Pražské povstání - květen 1945

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
221-240 z 249
<< 9 10 11 12 13
Po
Glynwed 23.5.2003 11:28 - č. 30
Glynwed Johny napsal v č. 23: "Máš představu co vedlo k nahrazení T-34 za IS-2?"

Tohle jsem našel na Vojenství kvalitně:

"Zajímal by mě osud tanků IS-2, IS-3, SU-100, ISU-152 z výzbroje československé armády (počty, datum, modernizace, zařazení, jaký byl jejich konec či zda jsou někde k vidění) a také jak byly zaváděny tanky T-54 a T-55 u nás. (20. 8. 2002 - odpovídá Pavel Minařík)
Těžké tanky IS-2 byly do výzbroje poválečné čs. armády převzaty z výzbroje 1. čs. tankové brigády ze SSSR. Jednalo se o 8 strojů, jejichž počet se později snížil na 7. Tanky byly zařazeny do složení praporu těžkých tanků, podřízeno velitelství Tankového sboru v Moravské Třebové. Prapor nejprve sídlil v Moravské Třebové, v říjnu 1945 se ovšem přesunul do Vysokého Mýta."

Takže ta IS-2 je možná od 1.čs.brigády. (zase jenom dohady)
Kelby 19.5.2003 09:42 - č. 28
Kdysi jsem četl nějaký článek o tom, jak se vzala IS 2 na památníku, když se neúčastnila Pražské operace.
Psali tam něco v tom smyslu, že pražané chtěli na památku postavit pomník tanku a tak požádali sověty o nějaký tank. Bohužel všechny téčka, které byly v té době k mání byly v dost opotřebovaném stavu. A tak nějaký (už nevím který) sovětský maršál, přikázal sehnat úplně nový tank. Do Drážďan zrovna mířil vlak naložený IS dvojkama a tak zrekvírovali jednoho Josifa a dali ho Praze.
... nevím, možná je to z říše starých pověstí, ale třeba to tak nějak skutečně bylo.
Pavel 18.5.2003 21:32 - č. 27
nemetko film byl natočený mnohem později
Ondík 15.5.2003 07:40 - č. 26
Ondík Johny: Je to dost nezvyklé místo zásahu, ale měl jsem možnost prohlédnout si zprávy o zničení tanků T-34 u jiné jednotky. Jsou tam označeny místa také na první pohled také nepravděpodobná - třeba spojení předního šikmého pancíře vany a předního šíkmého pancíře korby, nebo průstřel horizontálně položeného poklopu k motoru, který je umístěný za věží ....
Já bych zase toto místo až tak nezavrhoval, pokud si uvědomíš, že tank sjížděl dolů od hradu a poté zatáčel doprava - pak byl tenhle roh první, co se z něj německým miřičům objevilo.
Myslím si, že tank byl opravitelný, máš pravdu, že moc poškozeně nevypadá. Rozhodně nehořel - to by ohořela gumová bandáž na kolech.
Racionálně si důvod záměny typu nedovedu vysvětlit, co já vím - IS zajisté působí impozantněji, možná také že v době, kdy požadavek vznikl, už byla 1-24 odtažená (příp. opravená) a nebyla k dosažení - tak vzali to, co bylo právě po ruce. Všechno jsou to jen hypotézy...
nemetko 15.5.2003 02:10 - č. 25
nemetko trocha mimo ale predsa: Viete aký je rozdiel medzi pražským povstaním a filmom o ňom? Film je o pol hodiny dlhší!

