Největší chyba Německa 2. sv. v.

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
161-180 z 2974
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po
dodozv 8.1.2007 14:09 - č. 3259
Moby napsal v č. 3256:
"dodo - koukám že ses zase něčeho načichal"
Ty si obyčajný drúk.
Moby napsal v č. 3249:
"Sem se zeptal jestli - doda - jestli by jim to, že museli nasadit pár divizí směrem na jihu, jim bránilo zvětšit počet divizí u hranic Ruska, kdyby si vo to Němci včas řekli."
A nie? Myslíš, že ak by Japonsko mohlo nasadiť proti Rusom viac divízií, poprípade vyvolať vojnu bez toho aby to neobmedzilo ich aktivity v Číne a v pripravovanom útoku v Pacifiku, tak by to neurobili?
dodozv napsal v č. 3238:
"aby to malo nejaký zmysel muselo by tých divízii byť hádam aj viac ako desať, o "nezdravom" posilnení sebavedomia japonskej soldatesky v Mandžusku ani nehovoriac. Tý chlapíci by možno boli schopní zatiahnuť Japonsko do vojny so ZSSR aj proti vôli vlády."
Okrem toho Japonsko neuzavrelo pakt o neútočení so ZSSR preto, že sa im Nemci neunúvali oznámiť útok na Rusko, ale preto aby si zabezpečili chrbát pre pripravovanú agresiu v Juhovýchodnej Ázii. A keby to hneď aj vedeli sotva by to zmenilo ich rozhodnutie. Oni nutne potrebovali dobiť surovinovú základňu, nie naháňať sa s Rusmi po Sibíri a ešte znižovať svoje strategické rezervy.
ja_62 8.1.2007 14:01 - č. 3258
ja_62
dodozv napsal v č. 3238:
" hádam aj viac ako desať,"
Hádáš - tvůj oblíbený zdroj informací, předpokládám .
dodozv napsal v č. 3232:
"Japonci mali vždy problémy s dostatočným zásobovaním svojich vojsk dislokovaných v Ázii."
dodozv napsal v č. 3241:
"V Singapúre údajne stačilo Britom bojovať o dve hodiny dlhšie a japonské delá by už nemali čím strieľať. "
dodozv, zkus si prosím uvědomit, že jeden případ navíc v případě vojsk bojujících v podstatné vzdálenosti jak od mateřské země tak od obsazených zdrojů kontinentální Číny (a Mandžuska), neznamená že měli tyto problémy vždy. Navíc ty tvé dvě hodiny v Singapuru jsou dvě hodiny v roce 1942, a v Singapuru.
dodozv napsal v č. 3241:
"Japonci mali počas celej vojny slabú protiponorkovú obranu a ak by prepadli ZSSR, zo Žltého mora by sa stala bojová zóna, kde by určite aspoň sporadicky operovali ruské ponorky, čím mohli komplikovať prevoz materiálu a surovín. Neviem, je to iba moja domnienka, no možno brali do úvahy aj túto skutočnosť."
To byla i tak, jen ty ponorky byly americké. Problémy Japoncům ovšem působily v dopravě potravin, surovin i výrobků z Číny, Mandžuska a Koreje (jakož i ropy z Nizozemské Východní Indie) do Japonska, ne při zásobování jednotek tam umístěných. Ty měli při zásobování ostrovních posádek a jednotek např. v Malajsku a Burmě.

Ale tento fakt prostě Japonci předem nezohledňovali a uvědomit si, že jim ponorky dělají problémy, natož přijmout proti nim adekvátní opatření jim v realitě trvalo značně dlouho.
Dzin 7.1.2007 21:29 - č. 3257
Dzin Z hlavy ti neřeknu, ale musíš si uvědomit, že Japonci nasadili do útoku co mohli. Těžko si lze představit, že by při takovém vypětí stáhli z bojové linie nějaké jednotky a poslali je tam, kde se nic neděje.
Moby 7.1.2007 21:23 - č. 3256
Moby dodo - koukám že ses zase něčeho načichal, a vysvětlení co a jak by měli němci dělat v Africe s 0 pěších a -x motorizovanejch divizí se furt nedočkáme. Škoda, asi bysme se pobavili.
Moby 7.1.2007 21:12 - č. 3255
Moby A pak teda už měli dost v Číně a Mandžusku.
Moby 7.1.2007 21:10 - č. 3254
Moby No, prej jich bylo jen jedenáct, z padesáti.
Dzin 7.1.2007 21:01 - č. 3253
Dzin To že museli nasadit "pár" divizí směrem na jihu.
Moby 7.1.2007 20:53 - č. 3252
Moby A co?
Dzin 7.1.2007 20:53 - č. 3251
Dzin
Moby napsal v č. 3249:
"Sem se zeptal jestli - doda - jestli by jim to, že museli nasadit pár divizí směrem na jihu, jim bránilo zvětšit počet divizí u hranic Ruska, kdyby si vo to Němci včas řekli."
Aha v tom případě bránilo, idkyby si Němci o to včas řekli.
Moby 7.1.2007 20:49 - č. 3249
Moby
Dzin napsala v č. 3237:
"Pročpak? Úplně tomu samému bráli Východní fronta v případě SSSR. T osověti udělali až po porážce Německa. Japonci byli v analogické pozici a hlavní důležitost pro ně měla porážka USA a teprve po ní by si mohli dovolit soustřeďovat větší síly na z jejich pohledu vedlejších bojištích než už tam měli."
Dziner, tak nějak nechápu co tím míníš...Komu brala co východní fronta? Sem se zeptal jestli - doda - jestli by jim to, že museli nasadit pár divizí směrem na jihu, jim bránilo zvětšit počet divizí u hranic Ruska, kdyby si vo to Němci včas řekli.
Tom 7.1.2007 20:47 - č. 3248
Tom
Hartmann napsal v č. 3247:
"Tome, obsazením Vichystické Indočíny došli Japonci na konec americké trpělivosti."


