Filmy a dokumenty o 2. světové válce

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
181-200 z 5380
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po
89michael 21.8.2013 13:14 - č. 6099
89michael Mne sa ten film veľmi páčil, ale rozprával som sa s pár Nemcami a oni si tiež myslia, že v posledných rokoch sa objavuje tendencia vykresľovať Nemcov ako trpiteľov, obete a nie ako útočníkov.
V tom filme je to podobne, človek sa do postáv vcíti a postupne s ním súcití na ich "púti".
historik1 21.8.2013 09:56 - č. 6098
historik1 www.presseurop.eu/cs/content/news-brief/3923... Polácí obviňují režiséra miniserie Unsere Mutter Unsere Vater.
mrtvypes 30.5.2013 09:40 - č. 6097
MartinCBR napsal v č. 6096:
"avmania.e15.cz/stalingrad-trailer-na- novy-ru..."
Tak to vypadá, že půjdu po dlouhé době zase do kina.
MartinCBR 28.5.2013 18:51 - č. 6096
takže sa chystá niečo nove už sa ťešim konečne
avmania.e15.cz/stalingrad-trailer-na-novy-ru...
Dzin 23.5.2013 18:09 - č. 6095
Dzin Když si tak čtu komentáře andyho k Ryanovi, asi jsem byl na jiném filmu. Rozhodně jsem neměl pocit, že sleduji ploché postavy Američanů, jak drtí po tisících neschopné Němce.

Navíc válečný film obvykle je koncipován tak, aby člověk měl alespoň určité sympatie k těm, z jejichž pohledu je film vyprávěn (alespoň k někomu z nich).
Honza M. 18.5.2013 10:31 - č. 6094
Honza M.
Tom napsal v č. 6091:
"To mi připomeň? "
Přesně jak píše Ondík - mořská voda je v Ryanovi moc průstřelna, viz [téma č. 28 - přísp. č. 5763] (videa už nefungují - šlo o MythBusters), ale byla tam stížnost i na exploze (jako obvykle, moc benzínu) aj.
andy22 napsal v č. 6089:
"K Pádu Třetí říše: jak by měl film nacistické pohlaváry ukazovat. Jako zplozence pekla nebo E.T.? Vždyť to byli normální lidi"
Pláčeš na špatném hrobě. Nepsal jsem o hereckých výkonech v Pádu Třetí říše (Ganz jako obvykle skvělý), ale o Pádu Berlína (Падение Берлина). Neboj, "rodinné záběry" Třetí říše mám v merku stejně jako jejich propagandu.
andy22 napsal v č. 6089:
"Němci si prostě narozdíl od USA nemůžou dovolit dělat ze svých vojáků nějaké extra hrdiny"

"kde si jeden sedne za kulomet a kosí řadu za řadou nepřátelských vojáků kteří asi postrádají inteligenci a pud sebezáchovy a klidně si pro smrt bez nejmenšího odporu jdou"
Ale můžou a taky to dělají - akorát vždycky musí hlavní hrdina dát najevo svůj nesouhlas s nacismem (viz Želežný kříž). To ostatně platí nejen pro německé filmy, ale i pro americké aj., kde má být hlavní hrdina nácek, viz Sedm let v Tibetu nebo Schindlerův seznam. Německá literatura aj. druhy umění (a "umění") už nějakými skrupulemi netrpí vůbec; tam patnáctiletí obránci Vaterlandu kosí negramotné bolševiky jako obilí.