Ospravedlnujem sa všetkým, ktorých som urazil, ale je to autentický vtip z 50-tych rokov, ktorý mi rozprávala bbička - češka!
Pavel 14.5.2003 21:09 - č. 24
mohli byste mi poslat taky nějakou fotku mailto:[email protected]
Johny 14.5.2003 20:21 - č. 23
Johny To Ondík: Dík za foto, je to v podstatě asi to co mám i já, zřejmě od stejného autora, jen lidi stojej dál. Už vím, co jsi myslel místem zásahu, upřímně řečeno, je to snad to nejnepravděpodobnější místo zásahu, které by vedlo k vyřazení tanku. Dovedu si představit, že by exploze v tomto místě poranila obličej řidiče, tedy pokud by měl hlavu trochu vystrčenou ale že by tam na té hraně došlo k probití pancíře, no nevím, z fotky to není jasné, je tam tmavé místo. Co mi ale není jasné je to, že na požadavek nechat tento tank jako památník rusové řekli, že původní tank je moc poškozený a místo toho poskytli nový IS-2, na fotkách to je pouze kosmetická vada. Máš představu co vedlo k nahrazení T-34 za IS-2?
Hartmann 14.5.2003 17:32 - č. 22
Hartmann Rommel: A máš to!
Ondík 14.5.2003 16:01 - č. 21
Ondík Rommel: Taky bych rád, ale je tu problém s tím, že ten od koho jí mám mi ji nedovolil veřejně šířit.
ROMMEL 14.5.2003 14:41 - č. 20
Ondík:docela bych nějaké takové fotky uvítal....
Ondík 14.5.2003 12:49 - č. 19
Ondík Johny: Pošlu, i s detailem poškození předku.
Johny 14.5.2003 12:24 - č. 18
Johny To Ondík: Pokud můžeš, pošli mně to foto. Předem dík.
Ondík 13.5.2003 15:31 - č. 17
Ondík Homza M: Sázej na Brandenburg. Po přesunu z Německa stačil snad ještě zasáhnout na pár hodin u Olomouce a pak už jen ustupoval k Něm. Brodu.
Ondík 13.5.2003 15:24 - č. 16
Ondík Johny: Oceňuji, že se nechceš hádat. Já také ne. Pochopitelně i zásah nároží u domu Na Opyši je nezvratitelný. Trvám ale na tom, že Gončarenkův stroj byl zasažen i střelbou Hetzerů.. Zásah do styku čelního a bočního pancíře korby je z tak vepředu, že zranění řidičových zad nepřipadá vůbec v úvahu. Spíš obličej, nebo hrudník. Fotku na web dávat nechci, ale můžu Ti jí poslat na kontaktní adresu z fóra /dej vědět, jestli chceš/. Zásah je tam vidět moc pěkně. Jinak je tam snad trochu patrná i “odrbaná velitelská věžička”. V roce 45 už měly všechny ruské tanky radiostanici, ale to s tím, jak velitelé řídili boj víceméně nesouvisí. Pozorování z otevřené věžičky je mnohem, mnohem rychlejší, než používat periskopy a štěrbiny. Mám s tím maličko zkušeností. Při vysunutí z věžičky vidíš skoro 180 stupňů, štěrbinami tak 60. Je to moc pomalé. Co se týče p. Čvančary, je expertem na domácí odboj a i paravýsadky , velký sběratel fotek, ale v obrněné technice prostě doma není. Co se týče "Milowitz", součástí byl i zbytek 507. oddílu těžkých tanků, který už byl místo Tigerů vyzbrojen jen Hetzery.
Johny 12.5.2003 21:40 - č. 15
Johny To Ondík: Dík za info. Ta teta se jmenovala Marie Nováková a kde jí zabili to už nikdo neví, většina příbuzných už je po smrti.
K tomu tanku 24, nechci se s tebou hádat ale spíše mně zajímá jak to doopravdy bylo (bydlím nedaleko místa kde byl památník a pamatuji se na ty věci kolem jeho odstranění). Ať se koukám jak se koukám, na žádné fotce zásah nevidím, pokud máš nějaké lepší snímky, můžeš je někam hodit na web? Existuje někde ještě jiný popis události? Dle Roučkova tvrzení (na tom pracoval i pan Čvančara) Gončarenko zemřel , když ho zasáhly střepiny jak byl vylezlej ve věži, řidič byl zraněn v obličeji přes otevřený poklop. Domnívám se , že pokud by došlo k průstřelu pancéře, muselo by být více mrtvých a hlavně třeba řidič by byl třeba zraněnej do zad a ne zepředu. Ale fakt nevím, kde se berou ty různé popisy této události.
Jinak proč jsme se k tomu vůbec dostali? To že se v Praze už moc nebojovalo mám zase od strýce mé přítelkyně, který jako kluk jel na jednom z prvních ruských tanků z Kladna až do Prahy. V Praze jim nějaký ruský oficír za to že byli s nima první v Praze dal nějakou vilu po Němcích ve střešovicích s tím, že je jejich a že jim to zaručí. Jenže kluci se tam v noci sami báli (měli strach, že se němci vrátí) a tak utekli zpátky k rodičům do Kladna. Táhli nějaké veliké zlaté hodiny ale jelikož šli pěšky, tak je v polovině cesty zahodili do škarpy. Dle něho rusové vůbec nebojovali ale jen slavili a všude pili. V noci z 9 na 10 se kolem střešovic prý několikrát vystřelilo. Těch příhod je řada a vystačilo by to na celou knihu.
Honza M. 12.5.2003 18:59 - č. 14
Honza M. Johny: Pokud zrovna kolem nelítaly kulky, tan bylo celkem běžné, že řidič míval otevřený poklop a velitel tanku koukal z věže - na počátku války, kdy nebylo tolik vysílaček, nebo v Africe, kde často nefungovaly, ani nebyla jiná možnost, jak zajistit koordinaci skupiny. V roce '45 už je to na pováženou, ale myslím, že Sověti měli víc tanků než vysílaček. Co se pak týká řidiče - pokud zrovna nejel široširou stepí, tak měl ten poklop raději otevřený, aby někde neuvízl.