...leda tak trpělivosti Roosevelta a ministerstva zahraničí (nakonec první sankce přišly už mnohem dříve, že), ovšem nikoli trpělivosti americké veřejnosti. Té bylo z větší části šumafuk, co se děje ve světě. Můžeš se třeba podívat po tom, jak se stavělo námořní letectvo, letectvo námořní pěchoty a armádní letectvo ke snaze C.L. Chennaulta sehnat piloty pro Čínu (a to k tomu měl neoficiální požehnání seshora) a taky jim to nakonec nikdo nezapomněl.
Až do konce řada lidí (na obou stranách - na to se rádo zapomíná) dělala všechno pro to, aby válka nebyla (viz třeba snaha US velvyslance Grewa).

Teprve útok na Pearl Harbor přesvědčil Ameriku, že válka je jejich věc a že se jich týká.
Hartmann 7.1.2007 18:29 - č. 3247
Hartmann Tome, obsazením Vichystické Indočíny došli Japonci na konec americké trpělivosti. Vždyť na Japonce potom uvalili embargo a zmrazili veškeré japonské účty v USA. Už tyhle kroky samy přinesly riziko, že vznikne válka, protože už to znamenalo prakticky tvrdou akci proti japonskému válečnému hospodářství - mohlo už jenom rychle zahájit válku nebo spotřebovávát zásoby a pak krachnout.
Takže další akce už Japonců by USA nenechala bez protiakce. Válka v Tichomoří byla nevyhnutelná...možná s menší podporou vešejného mínění, ale nutnosti války to nemohlo zabránit.
Však Japonci si ani nikdy nepředstavovali, že by se ve výbojích v jihovýchodní Asii mohli obejít bez konfliktu s USA. Filipíny svojí polohou pro ně měly strategický význam, nemohli si dovolit při zahájení operací mít zde v týlu potenciální kudlu namířenou na záda. Všechny operace v prvním půl roce války se jim dařily zejména díky plynulému zásobování, které kdyby se jim narušlo, tak by se jejich plány zhroutily.
Tom 7.1.2007 17:58 - č. 3244
Tom
Dzin napsala v č. 3243:
"protože si neumím představit, co by se muselo stát, aby USA akceptovalo obsazení holandské Východní Indie a dalších zemí."


No, útok Japonska hodně zjednodušil situaci těch, co podporovali aktivní vstup USA do války. Jistě víš sám, že existovala velmi významná skupina izolacionistů, co byli proti jakékoli angažovanosti. Minimálně by si Japonci mohli hrát na oběť amerického, ničím nevyprovokovaného útoku.

Ale už v tom dálo nehodlám pokračovat a klidně Ti ponechám poslední slovo - já si za tím svým stojím
Dzin 7.1.2007 16:27 - č. 3243
Dzin
Tom napsal v č. 3240:
"Nikoli...kdyby mohli obejít Filipíny - a vyhnout se tak konfrontaci s USA, tak by to s největší radostí udělali. Jim šlo o holandské a britské kolonie, resp. jejich ekonomické využití. Všechno ostatní "jen" podřídili tomuto cíli."
"Kdyby byly někde ryby..."
Realita byla taková, že neexistoval scénář (leda opravdu velmi nepravděpodobný) jak se v mohlo Japonsko při realizaci svých plánů vyhnout konfliktu s USA. Japonsko si toho bylo vědomo a také s tím počítalo ve svých válečných plánech.
Co se Filipín týká, nepochybuji o tom, že ikdyby je nakrásně Japonci obešli, stejně by jim to nebylo co platné, protože si neumím představit, co by se muselo stát, aby USA akceptovalo obsazení holandské Východní Indie a dalších zemí.
Čili musím zopakovat, pro dosažení svých záměrů mělo pro Japonsko hlavní důležitost porážka USA.
dodozv 7.1.2007 13:02 - č. 3241
ja_62 napsal v č. 3234:
"V roce 1941, žertuješ? "
V Singapúre údajne stačilo Britom bojovať o dve hodiny dlhšie a japonské delá by už nemali čím strieľať.

