Největší chyba Německa 2. sv. v.

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
41-60 z 2974
<< 1 2 3 4 5 6 >>
Po
mbbb 23.7.2008 22:32 - č. 3414
mbbb
bush napsal v č. 3413:
"ale její kořeny sahají hluboko do německé historie."


hodně hluboko, popěvek severoněmeckých kolonistů z 12. století (překlad ):

Do východní země chceme koňmo jet,

do východní země chceme pryč.

Všichni do zelených hvozdů,

vzhůru do hvozdů,

tam bude lepší žití!

Vždyť okolí Labe až tam, kde je dnes Hamburk bylo slovanské území.
bush 23.7.2008 22:15 - č. 3413
bush
Tom napsal v č. 3412:
"Celá nacistická politika byla od dvacátých let prolezlá skrz naskrz expanzí na východ - za tím jejich "životním prostorem"."
Já bych si ještě troufnul doplnit, že expanzi na východ, v německém prostředí obecně známou pod spojením "Drang nach Osten", nepřinesl až Hitler, ba dokonce nacionální socialisté, ale její kořeny sahají hluboko do německé historie.
Tom 23.7.2008 22:06 - č. 3412
Tom
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3411:
"A to jen na základě té euforie z předchozích tažení."


Houbeles. Celá nacistická politika byla od dvacátých let prolezlá skrz naskrz expanzí na východ - za tím jejich "životním prostorem". Polsko převálcovali, protože jim stálo v cestě. Kdyby Francie a Británie zůstaly stranou, tak si Hitler se Stalinem dali po držce navzájem už v roce 1940 a celou západní Evropu by náckové nechali na pokoji. Možná by na ně došlo později.

