Konec války v Čechách a na Moravě 1945

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
301-320 z 320
<< 13 14 15 16
Po
maverick 6.10.2003 12:42 - č. 10
Lidičky help.Začal sem s diplomkou na téma Letiště Německý(Hvlíčkův) Brod za Protektorátu.Kdybyste měl někdo cokoli co s tím souvisí,dejte mi,prosím,vědět.Děkuju.
Johny 29.9.2003 23:45 - č. 9
Johny Má někdo jakékoliv informace o tzv. polské brigádě, která údajně působila velké obtíže na Českém území po osvobození? Mělo by se snad jednat o nějakou bojovou brigádu, která přišla do Čech s US army a když Benešova vláda uznala polskou vládu dosazenou Stalinem měla snad dokonce vojensky vystoupit proti č.s. složkám. Byla odstraněna z uzemí ČSR až po zásahu velitelství US Army a po urgencích čs vlády koncem Července 45.
Stana 2.8.2003 21:32 - č. 8
Byla to 503 SchPzAbt. Feldherrnhalle,nikdy nepřekročila řeku Jihlavku a nebyla na Vysočině. Popsáno v článcích v HPM od Tomáše Jakla.
Johny 31.7.2003 22:33 - č. 7
Johny Žádné fotky nejsou k dispozici. Znám to z vyprávění mého otce a dědy, kteří to sledovali. Na našem poli zůstaly tenkrát stát dva stroje (prý Tiger - ale pro místní byly všechny německé tanky Tigry) naprosto bez poškození. Ve vesnici přenocovala skupina vojáků, kteří s sebou táhli stádo krásných plnokrevných koní, ráno když se dozvěděli, že rusové jsou blízko, rychle odjeli a koně tam nechali. Děda se tenkrát radoval, že jako odškodnění (neboť asi 5 ha pole zůstalo přes válku nedostupné na říšském území - hranice probíhala 1,5 km za vesnicí, bylo přiděleno bez náhrady německému statkáři) bude mít krásné koně ale běhen dne projíždeli rusové a sebrali nejen původně německé koně ale i nějaký dobytek a drůbež. Otec s kamarádem jezdili ještě pár let po válce na pásové motorce, kterou tam někde našli. Ještě jedna zajímavost, němcům se porouchalo někde v blízkosti auto na kterém vezli nějaké rodiny z obsazených území a tak donutili souseda se synem aby ty rodiny odvezli tam kam si řeknou. Ti měli strach, že je někde zabijí a tak někde u Melku utekli oboum strážím , což byli dědové od Volkssturmu. Těch zážitků je docela hodně, místní pseudo partyzání se podíleli na donucení posledního majitele hradu Bítov k sebevraždě, někteří po válce pořádali rabovací výjezdy do německých vesnic ale také místní zemědělci v roce 45 a 46 zadarmo dovážely jídlo a obilí do Rakouska aby tam nezemřeli hladem.

Zpět k té jednotce. Dle mého názoru je to ta samá co způsobila masakry civilistů později na Vysočině a v jižních Čechách.
m.b. 31.7.2003 21:29 - č. 6
Johny: a nemáš nějaké fotky. Z nich by se to dalo identifikovat
jirik 31.7.2003 13:05 - č. 5
jirik Prosím, lidi, naučte se český pravopis. Nezlobte se na mě, ale je to někdy hrůza!
Glynwed 31.7.2003 11:33 - č. 4
Glynwed Moje babička (v roce 1945 jí bylo 17) bydlela v Krakovanech (kus od Kolína), kde od roku 1943 sídlila jednotka Luftwaffe (později jsem zjistil že se jednalo o I./Luftnachrichten Rgt. 238, Stellung "Koralle"). V okolí bylo pár radarů Wurzburg, který němci při ústupu vyhodili do vzduchu. V květnu 45 se velitel posádky (podle babičky malej, pihatej a hezkej) postavil před sokolovnu, kde byla posádka ubytována, a lámanou češtinou jim oznámil: "My dnes večer odejít. Vy nás nechat na pokoji, my vás nechat na pokoji." Večer "naši němci" (jak jim ve vesnici říkali) odtáhli, a ráno už se začali vyvěšovat československý vlajky. Na návsi nastoupilo 5 tatíků v předválečných helmách, s puškami a dokonce jedním kulometem, a potom zaujali pozici na návrší nad vesnicí. Odpoledne někdo přiběh a řval: "Jedou sem němci". Od východu ustupovalo cca 15 nákladních aut s Wehrmachtem. V tu ránu letěli vlajky dolů, a už to začlo. Těch pět tatíků začlo střílet na náklaďáky, a to byla chyba. Babička vzpomínala, jak s bráchou zdrhali domů a "kolem hlavy mi lítali kuličky, a byl to zvuk jako když ti někdo tleská kolem hlavy, slepice nadskakovali a já utíkala jak jsem mohla". Z těch pěti tatíků to jeden dostal do břicha a umřel, druhý to dostal do nohy a museli mu ji amputovat. Po němcích zbyl jeden mrtví, podle babičky esesman, kterého jeho kolegové vyhodily z auta. Při odpálení pancéřové pěsti na jeden rohový dům dostal úlomkem do hlavy. Odtáhli ho na místní hřbitov, kde mu ukradli boty, v dokladech měl fotky rodičů. Babička vyprávěla, "že to bylo poprvé, co viděla lidský mozek". Kde ho pak zahrabali už neví. Pak ještě projelo vesnicí směrem na Chlumec n. Cidlinou "obrovský auto s důstojníkama, na sobě kožený pláště a na klíně samopaly. My sme s mámou stáli u plotu a čučeli sme na ně, no hlavy vypatlaný. Pak vyběh táta a seřval nás, co tam děláme, že nevíme jestli jim náhodou nerupne v kouli a nezačnou střílet, a zavřel nás doma." Pak ještě babička vyprávěla, jak se při začátku tý střílečky všechny bejvalý čs. vojáci zamkli i s rodinama doma a dodávala: "Jo, voni věděli co to je vojna, a byla největší blbost nechat se zastřeli na konci války". A to je asi tak všechno. Babička je ještě naživu, těší se dobrému zdraví, ale mluvit se jí o té době moc nechce. Dost těžko se to z ní doluje. Nedávno jsem ji přesvědčoval že ji zavezu zpátky do Krakovan, aby mě to podrobně popsala, ale nechce. Zatím.
Hofi 26.7.2003 21:28 - č. 3
Hofi Messerschitt: Problém je, že 8. tanková divízia SS neexistovala. Pevne verím, že si sa len preklepol.
Messerschmitt 26.7.2003 21:19 - č. 2
Bydli přímo vedle aměla by to být mimo jiné jednotky 8.tanková divize SS
Johny 2.7.2003 18:10 - č. 1
Johny Kdo má informace o tom, která tanková či vojenská jednotka ustupovala začátkem Května na silnici (tehdy říšské) Znojmo -Šumná-Štítary-Zálesí-Dešov a dál. Dle informací pamětníků to byla poměrně silná tanková kolona a na polích kolem cesty zůstalo stát velké množství obrněné techniky.
301-320 z 320
<< 13 14 15 16
Po