Bitvy o Stalingrad a Leningrad

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
81-100 z 259
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po
FRANKIE-15 24.4.2007 10:49 - č. 269
FRANKIE-15 Vodku vozili v Cisternách...
Maximus 19.4.2007 18:22 - č. 268
Maximus
Dzin napsala v č. 214:
"... mohu sloužit předpisem, (výnos státního výboru obrany č. 2507 ze dne 12.11.42), podle kterého byl alkohol vydáván ..."
Zajímala by mě taková drobnost: v čem se vodka dopravovala k jednotkám a jakým způsobem se rozdělovala? Jednou denně, týdně, podle možností ... a co s ní vojáci dělali, pokud ji nevypili na místě? Nalili do fljagi místo vody?

Je nějak zdokumentováno, jak to u Wehrmachtu chodilo se šnpsem?

Předem dík.
Fuky 21.3.2007 21:35 - č. 267
Fuky
mirekchýlek napsal v č. 265:
"panové naprosto s obdivem se skláním k vaší hlouposti opravdu smekám protože stale pohadky o stalinismu a halo novin , jste mystyfikatoři a blbí k tomu nejste schopni zásadní a zakladní orientace ve faktech a zpracování pramenů a práce s informacemi , je to přímo katastrofa hrejte si ve virtuálním světě objevujte stejně pokleslé pitomosti alůe o poctivé historii znáte tutové hovno a pokud vás ta drzost bude držet a budete psát ty bláboly a mít snahu opět mystifikovat , tak si zdvořile zajedte do vyškova muzea na letičti za jirkou davidem , který s jindřichem drebotou spustili nové a faktické a hlavně lidské pojetí historie a od nich se dovíte určitě více než silně pokleslé úvahy, které jste si někde opsali.. vite pokud nerozumíte době a lidem v ní , tak raději se potěšte pohledem do zrcadla..."
Na podobné zvratky a flusání špíny zde vskutku nikdo není zvědav! A pokud máte problém s úrovní debat - vůbec sem nelezte!
bush 21.3.2007 20:40 - č. 263
bush
mirekchýlek napsal v č. 261:
"važení tady jde snad o historii a ne o knihovničku modré šance nebo politických blábolů, či naivit, takře pišme o ději a nenalepkujme... poučování si nechte na politické mítingy..."
Bohužel. Jediný, kdo nám sem zavádí politiku a "nálepkování" jste Vy. Nikdo tady nepoužívá knihovničku Modré šance, protože toto není diskuzní fórum o politice velevážený pane mch.
Pokud si pročtu Vaše příspěvky, nezbývá než konstatovat, že na politické mítingy chodíte spíše Vy. Dovolím si zde udělat menší odbočku. Každé ráno kromě neděle rozvážím již tři roky denní tisk a pročítám si ho. Vaše formulace o nálepkování a zavádení tématu k politice mi připomínají články z Haló novin.
Nejsem zdejší redaktor natož moderátor, ale proč už konečně po cca týdnu neodpovíte na dotazy, které zde byly několikrát opisovány a zdůrazňovány ?
Místo odpovědí jsme se tu dočkali pouze nálepkování, že trpíme idiotismem a dalšími chorobami.
Prý jste dokumentarista a vystudovaný učitel češtiny - Vaše čeština je víc než mizerná a k těm dokumentům jste nebyl schopen jasně napsat, co jste vlastně natočil - místo toho jste nás "nakrmil" odkazem o interaktivní televizi.
Toto je můj poslední příspěvek, nebo spíš výlev, k Vaší osobě a argumentaci.
Krojc 20.3.2007 09:28 - č. 228
Krojc
adam napsal v č. 227:
"Naše vojáky nechtěl poslat k Stalingradu J.V. Stalin proto,aby naši neviděli jak Sověti zacházejí se svými lidmi viz: střílení ruských vojáků, kteří se stáhli o pár metrů příslušníky NKVD..."
A tohle jsi vyčetl odkud, prosím pěkně? A mohl bys mi říci, kde mám viz (tedy viděti) - snad ne ve filmu o chrabrém odstřelovači Zajcevovi ?
Honza M. 17.2.2007 06:59 - č. 226
Honza M.
adam napsal v č. 225:
"Bohužel (nebo bohudík ) se jejich prosba nevyplnila..."
No tak si zabojovali o 4 měsíce později, no...
(bohužel, nebo bohudík? )
HARM 13.2.2007 13:28 - č. 224
Krojc napsal v č. 223:
"Já bych ho až tak nepovyšoval , tolik toho zase neudělal."
Jasné, ospravedlňujem sa... Generaloberst, samozrejme.
Krojc 13.2.2007 09:29 - č. 223
Krojc
HARM napsal v č. 218:
"poľný maršal Jeschonnek"
Já bych ho až tak nepovyšoval , tolik toho zase neudělal.
HARM 12.2.2007 13:03 - č. 222
Algernon napsal v č. 221:
"Irving? Aha… Není to, čitou náhodou, tentýž Irving, kterýho před časem zabásli v Rakousku? "
No, presne ten istý...
Algernon napsal v č. 221:
"V každém případě ovšem je vcelku zajímavá časová shoda Jeschonnkovovy sebevraždy s náletem RAF na Peenemünde… Že by ona pověstná „poslední kapka“?"
Asi tak.
HARM 11.2.2007 14:59 - č. 220