Hitler se pustil na východ, protože to byl cíl jeho politiky, "kolonizovat" a poněmčit Ukrajinu, proto se taky nepotřeboval paktovat s místním obyvatelstvem (spíš naopak). bylo srdečně jedno, jestli je v Rusku Stalin nebo demokracie nebo nějaká místní odrůda fašismu. Náckové by se tam pustili tak jako tak. Náckům nešlo o žádný boj proti bolševismu, náckům šlo o území a místní obyvatelstvo při tom překáželo - proto je k ničemu nevyužili a zamordovali každýho, kdo jim přišel pod ruku.
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 21:21 - č. 3411
HARM napsal v č. 3409:
"Na jar 1941 bolo nad slnko jasnejšie, že "na nebi Albiónu" išlo o neúspech. A odloženie invázie na britské ostrovy bolo odložené na neurčito, pretože bolo vzhľadom na porážku Luftwaffe nemožné. Eufória a sebadôvera u Nemcov síce aj naďalej pretrvávala, ale realistický pohľad na situáciu hovoril, že Británia je stále v hre, pre možný americký zásah v Európe ostáva predsunutou základňou, ktorej likvidáciu Hitler a spol. postavili na zámere poraziť sovietske Rusko v jednom jedinom ťažení v trvaní pár mesiacov. Prežitie Británie sa stalo v Hitlerovom prípade katastrofou."
Ano,to máte pravdu,jen to potvrzuje má slova o tom,že Němci nebyli realisté a i přes tyto skutečnosti "Barbarossu" uskutečnili. A to jen na základě té euforie z předchozích tažení.Operaci "Lvoun" odložili na dobu, než se vypořádají s Ruskem a neúspěch v bitvě o Británii nebrali jako prohrané polní tažení.
ja_62 23.7.2008 16:01 - č. 3410
ja_62
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3398:
"Protože kdyby dali svobodu sovětskému člověku,mohli z fleku postavit cca 2-3 miliony dalších vojáků."
[téma č. 402 - přísp. č. 1678] Ledaže by ex-sovětskému člověku nevadilo, že ho Němci sice "osvobodili", ale nedali mu najíst. Nebo by se museli obětovat volksgenossen .
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3398:
"Dále zvýšit úsilí ve vývoji nových typů ponorek,hlavně typ XXI a XXIII "
U typu XXI to Speer udělal, zavedl revoluční metodu stavby sestavováním ze sekcí do které zapojil podniky, které dosud bojová plavidla (někdy lodě vůbec) nestavěly - přičemž stavělo se skutečně rychle, dokonce bez vyzkoušení prototypu (první exemplář byl spuštěn na vodu 20. dubna 1944, jenomže po spuštění musel být urychleně odtažen do suchého doku, protože jinak by se potopil a už nevynořil), jen byl problém s tím, že rychle postavená plavidla (170 dní) pak musela být skoro stejnou dobu (120 dní) přestavována, protože u ponorky je např. třícentimetrová mezera v plášti poměrně závažnou vadou, nemluvě o tom, že Speerem pověřený odborník poměrně brzy ztratil kontrolu nad pohybem sekcí německým železničním systémem, což se snažil vyřešit hrozbami represálií a udáními na představitele tradičních loděnic, že nemají pochopení pro jeho nekonvenční metody.
HARM 23.7.2008 13:40 - č. 3409
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"Ale vy jistě dobře víte že na jaře 1941 nikdo z vedoucích představitelů 3.říše nepřipustil nějaký neúspěch na nebi Albionu, Němci se pouze nadechovali k další ofenzivě a vylodění bylo jen odloženo."
Na jar 1941 bolo nad slnko jasnejšie, že "na nebi Albiónu" išlo o neúspech. A odloženie invázie na britské ostrovy bolo odložené na neurčito, pretože bolo vzhľadom na porážku Luftwaffe nemožné. Eufória a sebadôvera u Nemcov síce aj naďalej pretrvávala, ale realistický pohľad na situáciu hovoril, že Británia je stále v hre, pre možný americký zásah v Európe ostáva predsunutou základňou, ktorej likvidáciu Hitler a spol. postavili na zámere poraziť sovietske Rusko v jednom jedinom ťažení v trvaní pár mesiacov. Prežitie Británie sa stalo v Hitlerovom prípade katastrofou.
karaya1 23.7.2008 13:30 - č. 3408
karaya1
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3406:
"Když Vám někde dojde dech/např.Luftwaffe/přejdete ke Kriegsmarine."
Proboha… Jednak "schopnost" Luftwaffe porazit RAF na jaře/v létě 1941 je dostatečně rozebrána v mém příspěvku číslo 3405, jednak i Algernonův příspěvek směřuje tamtéž - jen si ho pořádně přečíst…
Algernon napsal v č. 3404:
"Ano — neb všichni viděli ten úspěch, tzn. zničení (a to hned několikanásobné, alespoň dle „odhadů předem“) Fighter Command, které Hunům zajistilo již v r. 1940 bezproblémové přeplavání Anglického kanálu na tom co měli"
… a pochopit.
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3406:
"Ale já si myslím,že i když přišli v Norsku o deset torpédoborců,byla to polovina jejich počtu."
Počtu, který Britové hravě strčili do kapsy. Pro Němce byla ztráta velké části Kriegsmarine z dlouhodobějšího hlediska katastrofou - sice obsadili Norsko, ale taky v podstatě ztratili šanci hrát významnější roli na hladinách oceánů (vyjma občasných výpadů malými skupinami lodí).
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3406:
"Ta situace před Barbarossou a po pádu Balkánu byla pro Němce,alespoň z jejich pohledu růžová"
Nepopírám, že na tom v této době Němci nebyli dobře, ale odmítám tezi, že by přímým útokem porazili Anglii, jak to (oklikou) píšeš tady:
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"Ale vy jistě dobře víte že na jaře 1941 nikdo z vedoucích představitelů 3.říše nepřipustil nějaký neúspěch na nebi Albionu, Němci se pouze nadechovali k další ofenzivě a vylodění bylo jen odloženo."
spelter 23.7.2008 13:24 - č. 3407
spelter
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3406:
"Ale já si myslím,že i když přišli v Norsku o deset torpédoborců,byla to polovina jejich počtu.Dále o Bluchera/Oslofjord/ poškození Karlsruhe a poškození Lutzowa.Zbývají mi Admiral Hipper,Prinz Eugen a Admiral Scheer.Výsledkem ale bylo obsazení Norska,tedy vítězství,nemám pravdu?"

Vítězství.. Znáš pojem "vítězství Pyrrhovo"?
Výsledkem sice bylo obsazení Norska, ale ztráty loďstava byly takové, že pak už si na moři moc vyskakovat nemohli.
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3406:
"Tedy zase ta euforie.To si odmítáte přiznat.Hned navázalo poražení Belgie,Holandska,Lucemburska a Francie."
Ano, to navázalo. Kolik že loďstva na válku proti těmto zemím Němci potřebovali?
A ještě, myslíš, že k útoku na Lucembursko, belgii, Nizozemsko a Francii se Němci rozhodli až v euforii z vítězství nad Norskem? Nebo to bylo všechno naplánováno již před útokem na Norsko..?