Což mi připomíná jeden německý komentář k filmu Operace "Daybreak". Jeho autor se tehdy rozčiloval, jaký je film nechutná US propaganda, podle které němečtí vojáci hloupě nabíhají před hlavně spojeneckých agentů. Ve skutečnosti by prý Němci vzali pár tanků a ten blbý kostel (míněn C-M v Resslovce) srovnali se zemí i s agenty!
Ondík 17.5.2013 22:25 - č. 6093
Ondík
Tom napsal v č. 6091:
"To mi připomeň? Já to mám spojené s filmem Pearl Harbor, kde voda teče do kopce."
Asi že tady je voda až moc "průstřelná".
Hans_7120 17.5.2013 21:40 - č. 6092
Hans_7120
andy22 napsal v č. 6089:
" K Pádu Třetí říše: jak by měl film nacistické pohlaváry ukazovat. Jako zplozence pekla nebo E.T.?"
To rozhodně ne ale jaký dojem by jsi si z tohoto filmu odnesl jako neznalý tématu? Mně osobně z tohoto filmu vycházejí tito "hlavní hrdinové" jako sympaťáci (snad s výjimkou Goebbelse který zde působí jako naprostý psychopat). Pár Hitlerových záchvatů vzteku mi jeho záměry a skutečnou zrůdnou podobu rozhodně ani nenastíní. Já vím, film má sice ukázat pár posledních chvil říše jenže podstata jednání oněch postav zde jaksi uniká a to u lidí neznalých problematiky může mít naprosto opačný efekt a jedna věta o holokaustu na konci filmu to rozhodně nezachrání. V tu chvíli už takový divák utírá slzu nad osudem Traudl a malého Junge
Tom 17.5.2013 20:59 - č. 6091
Tom
Honza M. napsal v č. 6088:
"Právě tahle scéna bývá kritizována, že semtam odporuje i fyzikálním zákonům,"
To mi připomeň? Já to mám spojené s filmem Pearl Harbor, kde voda teče do kopce.
Tom 17.5.2013 20:58 - č. 6090
Tom
andy22 napsal v č. 6089:
"Prostě mám rád filmy, který se snaží jít do hloubky postav, ne filmy, kde si jeden sedne za kulomet a kosí řadu za řadou nepřátelských vojáků kteří asi postrádají inteligenci a pud sebezáchovy a klidně si pro smrt bez nejmenšího odporu jdou."
Co mi to jen připomíná...aha...už vím...Jen to nejsou filmy, ale knížky - plačtivé teutonské válečné memoáry o tom, jak bránili nevděčnou evropskou civilizaci proti východním asijským hordám! Že by to ve skutečnosti taky mohlo být jinak, asi jako ty západní válečné filmy...?
andy22 17.5.2013 18:05 - č. 6089
Honzo, ale i to stačí na to, aby to byla nejlepší scéna z celýho filmu. Já to viděl kdysi dávno jednou, už si to nepamatuju, ale myslím že to bylo ztvárněné hezky a jak víme, ve skutečnosti to musel být neskutečný masakr - o jeho ztvárnění taky asi Spielbergovi šlo. Nejde ani tak o to, co je do detailu možné a co ne, ale jak to asi nejspíš chodilo. A kdyby to chodilo jako v tom filmu, tak spojenci dobijí Berlín se dvěma četama rangerů a to ještě za malých ztrát. Tímto se to zařadil mezi klasické západní válečné filmy o 2.sv.válce z 50,60 a 70tých let, jen těm to naivní ztvárnění války jde tak nějak odpustit.

Mě právě německé filmy většinou sedí. Už kdysi jsem si na to udělal ten názor, že Němci si prostě narozdíl od USA nemůžou dovolit dělat ze svých vojáků nějaké extra hrdiny a tak se zaměřují na hlubší a reálnější ztvárnění.

K Pádu Třetí říše: jak by měl film nacistické pohlaváry ukazovat. Jako zplozence pekla nebo E.T.? Vždyť to byli normální lidi, kteří měli normální rodiny a všichni na WC vykonávali potřebu stejně jako ten nejmenší zajatec v koncentráku. To jak se v některých ohledech chovali je věc druhá ale on i Hitler byl člověk, stejně jako Stalin a kdokoli jiný. A právě že o to je to horší a o to víc otázek si člověk musí pokládat proč byli ( a jim podobní jsou ) schopní dělat to, co dělali.

Mrkni na tohle video, někdy bys třeba aktéry ani nepoznal


Nic není černé ani bílé a co nejvíc ve filmech nesnáším jsou klišé a dogma.

Prostě mám rád filmy, který se snaží jít do hloubky postav, ne filmy, kde si jeden sedne za kulomet a kosí řadu za řadou nepřátelských vojáků kteří asi postrádají inteligenci a pud sebezáchovy a klidně si pro smrt bez nejmenšího odporu jdou. A když vystřelí Američan, vždycky se trefí a když Němec tak se nikdy netrefí a když už se trefí, tak to ten zasaženej stejně vcelku v pohodě přežije..
Honza M. 17.5.2013 16:32 - č. 6088
Honza M.
andy22 napsal v č. 6086:
"zpracování je kvalitní, ale to je to poslední co mě zajímá. i když chápu, že u mas je to přesně naopak. "
Tak nevím, nepovažuji se za masového kašpárka, ale pokud by všechny filmy měly hereckou kvalitu Pádu Berlína, "inteligentní" děj a la Kam orli nelétají a bojové scény jako Rodáci, tak se asi přeorientuji na filmy z prostředí nemocnic

