouze 11 poslanců opustilo sál, ostatních 230 Gottwaldovu vládu schválilo. Mnozí z těch "demokratů" v projevech před hlasováním okázale dávali najevo, jak novou vládu podporují a snažili se vlísat do přízně komunistů. Samotným komunistům to přitom nebylo příjemné, protože o podporu těchto lidí vůbec nestáli. Mnozí z nich pak emigrovali na západ, kde široce rozebírali jak to "ti ostatní" (hlavně Beneš) v únoru 1948 prohráli... |
|
|
|
|
cinik napsal v č. 1474: "Všichni studenti? A tuhle pitomost vyzali autoři kde? To je zjevný nesmyl... Lidi, myslete trochu" Jednoznačně řekl, že při zasedání se předseda akčního studentského výboru Pelikán (mimochodem budoucí emigrant a disident) vyjádřil v tom smyslu, že je třeba očistit školu od reakčních studentů z anglie. Při následném hlasování všichni studenti zdvihli ruku pro vyloučení letců z VŠ. Pelikán se dotázal zda je někdo proti - nikdo ruku nezdvihl. Jinak to není nic výjmečného. V té době lidi běžně podepisovali petice za usmrcení neviných lidí. Běžné bylo, že manželka zavrhla svého manžela a udala ho na VB pro styk s cizinci a požadovala uvěznění. Kdokoliv uměl anglicky byl automaticky považován za nespolehlivého. Začátek 50tých let v Československu se velice podobal nacistickému německu před válkou, akorát židy nahradil jiný nepřítel. |
|
|
|
|
cinik napsal v č. 1474: Vypověděl to přímo profesor Wiener, který byl přítomen....jejich vyloučení bylo jednoznačně odhlasováno. Samozřejmě všichni nehlasovali z komunistického přesvědčení, ti ostatní měli pořádně naděláno v kalhotách. "Všichni studenti? A tuhle pitomost vyzali autoři kde? To je zjevný nesmyl... Lidi, myslete trochu." |
|
|
|
|
To Johny: Všichni studenti? A tuhle pitomost vyzali autoři kde? To je zjevný nesmyl... Lidi, myslete trochu. |
|
|
|
|
Dzin: Napríklad tá, v ktorej britský kaplan, pod paľbou, pátra po svojej stratenej knižke. Alebo tá v ktorej sa Amíci minú s nemeckou hliadkou, pretože všetci čumia na oblohu. Samozrejme, že nemám na mysli scény, kde výsadkár pristane na kostole a ani problémy s cvrčkom - tie sa skutočne stali. |
|
|
|
|
Lipton: (1470) A které? Já bych typnul, že se určitě trefíš do těch, které se opravdu staly. |
|
|
|
|
Kralik napsal v č. 1461: Jo byl tam s ním Lustig a bylo to dobrý. "v pondělí po dokumentu o vylodění v NOrmandii je v pořadu Krásný ztráty Český letec RAF Jan Wiener" |
|
|
|
|
V Piatok som na Prime sledoval Najdlhší deň. Celkom dobrý film, ale niektorými scénami mi pripadal ako nejaká paródia, našťastie ich nebolo veľa. |
|
|
|
|
Na DVD vyšla Bitva o Británii www.dvdsvet.cz/shop/scripts/_detail.asp?zboz... |
|
|
|
|
Celkem jsem se divil, když jsme na Nově viděl ukázku na dokument Normandie či jak se to jmenuje. Dali tomu titul Kino na Nově. Jsem zvědav, jaké to bude. Kdyžtak se dívejte, je to 7. června nějak kolem 21:00. |
|
|
|
|
Myslím,že lepší dokument než o Normandii v pondělí,byl uterní o čs.pilotech v Anglii.Pojednával o gen.Peřinovi,Fr.Fajtlovi a příslušníku pobřežního velitelství Wiesnerovi.Jeden z dokumentů ,nad kterými se člověk zamyslí,a možná i slzu uroní.Takové vlastenectví co ukázali tito tři veteráni,je dnes u dnešních "čechů" už nemyslitelné. |
|
|
|
|
Fuj: Slušnej dokument... P.S.: MOhl ses dívat na oboje... |
|
|
|
|
FUJ06 napsal v č. 1464: Já jsem spokojen s obojím, možná vic s Ryanem, protože v tom dokumentu jsem nezachytil pro mě nic "zajímavě nového", kromě několika záběrů.Ale snad to má pokračování,tak je na co se těšit. "Kdo se dival na ten dokument o vylodní a rozhodně to bylo lepší než se dívat na Ryana !!! " |
|
|
|
|
|
Kdo se dival na ten dokument o vylodní v Normandii ??? Bylo to vpondělí a rozhodně to bylo lepší než se dívat na Ryana !!! Váš názor ??? |
|
|
|
|
O důvod víc proč se na to podívat. |
|
|
|
|
Jan Wiener take vystupoval spolu s F.Fajtlem a F. Perinou v tom vcerejsim dokumentu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce
A jak výš, že ve skutečnosti ona příslušnice odboje neměřila metr osmdesát a pracovala na jatkách? Takovou by do filmu asi těžko dávali.