Jinak tedy teď mluvíš o jaru 1940, že.., ačkoli
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3406:
"Vy tu diskusi stále strkáte jinam,protože já jsem mluvil o jaru 1941."
A o růžové situaci na jaře 1941, v době před Barbarossou, jsi mluvil v té souvislosti, že situace byla růžová, pokud se týče realizace invaze do Británie..
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"Ale vy jistě dobře víte že na jaře 1941 nikdo z vedoucích představitelů 3.říše nepřipustil nějaký neúspěch na nebi Albionu, Němci se pouze nadechovali k další ofenzivě a vylodění bylo jen odloženo.A euforie tam byla,to nepopřete.JK."
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 12:41 - č. 3406
Algernon napsal v č. 3404:
"Ano — neb všichni viděli ten úspěch, tzn. zničení (a to hned několikanásobné, alespoň dle „odhadů předem“) FC, které Hunům zajistilo již v r. 1940 bezproblémové přeplavání Anglického kanálu na tom co měli, a s tou podporou, co jim mohly zajistit trosky KM (neb Huni od počátku války přišli o podstatnou část torpédoborců, dvojčata S+G byla poškozena, stejně jako několik křižníků, a i když započítáme fakticky už jen cvičný [neb již poněkud zastaral] Emden, kolik že měli po červnu 1940 Huni křižníků schopných nasazení..?), že… "
Můžete mi ukázat,kde píšu o křížnících??Když Vám někde dojde dech/např.Luftwaffe/přejdete ke Kriegsmarine.Ale já si myslím,že i když přišli v Norsku o deset torpédoborců,byla to polovina jejich počtu.Dále o Bluchera/Oslofjord/ poškození Karlsruhe a poškození Lutzowa.Zbývají mi Admiral Hipper,Prinz Eugen a Admiral Scheer.Výsledkem ale bylo obsazení Norska,tedy vítězství,nemám pravdu?Tedy zase ta euforie.To si odmítáte přiznat.Hned navázalo poražení Belgie,Holandska,Lucemburska a Francie.Ale Vy tu diskusi stále strkáte jinam,protože já jsem mluvil o jaru 1941.Toho se držte.Ta situace před Barbarossou a po pádu Balkánu byla pro Němce,alespoň z jejich pohledu růžová.JK.
karaya1 23.7.2008 12:01 - č. 3405
karaya1
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"Ale vy jistě dobře víte že na jaře 1941 nikdo z vedoucích představitelů 3.říše nepřipustil nějaký neúspěch na nebi Albionu"
A to v takové míře, že německé bombardéry létaly téměř výhradně v noci… Z Bitvy o Británii vyšla jedna strana výrazně silnější, než do ní vstupovala, a ta druhá výrazně slabší. Kvízová otázka: která strana byla která? Od listopadu 1940 do jara 1941 se ten rozdíl navíc ještě zvětšil (odsun sil Luftwaffe do Středomoří, když nebudeme počítat soustředění letectva na východě; Fighter Command naproti tomu posílilo a přezbrojilo; v rámci objektivity však dodejme, že nové typy najdeme i na německé straně).
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"Němci se pouze nadechovali k další ofenzivě a vylodění bylo jen odloženo."
Vylodění bylo odloženo na neurčito ještě na konci války což ale neznamená, že by v květnu 1945 okovaná bota německého vojáka stanula na půdě Albionu, že? Ony i ty noční nálety byly tak trochu znouzectnost a spoléhaly dílem na technický náskok v oblasti elektronické, dílem na to, že Britové proti nim nemají obranu. A v momentě, kdy noční PVO Velké Británie konečně získala na síle a efektivitě, Němci nálety opustili (což ovšem bylo dáno hlavně blížícím se začátkem Barbarossy).

Zkrátka: denní obrana Británie donutila v září 1940 Němce skrýt se pod rouškou noci a v momentě, kdy noční stíhači a protiletadlovci mohli udělat to samé s nočními nálety, Němci od nich (veskrze z jiných důvodů) upustili. Nějak tam nevidím prostor pro vítězné tažení Luftwaffe proti RAF.
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"A euforie tam byla,to nepopřete"
O euforii a pocitu vlastních svalů jsem se vůbec nebavil; nicméně pokud chcete znát můj názor, pak byla jistě menší než v červnu 1940.
spelter 23.7.2008 11:40 - č. 3403
spelter
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3402:
"Ale vy jistě dobře víte že na jaře 1941 nikdo z vedoucích představitelů 3.říše nepřipustil nějaký neúspěch na nebi Albionu, Němci se pouze nadechovali k další ofenzivě a vylodění bylo jen odloženo."