Pravdupovediac, o Jeschonnekovej samovražde som sa najviac dočítal v Goeringovej biografii od Irvinga, kde samotný Irving hádže zlyhanie Luftwaffe pri zásobovaní Paulusa na Jeschonneka, ktorý vraj sám presvedčoval Goeringa o spoľahlivosti Luftwaffe. Teda čo sa týka tohto zdroja, môže ísť o skreslené informácie, pretože Irving okrem iného v tejto knihe píše i tom, že Goeringov list, v rámci ktorého vydáva Heydrichovi inštrukcie ohľadne konečného riešenia (samozrejme plné eufemizmov), bol v podstate Goeringom napísaný v nevedomosti, o čo vlastne ide...
HARM 9.2.2007 18:10 - č. 218
Krojc napsal v č. 217:
"Tlustý Hermann mu jen nahrával, protože se mu několikrát v minulosti za cenu velkých problémů podařilo obklíčené jednotky zásobovat. "
Presne tak, napr. Demjanská kapsa. Inak, s Goeringom vtedy súhlasil i poľný maršal Jeschonnek, šéf štábu Luftwaffe (ak sa nemýlim), ktorý ale na rozdiel od Hermanna Stalingrad už nerozchodil a následne sa zastrelil...
Krojc 9.2.2007 10:25 - č. 217
Krojc A.H. byl jednoznačně od samého počátku rozhodnut ve Stalingradu 6. armádu ponechat. Co ho k tomu vedlo, nechci rozebírat. Ptal ses, jak ho v tom ovlivnil Goering. Tlustý Hermann mu jen nahrával, protože se mu několikrát v minulosti za cenu velkých problémů podařilo obklíčené jednotky zásobovat. Nechtěl připustit, že tentokrát je to nad síly LW. Manstein uvádí, že podle propočtu štábů bylo zpočátku denně zapotřebí pro 6.armádu mít k dispozici 400 t munice, potravin, léků a PHM. Po spotřebování zásob v týlových skladech a u jednotek stoupla minimální spotřeba Paulusovy armády na 550 tun denně. Píše: "Kritérium, zda by bylo možno ještě dosáhnout osvobození 6.armády, záleželo ve dvojím: Zaprvé, jestli je LW schopna udržet 6.armádu při životěa zadruhé, zda nejvyšší velení mohlo a také chtělo nasadit další osvobozovací síly. ...Hitler jednal nezodpovědně, když neměl úmysl nasadit včas (podtrženo E.M.) i posledního muže k osvobození 6.armády nebo se navzdory svým větším vědomostem oddával iluzi o výkonech LW. Totéž platí o těch, kteří - jak se zjistilo - v něm takové iluze vzbuzovali a posilovali či nechtěli chápat, že osud 6.armády má přednost před požadavky všech ostatních válčišť. Žádný voják nemohl předpokládat, že Goering s největší lehkovážností slíbil zajištění dostatečného zásobování 6.armády letecky a poté dlouho nedělal skoro nic, aby dosáhl aspoň toho, co bylo možné. Stejně tak málo jsme předpokládali, do jaké míry v příštích dnech Hitler odmítne veškeré věcné úvahy odporující jeho teorii neustoupit za žádnou cenu. Kdo mohl tehdy předpokládat, že se smíří se ztrátou armády kvůli názvu Stalingrad." Manstein jako obvykle trochu moralizuje a očišťuje se, ale meritum věci je zde vystiženo vcelku správně - i když - každý je po bitvě nejlepším vojevůdcem...
watzke 8.2.2007 21:33 - č. 216
chci se zeptat,jak moc byl A. HITLER ovlivnen H. GORINGEM pri utvareni leteckeho mostu do STALINGRADU.
Dzin 30.1.2007 16:06 - č. 215
Dzin
watzke napsal v č. 212:
"operace MARS:tak jsem nasel na netu(www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10558.html ) takovouto informaci,cituji:"Je tedy zřejmé, že pro tuto operaci bylo vyčleněno zruba půl milionu vojáků, včetně rezerv a týlových jednotek, což byla jen poloviční síla útoku okolo Stalingradu."z toho pro mě plyne,ze asi opravdu byla operace MARS koncipovana spise jako odpoutani pozornosti nemcu od STALINGRADU(ale samozrejme,ze je to pouze moje domnenka)."
Autor se v článku dopouští chyby, že pro Uran/Saturn započítává všechny síly tří frontů, zatímco pro Mars/Jupiter jen ty, které se podíleli na prvním útoku. Počty nasazených jednotek viz. můj starší příspěvek.
Dzin 30.1.2007 16:03 - č. 214
Dzin
Tom napsal v č. 210:
"Dzine, můžeš spočítat, kolik je to na osobu a den?"
Ne, ale mohu sloužit předpisem, (výnos státního výboru obrany č. 2507 ze dne 12.11.42), podle kterého byl alkohol vydáván a ten stanoví, že počínaje 25.11.42 dostane:
1)
  • a) 100 g vodky na osobu a den u podřízených jednotek vojsk, které provádějí bezprostřední bojové operace a jsou umístěny v zákopech v předních pozicích, u jednotek provádějících průzkum, u dělostřeleckých a minometných jednotek, které jsou přiděleny na podporu pěchoty a jsou umístěny v palebných postaveních a u posádek bojových letadel po splněnáí bojových úkolů.
  • b) 50 gramů na osobu a den u plukovních a divizních záloh, u bojových zabezpečovacích jednotek a jednotek pracujících v předních pozicích, u jednotek, které plní odpovědné úkoly ve zvláštních případech, a raněným, kteří jsou umístěny polních zařízeních lékařské pomoci podle podle instrukcí lékařů.
2) Příděl na 100 gramů na osobu a den všem příslušníkům polních vojsk při revolučních nebo lidových svátcích určených směrnicí Státního výboru obrany č. 1889 ze 6. června 1942.

