Hirošima a Nagasaki: nutné zlo?

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
901-920 z 941
<< 43 44 45 46 47
Po
Dzin 11.8.2003 22:23 - č. 46
Dzin Tom: Musim rici, ze ja ten citat (pokud myslis ma dati dal) mam z jedne totalitni knizky, kterou si ale ted nedokazi vybavit blize. Uz je to ovsem docela hodne davno, co jsem ji cetl. Kde to pise Hubacek?
giro.c 11.8.2003 22:09 - č. 45
Tome omlouvám asi jsem se někde přehlédl a zkusím se ještě jednou podivat co najdu .
Tom 11.8.2003 15:47 - č. 44
Tom To GeorgRolf: to byla reakce na příspěvek č.36, giro.c tam tvrdil, že se počítalo se ztrátou milionu spojeneckých vojáků. Já tvrdím, že to pro mne je pošetilý argument nebo omyl, protože plánovači Zalezlýho Douga spočítali, že k obsazení Japonska potřebují tentýž milion vojáků. To je vše. Mimochodem, ten citát používá Dzin a pochází od pana Hubáčka. Kromě toho nepatřím ani ke stoupencům invaze do Japonska. Četl jsi už Hoydta: Japonsko ve válce? Dost poučné.
GeorgRolf 11.8.2003 08:34 - č. 43
Tome mimochodem,myslím,že zrovna ty jsi vždy patřil k odpůrcům kalkulací typu "má dáti/dal" pokud šlo o lidské životy. Ale zrovna tvoje věta: "...mělo být nasazeno asi milión spojeneckých vojáků, neznamená to, že by jich milión měl padnout..." Mi přijde jako naprostý příklad takového kalkulování.
GeorgRolf 11.8.2003 08:32 - č. 42
Jak tak koukám,tak tohle fórum se za těch několik let co existuje (počítám i staré stránky) vůbec nikam neposlunulo. Asi by už bylo na čase uznat,že jaderné bombardování je otázka natolik zásadní a specifická,že se dá jen těžko čekat,že by se navzájem jeho příznivci a odpůrci dokázali přesvědčit argumenty. Asi to bude tím,že argumenty pro i proti jsou v zásadě stejně silné a těch "coby kdyby" je taktéž na obou stranách podobný počet. Co takhle toho nechat?
Tom 11.8.2003 06:19 - č. 41
Tom To giro.c: při plánované operaci Olympic mělo být nasazeno asi milión spojeneckých vojáků, neznamená to, že by jich milión měl padnout. Pleteš si pojmy s dojmy, nebo je plete Tvůj zdroj.

To Dzin: Zalezlýho Douga doslova miluju Za Filipíny, za Australany, za Blameyho, za Koreu...