Japonské posádky umiestnené na dobitých ostrovoch nikdy neboli zvláť silné, k určitému posilneniu došlo po prechode do strategickej obrany, no nie k dostatočnému, hlavne pre neschopnosť zásobovania(a to ešte aj pred "poľovačkou", ktorú spustili americké ponorky na nákladné lode).

Japonci mali počas celej vojny slabú protiponorkovú obranu a ak by prepadli ZSSR, zo Žltého mora by sa stala bojová zóna, kde by určite aspoň sporadicky operovali ruské ponorky, čím mohli komplikovať prevoz materiálu a surovín. Neviem, je to iba moja domnienka, no možno brali do úvahy aj túto skutočnosť.
Tom 7.1.2007 12:40 - č. 3240
Tom
Dzin napsala v č. 3237:
"Japonci byli v analogické pozici a hlavní důležitost pro ně měla porážka USA"
Nikoli...kdyby mohli obejít Filipíny - a vyhnout se tak konfrontaci s USA, tak by to s největší radostí udělali. Jim šlo o holandské a britské kolonie, resp. jejich ekonomické využití. Všechno ostatní "jen" podřídili tomuto cíli.
dodozv 7.1.2007 12:23 - č. 3239
Rád by som sa ale vrátil k prvým trom mesiacom
dušan napsal v č. 3199:
"Ak by to bolo vyšlo podľa ich plánov(neboli presunuté tankové jednotky) tak či tak obklúčenie Moskvy je na začiatok zimy."
Veľa krát som sa stretol s názormi, že práve tento presun jednotiek proti Kijevu mohol rozhodnúť v konečnom dôsledku o celkovom neúspechu Nemcov v Rusku. Bohužiaľ som zistil (k vlastnej škode), že údaje s ktorými som pracoval boli často nepresné, preto by som uvítal ak by niekto napísal, ktoré divízie boli odklonené a počty obrnenej techniky v týchto divíziách. Ktohovie čo by s ruským odporom narobil pád Moskvy.
dodozv 7.1.2007 11:33 - č. 3238
ja_62 napsal v č. 3234:
"Mám pocit, že jste tu - ty, Hartmann, Moby - řešili i možnost pouhého provokativního zvýšení počtu divisí u hranic SSSR, nikoli pouze války?"
To ano, len aby to malo nejaký zmysel muselo by tých divízii byť hádam aj viac ako desať, o "nezdravom" posilnení sebavedomia japonskej soldatesky v Mandžusku ani nehovoriac. Tý chlapíci by možno boli schopní zatiahnuť Japonsko do vojny so ZSSR aj proti vôli vlády. V správe spojencov o možných strategických cieľoch Japonska z jari 1942 sa predpokladala aj táto možnosť a to sa už na juhu "veselo" bojovalo. Okrem toho, Rusi Nemcov zastavili nie sibírskými divíziami.
Dzin 7.1.2007 11:00 - č. 3237
Dzin
Moby napsal v č. 3236:
"A bránilo mu to i ve zvětšení počtu divizí u hranic se Sibiří, kdyby si Němci řekli? Divný."
Pročpak? Úplně tomu samému bráli Východní fronta v případě SSSR. T osověti udělali až po porážce Německa. Japonci byli v analogické pozici a hlavní důležitost pro ně měla porážka USA a teprve po ní by si mohli dovolit soustřeďovat větší síly na z jejich pohledu vedlejších bojištích než už tam měli.
Moby 6.1.2007 21:17 - č. 3236
Moby
dodozv napsal v č. 3232:
"5.10.1937-USA označilo Japonsko ako agresora, ktorého treba izolovať.
A kdy byl Chasan, Chalchyn Gol...?
dodozv napsal v č. 3232:
"Japonsko sa jednoducho sústredilo na ťaženie proti juhovýchodnej Ázii, a preto sa nemohlo zúčastniť útoku na ZSSR. "
A bránilo mu to i ve zvětšení počtu divizí u hranic se Sibiří, kdyby si Němci řekli? Divný.
161-180 z 2974
<< 6 7 8 9 10 11 12 >>
Po