Zahraničněpolitická situace ČSR před Mnichovem

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
201-220 z 300
<< 8 9 10 11 12 13 14 >>
Po
jan22 16.7.2010 10:23 - č. 104
Honza M. napsal v č. 102:
"To jako myslíš "Edvard Benes we współpracy z Kremlem" a ostatní Kamińského knihy, na které tu odkazuješ?"
Ne, tema vytvareni polskych hranic po WWI je popsane v jine literature.
spelter 16.7.2010 10:21 - č. 103
spelter
jan22 napsal v č. 100:
"A kdy se omluvi vas prezident za agresi 1919 roku? Dockame se jednou?"
Já si dovolím citovat něco k tomu, že to s nárokem na omluvu tak horké nebude..

ja_62 napsal v č. 69:
"- podle Protokolu z 5. 11. 1918 bylo rozhodnuto o rozdělení sfér dozoru nad správou Těšínska mezi Zemským národním výborem pro Slezsko (československým) a polským Národním výborem pro Těšínsko v tomto regionu, nešlo o určení hranice nebo předběžné demarkační linie - celá země měla nadále zůstat (tedy formálně) součástí českých zemí (což byla někdy od čtrnáctého století, resp. někdy v té době se Polsko vzdalo všech nároků na ni), s tím, že nad výkonem správy ve vymezených oblastech měly dozírat příslušné národní výbory. Kteroužto dohodu mínilo porušit Polsko vypsáním voleb do Sejmu v regionu dosud dočasně spravovaném jeho NV, dne 26. ledna 1919. Takovýto výkon suverenity Polskem na svém území (byť území, kde jsme byli nakloněni ke kompromisnímu řešení, ne zarputilému trvání na našich historických oprávněních) nemohlo Československo připustit (šlo by de facto o anexi), a Polsku se dostalo, mám pocit, že dokonce dvojího, diplomatického varování - a teprve poté, co páni Poláci naše upozornění srdečně ignorovali, došlo k vojenskému obsazení jimi dosud dozorovaného území, nikoli s úmyslem jej přivtělit, ale aby bylo zabráněno jeho plánovanému přivtělení Polskem. Nějaká nevyprovokovaná československá agrese na Těšínsku patří do říše polské nacionální mytologie, hojně však pěstované i řadou polských historiků. (Nemluvě o tom, že Poláci svou vlastní okupaci - dosud k českým zemím patřícího - Těšínska na přelomu října a listopadu 1918, resp. jeho části, nepovažují, patrně nějakou náhodou, za iniciování nepřátelských kroků vůči nám"