To Johny: Kdo je dneska slavnější a známější? Tibbets nebo Vandergrift, Groves nebo Layton? A kdo z nich víc přispěl k vítězství Spojenců v Pacifiku? Válčení na dálku mačkáním červeného knoflíku mi připadá mnohem barbarštější než sebevražedný útok na bodáky. Proč myslíš, že postoj, který hájíš Ty nemůže být rovnež považován za překrucování faktů?
Johny 10.8.2003 23:59 - č. 40
Johny Dzin napsal(a) v č. 39: "Plati preci (zjednodusene receno), ze cin, ktery by byl jinak trestny, pokud je pouzit k vlastni ochrane, neni trestny." Naprosto souhlas. Bohužel dnes je taková doba, kdy si tuto poučku dost lidí neuvědomuje. Když se bráníte násilnému přepadení a toho útočníka zabijete či těžce zraníte, hned se objeví stovky kritiků, kteří ze svého pohodlného křesla řeší, jestli jste před obranou měli přemýšlet zda náhodou ten agresor neměl těžké dětství. To je jedna příčina. Ta druhá je závažnější. Jde o všeobecnou revizi výsledků II sv. války. Překrucování faktů, vyzdvihování údajných krutostí ze strany spojeneckých států má jediný účel a to postavit obě strany na stejnou úroveň a tím snížit vinu agresora.
Dzin 10.8.2003 23:31 - č. 39
Dzin argument typu zahynulo tolik lidi, ale kdyby se to neudelalo, tak by zahynulo vice lidi je velmi osidny. U lidskych zivotu by se nemelo pocitat ma dati-dal... Ona cela valka by se dala nazvat zlocinem. A jako takovy i zde existuje polehcujici okolnost. Plati preci (zjednodusene receno), ze cin, ktery by byl jinak trestny, pokud je pouzit k vlastni ochrane, neni trestny. Z tohoto pohledu je mozno rici, ze cokoliv delali Spojenci za WW2 nemuze byt zlocin, protoze se branili. Samozrejme, toto ma daleko vice moralnich aspektu a predchozi je velmi zjednodusene, ale da se na to podobne nahlizet a neni to pohled zcestny. At Spojenci napachali jakekoliv zlociny (proti lidskosti), jejich primarni duvod bylo preziti. At uz ve fyzickem ci kulturnim ci buhvi jakem jeste dalsim smyslu. Jejich valka by se dala nazvat valkou, pokud se to da tak vubec oznacit, spravedlivou. Muze se spekulovat o tom, co by kdyby, ale kdyby nekde byly ryby... Dost historiku a "historiku" melo po valce tendenci tento duvod zlehcovat a zakryvat, ale zkusme si odpovedet. Kdyby OSA valku vyhrala, jak by to na svete vypadalo?
Dzin 10.8.2003 23:30 - č. 38
Dzin Hartmann (11) Ja vim, je to pozde, ale preci...:)
k 1- Tohle se prave velmi diskutovalo. Nakonec bylo rozhodnuto tuto moznost nepouzit, protoze prevladl nazor, ze by si Japonci neuvedomili rozsah sily nove zbrane, pokud by byla pouzita na puste misto.
k 2- Ja si osobne myslim, ze to bylo kombinaci vsech zminenych prvku.
Abych take odpovedel na dotaz: Podle me bylo preci jen jaderne bombardovani pozitivni. Osobne si nemyslim, ze by se bez neho odhodlala "mirova" klika v japonske vlade a cisar k raznejsim krokum a ukonceni valky.
shierly: (18) Rasismus neni zalozen na zadne objektivni hodnote ci pricine. Podle barvy kuze se nerozdeluje, je totiz daleko sirsiho pojeti a nevstahuje se pouze na tzv. rasy. Nejlepsi priklad jsou prave zide v nacistickem pojeti.
Tom: Hele, konecne nekdo, kdo ma stejny nazor na MacArthura! :D
giro.c 10.8.2003 14:11 - č. 37
krom toho v Hirošimě se nacházelo armádní velitelství
giro.c 10.8.2003 14:10 - č. 36
Podiven s tím se nedá tak zcela souhlasit. Už to tady bylo několikrát napsáno.Máš představu kolik životů Spojenců a kolik životů Japonců by si to vyžádalo. Pokud vím při pochodu na Tokyo se počítalos 1 milionem mrtvých Američanů. Měla-li to být pravda pak počet mrtvých raněných při útocích nepřesáhl toto číslo a vem kolik by zemřelo Japonců.Vylodění v Japonsku respektive v Tokyiské nížině mělo být někdy kolem počátku roku 1946. V té době měla mít japonská armáda 38 milionů lidí. V ní měli být i ženy od 17 do 45 let.

krom toho člověk by se musel divit, kdyby nevyzkoušeli projekt který je stál miliardy dolarů
Podiven 9.8.2003 17:18 - č. 35
shierly napsala(a) v č. 18: "co je k tomu vedlo- rasismus+posedlost novou "hrackou"."

plně souhlasím

Tom napsal(a) v č. 23: "šetření životů spojeneckých vojáků považuju za kecy vyslovené už MacArthurem. Po něm to jen opakovali někteří novináři a pak i historici."

plně souhlasím

V případě použití jaderných zbraní šlo o jasný válečný zločin. Nebyla to totiž vojenská akce, ale teroristická akce zaměřená ne proti vojenské síle, ale proti civilistům
Hartmann 2.7.2003 17:05 - č. 34
Hartmann Honza M.: No ja si ten text stahnul na netu, takze kdo hleda najde. A mp3 mam a podle odposlechu to myslim neni uplne presny.
Honza M. 19.6.2003 21:33 - č. 33
Honza M. No jó, Sandra! Ale ani v originále není tenhle "angažovanej cajdák" (tak to nazvali v Paskvilu!!) špatný:

Nur ein Schatten blieb von ihm in Hiroshima,
als das Feuer schwieg.
Doch den keiner kennt in Hiroshima,
wurde Stein, der schrie.
Und er schrie:
Erinnert euch gut,
sonst holt euch die Glut,
wie hier.

