Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
|
|---|---|
|
DAVID M napsal v č. 2698: No to máš pravdu. Knížku Jak se plaší smrt jsem četl až po shlédnutí filmu zcela nezávisle na něm (už se mi dlouho válela doma). Nestušil jsem, že film má s touhle knihou spojitost, ale jak jsem ji četl, tak mi Tmavomodrý svět hodně připomínala a řikal si, že to snad museli natočit podle ní. Až později jsem se dozvěděl, že se stala jednou z předloh Tmavomodrého světa. Takže nějaké souvislosti tam asi budou "..mě ty souvislosti dosti unikaj" (pokud nejsem jasnovidec ) |
|
|
|
|
Worchester napsal v č. 2692: Zrejme si si nevšimol, že ja som mal poznámku k filmu Tmavomodrý svet a neporovnával som ho so žiadnym Pearl Harborom. A nie je mi jasné, prečo by som ho mal porovnávať práve s týmto filmom. "Milo: a tim chces rict ze Pearl Harbor neni o lasce?" |
|
|
|
|
|
Hartmann napsal v č. 2694: Mám obavy,že jsi je asi v tom případě nečetl(nebo nikoli pořádně"Tu ovšem tvořily 2 knihy - Jak se plaší smrt od Lišky a Setřelen od Fajtla" )....mě ty souvislosti dosti unikaj.Chápal bych kdyby jako základ použil např. Fajtlovi Boje a návraty(poprvé tuším 87? ) protože to je kniha jako určená k filmové předloze(podobně jako Husman alias Jánský s Jezdci). Ale dost kritizování mne jako člověka,kterého celoživotní vášní jsou právě tito letci těší,že se někdo o něco alespon pokusil(ikdyž s velice problematickým výsledkem). |
|
|
|
|
Worchester: Mám ji ve dvou exemplářích, pokud bys chtěl Curahee: No, co jiného než souhlasit |
|
|
|
|
Hartmann napsal v č. 2694: Před měsícem jsem si ji znovu přečetl,nádhera.... "Jak se plaší smrt od Lišky " |
|
|
|
|
Hartmann napsal v č. 2694: Tyto knihy jsem scháněl, ale bohužel sem ji v knihovně nenašel.... "Setřelen od Fajtla" |
|
|
|
|
A literární předloha TS není skvělá? Tu ovšem tvořily 2 knihy - Jak se plaší smrt od Lišky a Setřelen od Fajtla |
|
|
|
|
Tak jsem rád,že se mi podařilo rozproudit debatku . Já vám nadšení k TS neberu, ale srovnejte ho třeba se zminovanými Nebeskými jezdci-a to je dle mne profi odvedené dílko s nosnou myšlenkou, skvělou literární předlohou( ikdyž jak je obvyklé v případě filmu odchylky), super herecké výkony( přesvědčivé!) a na dobu a místo natáčení technicky skvěle zvládnuté.(to vše a ještě mnohem více u TS postrádám) Naproti tomu TS x-let připravovaný+neskonalé finanční možnosti a výsledek...(můj názor). Chápu,že pro mnoho z vás život a osudy našich letců v RAF nejsou v top-interestu, ale stejně ...navíc nevím zda vy,ale já tam cítím německého investora což je u takového filmu mírně řečeno nepatřičné. Já stále čekám na povedený snímek o problematice a "snad" se dočkám... |
|
|
|
|
Milo: a tim chces rict ze Pearl Harbor neni o lasce? |
|
|
|
| Myslím, že Tmavomodrému svetu uškodilo to, že ho robili obaja Svěráci. Otec chcel natočiť film o láske a syn film o lietadlách. A vznikla z toho táto zmes. | |
|
|
|
|
"Pokud bude točit film o Pearl Harboru Američan tak to tak bude vždycky" Tora, Tora, Tora je naopak poměrně dobrý... |
|
|
|
|