jan22 napsal v č. 90:
"Jako doplnek a pomucku k pestovani tradicni ceske nenavisti k Polsku"
Skutečně se nedomnívám, že nějaká taková nenávist má v České republice tradici. Pokud jde o mě samotného, pak komentář jedné etapy polských dějin a kritika tehdejších polských představitelů a jejich politiky není ani z mé strany jako jednotlivce projevem nenávisti vůči Polsku. Kdyby tomu snad tak bylo, pak se obávám, že bych (kritizujíce některé naše představitele a jejich politiku) choval rovněž nenávist k vlastní zemi, z čehož se rozhodně nepodezírám
Honza M. 16.7.2010 10:20 - č. 102
Honza M.
jan22 napsal v č. 99:
"Tyto principy najdes v prislusne literature."
To jako myslíš "Edvard Benes we współpracy z Kremlem" a ostatní Kamińského knihy, na které tu odkazuješ?
jan22 16.7.2010 10:13 - č. 101
bush napsal v č. 94:
"Naopak, proč Vás Poláky Těšínsko tolik pálí? Stále ještě toužíte po utvoření "úplně" národního státu? "
Ne, netouzime po zmene hranic. Kdyz ale tady ctu, ze polska mezivalecna politika byla politikou "hrani si na velmoc", tak tezko, abych nereagoval.
K tomu Tesinsku: - Polaci se meli necinne pres Olzu divat, jak Tesinsko odevzdavate Nemcum v rijnu 1938? Byla by w takovem polskem postoji logika? Podle mne ne, to by byl teprve z nasi strany hrich.
jan22 16.7.2010 09:19 - č. 100
Honza M. napsal v č. 91:
"připomínám slova zesnulého prezidenta Kaczyńského, který těšínskou politiku Polska (v kontextu WW2) označil za chybu, resp. hřích "
A kdy se omluvi vas prezident za agresi 1919 roku? Dockame se jednou?
jan22 15.7.2010 23:06 - č. 99
Honza M. napsal v č. 97:
"Ale přivedls mne k zajímavé otázce - na základě jakých principů ( "uplatnitelných ve XX.stol." ) lze je možné uplatňovat polský stát v hranicích, které zahrnují Těšínsko, Halič (a vůbec území na východ od řeky San), Tarnopol, Polesí, Vilno, Volyň a eventuélně Východní Prusko a území až k Odře a Nise?"
Tyto principy najdes v prislusne literature.
prdiven 15.7.2010 20:40 - č. 98
prdiven
Honza M. napsal v č. 97:
"Ale přivedls mne k zajímavé otázce - na základě jakých principů ( "uplatnitelných ve XX.stol." ) lze je možné uplatňovat polský stát v hranicích, které zahrnují Těšínsko, Halič (a vůbec území na východ od řeky San), Tarnopol, Polesí, Vilno, Volyň a eventuélně Východní Prusko a území až k Odře a Nise?"
Hnedka několika současně, ale žádnýho důsledně.
Honza M. 15.7.2010 20:29 - č. 97
Honza M.
jan22 napsal v č. 92:
"vy Czesi opravdu verite, ze..."
Nevím jak "Czesi", ale u nás na Moravě ani v jedno, ani v druhé nevěříme. Myslím, že v Čechách to bude podobné.
jan22 napsal v č. 92:
"mechanicky uplatnovat ve XX. stol."
Ale přivedls mne k zajímavé otázce - na základě jakých principů ( "uplatnitelných ve XX.stol." ) lze je možné uplatňovat polský stát v hranicích, které zahrnují Těšínsko, Halič (a vůbec území na východ od řeky San), Tarnopol, Polesí, Vilno, Volyň a eventuélně Východní Prusko a území až k Odře a Nise?
prdiven 15.7.2010 20:16 - č. 96
prdiven
čet.Hrad napsal v č. 93:
"To ale vůbec nereaguje na příspěvek Honzy M."
To dá rozum. Pro jana22 přece na polskejch nacionalistickejch žvástech nic nezdravýho néni!

Ale hlavně se zase projevil jak znalec český národní věrouky. K tomu nepotřebuje ani fakta, stačí jen prezentovat svou víru v co Češi věřej. (Mě třeba zas nikdo nevyvrátí tu notorickou polskou slabůstku pro pogromy na Židy - třeba Kielce (v roce 1946, nemyslím ten v roce 1918, nebo jiný případy kdy se chtěli Poláci řácky vyřádit), že jo)
ja_62 15.7.2010 18:41 - č. 95
ja_62
jan22 napsal v č. 92:
"www.listy.cz/archiv.php?cislo=095&amp;clanek... Tak mimochodem - vy Czesi opravdu verite, ze: - pojem "Zeme ceske koruny" je totozny s pojmem "Ceske kralovstvi"? "
České království snad nikdo se Zeměmi koruny české nezaměňuje? Kdo?
jan22 napsal v č. 92:
"- stredoveke leno je totozne s inkorporaci, a tudiz ho slo mechanicky uplatnovat ve XX. stol.? "
Nikoliv. Slezská knížectví byla postoupena Janu Lucemburskému roku 1335 (který se na oplátku vzdal svých nároků na polskou korunu) a do zemí Koruny české bylo Těšínsko plně vtěleno nejpozději roku 1653.