Já myslím, že neúspěch připustili (a to dřív, než na jaře 41) už tím, že invazi odložili..
A i s tím "jen" odložením je mi to poněkud divné, že v té euforii se pak pustili do kdejakých dalších operací, jen do invaze ne..
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 11:35 - č. 3402
karaya1 napsal v č. 3401:
"Bitvu o Británii Němci vyhráli? Wow..."
Tak když budeme vyzobávat podle Vás "perly"prosím,i na Vašich textech tak lze,ale já sem nepřispívám proto,abych někde šťoural.Ale vy jistě dobře víte že na jaře 1941 nikdo z vedoucích představitelů 3.říše nepřipustil nějaký neúspěch na nebi Albionu, Němci se pouze nadechovali k další ofenzivě a vylodění bylo jen odloženo.A euforie tam byla,to nepopřete.JK.
karaya1 23.7.2008 11:10 - č. 3401
karaya1
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3398:
"Co se Luftwaffe týče,tak tam zase došlo ke tříštění sil a výrobních kapacit na nesmyslnou výrobu bombardérů,minimálně od druhé dekády roku 1943 se měli soustředit pouze na střemhlavé bombardéry"
To jsou perly... Junkersy Ju 87 ukázaly už v létě 1940, že v podmínkách rovnocenného boje či dokonce vzdušné převahy soupeře mají minimální životnost; na východní frontě si sice nějaký čas mohly užívat podobných podmínek jako v Polsku či ve Francii, nicméně v té tvé druhé dekádě roku 1943 už bombardování střemhlav moc oblíbené (a běžné) nebylo. Právě naopak - 5. října 1943 Němci úředně tuto metodu boje opustili a Stuky působily pouze v roli bitevních letadel (verze D-5, která si odbyla premiéru u Kurska, a verze G). Mimo to, rezignací na výrobu bombardérů by Němci ztratili jakoukoliv možnost na ovlivnění dění za frontou (i ve druhé polovině války najdeš úspěšné operace německých Kampffliegerů, byť strategicky bylo Německo v hluboké defenzívě).
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3400:
"všude postupovali,šli od vítězství k vítězství"
Bitvu o Británii Němci vyhráli? Wow...
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 09:10 - č. 3400
Ondřej Kolář napsal v č. 3399:
"To bych netvrdil tak jednoznačně, podle mě bylo chybou spíše to, že Německo zahájilo válku na východní frontě dříve, než ukončilo tažení v Africe. V polovině roku 1941 stála proti mocnostem Osy v podstatě jen Velká Británie. V dané situaci se dle mého názoru měli Němci a Italové soustředit na porážku britských sil v Africe, navíc mohli využít své japonské spojence k útoku na britské državy v Asii. Rozhodně však neměli v této fázi zatahovat do války SSSR a USA."
S tím souhlasím,ale musíte vzít v úvahu tu euforii a pocit neporazitelnosti.Válku na Váchodě bych také nezačínal dříve,ale považte,všude postupovali,šli od vítězství k vítězství,takže z toho pramení ten pocit.Ale jinak s Vámi souhlasím.JK.
Ondřej Kolář 23.7.2008 08:56 - č. 3399
Jaroslaw.Kratena napsal v č. 3398:
"Tažení v Africe bylo také chybou,"
To bych netvrdil tak jednoznačně, podle mě bylo chybou spíše to, že Německo zahájilo válku na východní frontě dříve, než ukončilo tažení v Africe. V polovině roku 1941 stála proti mocnostem Osy v podstatě jen Velká Británie. V dané situaci se dle mého názoru měli Němci a Italové soustředit na porážku britských sil v Africe, navíc mohli využít své japonské spojence k útoku na britské državy v Asii. Rozhodně však neměli v této fázi zatahovat do války SSSR a USA.
Jaroslaw.Kratena 23.7.2008 08:10 - č. 3398
