Pražské povstání - květen 1945

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
241-249 z 249
<< 10 11 12 13
Po
Johny 10.5.2003 22:37 - č. 9
Johny To Ondík: S tím tankem č.24 jsi měl pravdu, i když jen částečnou. Moje pochyby pramenily z toho, že jsem na fotce neviděl žádné poškození tanku, které by indikovalo zásah. Popis události to ale objasnil. Tank zasažen vůbec nebyl, Hetzer se netrefil, granát zasáhl roh domu vedle tanku (oprýskaná zeď v místě zásahu je na fotce jasně vidět) a střepiny z granátu zasáhli Gončarenka (jeli s otevřenými poklopy jako na přehlídce, což dosvědčuje bojovou situaci 9.5. dopoledne) který zemřel a českého průvodce, kterému musela být amputována noha.Kampfgruppe Milowiztz tak byla označována pouze v této operaci, mně hlavně zajímá, kdo tam mimo tankové školy byl.
Ondík 9.5.2003 10:08 - č. 8
Ondík Alyk: Díky za potvrzení. Stalo se v Jihlavě ještě něco, co stojí za popis? Třeba nějaké sestřelené letadlo nebo tak.
alyk 9.5.2003 09:56 - č. 7
alyk ondik- presne tak a s osadkou jednou z tanku tam zemreli i 2 pruvodci z Jihlavy.
Ondík 9.5.2003 08:47 - č. 6
Ondík alyk: Ty tanky měly dostat zásahy z Panzerfaustů někde u hřbitova,že ?

Johny: Ještě jsem si vzpomenul, že od Milovic postupovala bojová skupina "Milowitz", ale jsetli v ní byl někdo od "Wiking", to se mi asi zjistit nepodaří.
alyk 9.5.2003 08:32 - č. 5
alyk nekoncila nahodou SS Wiking boje v Berline? Jinak RA ztratila asi 2 tanky v jihlave, jeden tu dokonce stal az do 91-92, je tu dost velkej hrbitov jak rudoarmejcu tak nem. vojaku z lazaretu.
Ondík 9.5.2003 07:56 - č. 4
Ondík Johny: No já jsem ty počty mrtvých slyšel poprvé v televizní besedě od p. Stanislava Kokošky cca v 90-91, jinak co se týká literatury, bylo to třeba v HPM /tak rok 94/. Jinak jsem rád, že v Roučkově knížce jsou i fotky s popisem boje na Klárově a u Hl. nádraží a zmínky o šarvátce u nám. Míru. Na starém fóru jsem Ti to velmi shodně popsal už před rokem a Ty jsi mi dost nedůvěřoval-nabízel jsi tam místo Hetzerů nějakého německého důchodce s Panzerfaustem nebo minu, na níž měl tank č. 1-24 vjet a nějaké další věci z Reflexu nabo Respektu /vůbec denní tisk je na tyhle věci zcela nevěrohodný pramen/... Doufám, že uznáváš, že jsem Ti nelhal. Jinak, ještě 2 nebo 3 tanky ztratila RA během pochodu na Prahu u Jihlavy. O jiných během pražské operace nevím.