Osobně mám za to, že je poněkud trapné, když se někdo, kdo není důkladněji seznámen ani s naprostými základy nějaké problematiky, přesto snaží zapřádat diskuse na ono tema, ovšem zjevně pouze v mantinelech svých značně kusých (možná účelově) selektivních znalostí problematiky. O jednostranném nacionalistickém pohledu nemluvě.
bush 15.7.2010 18:20 - č. 94
bush Naopak, proč Vás Poláky Těšínsko tolik pálí? Stále ještě toužíte po utvoření "úplně" národního státu?
jan22 napsal v č. 92:
"Pokud na tyto otazky odpovidate "ano", pak diskuse s vami je ztrata casu"


Jak se k tomu stavíte, Poláci? Nebo spíš Poláku, protože sotva tu kdokoli může hovořit za celé etnikum, natož pak za "národ" ... bylo by to totiž poněkud obrozenecké a upřímně doufám, že nikdo z nás není primordialistou, aby považoval za nutné "národ" budit!


Mě otázka pohraničí nikterak netrápí; naopak jako člověk lituji, že obyvatelstvo zdejšího státu ztratilo aspoň nějakou multietnicitu.
čet.Hrad 15.7.2010 18:18 - č. 93
čet.Hrad To ale vůbec nereaguje na příspěvek Honzy M.
jan22 15.7.2010 17:42 - č. 92
Honza M. napsal v č. 91:
"Naopak na utlumení nezdravých vášní připomínám"
www.listy.cz/archiv.php?cislo=095&amp;clanek...
Tak mimochodem - vy Czesi opravdu verite, ze:
- pojem "Zeme ceske koruny" je totozny s pojmem "Ceske kralovstvi"?
- stredoveke leno je totozne s inkorporaci, a tudiz ho slo mechanicky uplatnovat ve XX. stol.?
Pokud na tyto otazky odpovidate "ano", pak diskuse s vami je ztrata casu.
Honza M. 15.7.2010 12:59 - č. 91
Honza M. Naopak na utlumení nezdravých vášní připomínám slova zesnulého prezidenta Kaczyńského, který těšínskou politiku Polska (v kontextu WW2) označil za chybu, resp. hřích (v.t. [téma č. 6 - přísp. č. 5716]).
www.advojka.cz/archiv/2010/9/proc-se-nam-kac...
jan22 15.7.2010 11:39 - č. 90
spelter napsal v č. 89:
"Hlavně to byl důsledek polské politiky pod Beckovým vedením, politiky hraní si na velmoc, jejímž nejsilnějším "velmocenským" momentem bylo přicmrndávání Německu a vznesení nároku na Těšínsko, když jsme byli uvrtaní do nejhorších problémů.., místo aby si Poláci spočítali, že pak se Hitler bude chtít vypořádat s nimi samotnými."
Jako doplnek a pomucku k pestovani tradicni ceske nenavisti k Polsku bych doporucil cetbu napr. :
prof. Marek Kazimierz Kamiński "Konflikt polsko - czeski 1918 - 1921", "Edvard Benes kontra gen. Władysław Sikorski", "Edvard Benes we współpracy z Kremlem"
spelter 10.5.2008 18:36 - č. 89
spelter
pietro napsal v č. 86:
"Tesinsko bol dôsledok NIECOHO, nejakej politiky "
Hlavně to byl důsledek polské politiky pod Beckovým vedením, politiky hraní si na velmoc, jejímž nejsilnějším "velmocenským" momentem bylo přicmrndávání Německu a vznesení nároku na Těšínsko, když jsme byli uvrtaní do nejhorších problémů.., místo aby si Poláci spočítali, že pak se Hitler bude chtít vypořádat s nimi samotnými.
bush 9.5.2008 15:12 - č. 88
bush
pietro napsal v č. 86:
"bush velmi sa mylis ked ma upodozrievas z marxizmu - priapada mi to komicke"
Já Vás nepodezírám z marxismu, byl jsem zvědav, co má ona řada znamenat - čekal jsem od Vás vysvětlení.