3) V jednotkách Zakavkazského vojenského frontu vydávat 200 gramů "silného" vína nebo 300 gramů stolního vína místo 100 gramů vodky.
watzke 29.1.2007 21:56 - č. 213
OPERACE MARS: a tato informace to take potvrzuje,cituji:"Navzdory početným jednotkám a možným očekáváním se měla tato operace stát pouhou diverzní akcí, k odvrácení pozornosti a sil nepřítele od mnohem důležitějšího bojiště – Stalingradu."prevzato take z (www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10558.html ).
watzke 29.1.2007 21:49 - č. 212
operace MARS:tak jsem nasel na netu(www.valka.cz/newdesign/v900/clanek_10558.html ) takovouto informaci,cituji:"Je tedy zřejmé, že pro tuto operaci bylo vyčleněno zruba půl milionu vojáků, včetně rezerv a týlových jednotek, což byla jen poloviční síla útoku okolo Stalingradu."z toho pro mě plyne,ze asi opravdu byla operace MARS koncipovana spise jako odpoutani pozornosti nemcu od STALINGRADU(ale samozrejme,ze je to pouze moje domnenka).
ja_62 29.1.2007 13:34 - č. 211
ja_62
Dzin napsala v č. 205:
"Namátkou třeba Dunkerque, kdy na jeho straně byl jednoznačně Rundstedt a toho by jsme asi jako patolízala chtějící se Hitlerovi zalíbit neoznačili."
Těžko říci, on sám by se tak neoznačoval, zdůrazňoval konflikty, ale "podle skutků poznáte je" . Přinejlepším byl neutrální.
Tom 29.1.2007 09:28 - č. 210
Tom Dzine, můžeš spočítat, kolik je to na osobu a den?
Krojc 29.1.2007 08:47 - č. 209
Krojc
Dzin napsala v č. 204:
"Hodnocení Němců je přesné a vztahujese obecně na veškeré Sověteké ofenzívy tehdejší doby"
Oblíbená otázka ve stylu jednoho moderátora: Kvíz za 1000 - které dvě ofenzivní operace začaly okolo 19.11.1942 současně? Byly obě provedeny stejně, stejnými vojsky stejné armády a stejným stylem? Velelo jim stejné nejvyšší velení? Byly nasazeny stejné (nebo alespoň přibližně stejné) síly? Jaký byl výsledek těchto operací? Útočily v obou operacích tankové brigády nekoordinovaně a bez podpory pěchoty v operační hloubce?

Ad Etylalkohol: Zakavkazský front měl snížené příděly - Stalin potřeboval Cinandali pro sebe, gruzínský koňak pro Stavku a vodku pro ochranku.
81-100 z 259
<< 2 3 4 5 6 7 8 >>
Po