Díky za informace o tetě - nebylo to spíš trochu výš, jak je Třebešín? Ona tam byla vysílačka od rozhlasu a Němci se jí snažili obsadit, takže jich tam bylo dost. Já v té oblasti skoro bydlím a třeba naší sousedce tam postřelili matku. Velitelství povstalců bylo ve staré strašnické škole /teď u stanice metra/. V povstání bojovalo hodně tramvajáků ze staršnické vozovny a taky zde byl použit kořistní "Hetzer". O té něm. jednotce zkusím ještě něco zjistit, ale moc si neslibuj. Co Tě zajímá o Wallensteinu?
Johny 7.5.2003 18:30 - č. 3
Johny re Ondík. Jo, ty počty rudoarmějců mně byly známé již dlouho ale oficielně se to zatím nikde takhle neprezentovalo. Ta Teta byla zabitá někde mezi olšanama a strašnicema (přesně to nikdo neví, našli ji i s ostatními až 9). Údajně byla mezi skupinkou civilistů, která byla použita k průchodu barikádami. Od milovic tam postupovala nějaká skupina waffen SS, většina pramenů tvrdí, že to byli příslušníci divize SS Wiking ale v oficiální kronice v Německu se píše, že tato divize skončila válku v Rakousku, tak nevím. Docela by mně zajímalo určení těchto skupin SS, ke komu patřili. Chovali se totiž spolu s divizí SS Valdštejn (postupovala přes pankrác) asi nejkrutěj.
Ondík 7.5.2003 12:41 - č. 2
Ondík Johny: Ty počty padlých co uvádíš, /resp. ta kniha/ jsou známy už docela dlouho - počátek 90. let . Žádné překvapení. Akorát že dnes je to vydáno v populárnější formě. Co se týká nebojových ztrát -/auto/ nehody, otravy alkoholem i metylalkoholem /už ve Švejkovi, kde už bylo řečeno všecko, stojí, že světová válka zabíjela lidi i kořalkou z hadů/ byly poměrně početné vždy, nejen v pražské operaci a nejen u RA.
Pokud tedy nějakou seriózní literaturu o pohybu Němců v Praze - rozhodně Historii a vojenství - teď mne napadá práce T. Jakla v 3/2003 o bojové skupině "Der Führer", ale on se tomu tématu věnuje poměrně dlouho takže těch článků v HaV je celkem cca. 10 /Plzeňská třída mezi kapitulací a osvobozením, Jagdpanzer 38 (t) Hetzer v Praze, StuG III v Praze - tady je hodně o Staroměstském náměstí, kde zase někde bojoval můj děda /bohužel o těch záležitostech nechtěl nikdy mluvit/. Dále bych uvedl publikace, vydávané Českým svazem bojovníků za svobodu - o každém z pražských obvodů vyšla v průběhu 80. a 90. letech. Zvlášť pochmurná je ta o Praze 4 /r. v. 1994/, kde byl největší počet zabitých civilistů. Podobná literatura existuje z míst mimo Prahu - třeba Protinacistický odboj na okrese Praha - západ v letech 1939-45, kde je povstání věnována většina místa /vydal ČSBS 1999/. Bohužel všechny tyhle knihy nejsou volně k dostání a nedokážu Ti poradit, kde by je kromě ČSBS a snad knihovny VHÚ měli - a tam si nejsem tak jistý.

P. S. Kde ve Strašnicích žila zmiňovaná teta?
Johny 7.5.2003 11:28 - č. 1
Johny Nejdřív bych chtěl upozornit na novou knihu „Skončeno a podepsáno“ což je soubor fotografií z Pražského povstání. Obsahuje dosud neuveřejněné fotografie – vřele doporučuji všem zájemcům o historii, opravdu unikátní. Je tam i pár nových faktů, například počet padlých rudoarmějců v pražské operaci: cca 30 ale z toho jen 10 v bojových akcích, zbytek například pádem v ožralosti z tanku, havárie apod. Jelikož se pražské povstání dotýká mé rodiny, strýc bojoval na barikádě, jedna vzdálená teta byla dost krutě zabita ve Strašnicích zdivočelými vojáky zřejmě divize SS Viking a strýc mé přítelkyně přijel jako kluk na jednom z prvních tanků RA do Prahy (pokud budu mít někdy více času, zkusím dát jeho vzpomínky na web, je to dost zajímavá tragikomická zkušenost) tak bych rád získal více informací. Pište sem odkazy na seriózní tuzemskou i zahraniční literaturu (paměti účastníků z obou stran, faktografii apod.) ale i vlastní postřehy o situaci z období 1-11 května 45 ve středních čechách. Zajímavé by byly pohyby a identifikace německých jednotek v Praze.
241-249 z 249
<< 10 11 12 13
Po