pietro napsal v č. 86:
"potvrdzuje mi to moj poznatok z inych for, kazdy kto ma iny nazor a nezapadne tu proste neni vitany, svojim spôsobom to chapem, ale utvrdzovat sa v komunite v rovnakych nazoroch nikam nevedie..."
Nejdřív je nutné tyto názory obhájit, což nikterak nečiníte..
pietro napsal v č. 86:
"mimochodom pisem o udalostiach pred Mnichovom"
Klidně pište, však Vám v tom nikdo nebrání. Upřímně a bez předsedků by mě zajímal výsledek.
pietro napsal v č. 86:
"radsej vratim diplom - poucenie od amatera (ak si historik - pardon) mi uplne staci"
Nezáleží na diplomu, nýbrž na znalostech. Jestli jsem Vás něčím urazil, tak se velmi omlouvám. Nicméně Vás moc nechápu. Jinak nebráním se debatě - nejlépe ovšem bez zbytečných úsměvů.
ja_62 9.5.2008 15:06 - č. 87
ja_62
pietro napsal v č. 86:
" (a je fakt, ze Benes snahu Polska vetoval - na okraj) "
Mohl bys nás informovat v kterém roce a proč k tomuto Benešovu vetu mělo dojít, a z jakého pramene konkrétně jsi načerpal tuto informaci? Máš na mysli rok 1922 kdy Edvard Beneš prosadil zásadu spolupráce Malé dohody s Polskem, ale bez jeho integrace do ní, anebo jaro 1925, kdy dosáhl dalšího sblížení ČSR s Polskem? Jinak integrace Polska do Malé dohody by byla asi dost problematická, vzhledem k tomu, že Polsko ze své integrace do ní primárně chtělo těžit ve své politice vůči Sovětům, resp. ve východní Evropě vůbec.
Z hlediska diplomatického, a zájmů ČSR, to dle mého názoru, byla od Beneše stejná opatrnost, jako když v roce 1935 nechtěl se SSSR uzavřít takovou smlovu, která by nás bez dalšího mohla zavléct do nějakého sovětského imperiálního dobrodružství ve východní Evropě.
pietro 9.5.2008 15:00 - č. 86
bush velmi sa mylis ked ma upodozrievas z marxizmu - priapada mi to komicke )
potvrdzuje mi to moj poznatok z inych for, kazdy kto ma iny nazor a nezapadne tu proste neni vitany, svojim spôsobom to chapem, ale utvrdzovat sa v komunite v rovnakych nazoroch nikam nevedie...
mimochodom pisem o udalostiach pred Mnichovom (a je fakt, ze Benes snahu Polska vetoval - na okraj) Tesinsko bol dôsledok NIECOHO, nejakej politiky
nema zmysel tu prispievat
radsej vratim diplom - poucenie od amatera (ak si historik - pardon) mi uplne staci
bush 9.5.2008 14:42 - č. 85
bush pietro: Prosím držte se mého přání z tématu "Československá letadla před WW2".
pietro napsal v č. 84:
"kazdy si prihrieva svoju polievocku"
Třeba i Poláci po Mnichově, že? (Těšínsko..)
pietro napsal v č. 84:
"proste fakty ma nutia povedat jedno - pri vsetkej ucte k Edovi, neurobil vsetko co mohol, aby dohodol spojenectvo s Polskom (iste viete, ze neodsuhlasil vstup Polska do Malej dohody ked o to usilovalo)"
Co Vás k tomu tvrzení vede?
pietro napsal v č. 84:
"statkari, slachtici,reakcionari, katolici"
Ehm, pardon možná jsem zbytečně afektovaný jedinec ale tato lineární řada ve mně vzbuzuje podezření, že čtete marxistické interpretace dějin - komunisté svůj systém pracujícího lidu (venkovanů) a reakcionářů (šlechta, měšťané, etc.) roubovali na vše, co se (ne)dalo.
201-220 z 300
<< 8 9 10 11 12 13 14 >>
Po