Fliege mein Lied, nach Hiroshima,
flieg zum Schattenstein
und versprich dem Mann in Hiroshima,
das wird nie mehr sein.
Denn die Welt erinnert sich gut,
sonst holt sie die Glut,
wie Hier - roshima.

Harte: nevíš, jak je přesně ten refrém? To, co tu píšeš je už třetí verze, kterou znám: ...In the way a load...,
...In the way aload..., ...And away a load...
Hartmann 19.6.2003 19:57 - č. 32
Hartmann Umění někdy má zajímavou vyjadřovací schopnost. Tu písničku asi znáte, pustit si jí a zapouslouchat se do textu, je něco liného než kalkukovat se statistickými údaji. Doporučuju.


Fly little bird to Hiroshima
In the way a load
Speak the magic word to Hiroshima
Let the sky explode
Hiroshima, Hiroshima

There's a shadow of a man at Hiroshima
Where he passed the moon
In the wonderland at Hiroshima
Where he died too soon
And the world remembers his face
Remembers the place was here

Fly little bird to Hiroshima
In the way a load
Speak the magic word to Hiroshima
Let the sky explode
And the world remembers his name
Remembers the flame was
Hiroshima, Hiroshima, Hiroshima

Hiroshima was the flame
We know his face and know his name
We remember that the place was here

There's a shadow of a man at Hiroshima
Where he passed the moon
In a wonderland at Hiroshima
Where he died too soon
And the world remembers his name
Remembers the flame was
Hiroshima, Hiroshima, Hiroshima
Hiroshima, Hiroshima, Hiroshima ...
princEugen 19.6.2003 11:50 - č. 29
princEugen no rasismus neni v podstate ani nenavist, je to spis o teorie o tom ze jedna rasa(ne na zaklade barvy ale na zaklade jineho historickeho,kulturniho,technickeho..atd vyvoje) je min,slabsi.. nez druha
Honza M. 19.6.2003 10:22 - č. 28
Honza M. shierly: pokud Tě zajímají názory, tak podobná diskuse už proběhla u tématu Kdo má největší zásluhu na porážce fašismu? Ve starém fóru bylo dokonce diskusní téma věnované atomové bombě, tak si to stáhni. Byla tam i polemika o americkém rasismu.
P.S. rasismus neni nenávist zaloena jen na barvě kůže. Kůže žida má většinou stejnou barvu, jako kůže "árijce".
alyk 19.6.2003 08:04 - č. 27
alyk to giro- amici 8. brezna podnikli nalet na Tokio a dalsi mesta, ktery byl co do ucinku nicivejsi nez utok A-bombou! vypalili obrovskou plochu a v Japosku jim to slo lip uz jen kvuli tomu, ze vetsina baraku byla ze dreva.

tom- jo to je pravda, nerikal jsem ze soudili vsechny, jen to, ze proces podobny norimberskymu probehl i s Japonci.
giro.c 18.6.2003 20:22 - č. 26
je jasné, že atomová puma se musela vyzkoušet, potom co ten projekt stál tolik peněz.Upřímně řečeno myslím že by bylo jen otázkou času kdy by Amíci v Japonsku způsobili stejnej masakr jako v Drážďanech a v tom případě by bylo jedno čim to udělaj
Tom 18.6.2003 13:59 - č. 25
Tom To alyk: zase zdaleka nesoudili všechny, co si to zasloužili. Na minulém fóru jsem jmenovat Tsujiho, Ókawu i některé další...
901-920 z 941
<< 43 44 45 46 47
Po