Když to vezmu popořadě,tak řada chyb začala již operací Marita a obsazení Balkánu.Tím pádem došlo ke zpoždění Barbarossy,dále ideologická válka,propaganda a následně Holocaust,působení Einsatzgruppen SS na Východě a hlavně nevyužití východních národů a jejich nenávisti proti Stalinovi.Protože kdyby dali svobodu sovětskému člověku,mohli z fleku postavit cca 2-3 miliony dalších vojáků.Dále preference různých zájmových skupin podnikatelů a kamarádů,kteří prosazovali výrobu různých druhů zbraní,přičemž se měli soustředit hlavně na výrobu maximálně dvou druhů tanku,nejlépe PzKpfw-V Panther a PzKpfw VI.Tiger,dále zvýšit úsilí ve výrobě protitankových zbraní,Panzerfaustů a útočných děl/výtečných v obraně/.Dále zvýšit úsilí ve vývoji nových typů ponorek,hlavně typ XXI a XXIII a neplýtvat výrobními kapacitami jako např.malá bojová plavidla/Biber,Molch,Marder apod/ a když zůstanu u ponorek,chybou bylo i zpožděné zavedení vzduchové trubice u ponorek,tzv.Schnorchelu,který ležel v Holandských loděnicích od května 1940 zcela nepovšimnut.Co se Luftwaffe týče,tak tam zase došlo ke tříštění sil a výrobních kapacit na nesmyslnou výrobu bombardérů,minimálně od druhé dekády roku 1943 se měli soustředit pouze na střemhlavé bombardéry ale hlavně měli vyrábět masově stíhačky a alespoň ztrojnásobit výcvik nových pilotů.Tažení v Africe bylo také chybou,hlavně tam šlo dost techniky,ale zase při pozdějších počtech např.sovětských tanků při tažení na západ,by dvě tankové divize z Afriky na Východní frontě moc platné nebyly.Takže když to shrnu,asi největší chyba byla ta ideologická,protože po roce tažení na Východ chybělo Ostheeru cca 1,2 milionu vojáků,což šlo nahradit pomocnými silami Ukrajinců,Lotyšů,Estonců,Gruzínců,Kazachů,prostě to byli untermensch a Vlasovovy síly byly stavěny pozdě.Tak to bude asi vše co jsem chtěl říct,možná snad ještě neotřesená důvěra v systém Enigmy/Ultra/protože spojenci četli minimálně od IV/1943 skoro vše.A co se týče Východní fronty,tak např. při analýze odposlechové služby Abwehru v Holandsku z roku 1943,které byly rozšifrovány až ve druhé polovině roku 1944 kryptoanalytiky SD,se Gestapo zděsilo,protože např.při plánování operace Zitadelle/bitvy u Kursku/ byly tyto pokyny k operačnímu plánu vysílány do Švýcarska a následně Direktorovi do Moskvy dříve,než je stačili písaři a šifranti Wehrmachtu doručit velitelům na frontě!!!Tak to je asi tak všechno.JK.
Ondřej Kolář 23.7.2008 07:42 - č. 3397
Eisenhower napsal v č. 3393:
"Kdyby Němci měli více pěších a tankových divizí"
A kde by je asi na konci války vzali?
PaVeL VaNěK napsal v č. 3396:
"největší chyba německa ??? - že začli válku"
Moje řeč...
PaVeL VaNěK 22.7.2008 22:03 - č. 3396
PaVeL VaNěK největší chyba německa ??? - že začli válku
Kreon 18.7.2008 09:48 - č. 3395
Kreon
Eisenhower napsal v č. 3393:
"A jaké tedy byla chyba Německa?Já bych řekl nedostatečná ofenzíva a ke konci války hodně málo vojáků.Kdyby Němci měli více pěších a tankových divizí,tak by možná nedopadli tak krutě i když vlastně si to zasloužili,protože všechny pěší divize a hlavně pěší pluky posílal Hitler do války když neměl vojáky tak posílal normální kluky na frontu bez výcviku což se mu vymctilo.Nebyli totiž na nic připravení a většinou v bojích nevydržli moc dlouho.ByCli hned zabiti."
Abych pravdu řekl, tak ani nemám chuť na ty perly reagovat. Už to radši nehul....A moderátoři ať to daj do "Hlodů fronty"
Eisenhower 14.7.2008 16:28 - č. 3393
Eisenhower A jaké tedy byla chyba Německa?Já bych řekl nedostatečná ofenzíva a ke konci války hodně málo vojáků.Kdyby Němci měli více pěších a tankových divizí,tak by možná nedopadli tak krutě i když vlastně si to zasloužili,protože všechny pěší divize a hlavně pěší pluky posílal Hitler do války když neměl vojáky tak posílal normální kluky na frontu bez výcviku což se mu vymctilo.Nebyli totiž na nic připravení a většinou v bojích nevydržli moc dlouho.Byli hned zabiti.
41-60 z 2974
<< 1 2 3 4 5 6 >>
Po