andy22 napsal v č. 6086:
"Jediný pěkný moment je tak vylodění na plážích, tak to nejspíš ve skutečnosti bylo."
Právě tahle scéna bývá kritizována, že semtam odporuje i fyzikálním zákonům, natož válečné realitě ale chápu, že masy tyhle nedostatky neřeší
Hans_7120 17.5.2013 15:57 - č. 6087
Hans_7120
andy22 napsal v č. 6086:
"vždyť Ryan je klasickej film o tom, jak každý američan zabije 100 němců"
Ale no tak...to přece nikde v tom filmu není. Dokonce bych řekl, že tenhle film ukazuje válku celkem reálně a rozhodně je na ní zaměřen více než tebou zmiňovaný Pád třetí říše. Agitace je z toho trochu cítit především v úvodu, ale kam se to hrabe např. na sovětské filmy nebo zas na druhou stranu nesnaží se snižovat něměckou vinu popř. ukazovat pohlaváry nacismu jako obyčejné lidi (viz. opět Untergang).
andy22 17.5.2013 14:16 - č. 6086
vždyť Ryan je klasickej film o tom, jak každý američan zabije 100 němců.. parodie na válečný film.. zpracování je kvalitní, ale to je to poslední co mě zajímá.. i když chápu, že u mas je to přesně naopak.

Dobré filmy jsou třeba 9. rota, Talvisota, Jdi a dívej se, Pád Třetí říše, Pahorek, Stalingrad, Most, Smrt čeká všude, Umírání za dlouhého dne, Signum laudis, Válečníci, Mariňák.. všechny ty filmy maj společný to, že se snaží ukazovat věci i z jiné strany než Ryan - ne jen někam naběhnout a všechny postřílet. Jediný pěkný moment je tak vylodění na plážích, tak to nejspíš ve skutečnosti bylo.. Jinak je to jen klasickej americkej agitační film.. Je u mě asi tak na stejné úrovni jako Rambo II. a dále ( I. je pěkný film, který má hloubku )
Hans_7120 17.5.2013 12:47 - č. 6085
Hans_7120
andy22 napsal v č. 6084:
"Tak jsem ho taky zkouknul. Určitě je to něco, co značně převyšuje braky typu Zachraňte vojína Ryana aspol.. "
Braky??? To snad ne
andy22 17.5.2013 10:59 - č. 6084
Tak jsem ho taky zkouknul. Určitě je to něco, co značně převyšuje braky typu Zachraňte vojína Ryana aspol.. ale myslím, že všechny ty události nemusely být koncentrovány takovým způsobem za každou cenu do příběhu těch pěti kamarádů. Přeci jen aby se navzájem jejich osudy protkávaly v různých situacích takovým způsobem jako ve filmu, to na věrohodnosti nepřidá. Stejně tak jako to, že byli všichni v podstatě nesmrtelní, až na Gretu.

Líbil se mi příběh Friedhelma, kterej ale zase opět v dost zhuštěný koncentrovaný podobě a zbrkle ukazoval jeho přechod z v podstatě pacifisty v "bestii", která je schopná zabít na rozkaz kohokoli včetně dětí. A otázka pak je - jsme si jistí, že my dnes, kteří to odsuzujeme bychom proti tomu byli imunní, dokázali bychom tomu odolat? Osobně si myslím že ne v naprosto stejné míře jako dotčení lidé tenkrát. Už jen proto, že druhé východisko často byla kulka a jak zní jeden citát " smrt není hrdinstvím pro ty, kteří jí stojí tváří v tvář". A tak nezbývá být rád, než že máme štěstí na osud, narozdíl od nich.

Souhlasím ale s tím, že je to nejlepší válečnej film za poslední dobu.
historik1 11.5.2013 20:40 - č. 6083
historik1
Hartmann napsal v č. 6082:
"Unsere Mütter, unsere Väter Již jsem shlédl. Mimořádně dobrý počin! A na kráse hodně přidává Miriam Stein :)"
shlédnul jsem taktéž a nebojím se říct nejlepší válečný film za poslední 2 roky :)
Hartmann 9.5.2013 22:04 - č. 6082
Hartmann Unsere Mütter, unsere Väter

Již jsem shlédl. Mimořádně dobrý počin!

A na kráse hodně přidává Miriam Stein :)
Glynwed 9.5.2013 16:58 - č. 6081
Glynwed Na konci článku odkaz na všechny 3 díly německé minisérie "Naše matky, naši otcové" (Unsere Mütter, unsere Väter).

Týden.cz
tinyurl.com/c7dvv4t
Honza M. 1.4.2013 19:02 - č. 6080
Honza M. Manko je slabé slovo, pod tím si představím pokladníka, co měsíčně "zapomene" zaúčtovat pár stovek. To, co Heydrichová předvádí v memoárech je pořádný tunel
181-200 z 5380
<< 7 8 9 10 11 12 13 >>
Po