Někde jsem četl, že divize SS Wiking se ve dnech 7.-8.května pohybovala v prostoru Svitavy-Havlíčkův Brod, ale jinde se píše, že to byla divize Brandenburg ?
Glynwed 12.5.2003 09:47 - č. 13
Glynwed to Ondík: Díky, zajímá .

www.battlefield.ru/library/bookshelf/roa/roa.html
Ondík 12.5.2003 09:44 - č. 12
Ondík Glynwed: Pokud Tě to zajímá, složení boj. skupiny "Der Führer" bylo toto:
4. pluk tank. granátníků SS "Der Führer" bez 3. a 4. roty I praporu
rota obrněných aut ze 2. obr. průzkum. prap. SS
rota obr. aut původem od WH
2. oddíl 2. děl. pluku SS
Blíže neurčená skupina 4x20 mm PL děl na polopásových transportérech. Skupina vznikla 6. května v Arnsdorfu u Drážďan. Celé jednotce velel SS Obersturmbahnführer Otto Weidinger (bojoval většinu války u 2. SS tank. div . "Das Reich") Jeho vzpomínky vyšly pod názvem Comrades to the End v r. 1998.
Tahle skupina bojovala od odpoledne 6. května v Chabrech, Kobylisích, na Rokosce a o Trójský most. V Kobylisích vypálili dům s lékárnou a obyvatele postříleli.
Po překonání mostu 7.5. se postup skupiny zastavil a 8. května se po kapitulaci dohodla s povstalci a přesunnula na dnešní Vítězné náměstí, kde přenocovala. 9.5 skupina dosáhla Rokycan a vzdala se Američanům - 2. pěší divizi. Vozidla použitá touto skupinou pocházela od 2. SS "Das Reich" i od 20. tank. divize WH. Do bojů na Praze 10 tedy rozhodně nezasáhla.
Jako podklad pro příspěvek použit článek T. Jakla " Příspěvek k výzbroji bojové skupiny "Der Führer..." HaV 3/2002
Johny: O složení "Milowitz" možná najdu ještě něco časem, tuším tam i zbytek jednoho těžkého tankového oddílu, ale nejsem si jistý číslem.
Glynwed 12.5.2003 08:43 - č. 11
Glynwed to Johny: Koukni do knížky Vojska generála Vlasova v Čechách, Stanislav A. Auský - je tam mapka s popsanými směry postupu německých jednotek a podrobný popis jednotek umístěných v Praze. Jinak ty "Wikingové":
- válku ukončily v Rakousku a přešli k amíkům
- ze směru, odkud měly "Wikingové" na Prahu postupovat, postupovaly jednotky z vojenského cvičiště Milovice (a je i možný, že mezi nima někdo s páskou "Wiking" byl ????)
- v Berlíně bojovala 11.SS-Frw.PzGrD "Nordland", která má na vozidlech podobný symbol jako 5.SS-PzD
- v Praze bojoval zesílený 4.SS-Pz.Gr.Rgt. "Der Fuehrer"
Ondík 12.5.2003 07:44 - č. 10
Ondík Johny: Pravdu jsem měl úplnou a 100%. Pokud se podíváš na fotku pořádně, tak má jasně patrný zásah do dolní hrany šikmého pancíře trupu těsně za svarem mezi touto boční a horní čelní deskou. Chybí tam i takový kus pancíře ve tvaru rohlíku (i to je z fozky v knížče patrné) - proto byl raněn i řidič . Další zásah dostala i velitelská věžička - vlastně jí to lízlo a trefilo dům za. (Rozuměj- já mám fotku i mnohem víc zblízka). To že jeli s otevřenými poklopy mne vůbec neudivuje -pokud tank doprovází vlastní pěchota, jedná se o standardní postup. Velitelé v boji a zejména ve městě vždy prováděli pozorování v osadě z otevřeného poklopu - je to rychlejší než pozorovat pomocí štěrbin a periskopů (můžeš se zeptat našich tankistů od Ostravy na ČsOL - dělali to stejně, i německá praxe bývala podobná - proč si myslíš, že velké procento ztrát tankových velitelů mají na svědomí odstřelovači). Navíc - při průstřelu a výbuchu uvnitř vozidla rychleji unikne tlak z uzavřeného prosoru a osádka má o "něco větší" naději na přežití.
Odtatně ten trefený dům nenívůbec žádná novinka, pokud jsi viděl Vávrův film "Osvobození Prahy", tak tam postavili maketu toho původního domu (včetně cihlového rohu) a scénu natočili podobně až na to, že tam z tanku odlétl řidičův příklop (udělaný z pěnového PS - znal jsem člověka z natáčení), kdežto na originál tanku zůstal - odlétnou neměl proč.
Jinak pan Roučka není moc velkým odborníkem na tankovou problematiku /v knize jsou na už první pohled technické chyby/, spíš ho mám za sběratele fotek, takže mne vůbec nepřekvapuje, že nezmiňuje stopy po dalších zásazích.

P. S. Část Wikingů postupovala k sz Malešic a dál se nedostala. Jiná německá jedn0tka pronikala přes olšanské hřbitovy až k nynější stanici metraŽelivského. Neřila teta tam někde? Nejmenovala se Marie Zítková?
221-240 z 249
<< 9 10 11 12 13
Po