Tmavomodrý svět také považuji za velmi povedený film a jsem moc rád, že jsme ho dokázali natočit. Add. Pearl Habor: Víte o nějakém stíhači, který by si jen tak bez přeškolení letěl bombardovat s B - 25? Kdyžtak mne opravte, ale já ne!!!! |
|
|
|
|
Hartmann: Pokud bude točit film o Pearl Harboru Američan tak to tak bude vždycky |
|
|
|
|
Tmavomodrý svět je dobrý film. Že takový dokázali natočit v Česku je paráda. Co se týče Pearl Harbouru, tak jeho tragičnost nespočívá v tom, že by to byla jen love story, to se vcelku dá přežít, ale především v tom, že je to věcně a historicky patlanina, místy vyloženě lživá a zkreslující. |
|
|
|
|
Lavockin napsal v č. 2685: "??:(/!!-*...T eď sem se málem udusil snídaní. Tmavomodrý svět považuji za průměrný film. Vynášený je jen kvůli tomu, že je to jediný podobný projekt v současné české filmové tvorbě. Ale to že Pearl Harbor je lepší. ?!":*/...Sakra už zase...Jediné co z toho filmu stojí za zmínku jsou podle mě některé bojové scény (třeba výbuch Arizony). Zbytek je opravdu lovestory po hollywoodsku (čili po nereálnu) zabalená do líbivého kabátku 2.světové války. Americkému publiku se vždy líbí, když slyší o tom jaký je Pearl Harbor černý flek na jejich dokonalých dějinách a jak byl následně potrestán náletem na centrum sil zla a neameričnosti... "Tmavomodrý svět není zase až tak špatný film na naše poměry.Ale třeba proti Pearl Harboru to je propadák..." |
|
|
|
|
Tmavomodrý svět není zase až tak špatný film na naše poměry.Ale třeba proti Pearl Harboru to je propadák... |
|
|
|
| Ahoj, nevite nahodou, je-li neco historicky pravdiveho na filmu von Ryanuv expres? Docela hezky se na to kouka, ale pusobi to velmi nerealne. | |
|
|
|
|
David M: zcela s tebou souhlasím, Tmavomodrý svět je skutečně tragédie, přitom tak dobrý námět... Na ten film jsem se vydržel dívat asi půl hodiny... |
|
|
|
|
DAVID M napsal v č. 2681: Ty zrovna v sobotu dávali. Musím, že jsem byl překvapen jak kvalitní film byl v dobách minulých o západních vojácích natočen. "Když to srovnám třeba s Nebeskými jezdci " |
|
|
|
|
add. Brunno a další, jsem rád,že u Tmavomodrého světa nejsem osamocen ...To skutečně byla trága. Mne dvojice Svěráku nevadí(a mladej by si třeba za Jízdu zasloužil Oskárka víc než za plytkého Kolju),ale co zde předvedli...Pominu desítky chyb technického rázu( není to samozřejmě jen pro "znalce"), ale scénář, námět pojattý ve stylu UScajdáků+obsazení( snad s malou vyjjímkou Kaisera,který se zdál vcelku věrohodnej,ale kdyby byl o dvacet let mladší...), jako malej bonbonek byla moc fajn jedna z "hlavních" kladných postav(je tam tak skutečně pojat...) esesáckej felčar v komunistickym lágru...zkrátka bylo to jedno z největších fiasek naší polistopadové kinematografie-a to říkám podtrženě, neb mé očekávání(a zřejmě nejen mé) bylo veliké. Když to srovnám třeba s Nebeskými jezdci či Atentátem( dle mne obojí dokonale zvládnuté v mezích tehdejších možností) ,které byly vytvořeny s tisícinovými náklady...Takže já na film o našich letcích se Západu(nejen) stále čekám...a myslím,že těch pár stále žijících by si zasloužilo něco opravdu lepšího než Svěrákův rádoby pokus o všeobecné zalíbení všem. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce
(pokud nejsem jasnovidec
)